2. srpna 2023

Napřímo na TN.cz o čtvrtstoletí v politice

(tn.cz) Do středečního Napřímo zavítala bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a senátorka Miroslava Němcová (ODS). S Bárou Divišovou probraly například to, jak se Němcová z knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou dostala do politiky.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na TN.cz.

„Když přišla svoboda, bylo mi už 37 let. Kladla jsem si proto otázku, co ještě s tím životem můžu udělat? Nejdřív jsem si splnila přání pořídit si knihkupectví, což bylo za minulého režimu bezpředmětné. A potom do toho vstoupila i ta politika. Došlo mi, že jak se proměňuje společnost, tak je potřeba ty věci rozhýbat i v komunální politice,“ popsala své politické začátky Miroslava Němcová.

Ve vysoké politice je Němcová od roku 1998, tedy už 25 let. Své nové působení v horní komoře Parlamentu, kde je teprve od roku 2020, si přitom pochvaluje. „Tady je jiný způsob práce, jiná atmosféra, ti lidé se k sobě úplně jinak chovají. V Poslanecké sněmovně jsem zažívala ohromné střety. Tady vše probíhá daleko kultivovaněji a cítím se tu moc dobře,“ říká Němcová.

Řeč přišla také na její památný odchod z Vladislavského sálu Pražského hradu během druhého inauguračního projevu Miloše Zemana. „Rozhodně jsem nešla na Hrad s úmyslem, že si počkám na nějakou chvíli a demonstrativně odejdu. To by ani nešlo. Byla to reakce na to, že se ukázalo, že prezident skutečně není ochoten respektovat ústavu,“ prohlásila Miroslava Němcová.

„Říkala jsem si, že tohle poslouchat nebudu. A nebyla tam možnost se přihlásit o slovo a říci mu své výhrady. Řekla jsem si, že mu tohle nedaruju, aby nad námi triumfoval a myslel si, že tam sedíme jako jeho lokajové a dovolíme mu úplně všechno. Byla to jediná možnost, kterou jsem měla,“ dodala Němcová.

Přiznala také, že zažila chvíle, po kterých zvažovala odchod do politického důchodu. „První takový moment byl, když se schvalovaly církevní restituce. Vzpomínám si na ty asi čtyři dny trvající obstrukce. Bylo už to opravdu k nevydržení – fyzicky i psychicky. Druhý pak nastal v roce 2013, kdy padla vláda Petra Nečase,“ zavzpomínala Miroslava Němcová. Tehdejší policejní zákrok na Úřadu vlády přitom označila za nepřiměřený.

Nakonec ale v politice skončí nejspíš až v roce 2026. „Nebudu už obhajovat křeslo senátorky. Budu končit,“ prohlásila jistě Němcová. „Doufám, že budu zdravá natolik, že se budu moci věnovat i něčemu jinému,“ dodala Miroslava Němcová s tím, že jí ale politika bude nejspíš chybět.

Miroslava Němcová

senátorka PČR