15. května 2022

Partie CNN Prima News: Přestaňte ve Sněmovně číst letáky. Myslíte, že to někomu prospívá?

(CNN Prima News) Politici se v nedělní Partii Terezie Tománkové přeli o využívání obstrukcí během jednání Sněmovny. První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix vytkla hnutí ANO, že se považuje za konstruktivní opozici, ale na jednání pak například premiér Andrej Babiš (ANO) předčítá svůj vlastní leták.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Decroix reagovala kritikou hnutí ANO. „Vnímám kontroverzi ve vašem stanovisku. Když SPD obstruuje, tak to říká otevřeně. Když vy, tak říkáte, že jste konstruktivní opozice a neobstruujete: ‚Já premiér tu čtu leták, který jsem sám napsal, a obsah známe.‘ Současně na každém jednání říkáte, že obstrukce jsou legitimní,“ řekla poslankyně ODS Eva Decroix.

„Myslíte, že to někomu prospívá? Když říkáte, že jste konstruktivní opozice, tak pojďme hledat nějaké řešení. Rozumím, že když se vykolíkuje hřiště, tak se situace uklidní a po čase se tou konstruktivní opozicí stanete,“ doplnila.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní poledne ještě jednou vám přeji a děkuji, že sledujete Partii na CNN Prima News, že jste si počkali, že jste si přepnuli, jak jsem slíbila, velká politická diskuse. Pozvání do studia přijala paní Eva Decroix, místopředsedkyně
poslaneckého klubu ODS. Dobrý den.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Patrik Nacher, místopředseda
poslaneckého klubu hnutí ANO. Dobrý den.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Pěkné poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Mikuláš Peksa, europoslanec z Pirátské strany. Dobrý den.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Zdeněk Kettner,
poslanec SPD a místopředseda školského výboru. Dobrý den.

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, že jste přišli. Já s dovolením začnu tou uprchlickou krizí, kde ta pozornost se upíná na Prahu, na problém s romskými uprchlíky, kteří živoří, bydlí na hlavním nádraží, zatím se část z nich přesunula do stanového městečka. Co dál, jak dál pomoci těmto lidem. Paní Decroix, jak se vám na to dívá a co by mělo následovat dál?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Nikoho ten pohled nejtěžší, to znamená, ani mě to netěší. A ta situace na hlavním nádraží pro nás všechny, kteří jsme doufali, že minimálně tak, jak probíhala ta první vlna uprchlické krize, to znamená důstojně, klidně, že poběží celou dobu. Možná jsme v to doufali. Bylo pravděpodobné, že někde nějaký zádrhel nastane, to je tento zádrhel, který nyní je nutné řešit. Pro mě je důležité ale říci asi, je to jeden lokální problém. Je vážný, ale nechtěla bych, abychom tím nějakým způsobem znehodnocovali nebo kritizovali zvládání celé té uprchlické krize ad 1. Problém se řeší. Mně osobně, stejně tak jako mě bolí koukat se na situaci na nádraží, tak mě velmi mrzí koukat se na stanové městečko. Je to něco, co upřímně jsem asi doufala, že nebude nutné, nebudeme muset k tomu přistoupit. Bohužel pokud chceme rychle krátkodobě vyřešit situaci těchto, chci říct, vlastně ne úplně právně vyřešených migrantů, protože my nevíme aktuálně, jestli je můžeme zařadit do té vlny, která si zaslouží, která potřebuje tu podporu, nebo ne, tak na straně druhé vlastně bych měla být ráda a jsem ráda, že se to stanové městečko podařilo vyřešit rychle. Teď otázky, které s tím souvisí, jestli ta kapacita bude dostatečná, jestli bude nutné tu kapacitu navyšovat a následně, co s tím, protože nechceme nikdo, aby to stanové městečko zůstalo nějakým dlouhodobým řešením.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. A stejně to stanové město je pouze pro 150 lidí, teď je tam zhruba polovina, na tom nádraží zůstává 400 lidí, maminky s dětmi, spí tam na špinavé zemi, není tam dostatek jídla, děti tam běhají po nádraží, co dál?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Zaznělo to tady už i z úst ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Ta řešení se hledají. Pokud by se našla v jiných možnostech přechodného ubytování, než stanová městečka, diskutovalo se zda takzvaná, ten termín použiji, byť není moc pěkný, kontejnerová ubytování. Jistě by to bylo mnohem vhodnější...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Modulární byty se tomu říká.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Ten termín jsem hledala, zní to určitě mnohem lépe, tak by to bylo lepší, bylo by to důstojnější. A hrajeme tady v zásadě s časem. Hrajeme tady s kapacitami. Hrajeme tady ale i s místem a v zásadě zaznělo to tady taktéž, s přijetím v rámci naší populace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo Nachere, proč se to muselo stát, máte pro to vy nějaké vysvětlení jako politik, jako pražský politik, bylo to selhání, lhostejnost, nebo to byl prostě zádrhel a situace, která musela nastat v tak velké uprchlické vlně?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já tady nebudu sbírat nějaké laciné body, abych konkrétně vyjmenoval, kdo selhal v této věci, protože my teď musíme nejdřív vyřešit ten samotný problém, pak se můžeme pídit po tom, kde nastala ta potíž. Co je tam ten paradox, na to já narážím a slyším hlasy od lidí, je, že skutečně Češi velmi aktivně pomáhají, nejenom tak, že nabízejí třeba pomoc v tom, že nabízejí své kapacity bytů, ale i tím způsobem, že posílají finanční prostředky a pak se logicky nás ptají, nevím, jestli kolegové dostávají ty maily taky, jak je možné, že my jsme vybrali miliardy korun, posílali jsme se na různé dobročinné spolky, nadace a podobně. A pak stejně jsou tady případy, kdy ti lidé leží na nádražích, nemají, nemají co jíst, musíme to řešit tímhle tím způsobem. Takže to je legitimní dotaz těch lidí, protože skutečně my všichni jsme nějakým způsobem, a já jsem za to rád, že lidé v tomhle tom opravdu aktivně pomáhají i finančně, ale evidentně, evidentně ne vždycky ty peníze doputují tam, kam mají, protože já nevím, jak těm lidem na tohle to odpovědět, že se vybere miliardy korun a pak stejně musíme řešit tyhle věci. Ta druhá rovina, která tam je, a kde já nevím, kde je ten zakopaný pes, já jsem se na to ptal v
Poslanecké sněmovně, doposud jsem dostal odpověď, je, jestli chyba je tedy v Praze, to znamená, že Praha to dostatečně nějakým způsobem neřeší, anebo ten zakopaný pes a ten problém je v tom, že na úrovni České republiky, že nedochází, teď to bude znít hrozně blbě, tak se za to omlouvám, ale k redistribuci těch uprchlíků, protože v Praze už jich je 70 000, ty kapacity jsou přeplněné a primátor Hřib, který není od nás, ale je tady od Pirátů, jasně řekl, že když do úterý nevyřeší, tak my zavřeme to přijímací centrum, které máme ve Vysočanech. To znamená, že a teď já nevím, jestli je pravda v tom, že Praha to nezvládá, anebo že Praha má ty kapacity a nezvládá to stát. Takže já jsem se na to ptal v Poslanecké sněmovně, odpověď jsem v této chvíli nedostal. Nicméně určitě ve vztahu k těm lidem to nějakým způsobem řešit musíme, protože Praha opravdu tomhle není nafukující, nafukovací, pardon. A nějakým způsobem se to musí řešit, protože jinak se to potom obrátí druhotně i proti těm uprchlíkům v momentě, kdy to fakt přetáhne nějakou míru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane europoslanče. Zdeněk Hřib, váš kolega z Pirátské strany, dal opravdu vládě ultimátum, že do úterý chce mít jakýsi plán, jak přerozdělovat uprchlíky mezi ostatní kraje, protože v Praze jich je opravdu hodně, plus je tam problém na hlavním nádraží, stanové městečko zatím absolutně kapacitně nedostatečné, kde je chyba, na to, co se ptal pan
poslanec Nacher, je to chyba v Praze nebo ve vládě?

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Já v první řadě, jestli můžu, já bych strašně moc poděkoval všem těm lidem, kteří od začátku té krize se sami zapojili a sami nějakým způsobem lidi přijímají, sami se o ně starají, ať si je prostě vzali k sobě domů, nebo přispívali na ty podpůrné akce. Co je třeba říct, byť jsme solidární a podporujeme lidi, kteří k nám přicházejí, vždycky je to prostě přiznaně logistický problém. A tady se bavíme o velkém logistickém problému, protože v té Praze prostě v přepočtu na počet obyvatel je zhruba 4× tolik lidí v porovnání s jinými kraji. To je prostě objektivní problém, vzniká z toho důvodu, že prostě, pokud člověk prchá z Ukrajiny a přemýšlí, kam chce dojet, tak prostě Praha je to město, které typicky zná v rámci České republiky, to znamená, prostě typicky dojede do Prahy a tam se zastaví a začne řešit kam dál. My budeme muset najít nějaký administrativní způsob, jak ty lidi dál posunout, protože prostě zcela logicky a přirozeně nemůžou zůstat na tom prvním místě, kam vlastně do České republiky přijedou. A popsat, kde vlastně přesně ten problém je. To je těžké, protože my si tady vlastně zažíváme v malém takovouto otázku, jak dostat ty lidi z toho místa prvního záchytu, kterou jsme vlastně řešili od roku 2015 v souvislosti s různými uprchlickými vlnami, jak je dostat někam, kde by se o ně ještě mohli další lidé postarat a prostě je to to v malém, to, co jsme zažívali po celé Evropě. Takže teď se vlastně dostáváme do stavu, že potřebujeme ty lidi dostat dál a potřebovali bychom velmi spolupráci těch dalších, řekněme, krajských vlád, aby se, nebo krajských rad, aby se nějakým způsobem do toho zapojily a pomohly ten problém řešit, protože prostě Praha to nemůže, nemůže zvládnout všechno sama.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kettnere, pane
poslanče Kettnere, SPD velmi kritizovala vládu tento týden v řešení uprchlické krize, jak byste řešili tu situaci, teď se bavíme o situaci v Praze, kde jsou tady stovky lidí, u kterých má vláda pochybnost, zda jsou Ukrajinci nebo i Maďaři a mají na tu pomoc nárok, co byste dělali v tu chvíli?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Teď momentálně už prostě hoří, takže my teď nemůžeme koukat nalevo napravo, my musíme vyřešit aktuální problém. Spíš se mělo zaměřit na ten prapůvod. To znamená, je skvělé, že pomáháme, jsem za to vděčný všem obyvatelům České republiky, ale je to jako, když máte záchranný člun, který už je naplněný až po kraj. V určité situaci prostě se ten člun potopí. To znamená, že my tady postrádáme nějaký přesně vymezený systém, koho přijmeme, z jakých falešných… protože Ukrajina je velice velké území, ano, velice těžko se určuje, kde přesně je největší nebezpečí a tak dále, ale nemůžeme pomoci úplně všem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, čili byste vybírali, z kterých oblastí Ukrajiny, jestli vám správně rozumím, budete přijímat uprchlíky?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Ano, to znamená, samozřejmě prioritně přijímat obyvatelstvo, které je nejblíže k té válečné zóně. Pokud samozřejmě, mám tady kolegu z europarlamentu, pak už nějakým způsobem musí pomoci i Evropská unie, protože my tady vlastně státy bývalého východního bloku jsme taková nárazníková zóna, celkem logicky mají k nám kulturně blízko, ale potom už nějakým způsobem se musíme přenést na půdu europarlamentu, protože jak teď momentálně má problémy Praha, pokud to nějakým způsobem bude pokračovat, tak do podobných problémů se může dostat i potom Česká republika jako celek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale jsou oblasti na Ukrajině, kde se nebojuje, ale ti lidé prostě utíkají, protože nechtějí čekat, až se tam bojovat začne, protože Putinovi do hlavy nikdo nevidí a ta válka se nějak vyvíjí a nikdo neví, jak to bude pokračovat...

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Samozřejmě, to chápu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pro to máte pochopení, nebo ne, když říkáte, že byste je nepřijímali ty lidi?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Musíme vymyslet systém. To znamená, prioritně říkám z těch válečných oblastí, potom i z těch dalších oblastí, ale než je začneme přijímat, tak dopředu už musí být připravený systém, jak je budeme přijímat, kam je budeme přijímat a ten celoevropský systém tady prostě chybí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ti lidi budou mezi tím kde, než se toto rozhodne nějakým způsobem, oni prostě z té Ukrajiny utekli a budou někde na hranicích?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Říkám, my teď to musíme aktuálně řešit a aktuálně to řešíme, bohužel k tomuto vůbec nemělo dojít.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Paní Decroix, nechávám vás reagovat.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Budu moc ráda. A já ještě dovolím si velmi krátce reagovat na to, co zaznělo z úst Patrika Nachera. Zpochybňovat, že prostředky, které byly vybrané, nesloužily k účelu, si myslím, že rozhodně není jako aktuálně vhodná cesta. Jako vezměme si. Vy jste říkal, obrací se na mě lidé, že byly vybrány velké miliardy, miliony a není tady někomu pomáháno. Prostředky, které byly vybrané, ať již prostřednictvím neziskovek, nebo které šly ukrajinské ambasádě, určitě byly použity správně a nemá to jakoukoliv souvislost s tím, že se tady jedna skupina běženců ocitla v situaci, kterou řešíme. Opravdu si nemyslím, že vůči těm neziskovkám je to fér, co tady zaznělo z úst pana kolegy, pana kolegy Kettnera, tak, prosím reagujte, ať...

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já děkuji, paní kolegyně. No, to jste asi nepochopila, zbytečně tady vyvoláváte konflikt, ale to je na vás. Takhle to není, já jsem to řekl jako úhel pohledu, že i přesto, že se vybírají ty miliardy prostředků, jako že se vybírají, tak i přesto ti lidé vidí v přímém přenosu, že ve 21. století tady je, já nevím, 400 nebo 500 uprchlíků na hlavním nádraží, kde bivakují tam na zemi, nemají co jíst a podobně, a to...

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Což nikterak nezpochybňuje to, že všechny ty prostředky, které byly použity, byly použity správně.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já jsem řekl ten kontrast, i přestože se vybírají, nastává ta situace a ti lidé se na to ptají.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Díky bohu, že se ty prostředky vybraly.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Ano, ti lidé se na to ptají, to není zpochybnění.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Další miliardy plynou i ze státního rozpočtu, takže ty úvahy těch lidí jsou opravdu takové, když vidí situaci ve 21. století uprostřed Evropy, jak tam spí maminky a miminka na zemi.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Všichni jsme z toho..., nikdo se tohoto nechtěl dožít. Bohužel na straně druhé, představa pana kolegy, že budeme řešit příčiny a budeme nějakým způsobem lustrovat na hranici, kdo potřebuje pomoc více, kdo potřebuje pomoc méně, nevidím jako reálnou. My jsme v situaci, kdy musíme pomoci všem, kteří to potřebují. A já si nedokážu představit, že by někdo dobrovolně jen tak, že se ráno vzbudí, odešel z Ukrajiny, protože si myslí, že se mu zřejmě asi na hlavním nádraží bude líbit více. To znamená, tu lustraci, kterou vy říkáte, já si dokážu představit a hovoří se o tom nyní tak, abychom byli schopni minimálně si říci, pomoc potřebují ukrajinští obyvatelé, ne maďarští občané. To je to, o čem se nyní hovoří jakožto o podmínce, která má být uvedena v pase. Nedokážu si ale představit, a zase nejsme v situaci, kdybychom mohli jednoznačně říci, tyto ukrajinské regiony jsou dotčeny a tyto ne. Dnes ráno opětovně zpráva ve Lvově zasáhla raketa, ten konflikt zasahuje celou Ukrajinu, není možné mezi nimi třídit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám reagovat pana Kettnera, potom pan europoslanec.

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
To samozřejmě nějak nezpochybňuji, sám jsem to řekl, musíme těm lidem pomoci, nemůžeme je nechat ležet někde na zemi. To byla spíš jakoby výtka do minulosti, že mnohem dříve jsme nějaký ten systém měli i v rámci Evropské unie nějakým způsobem vymyslet a vyřešit a vlastně neřešit až ten požár jako takový, ale naprosto s vámi jinak souhlasím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane Kettnere, ještě jedna věc, odmítáte rozlišovat mezi těmi, kdo pomoc opravdu potřebují a mezi těmi, kdo se prostě přijeli přivydělat, to jsou slova vašeho pana předsedy Tomia Okamury tento týden ve Sněmovně. To si také myslíte, že takto vláda postupuje a podporuje toto, co tady on řekl?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
No, nějak nezpochybňuje..., jako každý vidí, že skutečně jsou tady utečenci, kteří skutečně potřebují pomoc, i u nás v Teplicích maminky s malými dětmi a tak dále, ale pak tady vidíme spoustu jedinců, bohužel to potom vrhá špatné světlo i na ty, co potřebují pomoc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte spoustu, z čeho vychází, to slovo spoustu zní jako opravdu...

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Z vlastní zkušenosti. Ano, i u nás v Teplicích prostě velice takové arogantní chování, my máme na všechno nárok a tak dále, vy nám musíte pomoci. A samozřejmě, pokud nezačneme rozlišovat, tak bohužel se ta nevraživost těch lidí obrátí na všechny, taková ta takzvaná kolektivní vina. A bohužel to potom odnesou i ty maminky s těmi dětmi, které skutečně nemají jinou možnost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane europoslanče.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Já se přiznám, že si myslím, že pan Kettner tenhle aspekt naprosto zveličuje a že je to zbytečné. Ale abychom se vyhnuli těm konfliktům, já jsem chtěl říct, že je vlastně strašně dobré a že konečně i SPD vlastně přiznává, že nějaký společný evropský systém pro podporu uprchlíků prostě potřebujeme, protože ta otázka ležela na stole roky, doslova roky. A tam existují konkrétní návrhy, které jsou připravené, momentálně prostě byly zablokované na úrovni rady členských států Evropské unie, protože některé země, typicky třeba Česká republika, je odmítaly. Tady se hodně mluvilo o tom, že prostě nechceme být solidární s Řeckem, nechceme být solidární s Italií, s těmi zeměmi, které prostě jsou na kraji Evropy. A málo se připouštělo, že my bychom se mohli dostat do podobné situace, v jaké jsme právě teď. To je ten důvod, proč ta reforma toho azylového systému prozatím jaksi neprošla. A já věřím tomu, že budeme schopni ji do budoucna prosadit, protože už se v praxi ukazuje, že čistě z logistických důvodů, i když my prostě chceme pomáhat a chceme pomoci, tak občas potřebujeme pomoci sami, protože prostě občas se toho na nás může nahrnout hodně. Takže pevně doufám, že teď po téhle té zkušenosti už budeme schopni to prosadit. Děkuji za ta vstřícná slova, která tady předtím padla.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo Nachere, vy jste chtěl ještě reagovat.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já jsem na tohle a pak ještě dotaz na paní kolegyni. Tady v tomhle tom smyslu, já už jsem to říkal tady minule, když jsem tady byl, i předminule, že v tomhle ta východní Evropa je vždycky brána jako ta chudší část té Evropské unie a podobně, tak se ukazuje, že umí, pomáhá, že je velmi vstřícná, že když se podíváme na počet obyvatel, tak byla schopna vstřebat, když se tak dá vzít ten pojem, víc uprchlíků za pár týdnů, než Německo a bohatší země za celý rok. To znamená, že v tomhle jako se jasně ukazuje, že předtím ta skepse ve vztahu k uprchlické krizi před 8 lety, nebo kdy to bylo, tak byla jiného charakteru, než to, že bychom byli málo solidární, to se teď ukazuje a je dobré to podtrhnou 2×. Ale já jsem se chtěl zeptat paní kolegyni, která si všimla jedné části toho mého příspěvku a na tu druhou naopak odpověď nedala, a to je to, co se teda bude dít, protože jste představitelkou jako vládní koalice, ve vztahu teda k té Praze, jestli teda stát té Praze pomůže, anebo to dojde tak daleko, že v úterý se v Praze zavře to přijímací centrum a začne se ten problém víc kumulovat? Jako to mně přišlo jako zásadnější v tom mém prvním příspěvku, než ten povzdech nad tím, že se sice vybírají miliardy, ale pak to může dojít i do této fáze.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
S dovolením, já to ještě trochu posunu, on pan Hřib vlastně říkal, že uprchlíci na hlavním nádraží není to, co Prahu primárně tíží a dal vládě ultimátum a je to primátor z vládní koalice, celé to působí velmi zvláštně, paní
poslankyně.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já pana primátora plně chápu a respektuji, protože on zastupuje Prahu a myslím si, že ať by tam byl primátor z jakékoliv strany, tak by jednal stejně. To, že situace v Praze je neudržitelná, jsme postupně sledovali v těch minulých týdnech a bylo zřejmé, kde je nafukovací člun, kde je prostě ta hranice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A Praha už je ten člun, který se potápí?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já se obávám, že jsme jakoby dlouho za tou hranicí, což víceméně chápu tak, že to je vyjádření ultimáta pana primátora. Na straně druhé je potřeba si říct, že my dnes nemáme žádnou možnost, jakým způsobem realokovat povinně, přesunout uprchlíky povinně ve smyslu, my vám teď říkáme, že se musíte přestěhovat. Co my musíme, hnedka se k tomu dostanu, co se nyní děje na ministerstvu vnitra, je mít opravdu přehled volných kapacit, vytvořit jakousi mapu a uprchlíky motivovat, přesměrovat tam, kde jsou volné školy, kde je volné ubytování. To znamená, je to jakási pozitivní motivace, tady místo není, tady je to stanové městečko a zase to je možná i špatný příklad z mé strany, protože stanové městečko je určeno pro specifický druh opravdu, než se vyřeší ta právní otázka, ale v Praze není možné, dále víme otázka škol, řešíme s řediteli školy, není to tady ten termín, byť ho obecně nemám ráda, toho nafukování, považuji za oprávněný. A teď, jak může vyznít to ultimátum. Já si dokonce myslím, a to je ale, prosím, můj subjektivní a osobní názor, že i to zavření krajského pražského centra může být jedno z řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže byste to volilo jako možná dobré řešení, tady už se...

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Prosím, opravdu jsem jakoby v tom, kdy toto je krizové řízení. Já mohu vyjádřit svůj subjektivní názor, ale krizové řízení by mělo fungovat na základě malinko jiných...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale když nebude asistenční centrum, ti uprchlíci sem stejně možná přijedou vlaky, protože to, že oni chtějí do Prahy, to jsme věděli, byla tady silná ukrajinská diaspora, asi sázeli, že možná snáze najdou práci a tak dále.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já jim rozumím, oni přijíždějí s nějakou představou, jak to bude fungovat, teď je nutné, aby ta představa byla vysvětlena, co nejrychleji po jejich příjezdu, abychom se vyhnuli té situaci, že tady budou zůstávat dlouho v nějakých nehumánních podmínkách. A já nevím, já si dokážu i představit, že to směřování uprchlíků jinam, může jít i tou administrativní cestou, kdy v okamžiku, a my to víme, ta podmínka registrace v tom krajském uprchlické centrum je i podmínka pro to, aby zde vznikala právní ochrana, aby zde vznikl nárok na dočasnou ochranu, aby zde vznikl taktéž ten nárok na tu humanitární pomoc. To znamená, i toto si dokážu představit, že je jedno z řešení. Druhé řešení je, že je nutné opravdu ukázat, kde jinde je, použiji lidový termín, kde jinde je volno. A to je to, v čem my máme nyní částečný přehled, ale ne úplný. My víme, že v Moravskoslezském kraji jsou zřejmě ty kapacity aktuálně nejjednodušší, ale představa, že my nyní pomůžeme panu primátorovi, že naplníme autobusy, není tak automatická, protože tam musí být ukázáno, co je na té druhé straně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Nachere.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Ona to paní kolegyně v zásadě vlastně řekla, je to o té pozitivní motivaci, o té humanitární pomoci, která by měla být spojená právě s tím, že ti lidé by měli být tam, kde jsou ty volné kapacity. Ono to totiž není jenom o tom bydlení v této chvíli, ono to pak druhotně je samozřejmě o tom, že ti Ukrajinci, kteří zde budou déle, tak potom budou chodit ty jejich děti do škol, do školek...

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
K lékařům.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
K lékaři a tak dále, a to prostě v Praze už jakoby v této chvíli není možné, to není realizovatelné. A stane se z tohoto, že do budoucna pak může hrozit, že budou v určitých částech města ghetta určitá. A to pak nastává to, co tady řekl před 15 minutami pan kolega, že to může vyvolávat jakoby negativní reakce, ale už potom na všechny. Takže je to zodpovědnost jednak státu ostatních krajů, ale je o té skutečně pozitivní motivaci, dokonce, že to musí jít ruku v ruce ta humanitární pomoc a s tím, aby ti uprchlíci věděli, že někde jsou volné kapacity, ale je s tím i spojená ta humanitární pomoc, že není možné jakoby jít tam, kde chci, protože tam už prostě se jakoby...

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Pane kolego, já se omlouvám, jenom velmi krátce. Ale já si nemyslím, že jsme v tomto rozporu, já si dokonce ani nemyslím, že pan primátor je v rozporu s vládou. Já tam jakoby nevnímám něco, jako že by vláda selhala, ta situace se nějakým způsobem vyvíjí...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak to vnímáte, jako volání o pomoc, to ultimátum?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Jednoznačně, jednoznačně a zcela jako oprávněné a legitimní, které ale není tak, že by bylo ve vzduchoprázdnu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jestli dovolíte, já na to navážu, i to, co jste říkala vy, i pan
poslanec Nacher, to vnímání společnosti, nastavení společnosti a ochota české společnosti být solidární, ta je i do jisté míry determinovaná tím, jak vy mluvíte, jak vy jednáte politici. Když jsem sledovala to jednání ve Sněmovně, kdy poslanci jednali o uprchlické krizi, pan předseda Okamura k tomu bodu mluvil velmi dlouho, vyhroceně, útočně, nadával vládě, ministři se pak zvedli, odešli, jednání muselo být přerušeno. Když to někdo viděl, vy jste s tím souhlasil, pane europoslanče, s tím postupem vlády teď myslím, že se ministři zvedli, řekli, tohle tady poslouchat nebudeme a šli pryč a nebylo už nic?

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Já se přiznám, že mi celý ten jednací řád
Poslanecké sněmovny, kdy prostě tam přijde jeden člověk a celou tu Poslaneckou sněmovnu zablokuje tím, že tam neustále jaksi opakuje nějaké urážky nebo něco podobného, tak to mi připadá bizarní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není to součástí
parlamentní diskuse?

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
V Evropském
parlamentu to máme udělané tak, že je prostě rozpočítaný ten celkový čas, který máme a prostě na každého se dostane poměrným dílem, prostě dostanu minutu nebo dvě na to, abych mluvil. Já prostě, co řeknu za minutu nebo dvě, tak to řeknu a pak prostě jde další, aby se dostalo na všechny. Já si nedovedu představit, jak je proboha možné zneužívat prostě to řečnické plénum takovým způsobem, jak to dělá pan Okamura a v podstatě tím tu demokracii ničí. Protože existují daleko větší parlamenty, než je ten český, evropský má 700, německý má 750 poslanců a dokážou to zvládnout. A tady prostě stačí 1 člověk na to, aby prostě 200 lidí zastavil, aby znemožnil normálně prostě projednat věci, které Česká republika potřebuje projednat, aby tu krizi vyřešila.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kettnere, logicky na vás, nezneužívá toho pan Okamura, celé SPD?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Já na to navážu, jenom ještě malinkatá vsuvka, protože se na mě nedostalo. Chtěl bych reagovat ohledně, co se týká Evropské unie, tam je problém asi s tím, že ta migrační politika té Evropské unie je až příliš vstřícná, až příliš všeobjímající, tzn., Evropa není nafukovací. Pokud skutečně ta migrační politika bude zaměřená pro oblasti postižených živelnou katastrofou, válkou, a tak dál, ano. Ale prostě tady se nám hrnou ekonomičtí migranti, v jižních oblastech, oblast Středomoří, porušují zákony, je to násilné překračování hranic a prakticky se s tím nic nedělá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, válka na Ukrajině, tam vlastně...

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Tam se shodneme, co se týká pomoci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Shodneme. Pan Okamura v tom projevu, o kterém jsem mluvila, říkal. „Pravidla vládou jsou nastavená tak, že bohužel podporují primárně ekonomickou migraci.“ To si myslíte, že těch 5 000 Kč a ta pravidla jsou nastavená tak, aby podporovala ekonomické migranty?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Určitě, třeba zrovna těch 5 000 Kč je na můj vkus až příliš taková fanfarónská. Sousední státy daly 1 500, 2 000 Kč. A nejsem si úplně jistý, že ve srovnání se sousedními ekonomikami jsme na tom natolik dobře, abychom...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kde byste tu hranici nastavil?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Já bych použil, dejme tomu, tu stejnou hranici jako ty sousední státy, nějakým způsobem rozumně a podvázal bych to tím způsobem, jak teď směřuje například i Polsko, to znamená, nějakým způsobem motivovat ty Ukrajince, aby si aktivně hledali to zaměstnání, což už teď někteří dělají. Ale stejně jako v každé populaci, i v té ukrajinské, někteří chtějí pracovat, někteří nechtějí, to znamená nastavit tam ta pravidla, aby to nemohlo být zneužíváno.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vás nechám, já vás nechám reagovat k té ekonomické pomoci a k té mé otázce, nepřehání to SPD už s obstrukcemi a i s formou toho projevu...

