3. dubna 2024

ČRo Plus: Měl by stát legalizovat náhradní mateřství, nebo by tím otevřel cestu k obchodování s dětmi?

(ČRo Plus) Náhradní mateřství může posloužit bezdětným párům jako poslední možnost, jak se dostat k vytouženému dítěti. Na druhé straně se může stát prostředkem k vykořisťování nejchudších a nejzranitelnějších lidí. V Česku by chtěla vláda stanovit zákonem podmínky, které by náhradní mateřství regulovaly. Do jaké míry je ale regulace potřeba? V Pro a proti na ČRo Plus diskutovaly 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix a poslankyně za ANO Helena Válková.

Celou debatu s Evou Decroix si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Čeští koaliční i opoziční poslanci se shodují, že regulace náhradního mateřství je v Česku nutností. Reprodukční kliniky se pohybují v šedé zóně a některé jsou podezřívané, že jednají neeticky.

„Nelze vyloučit, že některé náhradní matky se k tomuto uchylují z důvodu sociální nebo finanční tíže a nouze. To je špatně, protože pak je to opravdu obchodování,“ upozorňuje poslankyně Eva Decroix.

Poslankyně Decroix zároveň ale upozorňuje, aby se tato problematika vnímala citlivěji. „Pojďme neubližovat lidem, kteří se takto rozhodnou. Jakoukoliv regulací nezabráníme situaci, že pokud máme pár, tak jeho touha po dítěti je ohromná. Pokud to celé zakážeme a začneme o dítěti hovořit jako o výrobcích, tak ti rodiče se rozhodnou absolvovat celý proces v zahraničí,“ domnívá se Eva Decroix.

Velkou pozornost vyvolal nedávný případ, kdy mezinárodní gang přivážel do Česka chudé Ukrajinky, které dostávali zaplaceno za to, že se vzdají svých dětí. Policie tento případ odložila, protože bylo těžké prokázat trestnost. Poslankyně ale ujišťují, že se tomuto podaří do budoucna zabránit.

Poslakyně Eva Decroix ale znovu upozorňuje na složitost problematiky: „Nezabráníme moderní medicíně, aby se dál vyvíjela. Stejně tak nezabráníme lidem, aby měli touhu po dítěti. Pokud tomu ale nedáme jasná pravidla, tak nejsme civilizovaná společnost, protože dochází ke komercializaci.“

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady