18. února 2014

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny

Projev předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslavy Němcové v rozpravě na 6. schůzi Poslanecké sněmovny.

Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, 
 
chtěla bych reagovat na dvě věci, které zde zmínil pan ministr zahraničí. Abychom se tedy bavili o faktech. První se týká otázky nezaměstnanosti. Jestliže s ním budu souhlasit a vy spolu se mnou, že to je jev, který neprospívá žádné společnosti a rozkládá ji a je velmi nebezpečný z krátkodobého i z dlouhodobého pohledu. Ale jestliže tu zmiňuje, jak nezaměstnanost vypadala v době pravicové vlády, a jak chce, aby vypadala nyní, poté, kdy se ujímá vláda tato, musí říkat čísla taková, jaká byla.
 
Tedy musím říci, že za doby socialistických vlád až do roku 2006, a to v době hospodářského růstu nejen České republiky, ale růstu evropského, dosahovala hranice nezaměstnaných půl milionu lidí v žebříčku zemí evropské "27", to bylo pro pro Českou republiku 15. až 17. místo. V době hospodářské krize, kdy rostla nezaměstnanost ve všech zemích Evropy do katastrofálních rozměrů, Česká republika udržela v tomto momentu 5. až 7. místo. Neříkám to s tím, že bych jásala, každý člověk, který je bez práce, cítí, že přichází o velkou životní šanci, ale čísla jsou jednoznačná.
 
Druhá věc, kterou chci říci panu ministrovi prostřednictvím paní místopředsedkyně, je otázka našeho okolí, tedy to, jak se dívám na Východ nebo Západ. Proč jste dne zamítli debatu o Ukrajině, když dnešní zprávy ukazují, že jsou tam další mrtví, že hoří barikády a že země je ve varu, a vy jste na naše návrhy o tom se bavit a říci si, jaká je pozice České republiky, jak se k ní staví český Parlament, jaký vzkaz má pro své okolí, vy jste tuto debatu zamítli přesto, že pan ministr zahraničních věcí osobně slíbil paní poslankyni Fischerové minulý pátek, že tato věc bude doprojednána. 
Miroslava Němcová

členka strany
1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR