12. září 2013

Odchodů lidí z ODS nelituji, tlachání Škromacha nenapodobím

Občanská demokratická strana zahájila svou volební kampaň, která se zaměří zejména na mladé lidí. ODS je bude motivovat k hledání práce. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová to nazvala ´příběhem života´.

 
Proč byl mezi lídry představený i bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda, když je na kandidátce v hlavním městě až dvojka za vámi?
 
Mým úkolem nebude být pouze v Praze. Mám povinnost objet celou republiku. V době, kdy tady nebudu, musí tu kampaň táhnout ten, kdo je za mnou. Podobně jsme postupovali i v minulých volbách. 
 
První část programu představil úřadující předseda. Znamená to, že ostatní budou mít na starosti představit nebo nějakým způsobem prezentovat další lídři?
 
My jsme tohle ještě neprojednali. Vždycky to budu představovat já s panem předsedou. Jestli k tomu přizveme ještě nějakého člověka, kterého se téma týká, například školství a víme, že je lídrem na jižní Moravě, tak to si ještě promyslíme. Známe okruhy, kterých se chceme dotknout. Víme, v jakém pořadí je chceme představovat. Víme zhruba, v jakých intervalech je chceme představovat, ale tohle je ještě detail, který si promyslíme.
 
Předpokládám, že ten harmonogram a okruhy nám neprozradíte.

Ne. Musíme vás držet také trochu v napětí.

Představte alespoň okruh, který se týká vás.
 
Vždyť jsme ho řekli. Představili jsme, kudy půjdeme. Nazvali jsme to "příběh života" a ten "příběh života" jsme začali u začínající rodiny, která startuje. Potřebuje mít střechu nad hlavou. Střecha nad hlavou už je a přichází děti. 

Takže skončíte u pohřebnictví?
 
Tohle neberu ani jako vtip. My jsme na začátku volební kampaně a já jsem mluvila o seniorech jako o lidech, kterých já si strašně vážím. Každý z nás má nějakou mámu, tátu, babičku, dědu. A my je nevidíme jako lidi, kteří mají někde ležet a koukat se bezcílně z okna. My je vidíme jako dynamické osobnosti, které nasbíraly za život nějaké zkušenosti. 
 
Jak to bude s vámi? Budete jako super lídr objíždět regiony a přímo diskutovat s lidmi?
 
Žádné nóvum nečekejte. ODS vedla už od roku 1998 kontaktní kampaně, kde jsem jako lídr tehdejšího jihomoravského kraje hodně prochodila jižní Moravu. Třikrát jsem byla lídrem na Vysočině a teď jsem celostátním. Pro mě to znamená, že musím objet celou republiku. Musím ale být velmi často také v Praze.
 
Nedávno jste představili Agendu 2014. Budete v programu vycházet z těchto tezí?
 
Jsou tam teze, které jsou platné a není důvod vymýšlet teze pro teze.
 
Nastínili jste, že program bude sledovat fáze lidského života. Tématům jako evropská integrace se věnovat nebudete?
 
Už jsem to naznačila. Řekla jsem, že nežijeme v izolaci. Pokud někdo řekne, že je občanem České republiky, tak chceme, aby to byla dobrá vizitka. Jsme ale součástí i něčeho jiného, než je naše země. Jsme součástí Evropské unie. Zase není jenom Evropa, ale je svět. Takže ve všech vazbách, které máme, různé mezinárodní instituce nebo různá uskupení, tak nejlepším řešením je mít všude dobré vztahy. Takže to do toho životního příběhu patří. Člověk chce mít dobré vztahy se sousedy, takže to můžeme převést k tomu, aby Česká republika měla dobré vztahy s těmi, s nimiž spolupracuje. 
 
Na mnoha místech vás tentokrát čekají volební souboje s vašimi bývalými členy. Jste na to připravena?
 
Zaznamenala jsem odchod několika lidí, ale žádného z nich neželím. Je to jako v životě - když jste v maléru a někdo od vás odejde, tak nejste nakloněn tomu, abyste toho litoval. 
 
Chápu, že toho nelitujete. Ale třeba na Zlínsku odešel Tomáš Úlehla - sice s puncem zdrádce -, ale přeci jen to byl primátor Zlína v letech 2002 až 2006. Nemáte obavu, že vám výrazně ukrojí z volebního koláče?
 
Jsem ráda, že odešel. Neprojevil se jako odpovědný politik vůči ODS. Neberu to tedy jako ohrožení, ale jako vysvobození, že tu s námi není.
 
Když jste mluvila o životním příběhu a mladé rodině... vidím, že ji motivujete k tomu, aby začala bydlet, aby začala pracovat, ale nevidím tam motivaci k založení rodiny.
 
Teď jsme postavili dům. Na děti musíte počkat.
 
Předseda strany říkal, že budete hodně sázet na nové formy komunikace. Jak se třeba vy a ostatní kolegové sžíváte se sociálními sítěmi?
 
Nějakým způsobem to používáme. Já velmi opatrně používám Facebook, protože vidím jeho kladné stránky, ale své soukromí si musíte hlídat. Beru to jen jako komunikaci. Nepodceňuji lidi. Nemyslím si ale, že každý občan České republiky chce slyšet, že Zdeněk Škromach vstává, dává si kafíčko, sluníčko svítí a on jde do vany. Opravdu nevím, co s takovou informací dělat. Považuji to za nesmysly a tlachání.
 
(Autor: Jan Kálal)
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany