Ing. Bc. Lukáš Vápeník

Povolání: Vedoucí odboru
*1979

Přispět na kampaň

Politická příslušnost: ODS

Životopis

Narodil se 13.srpna 1979 v Rakovníku. Do svých 21 let žil v Kněževsi u Rakovníka.

Po absolvování středního lesnického učiliště Písky – Křivoklát si doplnil vzdělání na střední lesnické škole ve Šluknově a nastoupil jako vedoucí soukromého pilařského provozu.

Od podzimu roku 2000 působil na Správě Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko nejdříve na pozici vedoucího stráže přírody, následně jako lesník, samostatný odborný pracovník – ekolog a odborný rada se zaměřením na lesní ekosystémy.

V polovině roku 2017 odešel do soukromé sféry a věnoval se profesionálně managementu volně žijících živočichů.

Od února roku 2018 do července 2023 pracoval ve veřejné správě jako vedoucí odboru na městském úřadě v Roztokách u Prahy.

V srpnu 2023 nastoupil do soukromé lesnické firmy, jako oblastní vedoucí pěstebního střediska. Od ledna 2024, působí na ředitelství státního podniku Vojenské lesy a statky ČR,  jako Ekolog v oddělení lesní výroby.

Do ODS vstoupil v roce 2001, od roku 2015 působí jako předseda MS ODS Křivoklát. V roce 2021 byl zvolen místopředsedou OS ODS Rakovník.

V roce 2020 byl zvolen členem Výboru pro životní prostředí a zemědělství Středočeského kraje, od 1.12.2022 je jeho místopředsedou, dále působí v pracovní skupině VODA – SUCHO Středočeského kraje.

Je členem programového týmu ODS Životní prostředí, kde je garantem pro témata lesnictví, ochrana přírody a krajiny a myslivost. 

Dálkově vystudoval VŠ na ČZU. V oboru Provoz s řízení Myslivosti ziskal titul Bc. V navazujícím studiu oboru Lesní inženýrství získal titul Ing.  Absolvoval certifikované kurzy z oblasti komunikace, veřejné a státní správy, řízení lidských zdrojů, lesnictví a myslivosti. Je též držitelem licence odborného lesního hospodáře a působí jako konzultant při správě menšího lesního majetku, privátní honitby a odborný poradce v lesnictví, myslivosti a ochraně přírody.

Je ženatý a se svou manželkou a dvěma dětmi žije v Křivoklátě.

Mezi jeho zájmy patří životní prostředí, les, myslivost, ochrana přírody, cyklistika a příležitostná průvodcovská činnost po Křivoklátsku. 

Publikační a mediální činnost:

 - Odborný konzultant při vzniku knihy „Křivoklátsko, Příběh královského hvozdu."

 - Konzultant při vzniku knihy „Lánská obora v proměnách času."

 - Spoluautor projektu na obnovu Oblasti chovu jelena evropského na Křivoklátsku.

 - Spoluautor Návrhu plánu péče o potenciální NP Křivoklátsko. 

 - Autor kapitoly „Myslivost“ v současném Plánu péče o CHKO Křivoklátsko.

 - Spoluautor brožury "Všetečník", 333 otázek a odpovědí o přírodě, kapitoly Ochrana přírody a Myslivost.

 - Autor článku v časopise Svět myslivosti „Úvaha nad předkládáním trofejí ulovené zvěře v honitbách Rakovnicka."

 - Účinkování v pořadu ČT s názvem „Čeho je moc toho je příliš.“ Pořad byl zaměřený na početní stavy zvěře a škody zvěří.

 - Autor článku v časopise Ochrana přírody „Malé zamyšlení na téma Národního parku Křivoklátsko."

 - Autor článku v Oblastních listech „Národní park Křivoklátsko, aneb kraj prý jedná o nás bez nás??? Ozývá se z obcí v křivoklátském regionu."

 - Autor článku v Oblastních listech „Národní pak Křivoklátsko – příležitost pro region."