5. března 2013

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Novoroční amnestie platí, rušit se nebude, vzkázat dnes Ústavní soud. Bude ale posuzovat ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Nejenom o těchto tématech bude dnes večer řeč. Vítejte v Interview, dobrý večer. Pozvání do dnešního Interview přijala Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny. Dobrý večer, paní předsedkyně.

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Dobrý večer přeji. 

 


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Začněme možná rozhodnutím Ústavního soudu, o kterém byla na začátku řeč. To znamená, že se nebude zabývat spornými body amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem, protože soud dospěl k závěru, že k přezkoumání amnestie nemá kompetenci, i když 4 ústavní soudci nesouhlasili s tímto nálezem. Jak vnímáte rozhodnutí Ústavního soudu? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Je to určitě stanovisko, na které veřejnost čekala. Amnestie vzbudila velký rozruch, poté, kdy byla podána stížnost k Ústavnímu soudu, tak bylo zřejmé, že se čeká jakoby na tu nejvyšší autoritu, co k tomu řekne. Teď nám sdělila, co si o tom myslí, i s výhradou oněch čtyř soudců. A to já zase musím říct ze své zkušenosti, protože několikrát jsem před Ústavním soudem zastupovala sněmovnu a hájila její rozhodnutí v případě, že bylo napadeno. Takže obvykle se stávalo, že někteří ústavní soudci měli odlišné stanovisko od toho zbytku. V tomto pohledu to nevidím tedy jako výjimečnou situaci. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Každopádně dnes byla doručena právě ústavní žaloba na prezidenta Václava Klause pro velezradu Ústavnímu soudu. Přemýšlela jste třeba ve své hlavě o tom, jak by mohl Ústavní soud v této otázce rozhodnout? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já jsem zejména v té první intuitivní rovině, kdy jsem se dozvěděla, že se chystá toto rozhodnutí senátorů, tak napřed jsem byla přesvědčena o tom, že nebudou mít dostatek hlasů, že to prostě v Senátu neprojde, protože se mi to od začátku zdálo všechno jiné než žaloba na prezidenta republiky pro velezradu. Zdálo se mi, že to je vyřizování účtů, že to je ve chvíli, kdy už nemohou s ním svést senátoři na dostatečném prostoru svůj politický střed, tak že to řeší tímhle tím způsobem. Tak to byla první věc, kterou jsem měla v hlavě. Poté, když ke svému velkému překvapení jsem včera zjistila, že tedy Senátem tento návrh prošel, tak jsem velmi bedlivě poslouchala různá vyjádření, už i předtím samozřejmě četla některá vyjádření ústavních právníků, protože nikdo z nás v té situaci není tak chytrý. Je to poprvé, kdy čelíme této žalobě, hledá se vůbec nějaká rovina, jak uchopit tuto žalobu a já jsem přesvědčena o tom, že tedy jednak pochybili senátoři, to zcela jednoznačně, protože neuměli odlišit politickou rovinu toho, co si chtějí vyřídit s prezidentem, od toho věcného obsahu. To, že stáhli do té žaloby i věci několik let staré, navíc v době, kdy vědí, že od 8. března tedy už od tohoto pátku platí změna ústavy a že kdyby chtěli tu diskusi vést i s druhou komorou, tedy s námi s poslanci, tak že by už potřebovali úplně jinou většinu pro přijetí návrhu o tom, že má být tedy prezident pohnán před Ústavní soud. Ze všech pohledů, ať se na to dívám na jakkoli, tak se senátory nesouhlasím. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Myslíte si, že je to opravdu nějaký politický boj a vyřizování si účtů, když návrh na žalobu takovou tu petici, se kterou přišli iniciátoři do Senátu, podepsalo 73 tisíc lidí? Není přeci jenom samotná amnestie natolik kontroverzní téma, že to opravdu hýbe Českou republikou a nemusí to být s politickým pozadím? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

To téma kontroverzní je a s republikou hýbe. Ta amnestie opravdu byla skutkem, který zvedl spoustu lidí včetně mě, která není spokojena s rozsahem té amnestie, ale tím, že v Senátu je řada právníků, dokonce se pod tu žalobu k Ústavnímu soudu podepsala bývalá členka Ústavního soudu, tak si myslím, že oni mají na jedné straně zvážit to, co se děje ve společnosti a vnímat tedy to, že lidé jsou s něčím nespokojeni. Ale na druhou stranu nemohou alibisticky se zbavit své odpovědnosti a říct: máme tady petici, tak vyhovíme té petici. Oni musí uchopit svůj mandát senátora, navíc v řadě případů posvěcený tím, že jsou to právníci a mají být daleko zkušenější v té věci než my, kteří jsme laiky v této věci a můžeme si dopřát luxus nějakého povrchního názoru, jak by se ta věc dala řešit. Oni si tento luxus prostě dopřát neměli, a proto já považuju to jejich rozhodnutí za více politické než věcné.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Vzhledem k tomu, že i zmiňujete, že pod touto ústavní žalobou je podepsána Eliška Wagnerová, bývalá soudkyně Ústavního soudu, tak není to právě o to víc alarmující, že i tato žena, která je s pozadím soudkyně, a teď myslím, asi v tom opačném slova smyslu, než co jste zmiňovala vy, opravdu považuje tuto žalobu za oprávněnou? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já nikomu z nich nemůžu brát jejich názor, to ani jsem nechtěla tím říct. Já jsem jenom přesvědčena, že právě ona jako ústavní soudkyně si má být vědoma těch mantinelů, co tedy Ústavní soud může a nemůže posuzovat. Například i tu jistou míru retroaktivity, která je tam k těm skutkům, které nebyly včas, jestliže chtěli senátoři žalovat prezidenta republiky kvůli tomu, že nejmenoval soudce nebo kvůli tomu, že nepodepsal Lisabonskou smlouvu, no, tak proč to neudělali tehdy? Teď už prostě na každého myslícího člověka je jasné, že už to jsou jenom podpůrné věci, které honem rychle sesbírali, aby to vypadalo seriozněji, než jak to skutečně vypadá. Eliška Wagnerová podle mého názoru dělá ze Senátu další pobočnou komoru Ústavního soudu a ti senátoři, kteří tohle to nevidí, tak dělají velmi špatnou službu parlamentní demokracii. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ještě jedna věc se v souvislosti z projednávání ústavní žaloby v Senátu vyrojila, a sice poradce prezidenta a právník Pavel Hasenkopf se domnívá, že Senát se dopustil školácké chyby, protože hlasování o žalobě na prezidenta pro velezradu podle něj musí být veřejné. Ono bylo veřejné, ale jenom pro ty senátory, kteří o této žalobě rozhodovali. Myslíte si, že tedy byla způsobena ona školácká chyba? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já nevím, nemyslím si, že to byl tak zásadní. Dokonce ani tyhle formální věci podle mě, jakkoli by se mohlo zjistit, že to je školácká chyba, že to někdo posoudí, já v tomto ohledu nemám v tom tak jasno. Myslím si, že to tak, jestli to jednání bylo tajné, tak k tomu náleželo i ono hlasování. To mě tak nevzrušuje. Já si myslím, že nemůžeme zabalit tu věc do těch formálních pochybení, vždycky mi to vadilo. Jestliže se i v běžném životě, jestli se soudy a jakákoli jiná instance schovává za to, že nalezne nějaký formální nedostatek a kvůli němu odmítne se bavit o té podstatě věci. Takže pro mě toto není tak důležité, jestli došlo ke školácké chybě ve způsobu hlasování. Pro mě je daleko důležitější, že senátoři opravdu nakonec takhle hlasovali. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pro senátora Jiřího Dienstbiera je zase důležité, že byly nastaveny alespoň touto ústavní žalobou mantinely pro dalšího prezidenta. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:
 

Já jsem ho slyšela, říkal také, že tu žalobu podávají s tím, že alespoň budeme všichni vědět, co si Ústavní soud myslí o pravomocech prezidenta, odkud kam sahají, kde jsou ty mantinely už nedotknutelné. Mně se to zdá málo. To je, jako kdybyste každého normálního člověka žalovali za něco, co si o něm nedobrého myslíte a čekali na to, jestli vám soud řekne, co on říká, co ten člověk smí, nebo nesmí dělat. Nevím, jak to ve větší zkratce říct, abych zopakovala znovu to, že to rozhodnutí senátorů odmítám. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Naráží se neustále na to, co ústava dovoluje, co nepovoluje. Nemyslíte si, že je na místě nějaká revize ústavy? I třeba v souvislosti s prezidentskou amnestií. O tom se teď opravdu hodně hovoří, zda by neměl být prezident ochuzen o tu pravomoc udělit nebo zastavit probíhající trestní stíhání v rámci amnestie. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já myslím, že ta debata byla započata a určitě bude pokračovat v tom slova smyslu, že bude snaha tuto změnu ústavy prosadit. Už jsem někde četla, že už nějaké návrhy se rýsují. Zároveň i souzním s řadou těch ústavních právníků, kteří nám zákonodárcům vytýkají, že příliš často saháme do ústavy, že ve chvíli, kdy se, lidově řečeno, něco vyvrbí, tak okamžitě běžíme a škrtáme a doplňuje do ústavy. No, a to já jsem třeba například udělala také v poslední době, kdy se potýkáme tedy už s jiným problémem, to je s těmi poslanci, kteří jsou teď buďto ve výkonu trestu, anebo ve vyšetřovací vazbě. A hledáme také způsob, jak třeba zajistit, aby poslanec ve výkonu trestu pro závažný trestný čin, který je tedy už pravomocně odsouzený, aby mu byl odňat mandát, protože s tím ústava nepočítala, se zánikem mandátu v takovém případě. Takže na jednu stranu říkám ano, ústava se musí v některých momentech, asi se na ni musíme podívat, trhací kalendář to ovšem není, abychom mohli každý den ji měnit. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A je tím momentem právě to, že do budoucna by prezident neměl mít možnost zastavovat trestní stíhání v rámci amnestie? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Myslím si, že to je ten moment. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pojďme ještě na zahraniční ohlasy, protože teď samozřejmě Českou republiku zajímá, jak tato ústavní žaloba pro velezradu na prezidenta Václava Klause bude vnímána. Zatím se mluví o dramatické, symbolické a bezprecedentní žalobě. Myslíte si, že je to ostuda pro Českou republiku? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Ať se na to podíváme z jakéhokoli úhlu, tak to není pozitivní zpráva o nás. Kdokoliv, kdo si v zahraničí, zkusím se vžít do toho, že jsem Ital, Polák, Němec, Francouz, to je úplně jedno kdo, a čtu si: v České republice jde prezident, je povolán k žalobě pro velezradu. V tu chvíli vás napadne, že to je země, kde se něco děje příšerného, protože velezrada je velmi silný moment, to není, že někdo opsal svou disertační práci od jiného, jako že na toto téma řada prezidentů také v poslední době nebo vysokých ústavních představitelů v různých zemích skončila ve své funkci. Tohle je jednoznačně negativní zpráva. Nemůže nám to prospět v žádném ohledu, začnou se na nás dívat jako na takovou zemi, jak je to vůbec možné, co se to tam vlastně děje. Chvíli bude trvat, než se ta pověst napraví, ale i to museli snad senátoři zvážit, že tohle způsobí. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Vy jste ale sama zmiňovala, že jste také s rozsahem amnestie nebyla spokojená. To znamená, není vlastně už mezinárodní ostudou to, že v zemi, která neustále bojuje s korupcí, alespoň to vyhlašuje, že chce potřít korupci v České republice, je najednou vyhlášena amnestie, která se týká i případů, které se dotýkají velkých kriminálních činů, hospodářských samozřejmě kauz? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já jsem o tom řekla, že si myslím, že to je na změnu ústavy. Myslím si, že to je určitě z mého pohledu, já kdybych byla ten, kdo podepisuje podobnou amnestii, tak bych tam tuto část nepodepsala. Nepodepsala bych se pod ni. Ale myslím si, že daleko to veřejné mínění za hranicemi rozvíří žaloba pro velezradu na prezidenta než to, jaká míra byla amnestie. To se nás dotýká, každý z nás to hodnotíme v České republice a vím, že ty ohlasy jsou negativní. Nevěřím, že v zahraničí jednotliví občané posuzují míru amnestie, zda byla přípustná, nepřípustná, dostatečně široká, dostatečně úzká. Myslím, že to jim je jedno, ale není jim jedno, nenechá je klidnými to, že tady najednou je slovo velezrada a najednou ve spojitosti s prezidentem. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pojďme se posunout dál. Jak bude vůbec vypadat spolupráce mezi přímo zvoleným levicovým prezidentem a pravicovou vládou? Už za okamžik v Interview ČT24. Paní předsedkyně, inaugurace nově zvoleného prezidenta se blíží a tím se odstartuje samozřejmě spolupráce mezi Hradem, vládou, Poslaneckou sněmovnou a samozřejmě Senátem. Co od toho očekáváte, bojíte se nového období? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Ale ne, to zase se nesmí člověk bát. Je to období, které bude jiné, to zcela jistě. Nikdo z nás nevíme, skutečně jak bude vypadat, protože bude záležet na všech aktérech. Na jedné straně na novém prezidentovi, který podle mého názoru určitě bude těžit z toho, že byl přímo zvoleným prezidentem, tedy bude dávat i těm zbývajícím hráčům, když to takhle nazvu, na politické scéně najevo, že on má ten přímý mandát na rozdíl od nich. Takže bude chtít podle mě hrát trošku silovou hru. A pak bude záležet tedy na těch ostatních, tím myslím jak zákonodárný sbor, tak exekutivu, tedy vládu, do jaké míry s ním naleznou společnou řeč. Myslím, že v tom ideálním případě by mělo jít všem o to, abychom se neprali mezi sebou jen proto, abychom se prali, ale abychom hledali alespoň nějakou základní bázi shody, neb i to si myslím, že česká veřejnost teď velmi potřebuje. Je zjitřená tou volbou, rozhádaly se rodiny i lidi, kteří k sobě měli blízko. Myslím, že je naším úkolem to trošku teď zklidnit. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A chápu to správně, že když se třeba nově zvolený prezident dostaví na jednání Poslanecké sněmovny, budete brát v potaz jeho připomínky a budete je třeba začleňovat, než abyste se potom dočkali veta nějakého zákona? Protože už třeba když vezmu konkrétní příklad, zákon, který by umožnil vznik poslaneckého klubu strany LIDEM, už Miloš Zeman vetovat na 100 procent bude, to už vzkázal do médií. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

A potom bude muset sněmovna, má k tomu ten svůj normální prostředek, kdy bude muset, pakliže je veto prezidenta, tak musí sehnat 101 hlasů a může ho přehlasovat, nemá-li 101 hlasů, platí veto prezidenta a zákon nevstoupí v platnost. To se bude stávat. Očekávám, že tohle se bude stávat. Neočekávám na druhou stranu, že Miloš Zeman a že bychom akceptovali, že Miloš Zeman jako nový prezident republiky bude chodit do sněmovny a předběžně nám bude říkat svá stanoviska a bude nám sdělovat, co bude chtít v zákonu podpořit a co nebude chtít v zákonu podpořit a že my se těmto jeho názorům a přáním budeme podřizovat. My jsme zákonodárný sbor, jeho role v ústavním pořádku je trochu jiná a on samozřejmě může svůj názor dát najevo poté, kdy my všemi diskusemi některý zákon přijmeme, jestliže on ho odmítne, bude to další v řadě zákonů, které byly odmítnuty. Prezident Klaus nepodepsal řadu zákonů, prezident Havel taktéž. To je normální proces přijímání a tvorby zákonů. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A kdy čekáte největší třecí plochy, především tam, kde se střetne pravice s levicí? Takové ty vyhraněné body typu daně a podobně. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Ano, tam se dají čekat v tom věcném obsahu a potom si myslím ale, že z toho obecnějšího pohledu, že se nedá říci, že by měla pravicová vláda to těžké s nastupujícím levicovým prezidentem, to co jsem řekla v úvodu, tedy že má přímý mandát a že si myslím, že ji bude chtít využít v maximální míře. Tak to vyzkouší na každého, vyzkouší to na pravicového premiéra, bude-li v budoucnu levicový premiér, bude to stejně tvrdě zkoušet i na něj. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Pokud médiím něco neuniklo, tak vás Miloš Zeman nepozval na schůzku do své kanceláře v Loretánské ulici. Je to tak, tedy stále to platí, že jste se nesešli? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Je to tak. 


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Vadí vám to, mrzí vás to? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Nevadí. Ne, já jsem ráda,  že mě nepozval a nestavěl mě před to, že bych mu musela psát dopis, že do žádné Loretánské ulice nepůjdu. Prostě já jsem řekla, že do té doby, dokud není prezidentem a on ještě není, prezidentem se stane ve chvíli, kdy složí svůj prezidentský slib, tak je správné, já jsem otevřena jakýmkoliv jednáním, nebyl zde žádný problém. Ale v mé kanceláři na to bylo dost prostoru. Nevidím důvod, proč bych chodila do nějaké kanceláře přátel Miloše Zemana jako třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi něco vyřizovat. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A nemyslíte si, že vám ty vzájemné přestřelky, protože vy jste mluvila o hysterii mediálního zájmu kolem jeho osoby, že je směšná. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Což si myslím, že je pravda. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Mluvila jste i před prezidentskou volbou o tom, že nejsou někdy na místě jeho bonmoty. Pak jste prohlásila ještě spoustu dalších věcí. On vám na to kontroval. Nemyslíte si, že to může do budoucna poškodit vztahy mezi vámi právě jako třetím nejvyšším ústavním činitelem v zemi a prezidentem? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já jsem tady řekla v úvodu, že je rolí nás všech, abychom ve své funkci konali tak, abychom neobtěžovali lidi svými spory a svými hádkami. To, že řeknu svůj některý názor a myslím, že zas tolik jich nebylo, já jsem měla, pokud vím, dvě věci, takže další řada jich tam nebyla. První věc je, že jsem vytýkala Miloši Zemanovi jeho bonmoty na téma, kdo a jak se zasloužil o genetický fond národa ve chvíli, kdy mluvil o tom, že je potřeba ženy znásilnit a tím, že to bude všechno tady vypadat lépe. A za druhé... 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A že se ministryně a všechny manželky prezidentů můžou těšit, až se s ním potkají, což s tím souviselo. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

