26. dubna 2024

Debata o důchodové reformě? Hnutí ANO chce jen politické body, říká na ČRo Plus Eva Decroix

(ČRo Plus) Spor o to, kdo s čím souhlasil a nesouhlasil na jednání o důchodové reformě na Pražském hradě, vyvrcholil ve čtvrtek oznámením hnutí ANO, že s vládou Petra Fialy už nebude jednat vůbec. Vláda obstrukce ANO kritizuje. „Celá koalice je připravená jednat,“ říká místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

Celou debatu s Evou Decroix si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Jsme připraveni jednat i přesto, že z druhé strany se opakovaně ozývají různé urážky, respektive náznaky, že to nemá smysl,“ deklaruje Eva Decroix. „ANO říká: ‚Jednat s vámi nebudeme‘, ale druhou větou dodává: ‚Kdybychom někdy v budoucnu vládli, tak všechno, co přijmete, zrušíme‘. Mně z toho vyplývá spíš zájem o vlastní politickou linku.“

Podle Evy Decroix ale představitelé hnutí blafují. „Hnutí ANO už rok plamenně hovoří o nějaké své důchodové reformě, ale nikdo ji neviděl, nikdo ji nepředložil,“ připomíná Decroix. „Jsem přesvědčená, že nejenom, že nic nemají, ale pokud by něco měli, tak to rozhodně neřeknou, protože by se nemohli stavět do role prázdných a někdy opravdu hloupých kritiků.“

Klesající politická kultura

„Že je třeba změnit důchodový systém, víme deset let. Hnutí ANO dlouhodobě nebylo schopno předložit nic, co by důchodovou reformu změnilo. Jednání zahájili a snažili se o konstruktivnost. Vrátivší se Babiš z dovolené zjistil, že jim to politicky nesvědčí, všechno utnul a začali jsme tuto debatu,“ domnívá se Decroix.

Šance na shodu v tuto chvíli vidí Eva Decroix jako nulové. „Jak říkal premiér na kongresu: nezbyde nám nic jiného než změny provést a to, jestli se jich bude hnutí ANO účastnit, nebo ne, bude jejich, a ne naše vizitka,“ avizuje Eva Decroix.

„Zaznívají slova, která nejsou v politické sféře nutná. Ať už je to slovo lež, kterým se snažíme vytvářet, kdo je ten správný. Nepatří do toho sekta ani slova jako šaráda,“ oponuje Decroix.

„Politika je nejen o obsahu, ale i o formě. Výroky, které zazněly, nepřispívají k politické kultuře,“ uzavírá Decroix. „Dno s každým volebním obdobím a evidentně i s každou novou reformou stále klesá.“

Přepis debaty:

Jan BUMBA, moderátor:
Spor o to, kdo s čím souhlasil a nesouhlasil na jednání o důchodové reformě na Pražském hradě, vyvrcholil ve čtvrtek oznámením hnutí ANO, že s vládou Petra Fialy už nebude jednat vůbec. Místopředseda ANO Karel Havlíček řekl, že jednat s vládou o otázkách strategického charakteru nemá smysl. Může za krach jednání o penzijní reformě vláda nebo opozice? Hosty Pro a proti jsou poslankyně ODS, místopředsedkyně této strany Eva Decroix. Dobrý den.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Já vás zdravím. Dobré ráno.

 

Jan BUMBA, moderátor:
A poslanec hnutí ANO, stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka. Dobrý den.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Dobrý den vám i posluchačům.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Decroix, hnutí ANO říká, že nemá význam předstírat jednání o reformě, když vláda a zejména představitelé vaší ODS říkají, že stejně prosadí svou bez ohledu na názor opozice, nepřistoupila vládní koalice špatně k jednáním o penzích?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Ta otázka je zajímavě položena. Celá koalice, včetně pana prezidenta, od začátku tohoto volebního období opakovaně v posledních měsících, ať už ústy pana ministra Jurečky, ústy pana prezidenta říká, jsme připraveni jednat. To jsme připraveni jednat, zaznívá i přesto, že z druhé strany se opakovaně ozývají různé urážky, narážky, výhrůžky, respektive náznaky, že to nemá smysl. Já nevím, jestli v tomto okamžiku, kdy to oznámení ANO, tak jako teď už se s vámi opravdu bavit nebudeme, jestli to máme brát jako to finální. Ale nevím, co jsme měli dělat jinak. Snaha byla. A ještě je nutné možná říci, proč ta snaha byla, aby to tady zaznělo i v tomto vysílání, snaha byla především proto, že otázka důchodů se netýká jenom tohoto volebního období, že to je otázka, která je dlouhodobá. A ANO říká, jednat s vámi nebudeme, ale druhou větou dodává, kdybychom někdy v budoucnu vládli, tak všechno to, co přijmete teď, zrušíme. Takže mně z toho potom vyplývá spíš jako zájem o nějakou jako politickou vlastní linku než tu státní.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Jen tak mimochodem, jenom kratičká reakce, když říkáte, včetně pana prezidenta, vy počítáte prezidenta Pavla do vládní koalice, paní Decroix?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Správná otázka. Pan prezident je pan prezident a má samostatné místo v celém tom našem ústavním zřízení. Ale určitě mohl mít, a on se o to velmi snažil, to mu jde ke cti, mohl mít roli jakousi nadstranickou, tu prezidentskou, tu hradní v hledání kompromisu.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Juchelko, my skutečně slyšíme od vašeho hnutí opakovaně, že vláda s vámi nechce probírat důležité věci, teď je probírat chtěla a vy jste to odmítli. Nezahráváte si s důvěryhodností hnutí ANO?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
My pořád házíme hrách na zeď a je to úplně zbytečné, protože nemáme vůbec žádnou odezvu. My jsme se sešli s panem ministrem Jurečkou dvakrát a až po zhruba roce a půl jsme dostali naši expertku na důchody do jeho důchodové komise, která už připravovala všechny ty avizované změny, včetně změny u řádných a mimořádných valorizací, takže tady snaha byla a paní Decroix lže, že ta snaha nebyla. Naopak, my jsme se několikrát, několikrát snažili. Za druhé, nerozumí tomu, my nikoho neurážíme, my jsme jenom napsali velmi slušný dopis, že se toho nebudeme účastnit nadále a napsali jsme poslední větu. „Vážený pane prezidente, pevně věříme, že naše argumenty a stanovisko přijmete s pochopením, jsme samozřejmě připraveni naši pozici vám vysvětlit osobně v rámci původně dohodnutého termínu.“ A tím ten dopis skončil. Takže snaha na jednání naopak byla. My jsme byli dokonce i dvakrát u pana prezidenta, kdy jsme mu vysvětlovali naše postoje ohledně předčasných důchodů, i právě změny mimořádných a mimořádných valorizací, kde u toho pan prezident váhal, u toho podpisu. A bohužel to nakonec podepsal. A samozřejmě, jak víme, tak obě tady tyto věci skončily u Ústavního soudu.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Ale, pane Juchelko, to nic nemění na tom, že vy teď říkáte, dále jednat nebudeme, ať už to interpretujete jakkoliv?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
A v tuto chvíli to opravdu už nemá cenu, poněvadž když došlo k dezinterpretaci, a já říkám velmi korektně, že došlo k dezinterpretaci toho, co se na tom Hradě událo, tak potom už dále nemá cenu samozřejmě po všech těch, po tom vývoji, po té časové timelině nějakým způsobem dál pokračovat.

 

Jan BUMBA, moderátor:
A to říkáte ale prezidentovi, vy se nevymezujete vůči vládě, omlouvám se, já jsem nechtěl do toho skákat, ale vy se vymezujete teď už vůči prezidentu Pavlovi, protože on vás zval, mělo to být jeho pozvání, jednání za jeho přítomnosti, takže vy říkáte prezidentovi ne.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Ne, my říkáme této vládě ne. My jsme se vždycky s panem prezidentem velmi korektně setkali, vždycky jsme odpověděli na jeho otázky a dávali mu náš pohled na danou věc jak u mimořádných valorizací, tak u předčasných důchodů, jak jsem říkal. Nicméně v tuto chvíli, kdy víme, že pan prezident na té tiskové konferenci řekl tu větu, že jsme byli součástí odsouhlasení navyšování věku odchodu do důchodu, tak to prostě je dezinterpretace té schůzky, ten zápis to samozřejmě potvrdil, my jsme ten zápis za 6 hodin říkali, ať se, prosím, upraví tak, jak to u normálních zápisů u všech jednání na světě je a funguje, že ho musí odsouhlasit všechny strany, a tak se nestalo, protože byl ten materiál velmi interní, jak napsal pan Němec z Hradu a že si to vyříkáme na té další schůzce, s čímž jsme počítali. A nerozumíme teda vůbec tomu, proč byl ten zápis, za prvé zveřejněn. A za druhé, proč tam byly prázdné židle, když jsme se v obšírném dopise, který jsme vysvětlili panu prezidentovi a omluvili se z té schůzky, tak na té fotografii byly, je to trošičku dětinské.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Decroix, když teď sledujete a posloucháte i to vysvětlení představitele hnutí ANO, proč tedy došlo k tomuto vývoji. Jestli je to tedy tak, že vláda přijde na jednání s návrhem, který je pro tu druhou stranu nepřijatelný, navíc signalizuje, že prosadí svou, stůj co stůj. Chápete ten postoj hnutí ANO, že ta jednání z jejich pohledu nemají smysl?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Jenom si shrňme, co právě řekl pan kolega. Pan kolega se mnou mluví asi tak dvě minuty a normálně na férovku bez jakéhokoliv odůvodnění mně sdělí do živého vysílání, že Decroix lže. A takhle jede celé je to jednání, takhle se jedná s ANO. Otevřete jakoukoliv diskusi a do tří minut vám přijde nějaká podobná hanlivá urážka, jak můžete s něčím takovým jednat, my se můžeme...

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
To je jednoduché...

 

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Juchelko, prosím, nechte domluvit.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Ve mně se vaří krev, protože tohle to v normální společnosti se předně nedělá. A za druhé, když někoho já obviním ze lži, tak to musím dokázat. Takže nechť si posluchači sami udělají obrázek. Ta situace je stále jednoduchá. Já ji shrnu. To, že je třeba změnit důchodový systém, víme posledních 10 let. Pan Babiš v různých pozicích v průběhu svého politického působení se k tomu opakovaně hlásil, hnutí ANO opakovaně dlouhodobě nebylo schopno předložit nic, co by důchodovou reformu změnilo, protože cokoliv, co by zasáhlo do tohoto systému, ví, že se jim nehodí politicky. Jednání zahájili s tím, že předpokládali, že z toho budou mít nějaké politické body, zahájili jednání na Hradě a snažili se o nějakou konstruktivnost, následně vrátivší se Babiš z dovolené zjistil, že jim to rozhodně politicky nesvědčí, vše utnul a začali jsme tuhle tu debatu, která probíhá přesně na této úrovni. Je to vizitka ANO. Nám nezbyde nic jiného, tak, jak říkal premiér na kongresu, než opravdu ty změny provést, a to, jestli se jich bude ANO účastnit, nebo nebude, je jejich vizitka a ne naše vizitka. Tady je otázka opravdu, jestli vám jde o vlastní politické body nebo o to, aby ten systém fungoval. A já tady ještě doplní jednu důležitou věc. To, že to celé ze strany ANO je taková opravdu jako takové tanečky a takové hraní se slovy, mimo jiné dokládá i to, že SPD, které bylo dlouhodobě vnímáno jako to nejvíc radikální hnutí v této republice, ono evidentně je politicky schopnější, protože hnutí SPD bylo schopno v rámci těch jednání prosadit některé body do námi připravované důchodové reformy. To, že je ANO je politicky neschopné, dokládá to, že ono nebylo schopno nic prosadit a nebylo schopno se těch jednání účastnit.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Juchelko, pokud žádná další jednání z vaší strany nebudou, jak jste deklarovali, jak jinak chcete dojít k nějaké shodě na reformě penzí než prostřednictvím jednání?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Úplně stejně, jako jsme to dělali doposud. My jsme u té první vlny, u těch řádných a mimořádných...

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Nic.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
...valorizací dávali celou řadu různých pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně, jsme samozřejmě velmi aktivní v tom, jakým způsobem bychom měli zmírnit ty tvrdé dopady nejen na seniory, ale třeba v rámci konsolidačního balíčku na všechny obyvatele České republiky, díky této vládě až o třetinu úspor byli připraveni občané České republiky. No, a samozřejmě pozměňovací návrhy budeme řešit i tu třetí vlnu, a to u těch náročných profesí, která v tuto chvíli běží 30. dubna na vládu. Takže my se samozřejmě budeme vracet ve Sněmovně tady k této diskusi, budeme prosazovat naše další věci a směřování a samozřejmě poté, pokud tomu okolnosti dovolí, tak bychom udělali celou revizi samozřejmě těch některých parametrických změn, které naopak samozřejmě tomu důchodovému systému škodí.

 

Jan BUMBA, moderátor:
A rozumím tomu správně, pane Juchelko, že vy to tedy necháváte až na jednání ve Sněmovně, a to je ta jediná půda, to je ta jediná platforma, kde se budete nějak s vládní koalicí stýkat a debatovat?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Ohledně důchodů, to je tak, ano, ohledně důchodů to takto je. Samozřejmě, že my jednáme o dalších věcech, minimálně s MPSV, co se týká třeba zákoníku práce nebo sloučení čtyřech dávek do jedné na té odborné úrovni, to samozřejmě, i na té politické to takto je, že se scházíme s různými lidmi, kteří to mají ve své gesci na ministerstvu práce a sociálních věcí. Nicméně co se týká důchodů, tak tam to skutečně necháváme na Poslaneckou sněmovnu a budeme se vyjadřovat až tam.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Posloucháte Pro a proti, jeho hosty jsou poslankyně ODS, místopředsedkyně ODS Eva Decroix a poslanec hnutí ANO, stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka. Paní Decroix, je pro vládní koalici zvýšení věku pro odchod do důchodu tak zásadní věc, že kvůli ní třeba i obětuje nějakou nadstranickou dohodu?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Pojďme si říct obecně, pro vládní koalici je opravdu důležité upravit důchodový systém tak, aby na jednu stranu opravdu představoval garanci i pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky, že důchody budou a že důchody budou v adekvátní výši, na straně jedné. Na straně druhé je nutné ten důchodový systém upravit tak, aby i v návaznosti na vývoj ekonomiky, v návaznosti na vývoj nějaké společenské demografické křivky byl slučitelný s rozpočtem. A těch kritérií a parametrů, o kterých se můžeme bavit, ad jedna to může být nějaké upravování toho odchodu věku do důchodu, může to být úprava vyměřovacího základu, může to mít mnoho dalších parametrů, o kterých ale my, protože o tom je politika, politika není o tom, že tady budeme křičet do médií něco, politika je o tom, že je potřeba najít takové řešení, které bude zajišťovat nějaký sociální smír a současně bude funkční.

 

Jan BUMBA, moderátor:
No, ale politika je taky o nějaké dohodě a na tu já se právě ptám, paní místopředsedkyně, jestli vy skutečně stojíte o nějakou, já myslím nadstranickou dohodu s opozicí, tak důležité věci, jako je...

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Samozřejmě, my to říkáme od začátku. Ale já opravdu moc netuším, jak je možné se dohodnout..., podle mě hnutí ANO vlastně politiku neumí. I když poslouchám pana kolegu Juchelku, tak je to čirý politický amatérismus, vykládat tady posluchačům, že budou nahrávat nějaké pozměňovací návrhy. Pokud chcete, aby cokoliv ve Sněmovně prošlo, tak logika je velmi jednoduchá, musíte pro ně získat podporu. A k tomu, abyste pro ně získal podporu, tak zase se musíte s někým bavit a jednat. A tady vidíte, že jediné, co hnutí ANO je ochotno dělat, je urážet a říkat, my to uděláme. My jsme samozřejmě připraveni nadále jednat. Ale já osobně tomu dávám dnes už jako nulovou šanci jakkoliv se domluvit. A otázka, když vy ji pokládáte, že jsme ochotni obětovat nějakou nadstranickost, takhle funguje celý náš parlamentní systém. Většina byla zvolena k tomu, aby prosazovala nějaké své politické hodnoty, a my jsme byli zvoleni s tím, že opravdu nenecháme ten rozpočet v takovém stavu, v jakém nám byl předán, a předáme to dalším generacím tak, aby důchody fungovaly. To znamená, nebavíme se o žádném obětování nadstranickosti.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Juchelko, jestli jsem správně zaslechl, tak vás pobavila ta poznámka o tom, že hnutí ANO politiku neumí.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Takže například konkrétně, u příspěvku na péči, kdy se nezvýšil první stupeň příspěvku na péči, tak za mnou chodili poslanci z řad vládní koalice a říkali, že bohužel pro to zvednout ruku nemohou, i kdyby víckrát chtěli, protože jim to vedení pětikoalice nedovolí, takže toliko ke svobodě rozhodování u jednotlivých poslanců napříč vládní koalicí, tam prostě to funguje, že se musí zvednout ruka jako jeden muž, funguje to na bázi sekty. Co se týká odehrávání adekvátní výše důchodů, když se budeme bavit odborněji. To znamená, že pokud by byla adekvátní výše důchodů, tak jako byla v tuto chvíli nastavena vládní pětikoalicí, tak ten medián důchodový je 19 500 korun, na což dosahují pouze tři kraje, Praha, Středočeský a Moravskoslezský kraj, ostatní kraje jsou pod tím. A někteří senioři v tuto chvíli padají do dávek státní sociální podpory, což je například příspěvek na bydlení. Takže naopak ještě větší řež u těch důchodů neznamená, že do budoucna budou mít… všichni důchodci, toto je jenom prostě prázdná floskule, protože nikdo nedokáže říct, kolik ta částka přesně bude a zdali se bude muset vzít odněkud jinud, například ze sociálního systému, anebo ze státního rozpočtu, tak jak to je v tuto chvíli v zákonu teď.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Juchelko, a když jste říkal, že vládní koalice funguje ve sněmovně jako sekta. Jak je to s těmi rozhodovacími procesy u vás, u hnutí ANO? Mě by zajímalo konkrétně, jestli s vámi jako stínovým ministrem práce Andrej Babiš konzultoval to své sdělení, že ANO nikdy nebude souhlasit se zvýšením věku odchodu do důchodu.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Samozřejmě, že ano, my jsme...

 

Jan BUMBA, moderátor:
Předtím, než zveřejnil to video.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
...tady těchto strategických věcí, tak se samozřejmě domlouváme všichni na úrovni předsednictva klubu a nebo předsednictva hnutí ANO. Co se týká věku odchodu do důchodu, tak to téma my držíme úplně přesně, jak ho drží pan premiér Fiala, který 3. listopadu roku 22 řekl, že není možné zvyšovat věk odchodu do důchodu. Takže on v tuto chvíli tady toto politické své rozhodnutí otočil, a je to za rok a půl, tak samozřejmě to je jeho věc, ať si udělají samozřejmě posluchači obrázek sami. Nicméně my se samozřejmě domlouváme na úrovni předsednictva klubu, anebo předsednictva hnutí ANO na těch strategických rozhodnutích, včetně toho dopisu, který samozřejmě odešel panu prezidentovi.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Decroix, hlasují poslanci vládní koalice ve Sněmovně jako sekta?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Samozřejmě, že ne. To je stále otázka o tom, jakou rétoriku se hnutí ANO tady snaží vytvořit. Já už jsem na to upozorňovala pár dní nazpátek ve vysílání. Když se podíváme, tak jenom v tomto vysílání zaznívají slova, která dle mého názoru vůbec nejsou nutná v politické sféře, ať už je to slovo lež, kterým se tady snažíme vytvářet, kdo je ten správný, kdo je ten hodný a nepatří do toho, sekta nepatří, slovo jako šaráda nebo to, co říká Havlíček, že Hrad na ně udělal boudu. Je to opravdu druh jako dryáčnické politiky, ale řekněme si, proč musí hnutí ANO používat tyto termíny? No, protože obsahově tam nic není. Hnutí ANO tady už nějaký možná rok plamenně hovoří o nějaké své důchodové reformě, ale nikdo ji neviděl, nikdo ji nepředložil. A je to zase o tom, my nahrajeme nějaké pozměňovací návrhy, my předložíme naší vizi. Já říkám, předložte ji, ukažte ji, položte ji teď hned na stůl a ukažte ji posluchačům, divákům, ukažte, jak byste to uměli. A já jsem přesvědčena, že nejenomže nic nemají, ale pokud by něco měli, a to je to, proč tomu, kdyby něco měli, tak to rozhodně neřeknou, protože nedejbože by se nemohli stavět do role těhle těch jako prázdných a někdy opravdu jako hloupých kritiků.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Juchelko, vy předpokládám, řeknete, že tu reformu připravenou máte a koneckonců slyšeli jsme i od představitelů vašeho hnutí, že nechcete vládě předávat své know-how.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Právě proto, že se nejedná s opozicí ještě předtím, než vyjdou v tom zákoně jednotlivé změny parametrů, jako například u mimořádných valorizací, tak ono ani není možné o nějaké, bych řekl, kontextové důchodové reformě, protože ona není a neexistuje ani od vládní koalice jednat a bavit se o tom, poněvadž my jenom říkáme vždycky ten názor a tu opoziční, a to patří k opoziční práci, to opoziční, co nám na tom vadí, když se například budou snižovat řádné valorizace nebo sešněrovávat předčasné důchody...

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Vy jenom boříte...

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
My jsme vždycky...

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Neustále boříte.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Prosím, paní Decroix, nechte domluvit pana Juchelku.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
My jsme hotovi s žádnou komplexní důchodovou reformou, tak, jak já jsem ji chtěl už před 2 lety, o Velikonocích od pana ministra Jurečky, protože ta důchodová reforma se musí dělat v kontextu nejen toho průběžného důchodového systému, který samozřejmě bude do budoucna muset být v deficitu, poněvadž demograficky to nevychází, ale taktéž z hlediska příjmů, z hlediska nějaké hospodářské politiky, z hlediska nějaké obecné vize, protože důchodový systém není jenom politické téma. To je téma celospolečenské, které musíme uchopit vlastně jakoby každý z nás a říct si politicky, jakým způsobem budeme solidární, mladí se starými nebo samozřejmě solidární, nemocní se zdravými nebo naopak zdraví s nemocnými.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Já bych se rád ještě obou zeptal na úroveň té diskuse, která se teď vede, té politické diskuse. Myslíte si, že podobné spory, jaké teď veřejnost sleduje u té debaty o penzích, přispívají ke zvýšení politické kultury v České republice, pane Juchelko.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Tak ze strany vládní koalice si myslím, rozhodně ne, protože tady každý vidí, že vždycky, když jsou otevřené dveře k nějakému jednání, my jsme toho vždycky využili.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Tu chybu vidíte jenom na straně vládní koalice?

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Potom se už samozřejmě dostáváme do nějakého točivého momentu, nějakého víru, kdy vlastně reagujeme jeden na druhého a poté samozřejmě vzniká už tzv. alergie i na to, co se řekne vlastně jakoby mimo nějakou diskusi třeba v médiích. Ale můžu říct, že my jsme vždycky k tomu přistupovali velmi poctivě, vždycky jsme na ty schůzky šli, ale vždycky jsme tvrdě narazili na to, že jsme byli postaveni před hotovou věc a museli jsme na ni reagovat, my jsme nebyli nikdy konzultováni jako opozice s tím, že vládní koalice přinesla nějakou kontextovou důchodovou reformu s příjmy, s výdaji, nějakou vizí a tak dále… na straně výdajů právě z toho důvodu, aby doplnila ten inflační státní rozpočet.

 

Jan BUMBA, moderátor:
A pohled Evy Decroix, myslíte si, že tohle je ještě zdravá politická debata, nebo už ne?

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
A určitě nepřispívají výroky, které zazněly, i třeba v tomto vysílání, určitě nepřispívají nějaké politické kultuře. A politika je nejenom o obsahu, ale i o té formě a je to opravdu tak, že to dno si myslím, že s každým volebním obdobím a evidentně i s každou novou reformou stále klesá a klesá. Sledujeme to v Poslanecké sněmovně, to, co je schopen pan Babiš vyplodit u pultíku, já bych se určitě styděla to říci i v soukromí, ale bohužel my nemůžeme před tím ustoupit. Je nutné, aby ten obsah tam nadále byl, i přestože se z toho stává opravdu někdy trošičku žumpa, možná to tak bylo i v minulosti, možná to k těm vyostřeným střetům patří, nezbývá než opravdu některé věci prosadit a snažit se to udržet na nějaké rozumné úrovni. Mně je spíš potom někdy až jako líto těch občanů, protože sledovat to, nebo dneska třeba i nás poslouchat, to opravdu není úplně příjemné, protože se nedozvěděli posluchači nic o obsahu nějakých konkrétních kroků. A je to opravdu jako plácání prázdné slámy.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Já děkuji oběma za diskusi. Hosty dnešního Pro a proti byli poslankyně ODS, místopředsedkyně této strany Eva Decroix. Na shledanou.

 

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně strany /ODS/:
Na shledanou. Děkuji za váš čas a krásný den, pokud možno bez hádek.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Poslanec hnutí ANO, stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka. Děkujeme.

 

Aleš JUCHELKA, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/:
Taky děkuji moc za pozvání. Na shledanou.

 

Jan BUMBA, moderátor:
Od mikrofonu se loučí Jan Bumba.

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady