26. března 2019

Duel Seznam.cz o České televizi

(Seznam.cz) Duel Seznam.cz o České televizi. Poslankyně ODS Miroslava Němcová se v duelu střetla s poslancem KSČM Jiřím Valentou. „Jde o vyvíjení jistého politického nátlaku na Českou televizi,“ říká o oddalovaní schvalování výročních zpráv veřejnoprávního média ve Sněmovně poslankyně ODS Miroslava Němcová. Podle ní se snaží vládní většina zprávy z jistých důvodů držet na čekacím listu.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na Seznam.cz.

Zákonodárci by se ke schvalování výročních zpráv ČT za roky 2016 a 2017 měli znovu dostat ve středu. Pokud je dvakrát po sobě neschválí, otevírají možnost odvolat celou Radu ČT. A ta volí ředitele. Sněmovna by se ale na takovém odvolání rady musela usnést. Zatím se zakonodárci k hlasovaní kvůli bouřlivým rozpravám ani nedostali.

Ve Sněmovně leží celkem čtyři výroční zprávy: o hospodaření a o činnosti televize za oba dva zmíněné roky, které ČT každoročně podle zákona poslancům předkládá. Mezi nejhlasitější kritiky ČT patří komunisté a SPD. Mluví o neobjektivitě, podjatosti a o dehonestujících kampaních.

S fungovaním rady i samotné ČT je naopak spokojená Miroslava Němcová. „Já jsem si dohledávala různé průzkumy a 70 procent dotazaných ji má za důvěryhodnou instituci, takže tady máme nějaké vodítko, jak je u veřejnosti Česká televize vnímána. A já osobně mám příležitost si ty zprávy důkladně přečíst a těch lidí se ptát a nemám pocit, že bych narazila na něco, co by pro mě bylo nějakým varovným signálem,“ říká Němcová.

„My jsme teď v situaci, že kdo chce psa bít, hůl si najde. Je pravda, že když chce někdo sáhnout na Českou televizi, zbavit se jejího dosavadního vedení, tak musí nějakým způsobem odvolat radu, proto je tady ta debata o těch dvou zprávách a hledá se cokoliv,” myslí si poslankyně.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR