11. září 2023

Události, komentáře: Mít někde velvyslance není odměnou za slušné chování

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byla 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a člena sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na ČT24.

„Jen ať to uvedeme na správnou míru — stále máme českého velvyslance pro Ruskou federaci, pouze se nyní nenachází v Moskvě,“ upozornila Decroix. Úřadujícím velvyslancem je od roku 2018 diplomat Vítězslav Pivoňka. „Jeho mandát brzy skončí, tím si vysvětluju to, proč se právě hovoří o novém jménu,“ uvedla Decroix.

Dle Decroix není pravda, že by se resort zahraničí nevěnoval revizi vztahů s Moskvou. „Věnuje se jí, v červnu vláda schválila zprávu, je k tomu asi padesátistránkový dokument. (…) Tam je jasně specifikováno, před čím nyní stojíme, jakou situaci je nyní nutné řešit s Ruskem,“ reagovala Eva Decroix.

„Na jedné straně je tam definováno, že Rusko je hrozbou, nejen pro nás, (…) stejně tak je tam i popsáno, že vztahy s Ruskem jsou dnes na minimálním nutném standardu. Teď je tady diskuze o tom, zda v tom minimálním nutném standardu je i to, že budeme mít ruského velvyslance,“ ujasnila Decroix.

Decroix v zásadě rozumí argumentům Koláře, na druhou stranu je podle ní potřeba chápat, že mít někde velvyslance neznamená odměnu za slušné chování či morální uznání daného státu. „Velvyslance máme v mnoha zemích, kde rozhodně nesouhlasíme s jejich politikami,“ poznamenala Decroix.

„Samozřejmě, situace Ruska je dnes velmi vyhrocená, na druhé straně úkolem diplomatického sboru je reprezentovat zájmy České republiky,“ uvedla Decroix. Otázkou podle ní je, zda by se někdo bavil s českým chargé d'affaires. „Obávám se, že nebude.“

Pokud dle Decroix mají některé státy někde pouze chargé d'affaires, je to určitý symbol. „Je pak pro nás teď vhodný okamžik tento symbol vysílat? Že se nechceme bavit s Ruskem?“ táže se Eva Decroix. „Myslím, že v našem zájmu má být udržovat to minimum,“ dodala Eva Decroix s tím, že pokud by Česká republika měla v Rusku jen tuto úroveň zastoupení, poškozovala by tím své vlastní zájmy.

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR