24. září 2020

Zásadní bude pomoci vzniku pracovních míst

(MF DNES) Rozhovor Lídr koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků, krajský radní Karel Jakobec. Do boje o křeslo hejtmana Karlovarského kraje vyslali občanští demokraté bývalého starostu Sokolova a současného krajského zastupitele, pětašedesátiletého Karla Jakobce. Sokolovský rodák vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Po vojenské službě začal pracovat v dole Pohraniční stráže a posléze jako vedoucí výroby v povrchovém dole Družba v Sokolovské uhelné. Sám sebe považuje za politického dinosaura.

Proč právě dinosaurus?

V politice se pohybuji už od roku 1995. Takže svým způsobem už takový prehistorický ještěr jsem. Vstupoval jsem do ní s mnoha ideály. A také proto, aby se ze mě nestal hospodský žvanil, který na všechno jen nadává a tvrdí, že vše by zvládl lépe.

A splnily se vaše představy?

Ze začátku mé kariéry určitě ano. V poslední době mě hodně ubíjí nárůst byrokracie a neustálé kladení překážek.

Jste ženatý? Kolik máte dětí?

Ženatý jsem podruhé, z prvního manželství mám dceru Elišku, která dokončuje studium na Vysoké škole ekonomické v Praze, a z druhého syna Káju a dceru Leonku.

Prý rád čtete. Jakou knížku jste měl v ruce naposledy?

Přečetl jsem další knihu o Jacku Reacherovi, kterou napsal Lee Child, pak jsem se znovu vrátil k To od Stephena Kinga.

Pracujete už řadu let pro město Sokolov, od roku 2000 pak i v krajském zastupitelstvu a v radě. Funguje kraj jinak než město?

Práce na kraji je přesně na půli cesty mezi komunální a takzvanou velkou politikou. Spousta věcí se řeší rychleji než „v Praze“, na druhou stranu do rozhodování už občas vstupují i jiné aspekty než na městě. Ve spoustě věcí například nejde myslet jen na svoje město, někdy je třeba upřednostnit zájem celého kraje.

Co je podle vás největší problém Karlovarského kraje?

Hrozící prudký nárůst nezaměstnanosti. A to nejen kvůli zavírání provozů Sokolovské uhelné, ale i kvůli koronavirové krizi, která má dopad na lázeňství a cestovní ruch. To se teď u nás dost nešťastně sešlo. Vytváření podmínek pro vznik nových pracovních míst - to bude pro politiky v následujícím období zásadní úkol.

Jak jste spokojen s prací krajských zastupitelů za poslední čtyři roky? Co se podle vašeho názoru povedlo?

Myslím, že se podařila spousta dobrých věcí. Těší mě, že se dokončila stavba prvního kamenného hospice v Nejdku. Konečně mohou odcházet důstojně i lidé, kteří nemohou zemřít doma. Také jsem rád, že se podařilo přesvědčit firmu BMW, aby tu postavila své vývojové centrum. A to si vybírali ze sedmi desítek lokalit po celém světě! A asi největší radost mám z toho, že se začaly opravovat Císařské lázně, na to jsme čekali 20 let.

A naopak. Co se nepovedlo?

Mrzí mě, že se nepovedlo v kraji otevřít stanoviště letecké záchranné služby. Zvlášť proto, že tři čtvrtiny kraje jsou mimo vládou stanovený časový limit, do kdy musí záchranka k pacientovi dorazit. A určitě budeme usilovat o zřízení onkologického centra a traumacentra.

Jak vidíte z tohoto pohledu oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky?

Myslím, že životní prostředí máme v kraji výrazně lepší, než je obecně vnímáno, a jeho kvalita se stále zlepšuje. Rozšiřujeme naše programy na podporu lesnictví, ochrany životního prostředí a nově i na boj proti suchu. Každý rok přibývají území zařazovaná do různých stupňů ochrany. Zavádíme energetický management a realizujeme centrální nákupy energií pro jakoukoliv obec našeho kraje. Také jsem rád, že se nám daří čím dál více propagovat regionální zemědělce a výrobce potravin. Vedle ministerské soutěže Regionální potravina jsme začali vydávat vlastní ocenění Dobrota Karlovarského kraje. Že u nás lidé umí vyrobit kvalitu, o tom svědčí například to, že na výstavě Země živitelka je náš stánek v permanentním obležení návštěvníků.

Region čeká útlum těžby hnědého uhlí. Jakou roli by v tomto procesu měl sehrát kraj?

Určitě budeme usilovat, aby se k tomu postavil čelem v první řadě stát. Podobné problémy mělo Ostravsko v 90. letech a díky masivní podpoře státu se tam restrukturalizace povedla. Tak proč ne u nás? Kraj může a musí pomáhat s přilákáním investorů a podporovat výstavbu nových průmyslových zón či revitalizaci těch starých, takzvaných brownfieldů.

Měl by kraj takovým investorům pomáhat? Jaké jsou podle vás možné formy podpory?

Určitě ano, ale měli bychom prioritně podporovat investory, kteří přicházejí s oborem s velkou přidanou hodnotou a mohou zaměstnat lidi s vysokou kvalifikací. A také je nadstandardně zaplatit. To se třeba povedlo s BMW na Sokolovsku. Teď se rýsuje podobná spolupráce se společností v oblasti energetiky.

Co říkáte na program Re:Start? Dokázal jej kraj využít?

Program Re:Start je hodně o tom, jak se podaří příslušným ministerstvům získávat peníze ze státního rozpočtu. V posledních měsících bylo jasné, že prioritou všech rezortů je pandemie covid-19. Proto si myslím, že bychom se měli spíše zaměřit na přímé peníze z rozpočtu EU a fondů, jako je například Fond pro spravedlivou transformaci.

V současné době patříte k nejužšímu vedení kraje. Kde jako politik vidíte v budoucnu svoje místo?

To v první řadě záleží na vůli voličů. Pokud by se povedlo volby vyhrát, jsem přece lídrem proto, abych se ucházel o pozici hejtmana. Pokud ne, tak o jakoukoliv pozici v radě kraje.

(Autor: Jitka Dolanská)

Karel Jakobec

kandidát na hejtmana Karlovarského kraje
místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
uvolněný místostarosta města
uvolněný krajský radní