30. května 2021

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude usilovat o co nejrychlejší rozvolnění v oblasti kultury. Požaduje srovnání podmínek na úroveň, která bude platit od pondělí pro restaurace. Podle opoziční senátorky Miroslavy Němcové (ODS) to ale vypovídá o neschopnosti a selhání vlády, která neumí nastavit jednotná pravidla pro všechny oblasti. O rozvolňování v kultuře politici debatovali v Otázkách Václava Moravce.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.

Podle Miroslavy Němcové je to ale ukázka toho, jak vláda funguje, ať už jde o diplomatickou roztržku s Ruskem v kauze Vrbětice a „vykuchané“ ministerstvo zahraničních věcí, nebo rozvolňování.

„Nechci se tomu smát přímo, ale nevím, jak se k tomu postavit jinak. Pan ministr si hraje na takového setrvalého opozičníka uvnitř vlády. Jestliže vystoupíte a řeknete, že vláda mě podtrhla, já jsem měl domluveno s hlavní hygieničkou, že bude postupovat tak, aby byl jednotný princip pro všechno, oni mě podrazili. Co si má myslet ten občan? Než to, že vláda ať se sbalí a nejradši, ať rychle odejde,“ řekla Miroslava Němcová.

Pandemický zákon versus nouzový stav

Podle senátorky Miroslavy Němcové kabinet Andreje Babiše (ANO) nemá představu o tom, jak dál v boji proti epidemii postupovat. Upozornila také na to, že je vidět, jak se jednotliví ministři ani neumějí prosadit.

Miroslava Němcová namítla, že opozice od začátku pandemie chtěla s vládou v takové kritické situaci spolupracovat. „Opoziční strany každý týden žádaly data, nedostaly vůbec nic. Divíte se tomu, že vám musel někdo zatrhnout to, co jste dělali v rámci nouzového stavu?“ prohlásila se senátorka.


Přepis diskuse:

Václav MORAVEC, moderátor:
Turbulentní týden na české politické scéně. V úterý skončil v čele Ministerstva zdravotnictví Petr Arenberger. Premiér ihned oznámil náhradníka. Adama Vojtěcha. A bylo to chvilku napínavé.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/, 25. 5. 2021:
Teď jsme se vlastně domluvili, že nastoupí a bude ve funkci ministra až vlastně do demise této vlády.

Adam VOJTĚCH, nastupující ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/, 25. 5. 2021:
Není to nic, co by bylo potvrzeno, takže v tuto chvíli se k tomu nechci vyjadřovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
O pár hodin později Adam Vojtěch konečně oznámil, že nabídku přijal. Osud jeho předchůdce a zároveň následovníka Petra Arenbergera byl pravděpodobně zpečetěn už ve chvíli, kdy se prezident Miloš Zeman nechal slyšet, že by proti jeho odvolání nic neměl. Zatímco o osudech ministrů rozhoduje prezident, podle informací serveru Seznam Zprávy do výběru velvyslanců zase mluví prezidentův neoficiální ekonomický poradce Martin Nejedlý. Právě s ním dojednával sociální demokrat a nynější náměstek ministra zahraničí Pavel Jaroš obsazování funkcí v diplomacii i v době, kdy nepůsobil na ministerstvu. A zatímco hradní garnitura se zdá být neotřesitelná, rezignaci tento týden oznámil
poslanec za TOP 09 Dominik Feri. Učinil tak vzápětí poté, co ho na stránkách Deníku N a Alarmu obvinilo 8 žen z nevhodného sexuálního chování. Koalici SPOLU vznikl problém.

Marian JUREČKA, předseda strany /KDU-ČSL/, 25. 5. 2021:
Za prvé je potřeba, aby se ukázalo, jestli teda Dominik Feri pochybil, nebo nepochybil, a on tím, že se vzdal
poslaneckého mandátu, odstoupil z kandidátky, tak ukázal, že tady ještě může fungovat politická kultura v této zemi.

Václav MORAVEC, moderátor:
A další zásadní politická zpráva z tohoto týdne. Bývalý prezident Václav Klaus měl podle médií po listopadu 1989 jako ministr financí tajně poslat do Ruska půjčku přibližně ve výši 1,3 miliardy amerických dolarů. Klaus to popírá. O půjčce rozhodla ještě komunistická vláda. A kromě toho si už na nic nepamatuje. Zveřejněné informace Hospodářských novin mají podle něj poškodit jeho jméno a budoucí politickou kariéru.

Václav KLAUS, bývalý prezident republiky, 25. 5. 2021:
Dnešní článek v Hospodářských novinách vnímám jako předem připravený útok na moji osobu, nevím, proč, ale eventuálně určitě s cílem, aby byl blokován jakýkoliv můj eventuální návrat na politickou scénu.

Václav MORAVEC, moderátor:
A s mocným Ruskem v zádech si tento týden dovolil dlouho nevídaný akt běloruský diktátorský režim. Stíhačky donutily civilní letadlo irského Ryanairu na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby běloruské úřady mohly zatknout jednoho z cestujících, opozičního novináře a vládního kritika Ramana Prataseviče.

Jakub KULHÁNEK, ministr zahraničí /ČSSD/, 24. 5. 2021:
Z našeho pohledu je to flagrantní porušení mezinárodního práva, a to nelze brát na lehkou váhu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Evropská letadla se začala vyhýbat vzdušnému prostoru Běloruska. Brusel pak hrozí dalšími sankcemi. Některé členské země už zakázaly běloruským aerolinkám cesty na své území. V Česku je jejich provoz pozastaven od tohoto pátku. A rovněž tento týden jednal na Pražském hradě ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij, a to nikoliv s prezidentem republiky, ale s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavem Mynářem. Schůzka se uskutečnila na žádost ruské strany a ruský velvyslanec při ní požádal o pomoc při řešení budoucnosti střední školy při velvyslanectví Ruské federace v Praze. A dalšími hosty Otázek jsou avizovaní:
senátorka, bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS. Vítejte, hezký dobrý den.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Pěkné odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor:
A děkuji, že mé pozvání přijal bývalý ministr zahraničních věcí, bývalý předseda
Poslanecké sněmovny, dnes ministr kultury České republiky Lubomír Zaorálek. Hezký dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Dobrý den, dobré poledne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dodám, že do Otázek jsme zvali i
poslance SPD Miloslava Roznera, ten pozvání odmítl, cituji: „Souhlasím se stanoviskem Kanceláře prezidenta republiky z 21. května tohoto roku, podle kterého Kancelář prezidenta republiky nebude poskytovat informace vybraným médiím v rámci boje proti dezinformacím. Vzhledem k výše zmíněné dlouhodobé diskriminaci předsedy hnutí SPD a místopředsedy Poslanecké sněmovny Tomia Okamury v diskusním pořadu OVM odmítám pozvání do tohoto pořadu.“ Konec citátu, proto židle pro Miloslava Roznera zůstává prázdná.
V souvislosti s tím vaším avizovaným přechodem z Ministerstva kultury na Ministerstvo zahraničí, když teď Kancelář prezidenta republiky a její kancléř jednal s velvyslancem o tom, aby tady zůstali v České republice někteří lidé, kteří zajišťují chod střední školy při velvyslanectví Ruské federace, jsou ta slova o vykuchaném Ministerstvu zahraničí namístě?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Bohužel ano. Já jsem se domníval, že když došlo k tomu kroku, který byl docela brilantní, to, že se dohodl nejenom odchod těch 18, ale pak dokonce i to snížení, tak to byla poměrně velmi zajímavá akce, která určitě dlouho se o ni usilovalo, ale teď, když vidíte to, že pan velvyslanec navštěvuje někoho na Pražském hradě, tak to je přesně to, o co mi šlo. Podívejte se, když je ministr zahraničí, ten je kontrolovaný
Parlamentem, když přijmu ruského velvyslance, tak se o tom ví, a dokonce je zápis, já o tom informuji a vlastně všechny ty kroky jsou pod kontrolou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaké máte vysvětlení toho mlčení Jakuba Kulhánka, nového ministra zahraničí, který se zásadně neohradí, že ruský velvyslanec jedná s kanceláří prezidenta namísto toho, aby jednal s ministrem zahraničí?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Nechci mu mluvit do toho, co říká, nebo ne, protože je v situaci, to je diplomatický problém, který není jednoduché řešit. Ale jenom říkám, na tomhle příkladu se ukazuje to, co bohužel mi vadilo, že se minulí ministři poměrně vzdávali snadno kompetencí, které mně připadali zásadní. Já když jsem nastoupil na Ministerstvo zahraničí, tak do několika měsíců propukla krize ukrajinsko-ruská. To znamená, v takové situaci, když ministr zahraničí není prostě v tomhle plně platný a není to jeho relace, a to byla v té době klíčová událost, na Evropské radě ministrů se o tom jednalo pokaždé, to znamená, já si nedovedu představit, že Ministerstvo zahraničí v takové věci není plně zahrnuto, zodpovídá se veřejnosti, a to, co dělá, musí určitým způsobem sdělovat a obhajovat. Ve chvíli, kdy to funguje takto, že se novináři ptají, vlastně s kým se mluvilo a podobně, tak je to přesně ten paralelismus, který mi vadil. Takže mně to je líto, ale znovu se vrací to, co jsem namítal, že Ministerstvo zahraničí musí držet ve svých rukách všechny ty klíčové linie zahraniční politiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
A mrzí vás, že se to neděje, že ruský velvyslanec navštíví ředitele kanceláře prezidenta, přečtu tweet tiskového mluvčího Pražského hradu: „V zájmu zamezení šíření spekulací a dezinformací informujeme, že v úterý se vedoucí Kanceláře prezidenta republiky V. Mynář setkal na Hradě s ruským velvyslancem A. Zmejevským.“
Že tedy i přesto, že vy jste ta tvrdá slova o vykuchaném Ministerstvu zahraničí pronesl, že vše běží ve stejných kolejích?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já jsem věděl, že z toho není jednoduchá cesta. Proto jsem říkal, že - a to už je minulost, nechci se k tomu vracet - ale proto jsem říkal, že chci jednat s premiérem, jednat s prezidentem, bavit se o tom, že tenhle stav, pokud by člověk uvažoval o tom nějakém, prostě ten je pro mě nepřijatelný. To jsem řekl dost razantně a to, co se děje, mi jenom potvrzuje, že tohle prostě se moc nezmění, i když jsem doufal, že ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak by Česká republika měla na ten ruský požadavek zachování části pracovních míst pro tu střední školu při velvyslanectví Ruské federace reagovat?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já do toho více nechci panu Kulhánkovi vstupovat. To je věc, kterou opravdu, ta přísluší jemu, on má informace, a pokud jsem takto říkal své důvody, výhrady, proč jsem si kladl ty podmínky, tak to je jedna věc. Dneska je to passé a já si myslím, že on si počíná kompetentně a má mou důvěru. Nebudu to řešit na něho.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že Česká republika nakonec ustoupí Ruské federaci v rámci toho požadavku střední školy při velvyslanectví Ruské federace?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Co udělá Česká republika, to teď neumím říct, ale je jasné, co dělá Hrad. A tady mě to vede k několika poznámkám. Ta první poznámka je k tomu, že já přesně rozumím tomu, co tady říká pan ministr kultury o tom vykuchaném Ministerstvu zahraničních věcí. Ale proč jste to, proboha, připustili? Vždyť se to stalo během tohoto volebního období, kdy vy jste v koalici s Andrejem Babišem. A vzpomínám si na tu debatu, která byla právě ve chvíli, kdy došlo k nějakému podle mě dealu mezi premiérem a mezi prezidentem, a výsledkem toho bylo posílení Hradu, pokud jde o politiku ve vztahu k Rusku. V podstatě se dá říci, že celá agenda Ruska byla vyvedena pod Hrad, aniž by vláda v tom cokoliv udělala. Jakkoliv protestovala. Ve vší tichosti. Pan Jindrák se stal takovou spojkou, který jednak byl poradcem předsedy vlády Babiše, jednak tedy zprostředkovával – říkalo se tomu kontakty mezi vládou a Hradem – ale ukázalo se, že opravdu to byla fatální chyba, že tohle to jsme připustili, protože jednak tím posílil Hrad, jeho vliv, a jednak vláda, která je odpovědná Sněmovně. To platí to, co jste řekl. Hrad jí odpovědný není. Tak vláda ztratila a Sněmovna ztratila, vláda ztratila možnost cokoliv té věci dělat a Sněmovna ztratila schopnost to jakkoliv tyto věci komentovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak byste teď v té věci tedy postupovala? Pokud byste byla ve vládě, tak jak byste postupovala?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Pan Zmejevský jde prosit. Přece to je úplně absurdní potvrzení toho, jak vláda vůbec není brána vážně a jak jsou tady nastavené spojky Moskva–Pražský hrad. Pan Zmejevský nejde za ministrem zahraničních věcí žádat o něco, co se týká vyhoštění ruských diplomatů a fungování střední školy při ruském velvyslanectví, ale jde za panem Mynářem. Před časem jsme si mohli číst články o tom, jak Hynek Kmoníček konzultuje, kdo bude příštím velvyslancem kde, tyto kroky s panem Nejedlým na Pražském hradě. Přece to je absolutně fatální překročení toho, jak má fungovat dělba moci v zemi. Pokud jde o tu školu, já si myslím, že – četla jsem někdo o tom – ti pedagogové na této škole jsou vedeni jako zaměstnanci velvyslanectví. Pokud se tedy bavíme o tom, že došlo k dohodě mezi Českou republikou nebo k dohodě k vyhoštění určitého počtu zaměstnanců ruské ambasády, velvyslanců, předtím špionů, nyní tedy dalších, tak tihle lidé do toho počtu bezpochyby spadají. Nemohou mít privilegované postavení, říct: ty z toho vyjímáme. O těch se bavit nebudeme, škola má nějakou prioritu. No, nemá žádnou prioritu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Na ten ruský požadavek byste tedy nepřistoupila?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Já bych na ten ruský požadavek nepřistoupila, obzvláště ve chvíli, kdy vznikne seznam nepřátel, na ruské straně napíší seznam nepřátel: za prvé USA, za druhé Česká republika, nebo obráceně, já nevím, jaké to pořadí měli. Tak jestliže nás dají na seznam svých nepřátel, přitom udržují smlouvu o přátelství, pak nám znemožní fungování naší ambasády, která i předtím byla personálně mnohem méně obsazená než ruská ambasáda v Praze, čili ta disproporce tady byla zjevná, a teď chtějí, abychom... jsou nevysvětlené Vrbětice. A teď chtějí, kdy tady prostě páchali podle všech informací, kterým já důvěřuji, tak tady páchali prostě závažný teroristicky státem organizovaný terorismus a teď chtějí, aby tady mohli mít otevřenou školu?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Tady bych chtěl říct, že důvěřuji Jakubu Kulhánkovi. Ty informace, které mám, tak přiletí dva iljušiny a ten domluvený odchod se prostě bude realizovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy že Jakub Kulhánek nevyhoví tomu ruskému požadavku?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
To jsou poslední informace, které mám, a ověřit si je můžeme v pondělí, kdy by to mělo nastat, takže to už je, tuším, zítra. Takže já věřím, že to proběhne tak, jak bylo domluveno a že z toho, co já vím, tak se to odehraje podle toho, jak má. Takže počkejme ještě 20 hodin a budeme vědět, jak se to vyvrbí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kde ale čekat nemůžeme, tak to je rozvolňování, protože právě od pondělka se nedobrovolně rozvolňuje, a to v souvislosti s rozsudkem Nejvyššího správního soudu, o kterém jsme mluvili v první části Otázek. I přesto, že se kultura postupně rozvolňuje, mnoho koncertů a festivalů se muselo zrušit, to říká v rozhovoru pro dnešní Otázky houslista Pavel Šporcl.

Pavel ŠPORCL, houslista:
Vypadá to, že takových 60–70 % akcí, které by za normálního stavu se mohly konat, tak se bohužel konat nebudou. A je to důsledek toho, že pan ministr a ministerstvo nebylo schopno za celých 13 měsíců připravit jakýkoliv program. Neiniciovalo schůzky, neinspirovalo své kolegy z vlády, takže je to opravdu velká potíž. Já věřím, že i přesto se nějakým způsobem kultura zachrání, ale je to všechno běh na dlouhou trať a všechno velmi, velmi zpožděné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova Pavla Šporcla v rozhovoru pro dnešní Otázky. A jak jsem zmiňoval, navíc v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ohlásil otevření restaurací s jakýmkoliv testem. Totéž se týká wellness, bazénů, kasin. Nicméně stále ale v souvislosti s kulturou bude platit, že do divadel a na koncerty budou muset lidé chodit jen s respirátorem, testem provedeným profesionálním zdravotníkem nebo se složitě testovat na místě před akcí. Pane ministře, proč jste prohrál?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Počkejte moment. Tady ještě zaznělo, že není program. Ten program je. Dokonce kultura je možná jediná oblast, která má program rozvolňování dokonce až do září, takže není to tak, že by...

Václav MORAVEC, moderátor:
Můžete ho ukázat na kameru. Tím se ohrazujete proti slovům Pavla Šporcla.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ano. Že jsme nic nedokázali dojednat, my jsme to dokázali už v lednu. Tam to potom havarovalo na tom, že přišla britská mutace. Ale ještě tady právě s ministrem Blatným jsme měli vlastně hotový podobný harmonogram. Jenom nám to rozbily bohužel ty nešťastné mutace. Teď to máme znovu, takže vlastně, právě protože kultura potřebuje mít výhled a potřebuje vědět, co bude v červenci a podobně, tak se nám podařilo a jsme, myslím, jediná oblast, která takovýto program má. Takže tohle, si myslím, by mělo být ujasněno.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale když teď řeknu, že vy jste teď jediní a možná působí směšně při pohledu na páteční rozhodnutí vlády, když budu chtít jít za kulturou, tak budu muset buď na místě být testován nebo za profesionálním zdravotníkem, nejsou uznávány testy od zaměstnavatele. A podívejte se na otevření restaurací, wellnesů, bazénů...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
A to je důvod tedy toho mého ohrazení, které jsem provedl v pátek, protože mně se poprvé stalo, že jsem nebyl na vládě, protože jsem vlastně Sněmovně slíbil, že se osobně zasadím o řešení miliardové investice na Vítkovsku, bylo to dohodnuté složitě, tak jsem tam jel a místo toho, tak jsem poprvé nebyl na vládě, a zrovna se ukázalo, protože se reagovalo na ten výrok toho Nejvyššího správního soudu, že byla přijata rozhodnutí, která vlastně znamenala pro mě nedodržení toho, co jsem s Ministerstvem zdravotnictví a paní hlavní hygieničkou měl dohodnuté. A vzniklo v disproporci, která mi tedy nesmírně vadí, protože to, co jsem celou dobu razil, je, že musí být stejné podmínky pro všechny. Ať je to prostě kultura, restaurace, sportovní podniky. Všude musí platit stejné poměry. Není to nic zvláštního. Podívejte se do Rakouska, tam to přesně tak mají.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy jste ten boj prohrál a od pondělka to bude jinak.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No, prohrál jsem ho v téhle chvíli, protože právě proto, jak to bylo na té vládě zdůvodňováno, že se nějak reagovat musí a že není možné držet ty provozy zavřené tak, jak se to rozhodlo, protože to Nejvyšší správní soud zpochybnil, že je možné takto zavřít úplně ty podniky. No a výsledek, a to, co já řeknu, jsou 4 body, které mi vadí. Že výsledkem toho je, že ta kultura má 4 konkrétní nevýhody. Například pustí se restaurace, ve kterých může probíhat konzumace. My jsme říkali, že ve chvíli, kdy to zase pustí, tak bude možná konzumace i na kulturních akcích. Plánováno to bylo na 14. 6. Druhá věc je, že není rovnost v testech, že zatímco v té restauraci se, a to mi bylo slíbeno, že bude rovné, že v těch restauracích stačí, když přivezete třeba od zaměstnavatele potvrzený test, tak na té kulturní akci musíte mít certifikovaný test. Třetí věc, která mi vadí, je to, že v té restauraci vlastně ta odpovědnost je na zákazníkovi a ten to musí prokázat. Není k tomu nucen ten provozovatel. A pouze kontrola, hygiena, policie to může kontrolovat. Zatímco na těch kulturních akcích je ta povinnost na břemenu toho organizátora. A pak je tam čtvrtý problém, a ten souvisí s tím, že my máme 50 % kapacity maximum, zatímco restaurace toto omezení nemají, ani žádné omezení časové, provozní doby. Takže tady to jsou 4 věci, které jsem okamžitě na tu vládu posílal aspoň esemeska, a dokonce to tam bylo čteno, kde jsem řekl: dochází k disproporci...

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale vláda přesto tu disproporci schválila, takže se ptám: to se s tím smíříte?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No, nesmířím. Copak mě neslyšíte, co říkám?

Václav MORAVEC, moderátor:
No, vy jenom pláčete nad rozlitým mlékem.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
To nemáte pravdu. Podívejte se, to není žádný pláč. Ta vláda se jako ocitla v mimořádné situaci, řešila rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, a na té vládě, bohužel tam byla jenom moje zástupkyně paní Smolíková, se nepodařilo prosadit to, co já pokládám za strašně důležité, aby byla stejná pravidla pro všechny. Když to nebude pro všechny fér, tak to ohrožuje dodržování těch věcí, a když lidé zjistí, že se s nimi nezachází korektně a mají všichni stejné podmínky, tak to prostě ten systém nabourává v celku, tu důvěru v něj. Takže já tady tohle téma prostě budu otevírat v pondělí znovu na vládě a budu chtít, aby tahle věc se napravila.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy budete chtít v pondělí na vládě změnit pravidla pro kulturu?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Samozřejmě. Já budu chtít ale ten jednotný princip. Jako já si myslím, že bez něho se žít nemá. Jako v některých zemích, kde to funguje, tak je to opravdu založeno na tom, že ta pravidla jsou pro všechny stejná. Ty typy testů, jako způsob, jak se to prokazuje a kdo to má prokazovat, tohle musí být srovnané. Vždyť míříme ke covid pasu. Chceme covid pas. Ten covid pas přece bude fungovat stejně pro cestování, pro návštěvy restaurací, já nevím, knihoven, všeho. To znamená, jestliže chceme, aby ten systém byl životaschopný, tak on musí být jednotný. To prostě to, co se stalo je podle mě chyba, je to nedopatření a musí se to napravit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co říkáte tomuto nedopatření řečeno slovy pana ministra?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
No, nechci se tomu smát přímo, ale nevím, jak se k tomu postavit jinak, než že řeknu, že mi to připadá, že pan ministr si hraje na takového setrvalého opozičníka uvnitř vlády. ČSSD přihlíží tomu, jak přebírá Hrad ruskou agendu z Ministerstva zahraničí, mohutně to zkritizujete; řeknete – je vykuchané ministerstvo – a necháte to být. Teď ukázka toho, jak vláda funguje, co si z toho má vzít ten normální občan? My dva se pohybujeme v politice, umíme třeba si představit některá složitá jednání a víme, že to není snadné. Ale jestliže vy vystoupíte a řeknete – no, tak ta vláda mě podtrhla, podrazila – já nevím, jaká slova jste použil – já jsem měl domluveno s hlavní hygieničkou, že bude postupovat tak, aby byl ten jednotný princip pro všechno, pro celé to otvírání ve všech segmentech, oni mě podrazili. No, co si má myslet ten občan než to, že si řekne: no, tak ta vláda fakt, ať se sbalí a nejradši už rychle odejde, protože jestliže není schopna se dohodnout ani na hlavním principu, tak jak potom můžeme důvěřovat tomu, že má vůbec nějakou krátkodobou představu, dlouhodobou představu a umí ten každý ministr se prosadit. Viděli jsme tady pana Pavla Šporcla, který vedle dalších umělců vzal už ze zoufalství vlastně věci kultury do svých rukou. V březnu napsal takový opravdu obsáhlý dopis toho, co se děje v kultuře od základních uměleckých škol po všechny možné aktivity, které se odehrávají na kulturním poli, a jak oni jako kulturní obec jsou ochotni tomu jít naproti. Tvrdí, že teprve jakýsi průlom nastal až poté, kdy vás zase premiér vyšachoval a šel na schůzku sbírat body s Pavlem Šporclem on sám a s paní ministryní Schillerovou. Potom až po 12 dnech vás nějak k těm jednáním přizvali, a to zoufalství spočívá v tom, že je tady na jedné straně občan, který chce vědět, jestli vláda vůbec tuší, co dělá. Na druhé straně, jestli uvnitř té vlády jste schopni se domluvit. Za třetí, jestliže se to týká citlivého oboru, který vy řídíte, kultury, tak jestli slyšíte ty hlasy kolem sebe, nebo jestli jste na tom tak jako pan ministr zdravotnictví...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pardon, když vstoupím do vaší řeči, paní
senátorko, tak pohled na to, jak dlouho byla omezena kultura, tak v důsledku pandemie koronaviru byly zavřeny kulturní instituce dvakrát. Poprvé 58 dní, loni od března do května, podruhé od loňského října do letošního 16. května. Je to celkem 217 dnů. Tedy příští týden, abyste zmírnila tu svoji kritiku vůči vládě, tak by měla být ta opatření přinejmenším srovnána. V kultuře jako v restauracích, chápu to správně?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
No, chápete to úplně správně. Vždyť už jsme tomu čelili jednou, když pan ministr Arenberger, vzpomínám si na tu vypjatou debatu v
Senátu asi před měsícem, kdy zrovna ten den se řešilo, jestli děti půjdou nebo nepůjdou do školy. Děti zůstaly doma a otevřel se fotbalový stadion. A pořád se točíme v těch stejných věcech toho absolutního selhání. My slyšíme dokola rok - priorita je školství, na kultuře nám záleží - a pak výsledek je to, že děti rok nebyly ve školách, kultura je rok zavřená.

Václav MORAVEC, moderátor:
Napraví se příští týden ty podmínky, pane Zaorálku?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já především bych řekl, že ta situace trošku stojí jinak. Jako tady se mluví o absolutním selhání. Tak podívejte se, proč ta situace je takto komplikovaná? Protože máme, bohužel tato krize nás zastihla, kdy máme menšinovou vládu. To znamená to, co pro nás bylo řešení v té krizi, byl nouzový stav. Opozice nechtěla nouzový stav a de facto si vynutila pandemický zákon. Z poloviny na něm pracovala, takže ten pandemický zákon, který se ukázal, že ne úplně dokonale funguje, je z poloviny dílem opozice, která řekla, že nechce nouzový stav. My jsme to museli akceptovat. Kdybychom byli většinová vláda, tak trvá nouzový stav a ten problém by nevznikl. To znamená to, co ta vláda teď musela řešit, to rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, je prostě důsledek toho, že jsme nemohli pokračovat v té politice, která byla funkční a která by nám to pokryla. To znamená na to, abychom mohli uvolňovat podle toho, jaký je nápad infekce, tak na to prostě byl odstraněn ten nástroj, který jsme měli. Máme pandemický zákon, o kterém se tvrdilo, že to nahradí, no a ukazuje se, že ne, protože Nejvyšší správní soud to zpochybňuje. Proto se vláda ocitla v situaci. Právě proto, že... Rozumíte, ten problém je, že když nemáte většinovou vládu, tak potřebujete v takové krizi spolupráci opozice. Takovou, která nebude dělat to, co dělala
ODS celou dobu, že v době, když jsme my nerozvolňovali, tak jste křičeli, že máme rozvolňovat, a když jsme rozvolňovali, tak se epidemie zhoršila, tak jste nás zase napadli za to, že jsme nezvládli situaci. A takhle doložitelně se ODS v podstatě v té Sněmovně chovala. Takže místo toho, aby v krizové situaci se to, co jsem apeloval na to xkrát v té Sněmovně, domluvme se, že toto nejsou normální poměry. Tady se opozice s koalicí musí domluvit na takovém řešení, které umožní tu krizi zvládnout. Místo toho jsme byli přinuceni ke krokům, o které jsme nějak zvlášť nestáli. A my jsme klidně tady mohli mít nouzový stav. Ať si nikdo nemyslí, tady není žádný Pinochet, tady nebyla žádná vláda, která by chtěla zbůhdarma omezovat svobody lidí. To bylo jenom proto, abychom mohli dodržet takovýto plán, který měl velký smysl pro všechny, aby věděli, co je čeká.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, ale vy jste na ten pandemický zákon nakonec přistoupili...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Protože nouzový stav nám neschválili.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď mi ale řekněte, kdy sjednotíte, je reálné, že v pondělí vyhlásíte společně s ministrem zdravotnictví sjednocení těch podmínek, aby kultura nebyla diskriminována?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já s panem ministrem, s ním komunikuju. Snažím se s ním udělat si schůzku co nejdříve. Nový ministr Adam Vojtěch má tu výhodu, že navštěvoval pravidelně Národní divadlo a potkávali jsme se na kulturních akcích, tak věřím, že bude mít zájem tady tuhle situaci podle mě nespravedlivou v této chvíli změnit. Jako já to vidím...

Václav MORAVEC, moderátor:
Dojde k tomu v příštím týdnu?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já se snažím s ním sejít už zítra samozřejmě, protože tohle spěchá. Takže já věřím novému ministrovi, že on – a vždycky jsme si sedli, vždycky jsme byli schopni a musíme tady tohle nějakým způsobem srovnat – ale opakuji, to není tak jednoduché, že tady... Uvědomte si, že to pozadí té situaci je daleko komplikovanější a není to tak, že vláda... Vláda tady neměla prostě ideální prostor k tomu, aby pohybovala se tak, jak si přála. Jako bez dohody s opozicí to prostě nešlo, a tohle je i důsledek toho, že jsme neměli možnost pokračovat tak, jak jsme chtěli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Důsledky tedy vaší opoziční politiky.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
A zaznamenal jste, pane ministře, například to, kolikrát opozice v
Poslanecké sněmovně žádala premiéra o jednání už od vzniku té pandemie, opakovaně žádala premiéra o jednání. Opakovaně zasedal zdravotní výbor, který vyžadoval data, o která by mohl opřít svoji argumentaci a spolupracovat v tomto smyslu s vládou. Opoziční strany, bych řekla, každý týden snad, že už se zdálo, že to není možné, abyste neslyšeli, žádaly po těchto schůzkách, žádaly po těchto konzultacích, žádaly tato data, nedostaly vůbec nic. Ústavní soud nakonec rozhodl o tom, že vy jako vláda jste postupovali protiústavním způsobem, když jste vyhlásili ten nouzový stav za pomoci hejtmanů tehdy. Tak divíte se tomu, že musel vám někdo zatrhnout už všechno to, co jste dělali v rámci nouzového stavu, kde byla řada pochybení, ať už tedy si vezmeme ty velmi pochybné nákupy a co všechno se dělo a co také vytýká Nejvyšší kontrolní úřad ve smyslu toho, jak se hospodařilo, jak nebylo schopno se domluvit Ministerstvo vnitra s Ministerstvem zahraničí při nákupu respirátorů a jak neprotestovaly ty vzorky, které si objednaly a jak za ně utratily 1,8 miliardy korun a jak pouze 29 % z těchto vzorků bylo v pořádku. Tak přece tohle to všechno ukazuje, že jste nebyli ochotni konzultovat věci, které by mohly vést k nějaké spolupráci. Opozice po ní volala, řekla bych, tři čtvrtě roku, než pochopila, že je to úplně marné.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Není to tak. Jako ministři jsme jednali s opozicí opakovaně. Nejen já, pan ministr Blatný, který tady byl...


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Pan ministr Blatný...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ale i celá řada dalších. Robert Plaga, všichni. Jednali, trávili čas, my jsme opravdu jednali, jako je to pravda, že mi potom opozičníci říkali: my bychom se s vámi i domluvili, ale ten premiér, že jo... Takže začalo to mít takovou emocionální podobu a já jsem ani neustále apeloval: dobře, tak vám premiér nesedí, ale zapomeňte na to. Tady je situace, ve které ta dohoda má životní důležitost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme se vrátit ke kultuře a k minimalizaci dopadů covidových opatření na kulturu. Ze státního rozpočtu bylo od loňského března do konce letošního dubna vyplaceno neziskovým subjektům 600 000 000 Kč, příspěvkovým kulturním organizacím pak 900 000 000 Kč. V rámci programu Covid kultura bylo podle Ministerstva financí vyplaceno přes 800 000 000 Kč, tedy zhruba 2 miliardy, které šly do kultury. Evropské záchranné balíčky - s postupující proočkovaností se organizátoři kulturních akcí v mnoha zemích připravují na rozvolnění a pomáhají jim v tom garanční programy. My jsme tady sestavili jednotlivé evropské země, jak v rámci svých kulturních balíčků pomáhají kultuře. Data vidíte na obrazovce. V Německu je pro restart kultury vyčleněno 2,5 miliardy eur. Kromě marně vynaložených výdajů pokryje grant také výpadky příjmů z důvodu snížení maximální povolené kapacity návštěvníků. Rakouský grantový program počítá s rozpočtem 300 000 000 eur, bude-li vlnou koronavirových opatření akce zrušena nebo výrazně omezena, žadatelům bude proplaceno až 90 % vynaložených nákladů do maximální výše jednoho milionu eur. Česko podle houslisty Pavla Šporcla nebylo zatím schopno žádný záchranný fond pro kulturu připravit podobný těm, které jsou v západní Evropě.

Pavel ŠPORCL, houslista:
Kultura není oblast, která by se dala připravit ze dne na den. To byla taky jedna z hlavních myšlenek těch našich vyjednávání. My nejsme housky na krámu, které se zítra objeví na pultech. My jsme odvětví, které musí se připravovat minimálně měsíc na nějaký menší koncert a na velké festivaly. Jak víme, ty jsou zrušeny, protože zkrátka za dva měsíce velký festival nepřipravíte. A samozřejmě pokud by se covid nějakým způsobem vrátil a ti organizátoři by do toho vložili své finanční prostředky, tak je celkem logické, jak vidíme ze zahraničí, že se ty finanční prostředky z nějakého garančního programu či nějakého fondu vrátí, ty vynaložené prostředky. Bohužel u nás se nic takového nepodařilo a cítím to jako velkou chybu. A i to je důvod, proč vlastně se ta kultura otevírá tak pomalu a proč jsou organizátoři tak opatrní, protože žádné jistoty nejsou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, plánujete takový fond otevřít?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Tak to je jinak. Jenom abychom si to srovnali, to, co tady zaznělo. Připadá mi, že to je docela chaotické. V České republice v roce 2020 jsme speciálně na covidové věci v kultuře dostali zhruba dvě miliardy, když to zjednoduším. Polovinu na podnikatelské, polovinu na neziskové a příspěvkové. V roce 2021, když to zase zjednoduším, je to zhruba miliarda jenom na to, co souvisí s covidem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, ale to se netýká rozjezdu...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Moment. A ještě kromě toho jako Ministerstvo financí vyplácí kompenzační bonus, což znamená 100 milionů do kultury znovu jako. To jsou, řekněme, sumy, které mohu vám tady uvést v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Které se ale týkaly zavřené kultury. Teď mi jde o speciální fond, který by do budoucna...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ne, ne, ne. To se týká i kultury, která je jakoby v chodu. Nevíme, jak dopadne. My dokonce pomáháme provozně financovat i ty, kteří připravují akce. To znamená, my už dneska třeba vyplácíme od ledna do května podnikání v kultuře prostředky ještě dříve, než vlastně ty akce – to znamená, my už dneska jim pomáháme existovat, i když nevíme, jestli ty akce budou, takže my jim průběžně pomáháme, že ty programy jsou ve všech oblastech, jak v tom segmentu podnikatelském, tak v neziskovém, příspěvkovém. To všechno...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale já mluvím o fondu, speciálním fondu, který by fungoval teď nad rámec těch programů.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Pane redaktore, vy jste tady měl nějaká čísla, ale podívejme se na ta číslo detailněji. 300 milionů tam bylo řečeno, vy jste dokonce, myslím, použil výraz kulturní fond. Nezlobte se na mě, to žádný kulturní fond není. Těch 300 milionů, které vy jste tady uvedl, to je fond na takzvané, bych to nazval, events, události. Veletrhy, kongresy a podobně. To není žádný kulturní fond. A navíc to nejsou peníze, které oni by dneska vypláceli. To je suma, která je řečena, dokonce je tam napsáno: pokud se epidemická situace zhorší, tak to budeme vyplácet. Zatímco peníze, o kterých já tady mluvím, jsou peníze, které jsou v chodu, ty my dneska vyplácíme, a které fungují.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže Česko, když to srovnáte s Německem, s Rakouskem a s budoucím zajištěním kultury, zajišťuje podmínky pro tu kulturu lépe než třeba Německo či Rakousko?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Pane redaktore, opravdu chcete teď v této chvíli...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, nejde o to, co chci já. Já se vás ptám na to...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ne, víte, co chci říct. Domníváte se, že sneseme srovnání s Německem, které je 8× – ta suma – země 8× větší, 3× větší ekonomika, vy chcete... Navíc ten způsob, jak ten fond bude fungovat, o tom bychom se taky mohli pobavit. V České republice kultura, my hradíme podnikatelům až 80 % nákladů. Z ostatních oblastí nám říkají, že kultura má neuvěřitelnou výhodu, protože někde se platí jenom 60 % nákladů, tak mě se ptají, jak je možné, že tohle jsme vyboxovali. To je jediná kultura, která má 80 % nákladů a my je vyplácíme hned. To, co jste tady vy řekli, to je pojištění pro případ, že by se situace zhoršila. To není něco, co by se teď vyplácelo. A opakuji, nejsou to peníze na kulturu, to je mystifikace, když to takhle tady předložíte, protože tam dokonce je hranice na to, že to musí být nad určitou hranici, aby se to vůbec použilo. Musí to být poměrně velké akce, veletržní a kongresové a jiné. To s kulturou často nemá nic společného. A vy to tady prezentujete jako balík pro kulturu. V případě třeba toho Rakouska, které znám poměrně detailně. Takže mně připadá, že takovýto způsob srovnávání, to je opravdu... To nemůže... Rozumíte, to je jako zmatek, jako tohle před veřejností nemůžeme...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, tak ale když se podíváte, že v Německu pro restart kultury grant má pokrýt výpadky z důvodu snížení maximální povolené kapacity návštěvníků, to v Česku nemáte zajištěno. Až teď se rozjíždějí ty kulturní akce, tak vy nebudete kompenzovat přece kapacitu divadel, kapacitu koncertních sálů, kdy je ta kapacita omezena na základě nařízení Ministerstva zdravotnictví. To nebudete kompenzovat, jako je tomu v Německu?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Dobře, ale my máme jiný systém a já vám vysvětluji...

Václav MORAVEC, moderátor:
No, já vás ptám...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
S průmyslem máme už třetí program Covid kultura III, ve kterém my dneska průběžně pomáháme těm, kteří... Dáváme jim až 80 % nákladů do výše 10 milionů. Pomáháme divadlům, různým akcím a všem podobně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy není za potřebí...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Jsou tady ta omezeni na počty. Třeba počítáme, že v červenci nemůžou se dělat akce větší než 5 000, v srpnu se nemůžou dělat akci větší než 7 000 a rozumíte, venku a podobně. Uvnitř je to 2–3 tisíce. To znamená, s těmito omezeními jsme připraveni. A dokonce pokud někdo by pořádal akci větší, měl to připravené, tak my se s ním budeme bavit, jak jim budeme část těch zmařených nákladů platit. To znamená...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale že by to bylo systémové a bylo to v nějakém fondu, o tom neuvažujete? Tak zněla otázka.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Tak jako vy chcete za každou cenu fond?

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejde o to, co chci já. Já se vás ptám. Když mi odpovíte, že máme jiný zájem, jsme spokojeni, tak mi to stačí.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ale tyhle fondy nejsou kulturní fondy. To znamená, proč jít cestou něčeho... Jednak to nejsou – takhle vždycky třeba v případě Rakouska – to nejsou kulturní fondy. To jsou fondy na velké typy akcí nejrůznějšího typu, které často s kulturou nemají nic společného. To je jiný přístup. My máme jiný a mně připadá, že je poměrně funkční. A říkal jsem vám, kolik jsme do toho dali peněz. A připadá mi, že v této chvíli už to máme poměrně docela, že víme, co se děje. Takže když někdo říká, že něco nefunguje, tak mu řeknu: řekněte konkrétně co. Protože mně připadá, že máme pokrytou nezávislou kulturu, příspěvkové organizace, podnikatelství, a dokonce budeme připravovat program Covid kultura IV právě když, nedej Bůh, se bude ukazovat, že se to zase blokuje, tak budeme chtít i těm pomoci. Ale tohle prostě je jiný systém. Nedá se to srovnávat. Zvlášť protože, že fakta jsou jablka a tohle jsou hrušky. My k tomu přistupujeme jinak, ale domnívám se, že ten systém je relativně... Není dokonalý, ale je relativně funkční.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste ten systém měnila? Popřípadě jak?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Já jsem si podrobně a sledovala jsem všechna vystoupení třeba Pavla Šporcla. I ta zmínka o tom garančním fondu už byla v těch jeho prvních návrzích, s kterými říkal, že přicházel i na Ministerstvo kultury a snažil se to prosadit. A já bych byla příznivcem této možnosti, protože pro mě znamená, že umožní restartovat tu kulturu možná dříve a v širším spektru, než by se to stalo bez tohoto nástroje. Neboť, jestliže se připravují, a ty akce se opravdu nespouští ze dne na den, rozsáhlé kulturní projekty, ať už jsou to koncerty, ať už jsou to velké významné výstavy, cokoliv dalšího si představíme, tak to vyžaduje nějaký čas přípravy. Ty peníze vynaložené na tuto přípravu mohou být zmařeny tím, že se nakonec nebude moci uskutečnit. Pokud by ale tady bylo...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže vy byste ten garanční fond, speciální fond podporovala?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Garanční, já bych ho podporovala, protože se mi zdá, že to dává šanci k tomu, aby ta kultura si byla jistá, že se může pustit do příprav něčeho, o čem sice neví, jestli to klapne nebo ne, ale že tady bude ze státu nějaká pomoc. Je tady druhá věc, kterou bych chtěla ještě zmínit, a to je postavení OSVČ v kultuře. Je jich 130 000 plus teda těch dalších na to navazujících profesí, tak 200 000 lidí. Já jsem s nimi mluvila v poslední době. Oni mají největší obavu z toho, že ta podpora, která jim byla vyplácena dosud, která nejprve tedy znamenala těch 500 Kč na den a posléze byla zvednuta na 1 000 Kč, takže teď tímto uplynutím měsíce května, že skončí, přičemž není nikde řečeno, že oni budou moci plnohodnotně začít vydělávat, že budou mít nějaké příjmy, že dosud to bylo, když to propočteme, tak zhruba měli 10 tisíc, než se to trošku vyrovnalo, tak ti lidé z té kultury, kteří vypadli ze svých profesí uměleckých, tak měli na živobytí 10 000 průměrně měsíčně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Podle vás by tedy mělo to pokračovat?


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Podle mě i tento nástroj by měl pokračovat a stojí za zamyšlení, protože pomohl opravdu – ještě se za to přimlouvám proto, protože si myslím, že kultura je významný artikl vývozní, takovým dobrým štítem České republiky, která když se o nás promluví, tak opravdu rezonuje v zahraničí, a jestliže jí pomůžeme, tak jako nám pomáhá, myslím vnitřně, že když jdeme někam společně s přáteli na dobré divadlo nebo koncert, tak najednou je ten život opravdu bohatší a lepší, tak totéž se týká toho zahraničního obrazu pro nás. A tato pomoc by podle mě byla velmi cenná.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Je to pravda, že já jsem o tom mluvil s paní ministryni Schillerovou a na ten kompenzační bonus, který nám pomáhal i v oblasti kultury, bude vyplácet v květnu, ale vypadá to, že ho nebude zřejmě vyplácet v červnu, a proto my se snažíme dávat dohromady peníze, které musíme někde dát dohromady, abychom i v tom červnu mohli pokračovat.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
To bych se za to velmi přimlouvala.

Václav MORAVEC, moderátor:
Souhlasíte s tím, že OSVČ v kultuře by v červnu dál dostávali ten kompenzační bonus?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ano. Ona už vlastně bude argumentovat paní ministryně tím, že celá řada oblastí se odblokovává, jenomže je zřejmé, že u té kultury ještě to bude, řekněme, poloviční nebo podobně, a proto my se snažíme dát dohromady peníze, jak to udělat, abychom jim pomohli, protože zřejmě to pořád na živobytí nemusí být. Ttakže to je věc, kterou hodně zvažujeme a hledáme způsob, jak to vyřešit.


Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Za to bych se velmi přimlouvala.

Václav MORAVEC, moderátor:
Aspoň na závěr tuto dobrou zprávu. Těším na další diskuse. Lubomír Zaorálek, ministr kultury, a
senátorka, bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, Miroslava Němcová byli mými hosty. Děkuju a těším se na další setkání.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka, bývalá předsedkyně PS PČR /ODS/:
Pěkný den všem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji vám, že jste se dívali. Připomínám, že pozván byl i Miloslav Rozner z SPD, který účast v Otázkách odmítl. Najdete nás na internetových stránkách České televize, stejně tak jsme na sociálních sítích. Hezký zbytek neděle, pokud možno ve společnosti ČT.

Miroslava Němcová

senátorka PČR