30. září 2021

Potřebujeme stavět byty a zaplatit doktory

(MF DNES) Jan Bureš (ODS) podruhé za svou kariéru kandiduje do Sněmovny. Tentokrát za koalici SPOLU. Do politiky by se podle Jana Bureše měla vrátit racionalita a taky služba veřejnosti. „Jako by šlo dneska totiž spíš o symboly, nežli o vize. Je to dané i sociálními sítěmi. Před dvaceti lety neexistoval Facebook ani Instagram, a tak byl větší prostor pro hlubší diskuse. Dnes se věnuje pozornost i věcem, které si to dost možná ani nezaslouží,“ říká ostrovský starosta, krajský zastupitel a náměstek hejtmana Karlovarského kraje. Ten zároveň tvrdí: „Lidi potřebují tři základní věci – práci, střechu nad hlavou a zdravotní péči. Všechno ostatní se dá nějak zařídit, bez těchto tří věcí se ale žádný člověk neobejde.“

Co si podle vás pozornost politiků ani veřejnosti rozhodně nezaslouží?

Někdy podléháme tlaku, který není opravdový, takže se věci řeší podle momentálních excesů. Ty se stávají a demokratická společnost na ně má své mechanismy. My ale dnes žijeme v době, kdy se objeví nějaký exces většího nebo menšího charakteru a my máme ihned tendenci měnit legislativu, což by mělo být až to poslední. Mnohem víc pozornosti bychom měli věnovat tomu, že je systém nastavený dobře, jen je zapotřebí dát mu víc času než zafunguje a vypadne z něj výsledek.

Co když nevypadne?

Za všechny jeden drobný příklad: ve Spolkové republice Německo se před pěti lety začalo mluvit o zpoplatnění dálnic a od té doby se o tom vede odborná, politická i laická debata. Pokud poplatky za dálnice zavedou, budou to mít vydiskutované, vyargumentované a všechno připravené. Nebo to nezavedou a budou pro to mít rovněž argumenty. Tím chci říct, že věcem, které mají něco změnit, se musí dát čas.

Není to třeba i o tom, že spolu neumějí čeští politici komunikovat?

Vždycky, když je problém nebo potřebuji někoho z něčeho obvinit nebo osočit, tak řeknu, že špatně komunikuje. Za to se dá schovat všechno.

I něčí neschopnost?

Možná jen zdánlivá, protože mnohem častěji vidím, že podléháme tlaku. Říkáme, že tohle nebo tamto musíme udělat, protože to veřejnost chce. Místo toho, abychom říkali, tohle chceme udělat, protože jsme přesvědčeni, že je to tak správně. Momentálně mě za to část lidí nepochválí, bude mi třeba i nadávat nebo se na mě zlobit. Ale tak to chodí a každý, kdo má zodpovědnost, se s tím musí smířit. Politik má být schopný prosadit i to, co se momentálně s nadšením nepřijímá.

Kdy se naposledy zlobila veřejnost konkrétně na vás?

U nás v Ostrově vloni, když jsme prodávali parcelu pro výstavbu bytového domu a obyvatelé z okolí byli proti tomu. Když se dneska podíváte na cenu nemovitostí u nás ve městě a jak problematická je tu dostupnost bydlení, ukazuje se, že tento dům a nových padesát bytů v něm byl správným rozhodnutím.

Za čím ještě si za dobu starostování v Ostrově stojíte?

Určitě je dobře, že jsme postavili průmyslovou zónu směrem na Karlovy Vary. A to v té době, kdy byla nezaměstnanost extrémně nízká. Přesto jsme do toho dali městské peníze a také sehnali dotaci. Podařil se nám i obchvat kolem Ostrova, pro mnoho lidí už dneska samozřejmost. Byly ale doby, kdy bylo skoro nemožné přejít Jáchymovskou ulici, protože se tudy valil jeden kamion za druhým.

Na co pyšný naopak nejste?

Na to, že se v Ostrově momentálně velmi těžko hledá právě bydlení, stejně jako parcely pro rodinné domky. Moc mě netěší ani to, že začíná být velký problém s dostupností primární zdravotní péče. Sehnat stomatologa je skoro nemožné a totéž platí i o prakticích.

Jak tedy nového zubaře do města dostanete?

Novému zubaři vyplatíme půl milionu a doufáme, že to zabere. Víc udělat nemůžeme. Konkrétně naše město hospodaří jen se čtyři sta miliony ročně. Obec, město i kraj mají ohledně zdravotnictví velmi omezené kompetence, tam je to hodně dáno centrálně a klíčovým hráčem jsou navíc zdravotní pojišťovny. S tím jako radnice těžko něco uděláme. Jiné nástroje, než dát někomu peníze nebo mu vybavit ordinaci, prostě nemáme.

Kraj dlouhodobě trápí dostupnost. Skutečně bude v roce 2026 dostavěná dálnice D6?

To slibuje ministr dopravy Havlíček, já raději řeknu, že až v roce 2027. Politik má zároveň koukat i kousek dopředu, takže bychom měli tlačit i na dostavbu silnice I/13, to znamená, aby se co nejdříve zlepšila silnice z Ostrova alespoň do Pernštejna.

Na Karlovarsku mají lidé dlouhodobě nejnižší platy, je tu zároveň nejvyšší nezaměstnanost a náš region i nejrychleji stárne. Co s tím?