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Za mě určitě nepřehání. Uvědomme si, že jsme opozice, ale k demokracii prostě opozice patří, opozice má nějakou roli, když to řeknu lidově, má rýpat, má upozorňovat na ty nešvar, má upozorňovat na ty problémy, a to my děláme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nešíříte tam nenávist, jak vám vyčítají někteří ministři?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Je to pro mě až úsměvné, když za nenávist je považováno nebo je řečeno, že to je nenávist, když upozorňujeme na nějaký problém. To je úplně stejné, jako když já budu upozorňovat, tady hrozí riziko požáru, udělejte s tím něco, dotyčný s tím nic neudělá, požár vznikne a já budu označen za to, že jsem žhář. Takže za mě rozhodně. Zrovna tak si myslím, že jestliže pan Tomio Okamura mluví 50 minut, já to rozhodně nepovažuju za ohrožení demokracie. Za ohrožení demokracie já považuji například nezákonné zablokování webů, nemá to oporu v zákoně atd., teď to přišlo...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím, to je další téma, prosím. Zůstaňme u toho jednoho.

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Takže za mě, já to jako ohrožení neberu. Co se týká toho konkrétního projevu, když jsem se potom koukal na sociální sítě, i na Seznam, na iDNES, tak ono to vyprovokovalo obyvatelstvo, vyloženě ty titulky, takové bombastické titulky, aby lidé se na ten projev skutečně podívali. A když se kouknete na ty reakce, tak většina těch reakcí je, já tam ale nic z toho neviděl. Prostě vláda má počítat s tím, že opozice bude kritická, má tam vydržet a má reagovat. Bylo to 50 minut, rozhodně byly i delší projevy, běžné projevy než těch 50 minut, nebyla to žádná obstrukce, bylo tam popsání problémů a padlo tam minimálně 5-6 otázek, na které se dalo odpovědět.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vám dám prostor, paní Decroix, jako zástupkyně
ODS vládní strany. Pane Nachere, jak vy jste to vnímal v té Sněmovně, měla vláda takto utnout podle jednacího řádu, když není ve Sněmovně, ministr jednání končí, měla to takto utnout, nebo ne?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:

Já jsem byl v té chvíli upřímně, byť jsem nebyl v té chvíli v sále, ale jsem byl naštván jakoby na obě strany. Za prvé, na kolegu Okamuru, proč tam mluvil 50 minut.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vadila vám ta délka nebo ten obsah?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Ne, já jsem to úplně všechno neslyšel, ale mně tam vadil ten princip, že my jsme svolali kvůli tomu, abychom slyšeli odpovědi od vlády. Takže v tomhle tom jakoby sám si zdržovat ten čas, člověk umí definovat ty otázky, ve dvou minutách faktické poznámky, třeba takže těch 50 mně přišlo v tomhle tom, to ať se na mě kolega nezlobí, příliš, protože já jsem chtěl slyšet odpovědi od vlády a ne, že já jim jakoby zaberu ten čas a oni se pak na to budou vymlouvat, to na straně jedné, abych byl férový. Na straně druhé, samozřejmě že vadilo i to, že vláda jako celek odejde, protože je to precedens, protože když podle, nevím, jestli je to jednací řád, to je usnesení, tuším, to není v jednacím řádu, je to v usnesení, které jsme si schválili, že když tam není jeden člen vlády, tak ta schůze končí. Takže tohle to může být jakoby precedent do budoucna, že to nebude na tuhle reakci, ale může to být třeba na něco jiného, že se prostě ministři seberou, odejdou a tím to skončí, takže nebudou chtít poslouchat nepříjemné věci, kdybych to vzal ad absurdum, tak tím vlastně oni můžou zlikvidovat třeba interpelace, protože když se seberou, odejdou, tak ta schůze skončí, takže my nemůžeme ani interpelovat. Já doufám, že to neudělají, ale už to, že se to jakoby stalo, tak mohli to vyjádřit, souhlas s tím, že vystoupí a budou reagovat na pana Okamuru. Takže mně tam vadily oba ty celky. My jsme potom v tom byli nevinně, následující den jsme potom dostali vynadáno typu opozice včera zase něco, my jsme přitom tam byli vlastně jenom diváky v té chvíli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, paní Decroix, pojďte reagovat. Vy jste souhlasila s tím postupem ministrů, že už to nechtěli poslouchat, prostě se sebrali a šli pryč.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já na to odpoví malinko šířeji. Otázka, co je ohrožení demokracie. My tady stále posloucháme a začínám mít dojem, že právo opozici je svaté, protože je to opozice, tak může úplně všechno, ale ono je to vše o nějaké jakoby přiměřenosti, a především o nějaké důstojnosti. A my v tomto volebním období, pro mě minimálně mnohem více než kdykoliv předtím, právě porušujeme tu přiměřenost, tu důstojnost. Já se opravdu nedomnívám, že skutečnost, že někdo je ministrem, tak ještě kvůli tomu musí sedět ve Sněmovně a poslouchat urážky, tam přece to už není právo opozice. A to my překračujeme v poslední době velmi často. Já mám právě pocit, a teď se budeme poměřovat, a to okamžitě jsou to jakoby ty argumenty, ale 50 minut, ale vy jste to dělali taky. A přesto ale vnímáme všichni, že v tomto volebním období je to jaksi jakoby jiné, že opravdu tak, a už vidím pana Nachera, jak přijde a EET se projednávalo tolik a tolik dní a tak dále a tak dále.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, v tomhle pořadu už jsme to řešili tolikrát, tak to, prosím, neopakujme.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
My to taky řešíme stále dokola. To znamená, že, ano, já rozumím ministrům, že v dané situaci opravdu ta důstojnost, ta přiměřenost byla porušená a nebyla jiná možnost, jak zareagovat, než jak opravdu tu důstojnost a tu demokracii ochránit tím, že prostě tomuto bude učiněna přítrž.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. A vy jste se oba nadechovali, i vy, pane europoslanče, i vy, paní místopředsedkyně, k té výši té pomoci, to, co říkal pan
poslanec Kettner.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Zase, mně na tom velmi vadí, k tomu jsem se nadechovala, že opětovně SPD vytahuje své letité téma ekonomických migrantů a opětovně ho tak jakoby nenápadně podsouvá ve věci ukrajinských migrantů, byť současně jedním dechem vy říkáte, že na ně se to nevztahuje. A opětovně se tam dostává, vy jste to ostatně citovala, to, co zaznělo z úst pana Okamury, že někteří si sem přišli přivydělat. Stále jsme zde, prosím, v situaci, kdy, nevím, 78 % jsou maminky s dětmi, opravdu neprcháte, a opravdu za 5 000 Kč si opravdu sem nepřijdete polepšit situaci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, já jenom to doplním. Na druhou stranu pan
hejtman Netolický ze sociální demokracie z Pardubického kraje říká otevřeně, že v některých případech jde o nějakou sociální turistiku, že mu to potvrdil i jeho protějšek ze Zakarpatí, říká to i on, tak jenom, ať jsme féroví.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Problém se...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, že by to vyřešila naturální dávka zčásti.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
...že se v poslední době poněkud přibližuje pozicím SPD. Ale já jsem chtěl říct jednu praktickou věc. On byl chronický problém vlastně s vyměňováním ukrajinských hřiven na české koruny. A to v praxi vede k tomu, že ten člověk, který sem přijede, i kdyby měl prostě nějaké úspory a potřeboval nějakou dobu vydržet, tak prostě nemůže je efektivně využít, čímž se dostáváme k tomu, že skutečně má jenom těch 5 000 Kč, které dostane. A každý v téhle zemi reálně ví, jak dlouho se dá s těmi 5 000 korunami vydržet. To je jedna praktická věc, jestli teda ještě můžu k tomu jednacímu řádu. My jsme se o tom bavili s kolegou Jakubem Michálkem, který je vlastně předsedou pirátského
poslaneckého klubu, protože já si, a myslím si, že na tom se shodneme, myslím, že opozice by určitě měla mít prostor nějakým způsobem prezentovat svoje pozice. Zároveň ale tam určitě platí to, že prostě by to nemělo být naplněno urážkami, nemělo by to být naplněno čímkoliv podobným, a mělo by to mít řekněme realistickou délku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Teď mluvíte k SPD nebo...

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Radši obecně.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Kdo se tam pozná, ten se tam pozná.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Jestli můžu dokončit. Myslím si, že speciálně z Evropského
parlamentu máme zkušenosti, že tam prostě někteří, to se netýká českých, byl tam jeden bulharský europoslanec, který třeba přímo na plénu hajloval, tak myslím si, že tyhle věci se dají řešit prostě pomocí nějakého kázeňského postihu. Už se to tam ukázala. Myslím, že to funguje velmi dobře, když...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Toho se snad v českém
parlamentu nedočkám. Jenom drobnost a pak dostane prostor k rekreaci pan Kettner.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já překvapím svoji ctěnou kolegyni, já nebudu mluvit o EET. Já tady připomenu, že obstrukce se tady dějí od začátku. Rok 97, Česko-německá deklarace. 2012, sociální demokracie, majetkové vyrovnání s církvemi. Měsíc, a teď pozor, protože o tom mluvím, v roce 2014 proti služebnímu zákonu obstruovala TOP 09,
ODS, ale počkejte, já vám řeknu ten princip, oni obstruovali pouze ve středu a v pátek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jednu poznámku, pane
poslanče.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
A to je ta poznámka, aby to, protože diváci se na to ptají a oni se v tom nevyznají, já bych to dál vysvětlil, je to jedna věta. Oni obstruovali
ODS a TOP 09 středa a pátek a vystačilo jim to na několik měsíců. Proč? Protože ta vláda respektovala konec jednacího dne, který je v 7 nebo 9, v pátek ve 2. Zatímco vy to děláte tak, že řeknete, konec jednacího dne není, jedeme nonstop přes noc a v té chvíli na ty obstrukce jakoby je víc vidět, protože se jede přes noc, ale na počet hodin je to méně, než to bylo předtím, proto je možné, že předtím vy jako opozice jste obstruovali měsíce a nikdo vám to nebral, my můžeme obstruovat 2-3 dny, pak se unavíme, vy to prosadíte silou. A v tom je ten rozdíl, kdyby vy jste to respektovali, to, co bylo doposud, tak by to tak...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, jenom poznámka.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já budu reagovat jednou větou, možná rozvitou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Prosím, velmi krátce.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, já vnímám pořád takovou kontroverzi v tom vašem stanovisku. SPD, když obstruuje, tak to říká otevřeně, my obstruujeme, jdeme do toho. Zatímco vy říkáte, my jsme konstruktivní opozice, my s vámi chceme spolupracovat, my přece neobstruujeme, my čteme, já, premiér bývalý čtu leták, který jsem sám napsal a je důležitý, obsah známe, a současně vy ale říkáte a vždycky na nějakém jednání přečtete, že vlastně obstrukce jsou legitimní, tak jako obstruujete, nebo jste konstruktivně opozice?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
My jsme, tam, kde řekneme, že obstruujeme, to jsme řekli, to jsme přece řekli, to bylo u těch zdravotních pojišťoven.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Myslíte, že to někomu prospívá? To je jakoby ta otázka, pokud chcete být konstruktivní opozice, pojďme hledat řešení, počkejte, to je důležité..., nerada bych toto jakoby, aby se nějakým způsobem vyhrocovalo, protože já pořád věřím, že po nějakém tom začátečním, rozumím, kolíkování hřiště a tak dále, se ta situace uklidní a opravdu se tou konstruktivní opozicí stanete. To znamená, to neustále čtení minulostí, já si nemyslím, že to nějak jakoby...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom ještě poznámku, dám prostor panu Kettnerovi, jenom ještě poznámku, v minulosti také opozice obstruovala k tématu k nějakému jednomu velkému, na kterém se s tou vládou střetávala. Teď to vypadá, že vy chcete obstruovat úplně všechno, kdejakou drobnost, ne zákony, které ovlivní tyto země.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
To není pravda, všechny věci, které bychom mohli dát pod balíček lex Ukrajina, tak jsme podpořili, dokonce jsme se tam shodli na pozměňovacích návrzích, to není pravda. Teď v pátek jsme schválili za 10 minut 2 zákony, týkající se...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pan Kettner, pane
poslanče Kettnere, spousta těch výtek tady mířila k SPD, máte prostor.

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Já s dovolením takhle propluji do centra dění. Já bych se hodně ohradil, že urážky, že je to jenom výsada SPD, opravdu se mi nelíbí, jak je na nás házeno, že my jsme ti nejhorší a tak dále.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale když pan Okamura říká, že ministr je padlý na hlavu, vybírám z toho projevu...

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Já jsem si to jakoby vypíchl, už jsem slyšel na půdě Sněmovny i horší výrazy a nebylo to ze strany SPD. Obecně musím říct, já, když jsem šel do Sněmovny jako učitel, tak já jako učitel si držím určitě nějakou fazónu, nějaký projev, jak mluvený, tak verbální a byl jsem jak v Jiříkově vidění na půdě
Poslanecké sněmovny, a to je napříč politickým jakoby spektrem. Byl to kolega z pětikoalice, který říkal, že mi měl vybouchnout hlavu do dveří, na což jsem koukal. Pan ministr na vyloženě faktickou otázku, co se týká kolize nějakého zákona, tak jeho reakce byla, já vím, že kolegyně musí skákat, jak chlebodárce píská. Takže tyhle urážky, takové ty výtky úplně, které nejsou vůbec k věci, jsou napříč politickým spektrem. Takže opravdu se musím ohradit, že by to byl čistě náš problém. Co se týká těch obstrukcí, není pravda, že my bychom nějakým způsobem blokovali zákony, které jsou ve prospěch českých občanů a České republiky. My vždy dopředu jsme řekli, kolegyně to i sama říkala, my jsme dopředu řekli, co budeme obstruovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A je toho poměrně dost.

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
No, tak máte základ omezení plateb, co se týká VZP za státní pojištěnce. Pak jsme řekli, korespondenční volba.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Předtím to byl pandemický zákon.

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Pandemický zákon a co dál?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To já nevím.

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
No, právě nic dalšího tam není a nic dalšího neblokujeme. Co se týká jako, že my blokujeme nějaké zákony ve prospěch obyvatel, to by tam nějaké takové zákony musely být. Ony tam nejsou, tak jaksi je nemůžeme ani blokovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dávám prostor vládní koalici, paní Decroix, potom pan europoslanec, nebo libovolné pořadí.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Já tady sedím a přemýšlím, co si z této diskuse musí odnést divák. Jako to, že se tady budeme takto jako přes stůl přetahovat jako kdo jednou obstruoval, kde jednou neobstruoval a proč tak dělal. Já se obávám, že to je přesně to, na co jsem narážela, to je ta chybějící důstojnost, která nám potom v té
Poslanecké sněmovně chybí, ona ve finále škodí všem. Já bych jako mnohem více uvítala, než to divadlo, které je rádoby hrané na kameru jako, a teď nemluvím o tomto studiu, ale o tom, co se děje v Poslanecké sněmovně, kdyby ta konstruktivní debata probíhala na výborech. Já asi nejsem úplně příznivcem takového omezení, které funguje v Evropském parlamentu. A velmi bych doufala, že budeme natolik na úrovni jakožto poslanci a zákonodárci, že budeme schopni si sami nějakou tu linii nastavit. Rozumím, že nyní spíše vysíláme signál i trošičku touto diskusí, že možná toho úplně schopni nejsme a bude možná nutné přistoupit k určité úpravě. Já doufám, že nebude natolik omezující, jaká je v Evropském parlamentu a bude to jenom jakési nastavení těch principů. A stejně tak doufám, že mnohem více než jako, kdo kolik jak mluvil, a co je ještě urážka, to je prostě, jako této diskusi se chci opravdu jako vyhnout, abychom posuzovali, jestli je padlý z Marsu nebo na hlavu, kde je ta urážka, si budeme věnovat opravdu těm tématům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane europoslanče.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Já bych jenom chtěl podotknout, že on to není omezující, tam je důležité, jestli je člověk dostatečně konstruktivní a skutečně se soustředí na ten praktický obsah, anebo jestli to zahrnuje nějakou omáčkou a klišé, a to pochopitelně, dá se zvládnout během minuty nebo dvou, ale musí se chtít. A když teda jsme u toho, že by se mělo chtít. Na úrovni Evropské unie se poměrně řešilo, že Česká republika neměla dostatečný systém pro předcházení střetu zájmů. Možná někdo říkal, že se ten problém vyřešil tím, že pan premiér Babiš odešel z pozice premiéra, ale já bych chtěl podotknout, že ten problém je systémový a je třeba ho řešit zákonem. A chtěl bych říct, že dobrý začátek by byl, kdyby hnutí ANO přestalo prodlužovat debaty o konkrétním českém střetu zájmů, zákon proti střetu zájmů, protože to je právě přesně jedna z těch věcí, které potřebujeme vyřešit, je ke prospěchu občanů České republiky, protože předchází střetu zájmů a korupci, ale z nějakého důvodu, kterými jsou dlouhé projevy pana premiéra, bývalého premiéra se poněkud, řekl bych, trhne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechám vám krátkou reakci, pokud o ni stojíte, bylo to mířeno přímo na vás, na vašeho pana předsedu.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já jsem čekal, je to posun, já jsem čekal, kdy se tady objeví jméno Andreje Babiše od vládní koalice, vždycky je to v prvních 5 minutách, teď to bylo, koukám, po 35 minutách, to je velký posun, že jste 35 minut, pane kolego, vydržel nezmínit toto příjmení, takže já považuju už směr k té kultivaci. No, a pokud jde o...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Prosím o krátkou reakci z časových důvodů, děkuju.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
To je přesně typicky, tohle těm lidem vůbec nepomůže, to je to, o čem my bavíme. My máme tam projednávat věci, které se týkají teďka aktuální situace kolem Ukrajiny, inflace, nevím, jestli dneska budeme probírat ekonomická témata, pojďme se o tomto bavit, možná se lišíme v těch receptech, ale to tam pojďme probírat. Tohle to je vaše nějaká obsese, ten střet zájmů, stejně tak jako ta korespondenční volba, kterou tlačíte vesměs jenom vy, co já vím, jako ze zákulisí z vládní koalice a těm lidem to vůbec nepomáhá. Jinými slovy, vy potom jste pokrytci. Nám vyčítáte, že dáváme témata a ignorujeme Ukrajinu a zároveň tam dáváte téma, které s Ukrajinou a s aktuálníma problémy nemají vůbec nic společného.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, dámo a pánové.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Takže systém pro předcházení střetu zájmů a korupci je nezbytnou součástí moderního evropského právního státu, že ho prostě musíme mít a je nezbytné, aby se tady nekradlo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pane europoslanče, za chvíli budeme pokračovat na CNN Prima News v dalších tématech. Děkuju, že se díváte.
Dobrý den. Na CNN Prima News pokračuje Partie. Pokračujeme ve velké politické diskusi. Já půjdu, s dovolením, na ekonomické téma tohoto týdne. Vláda spustila tzv. Deštník proti drahotě, je to jakýsi internetový rozcestník, kde si každý může vyhledat, na jakou má nárok pomoc v této době, v této těžké době inflace. Na druhou stranu tu diskusi také rozbouřil poradce pana premiéra, pan Štěpán Křeček, který napsal: „Boj s inflací jsme prohráli, nyní neexistuje myslitelný způsob, který by prudký růst cen dokázal rychle zastavit.“ Paní
poslankyně, já, s dovolením, začnu u vás, z vaší strany je pan premiér, pan ministr financí, znamená to, že vláda boj s inflací vzdala a budeme přihlížet, jak lidé chudnou a půjdou si na internet najít nějakou dávkou, na co mají nárok?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Teď je otázka, co to je boj s inflací, protože boj s inflací není něco, co bychom mohli jakýmkoliv způsobem změnit zítra. Já nejsem ekonom, já jsem právník, ale i z toho minima, co si dokážu představit, tak pokud se nám podaří inflaci jakýmkoliv způsobem, pevně věřím pozitivním, ovlivnit, tak to rozhodně není příští měsíc, ani ten následující, je to otázka příštího roku. Deštník proti drahotě, ale řeší to období mezi tím. A teď vůbec se nechci pouštět do diskuse o příčinách inflace, na což zřejmě reaguje toto prohlášení, kdy jsme prohráli boj s inflací.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na tom se neshodují ekonomové napříč...

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Nechci tady, zaznělo tady něco o laciných politických bodech, samozřejmě můžeme zjišťovat, do jaké míry je to příčina předchozí vlády, válka, energie tak dále. Ale nyní inflace je něco, co musíme brát jako konstatování, že nyní je ekonomickou realitou a Deštník proti drahotě řeší důsledky té drahoty v každodenním životě obyčejných lidí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu pan Středula řekl, blíží se hurikán, vláda
Petra Fialy nabízí jako ochranu deštník, navíc vylhaný, upozornil na to, že tam je spousta dávek, které běžely už před krizí, před inflací a tak dále, možná je to pro některé matoucí.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
No...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je tam porodné...

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
...do těch básnických obratů, jestli hurikán a jestli deštník a určitě prší moc. Ta situace v každodenním životě lidí. Bavíme se o tom všichni, všichni máme kamarády, všichni, já mám spoustu klientů, kteří to řeší v rámci jako matky samoživitelky a nějaký deštník, nějaká ochrana je nyní nutná. Teď my se můžeme bavit, a vy jste to tak malinko jakoby pootevřela, jestli ta ochrana, kterou vláda nabízí, navrhuje, jestli je dostatečná, jestli je dostatečně intenzivní, jestli se peněz pouští do ekonomiky málo, nebo moc.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Podle vás ano nebo ne?

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Hned se k tomu dostanu. To je zase ale potřeba soudit v rámci toho kontextu, protože v okamžiku, kdy my přebíráme vládu po vládě ANO, kdy v rámci covidu běžely plošný kompenzace, peníze z helikoptéry bez jakýchkoliv kritérií, jakkoliv by bylo kontrolováno, tak může vypadat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ta kritéria tam byla při všech těch covidových programech nastavená nějakým způsobem, spousta lidí tím sítem jako neprošla, takže zůstali bez pomoci někteří.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě bych nebyla takto, my víme, že mnoho peněz, které bylo vyplaceno, nebylo vždy úplně účelově vyplaceno. Ale, to znamená, ještě abych odpověděla tu ještě otázka, omlouvám se za ten dlouhý úvod. Já mám dojem, že opravdu to, co se nyní spouští a je to nějaká, věřím, první vlna, protože ta inflace a celá ta situace se bude zase nějakým způsobem vyvíjet, je jednoznačná pomoc těm, kteří to nyní potřebují.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane Nachere, váš kolega, místopředseda Havlíček nazval ten program krutý žert, jak ho nazýváte vy, co je to pro vás?

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Já bych parafrázoval známý citát Marka Twaina, který říkal o bankéřích, tak tady bych to převedl na vládu, že vláda vám půjčí deštník, když svítí sluníčko a chce ho zpátky, když začne pršet. Takhle bych jako popsal tenhle Deštník. Když jsem si dělal poznámky k tomu, co tam všechno je zahrnuto, tak mám 5 slov, jednou ze zákona, 2× už je to schváleno předchozí vládou a Sněmovnou, 2× nevíme jednou nefunguje. Já to vysvětlím. Takže 47 miliard korun, které tam počítáte z důchodu, zvýšení důchodu, tak je ze zákona. To je ze zákona, to by se spustilo, kdyby tady byla jakákoliv vláda, takže to není žádný plus. 12 miliard, zvýšení slevy na poplatníka je schváleno předchozí vládou, předchozí Sněmovnou. 2× nevíme jsem říkal, to je těch 10 miliard, ta jednorázová podpora rodin, jednou to bylo do milionu v čistém, pak se zjistilo, že to je příliš plošné zřejmě, tak je to teď v hrubém, nevíme, jak to bude. Nevíme také těch 7 miliard na podporu dětských skupin. No, a jedna věc nefunguje, a to je údajně ty 2,5 miliardy na zvýšení příspěvku na bydlení. To je tak komplikované a administrativní, zatěžující, že z těch 20 %, řekněme, rodin, které by na to měly, 20 % populace, které by na to mělo právo, tak to využívá, řekněme, desetina, pětina těch, který by na to měli mít právo, takže i to, co je vlastně nové, nefunguje. Poslední poznámka, covid, dotace, programy, jak jste zmínila, paní kolegyně. Já vám to nevyčítám, vy jste nebyla v té
Poslanecké sněmovně, ale musím říci, že vaši kolegové i z ODS, to mě překvapilo, tak v těch různých dotačních programech a podobně, byli mnohem, mnohem rozšafnější, tyhle ty programy měly být delší, ty částky dotační vyšší. Neprošlo to, kdyby to prošlo, tak ta plošnost byla ještě větší. A vy to teď ex post jako kritizujete zpětně, mně nepřijde fér.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Z časových důvodů nechám pana opozičního
poslance z SPD, potom vás, pane europoslanče, jak vy hodnotíte ten program, tu pomoc vlády v rámci tady toho rozcestníku a jakési pomůcky pro lidi?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
Já ještě tady vyslovím jméno, jež nesmí zaznít nahlas, ale tady padlo slovo inflace, že to úplně až tak, také nejsem studovaný ekonom, mám takovéto základní vzdělání z fakulty, ale neustále jsme slyšeli Babišova inflace, Babišova inflace. Očekávám, že teď bude zaznívat Fialova inflace, Fialova inflace. Nezaznívá. A mě by teď zajímalo teď, co se týká toho tzv. Deštníku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, vy si opravdu myslíte, že to byla Babišova drahota. Teď je to Fialova drahota?

Zdeněk KETTNER, místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR /SPD/:
To zaznělo na půdě
Poslanecké sněmovny ze strany pětikoalice samozřejmě, takže teď očekávám, že se k tomu hrdě postaví čelem, teda když jako to může ovlivnit premiér tu inflaci, tak předpokládám, že i současný premiér to může nějakým způsobem ovlivnit. A co se týká toho Deštníku, to je ve své podstatě jenom rozcestník na něco již existujícího, aby si lidé mohli jako vyhledat. Za mě to rozhodně není Deštník. Já si myslím, že to je takový rozcestník pro lidi, aby věděli, kam si mají jít pro malinkatý děravý kyblíček na vylévání vody, ale rozhodně to neřeší tu situaci těch lidí, neřeší to tu příčinu. Svolávali jsme mimořádné zasedání, kde jsme říkali konkrétní návrhy pomoci pro české občany. Vždycky to bylo po tom, co jsme je přednesli, tak nám to bylo smeteno ze stolu, zasedání se ukončilo, vůbec se o tom nevedla diskuse a tak dále. A neustále jako slyšíme, máme to v plánu, připravujeme, máme to v plánu. Tady lidé už někteří se skoro topí a my máme v plánu postavit loď. Jakou velkou, kdy, kdy se to dozvíme. Nevím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane europoslanče. Je to dobrá pomoc, nebo jak tvrdí opozice, je to prostě žert, domácnosti chudnou a tady máte návod, jak si přijít pro dávku, které některé už vlastně ani, že nejsou schváleny nebo existovaly.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Jestli můžu ještě slovíčko k té inflaci. Dá se podívat poměrně dobře na porovnání, jak jsou na tom sousední země, jak je na tom Česká republika. Když se člověk podívá na inflaci v České republice a na inflaci na Slovensku, tak prostě, přestože ty ekonomiky jsou si velmi podobný, rozdíl je tam asi 4 %, podobný problém mají v podstatě všechny ty, řekněme, neeurový ekonomiky ve východní Evropě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Estonsko, to je výjimka.

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
Mají vyšší taky, ale když se podíváte vždycky na tu sousední mezi, která má a která nemá euro, tak ta, která nemá euro, je na tom hůř.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže vidíte důvod v tom, že koruna versus euro...

Mikuláš PEKSA, europoslanec /Piráti/:
To je, řekněme, nějaký systémový problém, jinak to samozřejmě ale na úrovni Český republiky přísluší dozírat typicky ministerstvu financí, typicky Český národní bance, aby se tyhle věci neděly. Z hlediska tý pomoci, myslím si, že je velmi dobře, že existuje transparentní způsob, jakým vlastně jakoby se člověk dohledá k tomu, co vlastně může a nemůže dělat bez ohledu na to, jestli to přinesla tato vláda, předchozí vláda, nebo jakákoliv jiná, lidi tu informaci v zásadě potřebujou. To by se mělo stát. Z hlediska toho, co tam obsahově je. Já jsem velmi rád, že prošla v minulém volebním období ta sleva na poplatníka, to je prostě věc, se kterou jsem spokojený, je to věc, kterou jsme Piráti tlačili, myslím si, že z těch příslušných stran, které jsou tady zastoupeny, se na tom jich podílelo víc a nemyslím si, že by to bylo špatně. Co se týče těch dalších věcí, myslím si, že je dobře, že vznikla ta podpora pro rodiny s dětmi a myslím si, že je třeba valorizovat mateřskou, podobně jako se valorizují jiný věci, protože rodiny s dětmi...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám za vaše názory, dámo a pánové, děkuji, že jste byli mými hosty. Na shledanou.

Eva DECROIX, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Děkujeme za pozvání. Díky moc. Na shledanou.

Patrik NACHER, místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/:
Na shledanou.

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
členka výkonné rady
krajská zastupitelka
zastupitelka statutárního města
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady