3. září 2022

Praha volá S.O.S.! Můžou to volby změnit?

(ECHO24.cz) Naše hlavní město je specifické. Nejen svojí populací, rozlohou, odlišnými ekonomickými výkony a s tím i souvisejícími vyššími cenami. To jsou věci, s nimiž se toho moc neudělá, jsou výsledkem přirozeného vývoje.

Pak jsou tu ale „specifika“, která se řešit dají. A jedním z jich je amatérské, nekompetentní a různými ideologiemi zaslepené vedení Prahy, jak jsme to tady v uplynulých letech zažívali. K neprospěchu nás všech, co v metropoli žijeme, i těch, co do hlavního města často či občas dojíždějí.

Je toho hodně, co Prahu trápí a co je třeba řešit. Tristní dopravní situace, kdy se místo dostavby okruhů a komplexnějšího řešení zacpaných ulic věnovala energie na cyklopruhy v místech, kde se stejně nikdo s kolem neodváží, a stavění stolků s židličkami uprostřed silnic, kam si sedne jen málokdo. Slibované další a další trasy metra, přestože s přípravami na budování té zatím jediné reálné to vázlo.

A asi nemusím zmiňovat dostupné, respektive nedostupné bydlení, váznoucí bytovou výstavbu, ubohý stav sociálních služeb – například co se zařízení pro seniory týká. A dalo by se pokračovat dál…

Nechci ale jen kritizovat. Některé věci se nepochybně podařily, ale to prostě nestačí. A také vím, jak složité je spravovat hlavní město a kolik úskalí to přináší. Jen je nutné k tomu mít zkušenosti a dělat to profesionálně. Což je bohužel v naprosté kontrastu s tím, co se v uplynulých letech na pražské radnici dělo.

A právě nadcházející volby jsou dobrou příležitostí skutečně otočit politickou směrovku jinam. Ať už v celopražských volbách (kdo chce, může si naše priority prohlédnout zde), nebo ve výběru zástupců do jednotlivých městských částí. Všichni slibují modré z nebe a zázračné řešení problémů naší metropole, ale soudný volič v tom snad dokáže rozlišovat.

Jako starostka jedné z pražských městských částí – mé oblíbené „Dvojky“ - vím, že to není lehké. Chce to mravenčí, systematickou práci s jasným cílem. Ať už jde o revitalizace parků a obecně zelených ploch, opravu bytového fondu, vyrovnané hospodaření, příznivé podmínky pro podnikání a hlavně zvyšování kapacit škol a školek či budování nových zařízení pro seniory. Až se stydím při pohledu na to, jak vedení města tuto oblast v uplynulých letech zanedbávalo.

Ale právě proto jsou tu volby, aby si lidé řekli, co chtějí…a co nechtějí. Já v tom mám jasno. Chci lepší Prahu!

Blog Alexandry Udženija.

Alexandra Udženija

předsedkyně Výboru kontrolního ZHMP
starostka městské části Praha 2