25. března 2020

Andrej Babiš vyzval k jednotě: pomodlil se a s opozicí vyběhl

(FORUM 24) V úterý 24. března se mimořádně sešla Sněmovna. Přijímala zákony ke zmírnění dopadů pandemie. Andrej Babiš se v úvodu obrátil s modlitbou k nejvyšší autoritě a vyzval k jednotě. Následoval masakr opozičních návrhů. Neprošlo nic, co mohlo zmírnit dopady, s nimiž se budeme muset vyrovnávat. Co bychom si měli zapamatovat?

1) Pokud jde o zdraví, nejohroženější jsou senioři. Myslím, že ještě více zdravotníci. Pokud jde o ekonomiku, nejohroženější jsou bez debat živnostníci. Jak jim vláda pomůže?

V zákoně o ošetřovném vláda myslí na zaměstnance, na OSVČ ne. Jejich děti jsou pro stát asi bezcenné. Místo ministryně Maláčové bude sociální dávky pro OSVČ řešit dvojministr Havlíček. Takže vlastně už skoro trojministr. ČSSD to nevadí.

3. a 4. vlna EET se odloží pouze o tři měsíce. Opozice chtěla zrušení zákona nebo odklad nejméně o půl roku. Nic z toho neprošlo! Živnostníci neví, zda vůbec přežijí a zda budou nějaké tržby mít. Vláda jim v nejtěžší krizi láme vaz.

2) Otřesné farizejství ministryně financí: minutu poté, kdy odmítla návrh opozice na zrušení či delší odklad EET pro lékaře, jim ve Sněmovně za jejich práci dojatě tleská! Mezi zdravotníky už jsou nakažení. Ochranné pomůcky jim vláda nezajistila. Nyní je odmění potleskem, potom registrační kasou, spoustou byrokracie a zaklekávacími kontrolami.

3) Sto tisíc školáků dostane na přijímací zkoušky na střední školy jen jeden termín, nikoli dva jako předchozí ročníky. Děti jsou ze zkoušek vystresované i normálně. V dnešní situaci by potřebovaly více pomoci. Jde o zkoušku, která významně rozhoduje o jejich budoucnosti. Návrh opozice, aby vláda druhý termín připravovala, byl odmítnut.

4) Státní rozpočet: vláda zvyšuje schodek na 200 miliard korun. Počítám, že to bude horší, hospodaření se vládě vymykalo z rukou již před koronavirem. Opozice navrhla malé škrty (5 %) v provozních nákladech některých ministerstev. Vláda to odmítla. U sebe šetřit nehodlá, dál bude proplácet jízdné, podpoří velké firmy, ale pro OSVČ peníze nemá.

5) Pandemie si vyžádá vyšší náklady na zdravotní péči. Odhadem 8,5–10 miliard korun. Opozice navrhla, aby výpadek pojišťovnám pokryl stát. Nemůžeme je oslabovat, když čelíme takovému ohrožení. Ministryně financí to odmítla. Takže hned po živnostnících podlomí vláda zdravotnictví. To je zločin!

6) Andrej Babiš nedávno sliboval 2 biliony korun za lithium. V roce 2013 tvrdil, že až začne řídit stát jako firmu, každý rok bude ve státním rozpočtu o 200 miliard více. Za šest let to dělá 1,2 bilionu, k tomu to lithium a jsme na 3,2 bilionu korun. To jsou zhruba dva státní rozpočty naší země. Kde ty peníze jsou? Část v dotacích pro Agrofert a zbytek byly jen řeči. Stejně platné, jako výzvy k jednotě mezi vládou a opozicí.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR