26. července 2019

Babišův a Zemanův hodně nešťastný způsob léta

(FORUM 24) Poslankyně Miroslava Němcová komentuje nedůstojné pokračování vládní krize a motivace jejích aktérů. Jak z tohoto pohledu vycházejí Babiš, Zeman a Hamáček?

1) Premiér si potřebuje zajistit bezpečnost doma. Musí si udržet klíčové spojence: prezidenta, komunisty a Okamuru.

2) Kvůli Rusku a Číně se potřebuje prezident zbavit ministra zahraničí Petříčka. Komunisté to také požadují.

3) Pro zajištění své bezpečnosti potřebuje Babiš posílit vliv na policii: musí se zbavit ministra vnitra Hamáčka. Okamura to uvítá, chce vládu bez ČSSD.

4) Tyto tahy všechny spojence uspokojí. Jen se to musí zařídit tak, aby socialisté odešli z vlády sami. O ministra kultury tu rozhodně nejde.

5) Spravedlnost je sdílená: ministryně Benešová je Babišova i Zemanova. Ministr zemědělství Toman je muž prezidenta. Ministr vnitra bude též sdílený. Babiš si za to vybere komisaře do Evropské komise. Tím se poměry vyrovnají.

6) Český komisař musí ohlídat premiérovy zájmy. Babiš chce ohlásit jeho jméno až koncem léta. Mezitím si ostatní země dohodnou vlivná portfolia. Zájmy České republiky jdou stranou, bude mít to, co zbude.

7) Babiš doufá, že když ustoupí ve vyjednávání o portfolio, vrátí se mu to, až bude komise řešit jeho podezřelé čerpání dotací. Paní Jourová jeho kauzy neuhlídala, paní Charouzová bude šéfa chránit lépe.

8) Jan Hamáček všechny šance propásl. Měl trvat na tom, aby premiér podal kompetenční žalobu. Skončilo by to asi odchodem ČSSD z vlády, ale důvod by byl státotvorný: ochrana Ústavy.

9) Principiální postup v této věci by v delším horizontu posílil jak Hamáčka, tak ČSSD. Nyní už je pozdě, směšné a zbabělé tance státotvorné nejsou.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR