11. října 2018

Politika má být jak šachy

(MF DNES) Jan Tecl (ODS) Souboj o senátorské křeslo na Havlíčkobrodsku a Chrudimsku svede starosta s exministrem. Je sice místní, jeho kampaň na tom ale nestojí. Hlavní touhou brodského starosty Jana Tecla je změnit zákony a zrušit ty, které komplikují občanům a starostům život.


Máte za sebou bohatou kariéru. Které z dosavadních zaměstnání vás nejvíce bavilo a proč?

Každá práce, kterou jsem dělal, mě bavila. Velmi si vážím práce starosty. Potkávám stovky inspirativních lidí a mohu společně s kolegy přetvářet náš domov na lepší místo.

Na co jste zatím nejvíc pyšný, co se vám nejvíce podařilo?

Mimořádně pyšný jsem na svého syna Honzu. A jako každý obyčejný chlap jsem hrdý na to, že se vlastní prací uživím, nikomu nic nedlužím a každému se mohu normálně podívat do očí.

Jaké období považujete ve vašem dosavadním životě za to prozatím nejtěžší?

Přijímám život s pokorou a on mi to v dobrém oplácí. Nejtěžším okamžikem byla ztráta tatínka, který byl pro mne velkým vzorem.

V posledních letech je z vás komunální politik a rád byste se dostal do té vyšší politiky. Kterých lidí z vysoké politiky si nejvíce vážíte a proč?

Z českých politiků určitě Miloše Vystrčila. Je to pro jeho pracovitost a pro jeho neúnavnou snahu o vysvětlení i obtížně vysvětlitelných věcí, pro jeho lpění na slušnosti.

Nyní se chcete stát senátorem. Čím byste ve své nové roli chtěl nejvíc prospět svému státu?

Chci pečlivě dbát, aby se při tvorbě zákonů bral ohled na to, jaký mají dopad na každodenní život nás všech. Je to i moje hlavní motivace, proč se senátních voleb účastním. Zákony by měly lidem život usnadňovat, a ne zbytečně komplikovat.

Které dnešní zákony potřebují podle vás nejvíc vylepšit?

Špatné zákony by se neměly vylepšovat, ale napsat znovu. Složitý je stavební zákon, komplikace přináší zákon o veřejných zakázkách. Měli bychom si uvědomit, jak důležitý je venkov a jak nízkou podporu ze strany státu má.

Čeho je na váš vkus v této zemi příliš a čeho je naopak málo?

Příliš cedulek o tom, co smíme a nesmíme, příliš nařízení a zákazů a příliš nedůvěry ve zdravý rozum. Málo je úcty k občanům, lásky ke svobodě, respektu k rodině a odhodlání k obraně přirozenosti.

Abyste se do Senátu dostal, musíte porazit vašeho protikandidáta Daniela Hermana. V čem vidíte jeho největší slabiny?

Znám pana Hermana jen z televize a z novin. Nepochází z našeho kraje a ani zde nežil, neměl jsem tedy příležitost se s ním potkat. Nechci a nemohu tedy o něm mluvit.

Co naopak považujete za jeho silné stránky?

V televizi působí jako velmi příjemný, uvážlivý a tichý člověk, což je mi sympatické.

Jaký váš koníček vám přináší největší potěšení?

Šachy – jsou prima v tom, že se člověk musí spolehnout jen na svůj rozum, vědomosti, instinkt a rozvahu. Nepomůže vybavení ani podpůrný tým. Šachy se nedají ošvindlovat. Šachy jsou přesně takové, jakou bych chtěl mít politiku.

Na závěr přidáváme otázku, kterou vám položil Daniel Herman: „Proč šíříte nepravdivé údaje, že si najímám herce, aby mi dělali kampaň? Dělají to totiž nezištně, protože jsou mými přáteli a chtějí mě podpořit.“

Politika není válka a soupeř není nepřítel. Politice sluší velkorysost vítězů i pokora poražených. To mě naučily šachy a to chci u vás v Praze změnit. Obecně kritizuji politiky, kteří nemají vlastní názor a schovávají se za vystoupení umělců. Ostatně koncertů před volbami je řada. Mrzí mě, pokud jste takové vyjádření vztáhl na sebe. Naopak vyjádření podpory od významných osobností považuji za cenné. I mě takoví lidé podporují, jako například starosta Petr Řezníček z Chrudimi či olympijský medailista a zápasník Marek Švec z Havlíčkova Brodu.

(Autor: Martin Vokáč, Jaroslav Hubený)
 

Jan Tecl

• od roku 2010 starostou Havlíčkova Brodu
• vyhlášen nejlepším starostou Kraje Vysočina za roky 2010–2014
• před vstupem do veřejné sféry podnikal
• jeho největší zálibou jsou šachy
• největší výhrou jeho života je syn Honza