No, ano, to bylo to jedno vyjádření. A druhé bylo, že samozřejmě je-li cokoliv třeba projednat, tak moje kancelář je mu k dispozici a že nepůjdu na žádné Loretánské náměstí. To zase bych neřekla, že jsem do něj tolik střílela. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Takže se toho nebojíte, že by nějak byly osobními invektivami poškozeny do budoucna vaše vztahy? 




Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Ne. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Kdy se spolu ale potkáte? Tedy teď složí slib 8. března Miloš Zeman, budoucí prezident České republiky a vy budete iniciovat... 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

A tam se potkáme. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ano, a budete iniciovat nějakou schůzku mezi čtyřma očima, abyste si třeba vymezili mantinely další spolupráce? Je potřeba se o tom bavit, není potřeba se o tom bavit, bude se to všechno řešit, až to nastane? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já myslím, že není potřeba mezi čtyřma očima si vymezovat žádné mantinely, ani si nemyslím, že to je dobře. My mantinely máme přesně dané ústavou, máme ostatními zákony, které určují, co máme a nemáme dělat. Ale samozřejmě se může stát časem, že budou některé věci třeba projednat. Jestliže on to bude cítit a pozve mě k sobě, tak jako k prezidentovi na Hrad samozřejmě půjdu. Jestliže já budu mít pocit, že je potřeba něco projednat, tak se mu ozvu a domluvíme se, zda to je potřeba projednat mezi čtyřma očima. Ale žádný důvod k tomu teď nebyl. Já myslím, že je opravdu mediální hysterie kolem té inaugurace a to řeší Protokoly, všechno co je potřeba připravit, udělat, je nachystáno, připraveno, nebyl žádný důvod k nějakým mimořádným schůzkám, k něčemu podobnému. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Když vidíte, jak to dopadlo všechno, celá volba a vy jste potom ve druhém kole veřejně podporovala Karla Schwarzenberga, nemrzí vás s odstupem času, že jste se do přímého boje o Hrad nepustila vy sama? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:
 

Když se jednou rozhodnete v takto vážné věci, a to je vážná věc rozhodnout se, zda budete kandidovat na prezidentku České republiky, tak se nemůžete ohlížet každý den zpátky a říkat si: to toho lituji, teď se stalo tohle, a proto je mi to líto. Tu věc musíte mít hodně dobře rozmyšlenou předem. Takže nelituji. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Někteří zákonodárci z řad ODS, byť vy o nich jmenovitě nevíte a také z TOP 09 se odmítají účastnit inaugurace nově zvoleného prezidenta. Myslíte si, že je to správné rozhodnutí, správný krok? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já budu vědět, kolik přijde zákonodárců zhruba zítra, možná až ve čtvrtek, protože samozřejmě jsme je všechny požádali, aby se omluvili, dělají tak normálně, z každé schůze sněmovny se omlouvají a tohle je schůze Poslanecké sněmovny a Senátu, je to schůze, to musíme asi zdůraznit, že má ten slavnostní háv neb je ve Vladislavském sále a že tam také budou vzácní hosté. To už je jakoby přívažek, přídavek k té schůzi. Je to mimořádná událost. Ale poslanci mají povinnost se z každé schůze omlouvat, budu vědět, kolik se jich omluví a uvidíme teprve poté, zda z toho lze učinit nějaké závěry, že to bylo protestní, nějaká protestní neúčast, to se zatím vůbec netroufám říci. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Takže to zatím neberete třeba jako pohrdání prezidentským úřadem? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

To si myslím, že ne. Já opravdu zatím ty omluvy nemám, důvody neznám. Nepochybuji, že mezi 281 poslanci a senátory bude někdo nemocný, to z logiky věci vyplývá. Jestli, nedej bože, budou mít nějaký rodinný problém, to se na každé schůzi takovou omluvu dostávám také. Takže si na to počkejme a uvidíme nakonec, co budou ty důvody a kolik lidí nepřijde. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Jaký je vůbec zájem o inauguraci a kdo má šanci se tam dostat? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Zájem je, bych řekla, přiměřený, bývá takový vždycky. Dostanou se tam ti, kdybych to řekla hodně jednoduše, ti kteří se dostali i na inaugurace Václava Klause či Václava Havla. Ta sestava těch zvaných hostů je velmi podobná, budou tam tedy, jak už jsem řekla, poslanci, senátoři, protože to je schůze a na této schůzi skládá prezident svůj slib. Potom tam budou zástupci diplomatického sboru, zapomněla jsem na vládu, europoslance, zástupci církví, náboženských společností, akademické obce, všichni hejtmani, primátoři, zástupci společností, jako je například Sokol nebo Konfederace politických vězňů. Jenom namátkově jmenuji. Tedy taková sestava, která se obvykle setkává na Pražském hradě třeba na 28. října, v den státního svátku. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Zakončeme dnešní Interview tím, že vyšel další průzkum, který ukazuje, že podpora ODS klesá. Podle ppm factum by volby vyhrála ČSSD, druhá by byla TOP 09, následovaná komunisty a pak teprve občanskými demokraty. Nutno podotknout, že podle tohoto průzkumu této společnosti je poprvé ODS pod 15 procenty, 13,3 procenta. Je to už několikátý průzkum v pořadí, který ukazuje, že ODS klesají preference. Co na to říkáte a co s tím hlavně budete dělat? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Podle mě to nejde úplně přejít, jako že se neděje nic, byť všichni, a myslím, že to říkáme i vážně, že ty průzkumy veřejného mínění se mnohdy mýlily a lišily od toho, jaký nakonec byl stav ve chvíli, kdy lidé hlasovali. S touto mírou rezervy je potřeba k nim přistupovat. Ale že na nás je vymyslet něco, jak zastavit ten propad a vysvětlit lépe naši politiku a tím znovu získat na naši stranu voliče. To je pravda. První z věcí musí být ta personální, tedy to, abychom nabídli do všech čtyř typů voleb, které budeme absolvovat v roce 2014, to budou volby komunální, sněmovní, senátní a též evropské, tak abychom nabídli lidi, u kterých nejsou otazníky, nejsou pochybnosti. A já si myslím, že když takhle ty kandidátní listiny sestavíme, tak že to je ten první dobrý krok. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Co komunikace v rámci členské základny? Protože teď premiér Petr Nečas objíždí Českou republiku a dokonce vedení ODS se usneslo na tom, že zruší některá oblastní sdružení, která by se měla posléze obnovit. Ale je toto ta cesta, na kterou volič slyší? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Z těch ohlasů, které jsem dostala já třeba na ten poslední krok, to znamená, kdy jsme minulý týden ve čtvrtek v Jihlavě na Vysočině na zasedání výkonné rady zrušili tři oblastní sdružení, tak to vnímají lidé jako pozitivní krok, jako snahu toho širokého vedení ODS, tedy celé výkonné rady, přispět právě k tomu, abychom nebyly, aby kolem nás nebyly ty personální otazníky, kdo a na jaké pozici nás tedy zastupuje. Ten první krok myslím, že byl dobrý nebo první, tento krok myslím, že byl dobrý a ty ohlasy já mám na něj příznivé. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A ještě ve stručnosti program, bude nějak ODS řešit více, zda se neodchýlila od svého původního programu? Protože i taková kritika od členů ODS, zejména od starostů, zaznívá. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Já mám možná tu nevýhodu, že už jsem tak dlouho v politice a pamatuju si, že v každém volebním období jsme zažívali ty výhrady, že se odchylujeme od našeho programu, což se jistě určitě v nějaké míře odchylujeme vždycky, neboť žijeme v poměrném volebním systému. A to, co strana před volbami má jako svůj program, který chce naplnit celý, tak po volbách musí podrobit kompromisům uvnitř koalice. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Já vám děkuju za rozhovor. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Díky, že jste tady byla. Na shledanou. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

Pěkný večer přeji. 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
 

Vám taky přeji hezký večer, na shledanou. 

Miroslava Němcová

předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
místopředsedkyně strany