27. září 2013

Podpora sportu

Sport je velice důležitou součástí našeho života. Stát by se měl zaměřit zejména na zefektivnění systému jeho podpory, a to nejen výkonnostního, ale především amatérského sportu a rozvoje pohybových příležitostí pro širokou veřejnost. Jedná se totiž o aktivity, které pomáhají, nejen dětem v útlém věku, vybudovat si zdravé sebevědomí, výdrž, upevňovat vůli a potřebnou soutěživost. Navíc jde o atributy, které je připraví na budoucí život a plnohodnotné zapojení do společnosti.

Sport by měl být vnímán jako aktivita, která rozvíjí nejen fyzické, ale i psychické a sociální vlastnosti člověka. Sport pomáhá při prevenci proti civilizačním chorobám a v rozvoji pozitivních vlastností, jako je například čest, smysl pro fair play a týmový duch. Důležitá je proto podpora všech iniciativ a amatérských sdružení, které cílí na veřejnost v oblasti sportu. Vytváření příležitostí a návazných aktivit, zejména pro mládež, je klíčové. Úlohu státu spatřuji v nastavení funkčního systému, který vytvoří národním sportovním svazům dostatečné podmínky pro co nejvyšší míru samofinancovatelnosti. Jedná se o více jak 120 svazů, které sdružují dohromady přibližně 2,5 milionu členů! Jako velký nedostatek vnímám neexistenci koncepce v přípravě a rozvoji talentovaných dětí a mládeže. Podle mého názoru je skutečně nutné vybudovat propracovanou a navazující sportovní přípravu ve věku od 6 do 19 let.

Mezi dalšími nedostatky, které aktuálně spatřuji v oblasti sportu a výchovy, patří narůstající počet dětí trpících obezitou. Ačkoliv se jedná o téma popsané na spoustě stran různých magazínů a webových serverů, stále chybí dostatečná motivace a větší komunikace s rodiči, aby se tento neblahý trend podařilo zmírnit či dokonce zastavit. Základem je jednoznačně dostatečný a pravidelný přístup ke sportování a především lepší komunikace a spolupráce pedagogů s rodiči. V dnešní době je, dle mého názoru, paradoxně více možností, jak se sportovně vyžít, ale ubývá zájemců z řad dětí a mládeže. Prozatím vyhrává lákavější a pohodlnější způsob trávení volného času na úkor času stráveného venku v přírodě nebo na hřišti. Tento tradiční způsob přirozeného pohybu ve venkovním prostředí nahradil čas mezi čtyřmi stěnami u počítačových her a na sociálních sítích. Podpora pro aktivní trávení volného času a vytvoření podmínek pro pohybové aktivity dětí a mládeže by měla vzejít především od státu v úzké spolupráci s rodiči.

Mgr. Karel Hanzlík

uvolněný starosta obce
předseda místního sdružení
1. místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady