8. prosince 2022

Rádio Zet: Chorvatsko v schengenském prostoru bude pro Čechy praktické

(Radio ZET) Rada Evropské unie by měla schválit přijetí Chorvatska do schengenského prostoru, zároveň bude probírat připravenost Rumunska a Bulharska na vstup do zóny volného pohybu. „Věřím, že přijetí Chorvatska dostatečně podpoří i ostatní státy, jenom si připomeňme, že toto hlasování musí být jednomyslné,“ řekla v ranním vysílání Rádia Zet poslankyně Eva Decorix (ODS) ze zahraničního výboru. Dodala, že by přijetí oblíbené turistické oblasti do schengenského prostoru mělo na Čechy praktický a přímý dopad. Jsou ale státy, které o tom mají pochybnosti.

Celý rozhovor s Evou Decroix si můžete poslechnout na Rádiu Zet.

„Chorvatsko má velmi dlouhou hranici s mimoschengenským prostorem. Říká se, že se jedná o jednu z nejdelších suchozemských hranic,“ vysvětluje Eva Decorix. „A ne vždy je úplně jednoduché hranici zcela řádně střežit. Hovoří se třeba o problémech kvůli převozu drog nebo migrantů. Právě toto bude nejspíše tématem jednání rady Evropské unie,“ dodává poslankyně ze zahraničního výboru Eva Decroix.

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR