23. dubna 2020

Vláda je v nouzi. A my s ní

(FORUM 24) Premiér Andrej Babiš chce zrušit nouzový stav. Jan Hamáček, šéf krizového štábu, to odmítá. Dá se odhadnout, jak to dopadne. Dvoumetrová pomlázka vypráší červenou mikinu. Je tedy čas se ptát, co nám nouzový stav vzal, co dal, píše ve svém textu pro Forum24.cz poslankyně ODS Miroslava Němcová, která v několika bodech shrnula současnou situaci.

1) Na počátku byl marketing. Předseda vlády se neštítil posilovat svou moc na úkor zájmu celé společnosti. Skoro tři týdny ztrácel čas vyšachováváním Jana Hamáčka. V nejkritičtější době tak zabránil řádnému fungování krizového štábu.

2) Došlo k neúměrnému omezení osobních svobod garantovaných Ústavou a Listinou základních práv a svobod. K uzavření hranic nemělo dojít, stačilo použít vstřícnější nástroj, např. povinnou karanténu po návratu.

3) Vláda nepostupovala vůči všem občanům stejně. Chovala se jako vrchnost. Za drobné přestupky byli lidé pokutováni. Na kancléřskou zabijačku, podezřelé cesty prezidentových lidí do Číny a hostinu v Lánech si došlápnout netroufla.

4) Vláda nehájila suverenitu země. Trapně a ostudně vítala čínská letadla se zbožím, za které jsme řádně zaplatili. Ohýbat hřbety je projevem lokajů nikoli představitelů suverénní země. Na to, že je Čína původcem pandemie, že vyhrožovala předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi a celé České republice, máme zapomenout?

5) Vláda nepůsobila kompetentně. Vydávala protichůdná stanoviska, která stále měnila. Nebyla schopna připravit srozumitelný plán rozvolnění. Preferovala zájmy některých osob a firem: hobbymarkety pana Šimáně, blízkého přítele premiéra, mohly otevřít, malé obchody a živnosti zůstaly uzavřené. Dochází k drastickému poškození ekonomiky země.

6) Vláda nezvládla řízení rezortu zdravotnictví. Nadřadila čínskou nemoc nad ostatní diagnózy. Řada lékařů upozorňuje na to, že byla omezována péče o pacienty s jinými závažnými chorobami. Vedle zdravotních dopadů to bude mít i velmi negativní vliv na ekonomiku jednotlivých zdravotnických zařízení.

7) Došlo k rozvratu ve školství. Premiér blouzní o rozestupech žáků na prvním stupni, nikdo neví, kdy se školy otevřou, kdy se budou konat zkoušky na střední školy. Týká se to nějakým způsobem každé rodiny.

8) Vláda rozvrátila dlouhodobě veřejné finance. Nevyslyšela experty z Národní rozpočtové rady a prosadila rozsáhlé zadlužování na dobu příštích sedmi let. Neprošel ani návrh opozice na zabránění odlivu peněz do daňových rájů. Co se proti tomu premiér nabojoval a teď ho jeho poslanci z ANO, ČSSD a KSČM podrazili. No, není on fakt chudák?

Není. Je za vše odpovědný. Vypadá to, že ta prolhaná hradní zabijačka se stává symbolem pro celou společnost. Nekompetencí a arogancí premiéra, jeho vlády a jeho poslanců budeme zbytečně oslabeni. Snad potom někoho nenapadne zavolat řezníka. U komunistů, klíčových podporovatelů této vlády, jich je dost a nože mají nabroušené.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR