10. října 2020

Karty rozdali voliči, my jsme museli najít kompromis

(Jihlavský deník) Vítězslav Schrek se v noci z úterý na středu stal novým hejtmanem Kraje Vysočina. V rozhovoru se vyjádřil k politice hnutí ANO, ocenil i přístup Hany Hajnové, která byla rovněž horkou kandidátkou na hejtmana. „Bylo to složité, ale poctivé," řekl k povolebním vyjednáváním.

Vedle billboardů na řadě míst i na autobusech jste jezdil se speciální dodávkou po Vysočině, byl jste aktivní na Facebooku, kde jste měl i speciální Schrekvenci. Souhlasíte, že jste měl nejviditelnější kampaň ze všech?

Slyšel jsem to několikrát, to je pravda. Moc jsem se nedíval kolem sebe, tak srovnání úplně nemám. Ale jsem rád, že když jsem jel do práce do Velkého Meziříčí, tak jsem minimálně jeden-dva autobusy sám se sebou vždy potkal.

Říkal jste, že jste letos ani neměl dovolenou. Nelitujete toho?

Nějakou dovolenou jsem přeci jen měl, strávil jsem pár dní s rodinou. Ale počítal jsem předem s tím, že většinu své dovolené obětuji na kampaň. To k tomu patří, a já to chtěl udělat poctivě. V žádném případě nelituji.

V koalici se Starosty pro občany jste sice nezískali vytoužených deset křesel, ale hejtmanem budete. Hodnotíte tedy krajské volby jako úspěšné?

S odstupem pár dní ano, a to nejenom proto, že se podařilo domluvit koalici ve formátu, ve kterém se teď rýsuje. Myslím, že i ten výsledek byl odrazem vůle voličů, bylo to rozděleno spravedlivě. To hodnotím jako úspěch.

Ještě v sobotu večer se zdálo být vše otevřené. Dovedl jste si vůbec představit společnou koalici s členy hnutí ANO? Tedy strany, která ve svých volebních novinách nenechala na ODS nit suchou?

Kampaň je jedna věc, politická dikce a rétorika druhá a třetí věc je pragmaticky uvažující člověk, který jde do politiky proto, aby pracoval pro kraj, pro své město nebo pro svou zemi. To jsou rozdílné věci a já jsem před volbami čelil mnoha nařčením, jak už plánujeme koalici s hnutím ANO. Já to nekomentoval a až na výjimky se k tomu nevyjadřoval.

Proč? Čekal jste, jak voliči rozdají karty?

V politice je to tak, že hledáte možnosti, kde byste mohl uspět, naplnit program a samozřejmě máte nějaké priority. Máte namalovaný ideální scénář a za tím člověk i ta jeho strana jdou. Když se to tak povede, je to super. Když se to nepovede, má na výběr – může jít do opozice, nebo do koalice, která není optimální. Je to složité, není to osobní zájem, ale průnik mnoha faktorů.

V jakém z těch faktorů jste nenašli s ANO společnou řeč?

V první řadě to není otázka programových neshod. Já jsem se nikdy netajil tím, že způsob politiky tak, jak ji dělá Andrej Babiš, je pro mě velmi těžko stravitelný. Myslím, že politika by měla být obecně slušnější, pragmatičtější, méně úskočná, věcná. To, co vnesl do politiky Andrej Babiš, a co se logicky promítlo i na úroveň obecní a krajské, to je pro mě něco těžko akceptovatelného. Chtěl bych to dělat jinak, nikdy jsem se tím netajil.

Hnutí ANO mluvilo o oddělení krajské a celostátní politiky.

Ono to dost dobře nejde, ta dikce přechází. Musím říct, že se na jihlavské radnici obrovským způsobem změnil styl politiky příchodem hnutí ANO. Tolik urážek, výhrůžek jsem předtím, a to jsem tam patnáct let, nikdy neslyšel. Změnil se styl a já v tom nechci pokračovat. Myslím, že to nechce většina voličů, a proto rozdali karty ve volbách tak, jak je rozdali.

Podle Martina Kukly je viníkem odchodu hnutí ANO do opozice ODS. Vidíte to také tak?

Jestli má pan kolega Kukla potřebu hledat viníka, to nechám na něm. Rozumím tomu, že prohrát volby není nic příjemného, dovedu si to představit, chápu to. Ale hledat viníka? Já jsem zvyklý po neúspěchu se dívat spíš na to, kde jsem udělal chybu já. A to si myslím, že mě v životě posunulo hodně dopředu. To je první, co by člověk měl udělat, podívat se na své chyby, a pak teprve hledat vinu u ostatních. Ale to je věc přístupu a věřím tomu, že na to i pan Kukla bude jednou koukat jinak.

Přejdeme nyní ke straně ODS. Z vaší kandidátky lidé nejvíce kroužkovali šéfa Senátu Miloše Vystrčila. Byla zde třeba jen nepatrná šance, že by byl hejtmanem on?

Nemyslím si, ale je to dotaz na něj. Myslím, že i jeho pořadí na kandidátce (31. místo, pozn. aut.) bylo jasnou indicií, jaké jsou jeho ambice.

Takže to v průběhu sobotního večera nebylo téma rozhovoru mezi vámi?

Mezi námi dvěma ne.

Jak náročná byla povolební vyjednávání? Považujete se za nejlepšího diplomata, když jste pro sebe vyjednal křeslo hejtmana?

Určitě ne. Byly to vyvážené výkony. Já jsem se hodně naučil, nikdy jsem roli vyjednavače nehrál, navíc jednoho z nejdůležitějších. Pro mě to bylo velké vyučování, a to nejen od pana předsedy Vystrčila, ale i od kolegů, kteří jsou dnes s námi v dohodnuté koalici. Myslím si, že to bylo složité, ale zároveň poctivé. Všichni, kdo tam byli, se snažili pro svou stranu uhrát co nejvíc. To je cíl. Ale zároveň zvažovali rizika, přemýšleli o věcech vzájemně. Líbilo se mi, že hledali společnou cestu ke kompromisu, na kterém se všichni shodnou.

Dá se říct, že po volbách to bylo padesát na padesát mezi vámi a Hanou Hajnovou. Dokážete nyní říct, čím to bylo, že se misky vah přiklonily na vaší stranu?

(přemýšlí) To tak prostě ve vyjednávání je. V určitou chvíli, která byla rozhodující, došlo ke konsenzu, že bych byl možná o chloupek vhodnější kandidát, a paní Hajnová k tomu přistoupila jako velmi dospělá, vyzrálá politička. A já nemohu říct nic jiného, než že to oceňuji.

Na složení koalice by stačily čtyři subjekty, přesto vás je pět, a to včetně ČSSD, která je vnímaná jako protipól ODS. Je tedy už dělení politické scény na pravici a levici přežitek?

Nemyslím si to. Alespoň já jsem ročník sedmdesát, pro mě to nemůže být přežitek. Kdybych byl ročník třiadevadesát, jako moje dcera, možná bych to jako přežitek bral. Ale já tohle už ve svém věku opustit neumím, je to generační záležitost. Nemá to ale příliš co do činění se složením koalice. Málokomu se podaří poskládat koalici, která je středopravá, nebo středolevá, karty jsou rozdané od voličů, a tak je třeba hledat kompromis. Já považuji sociální demokracii za standardní středolevou stranu, která má svůj velký význam v politice. Pro mě jsou tradiční strany důležité.

Lidé v radě kraje se výrazně obmění. Neobáváte se ztráty kontinuity v některých oblastech?

(přemýšlí) To hrozí vždycky. Má to svá pozitiva i svá negativa. Záleží na tom, jak to člověk uchopí a jestli vidí sklenici poloprázdnou, nebo poloplnou. Určitá kontinuita je ku prospěchu, ale taky být nemusí. Člověk, který je pracovitý a chce, tak si najde cestu velmi rychle. Kdybych měl říct, že to není padesát na padesát, ale čtyřicet devět ku padesáti jedna, tak padesát jedna bude výhoda, že to kontinuitu nemá. Hledat si prostor, vlastní cestu je strašně důležité.

(Autor: Martin Singr)

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS