19. října 2021

CNN Prima News: Jednání Senátu nebylo aktem proti Zemanovi. Jeho ženu ani Mynáře nechápu

(CNN Prima News) Senátorka Miroslava Němcová (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS popřela, že by zástupci horní komory Parlamentu jednali účelově proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten podle lékařů z ÚVN není schopen vykonávat pracovní povinnosti a jeho dlouhodobá zdravotní prognóza je nejistá.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

O aktivaci článku 66 Ústavy, která by prezidenta Zemana zbavila pravomocí, bude Senát jednat pravděpodobně 5. listopadu. „Přesné datum ještě nevíme. Chceme ale, aby to bylo časově co nejblíže ustavující schůzi Sněmovny,“ uvedla Miroslava Němcová. Nově zvolení poslanci zasednou poprvé 8. listopadu.

Podle šéfa ODS Petra Fialy by Sněmovna na horní komoru Parlamentu měla s hlasováním o aplikaci článku 66 navázat do deseti dnů. Pokud se Zemanův stav do té doby nezlepší, lídři koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty se vysloví pro aktivaci zmíněného článku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) by ale s přenesením pravomocí prezidenta na předsedu vlády a šéfa Sněmovny ještě počkal. Zeman je podle něj zatím v nemocnici krátce a jeho role z hlediska povolební situace přijde na řadu až v prosinci.

„Nechápu to. Nevím, proč s tím Senát přichází už teď, když může počkat,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS. Rovněž naznačil, že Senát i dvě opoziční koalice postupují účelově. Proti tomu se Němcová tvrdě ohradila.

„Jednání Senátu není aktem namířeným proti Zemanovi či jeho rodině. Šlo o sdělení, zda je schopen vykonávat funkci. Není tam ani slovo o diagnóze, které by podrývalo jeho soukromí, ani žádná další přidaná věta, která by rozporovala vyznění již zveřejněného,“ uvedla Miroslava Němcová.

Mynář i rodina o stavu Zemana mlčeli

O špatném zdravotním stavu Miloše Zemana se v médiích spekulovalo již v posledních týdnech. Hradní kancelář ani prezidentova rodina však nepřipouštěly, že by Zeman nebyl schopen vykonávat funkci hlavy státu. S podrobnějšími informacemi o zdravotním stavu prezidenta přišel až v pondělí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), když citoval dopis od Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Hradní kancléř Vratislav Mynář stejnou zprávu od ÚVN obdržel už 13. října. Přesto za prezidentem o den později přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Během setkání došlo k podpisu rozhodnutí o svolání jednání dolní komory Parlamentu.

Miroslava Němcová nerozumí postupu Mynáře ani Zemanovy rodiny. Prezidentova žena Ivana totiž vystoupila krátce na tiskové konferenci ve čtvrtek. Místo konzultace Zemanovy neschopnosti vykonávat pracovní povinnosti však jen vyzvala média a veřejnost, aby daly prezidentovi čas na odpočinek.

Miroslava Němcová

senátorka PČR