12. července 2019

Zeman se mstí. A od Babiše chce, aby Dukovany dostavěli Rusové

(FORUM 24) Poslankyně ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro deník FORUM 24 upozorňuje na to, v jak nebezpečné situaci se České republika ocitla ve chvíli, kdy je prezidentem republiky porušována Ústava. Popsala svůj pohled na chování Andreje Babiše, ČSSD, ale i na důvody jednání Miloše Zemana.

Začněme aktuální politickou situací. Jak hodnotíte fakt, že Miloš Zeman stále odmítá odvolat ministra kultury, a způsob, jakým na to reaguje premiér Babiš?

Hodnotím to jako velmi vážnou situaci v České republice, která se vinou prezidenta ocitla za hranou Ústavy. Je to nejvážnější signál, jaký může hlava státu své zemi dát. Říká: „Kašlu na Ústavu, jdu si svou cestou.“ Jestliže neplatí základní zákon, od něhož se odvozuje všechno ostatní, vypadává struktura práva ze svých základů. To si myslím, že je největší prohřešek Miloše Zemana. To, že jej v tom podporuje Andrej Babiš, je jasné. On bez opory Miloše Zemana nemůže existovat. Prezident avizuje, že jej nominuje na post premiéra v jakékoli situaci, tedy i když bude případně obžalován. Zato ale určitě vyžaduje nějaké plnění. Andrej Babiš v zájmu toho, aby uchránil své mocenské postavení, které je navíc ohroženo obavou z trestního stíhání, na tyto podmínky přistupuje. Předseda vlády respektuje a podporuje porušování Ústavy ze strany prezidenta, nic proti tomu nedělá. Jsme tedy rukojmí těchto dvou lidí. Toto je situace, kterou si od obnovení demokratického zřízení České republiky nepamatuji. Je to hazard do budoucna. Jestliže dva vysocí představitelé státu řeknou, že Ústava je cár papíru a hadr, o který si mohou kdykoli otřít zablácené boty, tento vzkaz převezme někdo, komu se to napříště bude hodit.

Myslíte si, že by situaci vyřešily předčasné volby?

Vůbec bych se jich neobávala v tom smyslu, že budou marným pokusem. Měly by ale přijít ve chvíli, kdy orientace občanů bude přehledná. Tedy až na podzim přijde definitivní zpráva Evropské komise, aby bylo jasné, jaká je situace. Po vyložení karet na stůl by klidně mohly být předčasné volby. Nevím, jak moc by to změnilo úvahy prezidenta republiky, dokonce si umím představit, že by stejně pověřil Andreje Babiše sestavením vlády, s jakoukoli výmluvou. Pro emancipaci té části společnosti, která cítí, že tohle si už nemůžeme nechat dále líbit, je to jedno z řešení.

Proč si myslíte, že tohle všechno Miloš Zeman dělá?

Z části je to podle mě jeho charakterová vada. Nevím, do jaké míry je narušena stárnutím, nemocemi a nezřízeným stylem života, kdy je pozměněno fungování jeho mozku. Miloš Zeman se rozhoduje pouze na základě msty a vyrovnává si účty se všemi, kdo – byť i třeba potenciálně – by se mohli stát jeho odpůrci. Msta je tedy prvním motivem. A tím druhým je, o tom jsem přesvědčena, spolupráce s Ruskem a Čínou. Ohledně Ruska je kritickým bodem jaderná energetika. Myslím, že to je to, oč mu jde nejvíc. A po Babišovi chce určitě Zeman ne méně než to, aby dostavbu Dukovan jakýmkoli způsobem dostali Rusové do své kompetence. Miloš Zeman má svoje ekonomické zájmy, projevuje se to i v jeho okolí: ve své kanceláři má pány Nejedlého a Mynáře. Toto okolí spolu s ním vytváří nějakou skupinu, která vychází vstříc tlakům z Ruska a Číny. A když Zeman řekl, že do Číny se jezdí učit, jak stabilizovat společnost, to nebylo žádné přeřeknutí, žádný z těch hloupých bonmotů, ale bylo to známé Freude, Freude, vždycky na tě dojde.

Nemyslíte si, že by bylo transparentnější, kdyby Babiš vládl pouze s SPD a komunisty a neschovával se za ČSSD? Tak, aby bylo jednoznačné, kdo kde stojí?

Jsem přesvědčená, že takto by to bylo lepší. Už proto, že sociální demokraté si jsou vědomi toho, že hrají roli fíkového listu, který pouze zakrývá faktickou spolupráci, která tady je. Vláda se opírá o komunisty a o Tomia Okamuru. Andrej Babiš se na zahraničních fórech poplácává po zádech se západními politiky, předstírá, že mezi ně patří, ale doopravdy se spojuje s těmi, kdo jsou extrémně nalevo a extrémně napravo. Premiér ví, že očividné spojení s SPD by mu ublížilo. Ani ne tak tady, ale v zahraničí jednoznačně. Myslím, že se toho obává, ale má se hrát s jasnými kartami a lidé mají právo vědět, jaká je pravda. Tady nejsme u hry pokeru.

Jak vnímáte situaci v ČSSD? Vídáte se s kolegy poslanci. Jsou frustrovaní?

Tohle je samozřejmě subjektivní pocit. Když se na ně dívám, vidím klub, který je v tragickém nepořádku. Neví si se situací vůbec rady. Frustrovaní bezpochyby jsou. Týká se to spíše jejich vnitřní situace. Jedny volby od druhých jdou dolů, propadli v Praze, v evropských volbách… Mají hluboký vnitřní rozpor. Senátoři jsou odpůrrci politiky Miloše Zemana i vládní spolupráce s Andrejem Babišem. Poslanci jsou naopak pro. Některé krajské organizace jsou proti, někteří pro. Někteří významní představitelé jako Hašek či Zimola jsou pro, jiní proti. Tento rozpor ČSSD pohřbí, pokud z vlády neodejde a nepokusí se dát dohromady. To může být klidně běh na deset let, ale pokud to neudělají teď, je opravdu možné, že ze scény zmizí. 

ODS si po roce 2013 prošla velkou krizí, je ale evidentní, že situace je stabilizovaná a strana stoupá. Jak se to povedlo? Co k tomu bylo potřeba?

Určitě to nejde udělat ve vládní koalici. A už vůbec ne ve vládní koalici s takovýmito partnery. Základním krokem je mít čas sám pro sebe, stejně jako když má člověk nějaký velký malér. Neexistuje žádná jiná šance na to, jak se dát dohromady. Propad sociálních demokratů není způsoben jen koalicí s Andrejem Babišem, ale existuje mnoho příčin, které je třeba hledat a řešit.

Při interpelacích ve čtvrtek vystupoval Tomio Okamura a opět se navážel do České televize. Jak to bude s veřejnoprávními médii dál? Budou schváleny výroční zprávy ČT?

Je evidentní, že byl vytvořen blok, který chce s veřejnoprávními médii zamávat. Okamura, Babiš a komunisté je nemají pod kontrolou, což se jim nelíbí. Ukazuje se, že tento blok má trhlinu v tom, že Andrej Babiš se bojí. Zvolil tedy jinou taktiku. Zprávy neodmítne a neshodí tím Radu ČT, ale oddaluje se jejich schválení, čímž je Česká televize držena v šachu. A mám pocit, že se to i projevuje, protože například komunisty vidíme na obrazovkách každou chvíli. Andrej Babiš je v ČT běžně bez oponenta. Česká televize dle mého názoru dělá chybu, protože se jim snaží nějakým způsobem podbízet.

Ty zprávy jsou za rok 2016, mezitím byly parlamentní volby. Volební výbor je schválil v roce 2018, jsme v polovině roku 2019 a sněmovna je stále odkládá. Apelovala jsem na předsedu volebního výboru Stanislava Berkovce, aby se o jejich projednání zasadil. Neudělal nic. Při každém hlasování se dušují, že to chtějí projednat, ale kdykoli na to přijde, věc blokují. Zprávy v neschváleném režimu umožňují mít tu televizi takzvaně na špagátu.

Zmínila jste zprávy Evropské komise. Jaká je podle vás situace České republiky mezi zahraničními partnery?

Každý si umí představit, že přijede-li na vrcholné vyjednávání lídrů Evropské unie trestně stíhaný premiér, nemůže mít žádný vliv. Ti lidé si s ním zdvořile podají ruku a možná se i usmějí na fotografii. Co mají dělat jiného? Je to předseda vlády. Ale určitě s ním nikdo vážně nepočítá a vážně s ním nikdo nemluví.

Rozhovor vyšel na serveru Forum 24.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR