23. října 2014

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ve volbách utrpěla porážku, její předseda si ale chválí, že je nejsilnější stranou na pravici. Ta se s vládou neshodne na schvalování rozpočtu, který prošel prvním čtením. Opřela se také do ministra obrany Martina Stropnického. Nedochází jeho straně náboje? A s kým do dalšího politického kola počítá? I na to se zeptám předsedy občanských demokratů Petra Fialy. Dobrý podvečer. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Dobrý podvečer přeji. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Řekněte nám, co máte proti zavedení třetí sazby DPH, která dnes prošla Senátem. A znamená to tedy snížení DPH u kojenecké výživy, léků, knih a věcí příbuzných. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Třetí sazba DPH je další komplikací našeho už tak složitého daňového systému. Je to komplikace úplně zbytečná. Dokonce i ti, kteří jí navrhují zavést nebo kteří prosadili její zavedení, jako je třeba pan ministr financí Babiš, tak sami uznávají naše argumenty, že by byla lepší jedna sazba daně z přidané hodnoty, popřípadě dvě nižší a že ta třetí je vlastně jenom dočasná. Ale to, co občanům opravdu komplikuje život, co komplikuje život podnikatelům, živnostníkům, to je složitý daňový systém a jeho neustálé změny. Takže tady není vůbec jasné, proč zavádět třetí sazbu daně z přidané hodnoty, když všichni víme, že jí zase po čase zrušíme a to bude rozumné rozhodnutí. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste navrhoval kompromis, snížení dolní sazby DPH na 10 %. V čem by to bylo tedy přínosnější? Jde pouze o tu administrační záležitost? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Nemůžeme podceňovat změny daně z přidané hodnoty, nemůžeme podceňovat změny daňového systému a dopad na občany. Prostě každý, kdo podniká s tím má problémy. A my uznáváme, že došlo ke změně ekonomické situace, že některé důvody pro zvyšování DPH odpadly, třeba kompenzace druhého pilíře důchodové reformy a tak dále. Je možné DPH snížit a pak jsem navrhoval kompromis: buďto snížíme obě sazby anebo tu dolní, dejme na 10 % a bude to velmi jednoduché, přehledné a systémové. Toto je nesystémové řešení, které komplikuje život především živnostníkům a drobným podnikatelům, kteří si s tím budou nejhůře vědět rady. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


V principu vám tedy snížení DPH u těchto položek nevadí, jako takové. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:

 

To je další problém, že vybíráme nějaké položky a proč zrovna tyto a ne jiné, ale obecně snížení DPH mi nevadí. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře a u těchto konkrétních mě zajímá, ano, vadí vám to u knih, léků, kojenecké výživy. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ale tak jako vadí u knih, léků, kojenecké výživy. Říkám znovu. Můžeme se bavit o tom, jaké jsou důvody, proč jsou to zrovna tyto položky a nejsou to jiné. Časopisy, knihy, proč zrovna léky. Argument, že to pomůže nízkopříjmovým skupinám a zvlášť, když se do toho přidají potraviny, jak říká pan premiér, je falešné, jenom to mate veřejnost, protože to nepomůže nízkopříjmovým skupinám. To často pomůže těm bohatším. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Myslíte si, že se to neprojeví v té koncové ceně? 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Samozřejmě se to do jisté míry projeví, ale ne úplně, což víme z příkladů zemí, které něco podobného prováděly. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, když se to projeví alespoň částečně, proč to není dost? 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


No, ne, počkejte. Já jsem pro snížení DPH a navrhoval jsem dokonce ve svých pozměňovacích návrzích její významné zvýšení, ale třetí sazba není ta správná cesta. Ale argumentovat tím, že to pomůže hlavně nízkopříjmovým skupinám, není úplně pravda. U léků největším odběratelem je stát. V případě potravin, pokud bychom je tam přidali, jak chce pan premiér Sobotka, tak to zase pomůže jako i více těm, kteří mají vyšší příjmy a více utrácejí, ale prosím vás, já jsem opravdu... 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale tam mohou být další skupiny, kterých se zastáváte, například ty podnikatelé. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano, ale já jsem opravdu pro snížení daně z přidané hodnoty, a že to nejsou jenom řeči, to jsem ukázal ve sněmovně, když jsem jménem občanských demokratů navrhoval velmi rozumné řešení, které nechápu, proč vláda neakceptovala. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Když mluvíte o tom, že ty důvody odpadly, mluvíte o tom teď, protože se vám to hodí anebo protože byste to vy, jako vláda, pakliže by taková příležitost byla, navrhli, snížení DPH jako takové? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Určitě bychom to navrhli. Vláda pod mým vedením by to v každém případě navrhla. Jednak proto, že já jsem obecně stoupencem nižších daní a menšího přerozdělování a jednak proto, že dnes máme skutečně podmínky pro to, aby daň z přidané hodnoty byla nižší a bylo by to správné a pomohlo by to našim občanům. I těm aktivním. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Senát také zrušil plánovanou sjednocenou DPH 17,5, která měla, mohla začít platit od roku 2016. Pakliže by se stalo, že by byly předčasné volby, nebo případně řádné volby, chtěli byste zavedení takovéto sjednocené DPH znovu? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ta jednotná daň z přidané hodnoty, pokud bychom k ní dospěli, je nejjednodušší, nejpřehlednější, nejméně umožňuje daňové úniky a já dokonce dnes vím, že bychom si mohli dovolit postupně i tu daň ve výši 15 % a nemuseli bychom mít 17,5. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To znamená sjednocená ve výši 15 %. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano, ale k tomu dlouhá cesta. Já bych klidně zůstal nějakou dobu u dvou, které by byly nižší, ale zavést třetí je prostě opravdu chyba, která jenom zkomplikuje život lidem a nic nepřinese. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A teď, když bude třetí zavedená a vy byste to chtěli jinak, tak to nekomplikuje daňový systém? Pakliže se prostě koalice s opozicí nejsou schopny dohodnout? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ona hlavně koalice s opozicí vůbec nediskutuje. A když chceme, aby s námi vláda diskutovala. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To vždycky říká ta opozice současná. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


To lze doložit. Vždyť se podívejte, co jsme museli dělat, abychom vůbec dosáhli diskuse o služebním zákonu, který díky nám je významně lepší, než byl ten vládní návrh. A tady je to opravdu nepochopitelné. Ministr financí sám řekne, že by mu připadala nejlepší jedna sazba DPH, popřípadě dvě. Já navrhnu dobré řešení a vláda to prostě neakceptuje a vymyslí třetí daň, která je skutečně komplikovaná. Tohle není dobré řešení. A jestli něco skutečně vadí podnikatelům a vadí živnostníkům, tak to třeba ani není to, že se někdy daň zvýší nebo sníží, ale že se to děje pořád a že ten systém je hrozně komplikovaný. A tady ho ještě dál komplikujeme. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Vláda a teď potažmo také Senát definitivně vrátily slevu na dani pro pracující důchodce. Řekněte mi, stálo to zato předchozí vládě tuto slevu rušit? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


To byla jiná situace. Já to nechci hodnotit. Já jsem už tehdy měl pocit, že toto není dobré rozhodnutí a jsem rád, že se sleva pro pracující důchodce vrací. Dokonce, my jsme to byli, kdo navrhovali ve sněmovně, aby se to stalo. Ten náš návrh vládní koalice odmítla, přidala to k těmto změnám, ale podívejme se, co tam udělala navíc? Ona vlastně zdaňuje spolu s tím ziskem, který má pracující důchodce ze svého zaměstnání, tak mu zdaňuje důchod, pokud to dosáhne určité výše a to je další nespravedlnost, která je nesprávná. Takže zrušit to rozhodnutí, respektive vrátit tu slevu je určitě správná cesta. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Pravice kritizuje také návrh státního rozpočtu. Ten zázrak, že by se koalice shodla s opozicí na státním rozpočtu se nekonal v podstatě nikdy, takže se to nestane ani teď? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