S podobnými problémy se potýkali před lety na Ostravsku, když došlo na útlum těžby v dolech, kde byly zaměstnány desítky tisíc lidí. Tehdy se tam nastartoval speciální program vládní podpory, který do této oblasti zacílil. To je myslím, to, co bude potřebovat i náš kraj. Podporu cílenou na lidi ze Sokolovska tak, jako kdysi na horníky v Ostravě – kdo chtěl, prošel rekvalifikací, dostal šanci na start svého podnikání a stal se z něj elektrikář nebo instalatér. Řemeslníků je navíc dneska akutní nedostatek. Zkuste sehnat truhláře, instalatéra nebo zedníka, který by vám doma udělal koupelnu. Potřebujeme tedy cílenou podporu a samozřejmě i dostupnou lékařskou péči a bydlení.

To by se mělo řešit jak?

Od státu by obce měly dostat podporu na výstavbu bytů. Navrhoval bych nesvazovat to žádnou podmínkou typu, že musí mít budoucí nájemník sociální problémy nebo něco podobného. Obce totiž samy nejlíp vědí, co pro své občany potřebují. Nikdy se navíc nestalo, že by konkrétní obec nějaké peníze zašantročila nebo je použila na něco jiného. Alespoň já si nepamatuju, že by se něco takového v republice stalo. Navíc by to pomohlo i s nezaměstnaností.

Jak přesně?

Pokud získá Karlovarský kraj centrálně podporu na výstavbu nájemního bydlení, mohly by se rekonstruovat i objekty, které mají jednotlivá města a obce ve svém vlastnictví. Ať už se jedná třeba o ubytovny, nebo o budovy, které původně ani k bydlení nesloužily. Zkrátka stavme byty a nesvazujme to nějakými podmínkami. Čím jsou pravidla jednodušší, tím jsou totiž efektivnější. A já bych si dovedl představit i to, že by existovala nějaká časově omezená výjimka ze zadávání veřejných zakázek tak, aby se rekonstrukce objektu mohla rozdělit na dílčí části, a místní drobní podnikatelé by se na ní mohli podílet. Instalatér by mohl udělat rozvody vody, malá stavební firmička zednické práce. To je dnes složité a nejspíš by takovou praxi napadl úřad pro hospodářskou soutěž s tím, že se zakázka rozdělila na menší části.

To budete v rámci koalice SPOLU prosazovat?

Určitě. Optimální variantou je vytvoření revitalizačního programu pro Karlovarský kraj zaměřeného na to, aby se pomohlo lidem s prací, bydlením a hlavně s dostupností lékařské péče.

To je pro vás pro následující volební období klíčové?

Ano. Od roku 2019 skončilo bez náhrady devětadvacet doktorů v kraji v přímé péči, z toho patnáct zubařů. Do nápravy ale musí jít peníze z centra, protože kraj, natož obce tohle nejsou schopné zafinancovat.

Negativní reklama, taky reklama. Myslíte, že pomůže to, co se v našem regionu dělo během letošního covidového jara?

Stoprocentně, protože už i premiér ví, kde leží Cheb. Mnohem důležitější ale je, že si zbytek republiky uvědomil, v jakém stavu Karlovarský kraj je. Spousta lidí měla představu, že je tady báječně, protože tu žije spousta Rusů, kteří plnými hrstmi rozhazují dolary a do toho přijíždějí bohatí Němci na wellness pobyty a zářící hotely jen prosperují. Realita je ale úplně jiná. Už dlouho voláme o pomoc a teď nás snad bude konečně slyšet. Bohužel, za příliš vysokou cenu.

V případě volebního úspěchu se vám sejdou hned tři funkce. Budete na některou z nich rezignovat?

Rezignovat plánuji na funkci náměstka hejtmana Karlovarského kraje, a to bez vteřiny zaváhání. Neuvolněným starostou bych ale rád zůstal. Já jsem Homo Politicus a politika mě baví, ale starostování je pro mě práce, která mě vždycky naplňovala nejvíc.

Dají se obě funkce zodpovědně stíhat?

Lidsky ne, pokud nemáte podporu v rodině. A tu já mám na sto procent. To je ta hlubina bezpečí, která vždycky podrží v těžkých chvílích, které zákonitě nastávají. Člověk nemůže neustále vyhrávat a jít jen nahoru. Paradoxně nám politikům pak prakticky pomohl covid, a to v rozvoji elektronizace. Dneska už není neobvyklé, že se porady u nás na městě vedou přes počítač a materiály už běžně podepisuji elektronicky. Nebude tedy žádný problém vést online videokonferenci i z Prahy nebo na dálku podepisovat smlouvy či objednávky.

Lidí, kteří jdou do politiky, ubývá. Co s tím?

Já pozoruji, že by se naopak spousta lidí do politiky zapojila ráda, ale nechce být vázána k žádné politické značce. Proto jsem začal cíleně vybrané lidi oslovovat a byl bych moc rád, kdyby začali na komunální úrovni pracovat. Nebudu prozrazovat konkrétní jména, ale myslím, že my budeme do komunálních voleb na příští rok stavět kandidátku, která bude víc o osobnostech a méně o politických příslušnících.

(Autor: Lucie Protivanská)

Ing. Jan Bureš

lídr kandidátky ODS v Karlovarském kraji