To se nemůže stát, ale pro mě ten státní rozpočet je opravdu zklamáním a je to rozpočet neodpovědný. Upřímně řečeno, já vůbec nechápu, proč v době, kdy máme konečně dobré ekonomické parametry, kdy tady je růst HDP, kdy si můžeme dovolit snižovat zadlužení, snižovat deficit, tak někdo přijde s rozpočtem, který má stomiliardový deficit, je to prostě vyšší, než to bylo v dobách, kdy jsme byli v ekonomické konjunktuře. Navíc nám tvrdí vláda, a to bych taky považoval za určité klamání veřejnosti, že... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale proti loňskému roku má klesnout o 12 miliard. Vy mluvíte o letech ještě zpátky v minulosti. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano, ale v roce 2013 proti tomu roku je to o dvacet miliard více a ještě nám tvrdí, že ten rozpočet je proinvestiční. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Teď je otázka, jaký bude samozřejmě rozpočet v závěru účtování. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Počkejte, ale to je důležité. Říká nám, že ten rozpočet je proinvestiční. Ale on vlastně proinvestiční není. Zase když to srovnám s rokem 2013, tak o 26 % jde na investice méně, a to já považuju za velký problém. Že v této době bychom měli snižovat deficit a měli bychom investovat. A upřímně řečeno, když jaksi se díváme na ty deficity, tak si nemůžeme říct, že je nám to jedno, že je jedno, jestli ten deficit je vyšší nebo nižší, protože to platíme my všichni ze svých kapes a platíme to draze a zbytečně. Každý rok dáváme desítky miliard korun na dluhovou službu a to jsou peníze vyhozené oknem, které by mohly jít na něco rozumného. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ministr financí Andrej Babiš k tomu říká, že v minulých letech sice byly ty investice číselně v rozpočtu vyšší, ale že zůstávaly nedočerpávané. Nikdo nehleděl na to, jak jsou efektivní. Připouštíte tedy, že třeba vláda v tomto ohledu mohla se dopustit nějaké nedůstojnosti a nějaké nedůslednosti? 

Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ale to je totiž přesně způsob argumentace pana ministra financí. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Mě by jenom zajímalo, jestli to je spočítáno někde? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Já jsem nic takového neviděl. A to bylo taky zajímavé na celé té debatě, kterou jsme vedli ve sněmovně a doporučuju, ať se na to lidé třeba zpětně podívají nebo si přečtou stenozáznamy. My jsme kladli velmi věcné otázky. Argumentovali jsme na základě čísel. Dostávalo se nám úplně obecných odpovědí, jakoby vládní poslanci ani ten dokument, návrh státního rozpočtu nečetli. To já opravdu nepovažuju za dobré a pořád říkat, že my jsme něco nedělali v nějakých abstraktních, v abstraktních slovech a frázích, to mě nepřipadá zajímavé. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Můžete říct obráceně, co jste dělali? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Měli jsme vyšší podíl investic. Měli jsme v reálných číslech vyšší investice. Já vám to můžu ukázat na jednom příkladu a to je třeba výzkum, což je jedna z nejdůležitějších věcí z hlediska budoucnosti České republiky. Tady se významně snižují prostředky na výzkum, vláda dokonce ještě ani teď nedosáhla úrovně, která byla schválena Nečasovou vládou před jejím pádem a peníze do výzkumu, to je strašně důležitá investice. Jestliže nám rostou všechny ekonomické ukazatele, jestliže si to můžeme dovolit, tak třeba do výzkumu nebo do dopravní infrastruktury, to je pro naši budoucnost další důležitá věc. Jak budeme jezdit, jestli budeme jezdit dobře, po dobrých silnicích, tak se mají zvyšovat. Podívejte se na ten rozpočet. Národní zdroje, které jdou do výstavby dálnic, silnic, vůbec nerostou. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Fungování vlády poslankyně z vašich řad se opřela do ministra obrany Martina Stropnického kvůli poměrně, můžu říct, asi netradiční záležitosti. Týká se jeho účinkování a jeho výroků v seriálu. Můžeme se podívat na to, jak jeho výroky v seriálu popudily poslankyni za ODS Janu Černochovou a také se podívejme na reakci ministra obrany. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/ (záznam): 


Možná jste zaznamenali díl s názvem Mise Kriminálky Anděl. Kde pan ministr Stropnický hraje policejního vyšetřovatele, který vlastně vyšetřuje chuligány, vrahy, zloděje, lidi, kteří mlátí ženy, a to vše jsou vojáci České republiky? On pošle do tepláků plukovníka Armády České republiky? Takto se chová ministr obrany? Mně by nevadilo, kdyby pan Stropnický, a já jsem byla jedna z mála, která nekritizovala jeho angažmá, že si zároveň prostě chce držet nějaké třeba divadelní role, mně by ani nevadilo, kdyby pan ministr hrál v nějaké pohádce. Ale pokud pan ministr hraje v seriálu, který takto zásadním způsobem pozuráží vojáky, které posíláme na mise, a ten seriál se točil od dubna 2014 do srpna 2014, takže to bylo skutečně v tom období, kdy byl ministrem obrany, tak je to urážka všech lidí, kteří v Armádě České republiky odvádějí obrovský kus práce. 

 



Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/ (záznam): 


Prosím vás, to, co se vysílá v televizi, to je fikce. To není život. To jsou svým způsobem pohádky pro dospělé. To není hanlivé. Čili, já to tam můžu spojit, tu radu, že bych měl hrát možná, když tak jenom v pohádkách. I když v určitých společnostech je možná hraní v pohádkách dvojnásob nebezpečné, protože čím lépe herec zahraje vlka, tím víc bude potom možná na ulici pranýřován za to, že žere karkulky. To, co se snažím dělat pro naši armádu, samozřejmě má úplně jiný rozměr a vy to velice dobře víte. Proto si nemyslím, že se musím omlouvat. Přesto jsem to těm citlivějším povahám vysvětlil dneska na internetových stránkách Armády České republiky a jsem přesvědčený, že pokud se to některých z nich dotklo, tak to určitě přijmou. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, nedělá se z toho ve skutečnosti o něco větší problém, než to doopravdy je? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Podívejte se, paní poslankyně Černochová se dlouhodobě věnuje obranné politice, armádě, zasazovala se za ni vždycky, ať už byla vládní poslankyně nebo je poslankyní opoziční a těší se důvěře. A na ní se začali obracet lidé právě z řad armády, naši vojáci, kteří... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře a armáda nemá závažnější problémy, než je účinkování ministra obrany v seriálu.

 

 

Petr FIALA, předseda /ODS/:


Počkejte. Kteří se tím cítili dotčeni. A já myslím, že udělala správně, že to zmínila. A možná to někomu připadá jako banalita, ale ono to něco vypovídá o stavu naší politické kultury a o tom, jak chápeme politiku. Prostě pan ministr se stal... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale ona na jednu stranu říká, že jí nevadí jeho angažmá. Na druhou stranu ho kritizuje za výroky, které jsou součástí nějaké umělecké licence. Tak to je trošku rozkročené. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ne, to angažmá musí mít nějakou přiměřenost. A podívejte se, jestliže se stanu ministrem, tak přijímám určité závazky a něco si musím odepřít. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Takže vy si myslíte, že by se měl také oficiálně omluvit jako ministra obrany? Když vojáci ani oficiálně nežádají. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Měl by rozhodně dbát na to, aby nevznikaly podobné pochybnosti. Já vám řeknu příklad. Nejlepší je vždycky říct osobní příklad. Já, když jsem se stal ministrem školství, tak jsem se vzdal účasti ve všech výzkumných projektech. Prostě proto, že jsem měl pocit, ne že bych to třeba nezvládl, ale že jsem měl pocit, že to není vhodné, že se to nepatří, že nemohu být ministrem, být kontrolorem a tím, kdo o tom rozhoduje v nejvyšší fázi a vlastně symbolicky. A současně být řešitelem projektu. A pan ministr musí vyvodit odpovědnost z toho, že má tuto vysokou politickou funkci. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, on se částečně omluvil. Může zůstat ministrem obrany a hrát? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Dobře, ano, my jsme tady nežádali. Pro mě jsou daleko závažnější například jeho výroky, které se týkají vojsk NATO, na území členských států a podobné věci. Nebo způsob, jakým se schvalují zahraniční mise teď ve vládě. To jsou ty podstatné věci. Ale nevidím žádný důvod, proč by na to paní poslankyně Černochová nemohla upozornit a ukázat tím na určitou odpovědnost. 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Určitě mohla. Já se jenom ptám, jak závažný problém to ve vašich očích skutečně je a jestli jste třeba u nestraníka zvoleného za ODS Tomáš Töpfera, který hrál v divadlech, filmech, seriálech, také zkoumali korektnost každého jeho výroku. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Pan Töpfer byl senátorem, pan Stropnický je ministrem. V tom určitý rozdíl je, ale já se nechci pouštět do detailů. Já myslím, že jsme jasně řekli nebo já jsem...

 

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Také poslanci a senátor, to jsou zákonodárci. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano, ale já jsem tady jasně řekl, jak se na tu věc dívám a z funkce ministra prostě vyplývá určitá odpovědnost. Každý, ať si jí zváží a když jí nezváží dostatečně, tak až se nediví, že je kritizován. Myslím si, že tady to nebyla reakce ODS nebo jenom paní poslankyně Černochové. Reagovalo na to víc lidí, včetně předsedy Poslanecké sněmovny a ten hlavní podmět vzešel od vojáků a myslím si, že to je celkem logické. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, jaké je vaše politické pnutí, sblížení nebo vůbec jakási náklonnost, pakliže vůbec nějaká ke spolupráci s hnutím ANO? Vy jste napsal pro vysvětlení, pokud bude ANO realizovat pravicovou politiku, klidně s ním budeme spolupracovat, ale hnutí ANO realizuje populistickou levicovou politiku. Takže taková spolupráce v úvahu v podstatě nepřipadá v současné době. Mě by jenom zajímalo, jestli jde pouze o ideologii a smysl pravicovosti a levicovosti ve vašich očích anebo také o něco jiného. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Já jsem reagoval na otázky a hlavně na tvrzení pana předsedy Babiše, že se v případě hnutí ANO jedná o středopravý subjekt. A to je opravdu zvláštní tvrzení, protože jednak ANO žádný program nemá a těžko se může identifikovat s nějakou pravicí, ale hlavně dělá přece jeden krok za druhým, který ukazuje, že jsou spíš levicově populistickou stranou nebo hnutím. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A právě proto se vás ptám, jestli vám jde jenom o tu ideologii jako takovou a nebo jestli jde i o to, že pravicová strana nebo hnutí, které by s vámi mohlo spolupracovat by mohlo být i hnutí ANO bez dalších výhrad? 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ale ne, ale mě nejde hlavně o slovíčka, ani o to, jestli jsme pravice nebo levice, ale takhle se někdo označuje. Mě jde o fakta, o skutečnosti, o činy. A já jsem připraven spolupracovat se subjektem, který se zastává lidské svobody, který respektuje demokratické instituce, demokratickou politickou kulturu, který nechce lidem život komplikovat, kontrolovat je, dávat jim nové a nové regulace, zvyšovat daně, dělat komplikovaný daňový systém. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Bohuslav Svoboda říká, že hnutí ANO se zatím jako demokratická strana neprezentuje. Myslíte si to také? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Jsem připraven spolupracovat se subjektem, který by splňoval kritéria, abychom s ním mohli realizovat rozumný program pro lidi, který chtějí žít ve svobodě, což je pravicový program. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A teď mi řekněte, jestli splňuje tyto parametry hnutí ANO. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Samozřejmě, že nesplňuje a já si myslím... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ani té demokratičnosti podle vás? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Já jsem to řekl jednoznačně. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ani té demokratičnosti? 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Pokud jde o otázku vnitřní demokracie, to se neodvažuju posuzovat a nemám ani důvod, abych to dělal. A hnutí ANO je samozřejmě hnutí, které bylo řádně zvoleno ve volbách, to já prostě respektuji a nemám důvod na tom něco zpochybňovat. Ale jeho chování, jeho jednání, způsob jeho politiky je něco, co spolupráci na celostátní úrovni jednoznačně vylučuje. To jsou populistické... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


To zdůrazňujete záměrně kvůli komunálním volbám a vznikajícím koalicím? Říkáte celostátní úrovni. Tak se ptám, pro jaké úrovně to platí, pro jaké ne. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Víte, proč to zdůrazňuji, protože se mě na to ptáte. A samozřejmě pokud jde o komunální úroveň, tam je to mnohem složitější. Tam spolupracuje občas každý s každým. My tedy důsledně nespolupracujeme s komunisty a neděláme s nimi koalice. Na druhé straně, já se musím usmívat, když naši politici uzavřou na komunální úrovni koalici, ve které je třeba také hnutí ANO a jsou to titíž lidé, kteří tam byli za jiný politicky subjekt před volbami, a byli ve stejné koalici. Ono je to někdy opravdu úsměvné, ale hnutí ANO jako takové realizuje populistickou politiku , realizuje politiku levicové vlády a to je pro nás prostě nepřijatelné. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


V jaké kondici se teď nachází Občanská demokratická strana? Vy jste po volbách řekl poměrně sebevědomá slova. Ty dva mandáty jsou nepochybně velmi přijatelný výsledek. Opravdu si, pane předsedo, myslíte, že by jakýkoliv váš předchůdce ustál funkci předsedy, pakliže by získal dva mandáty? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Kdyby vycházel ze stejné výchozí situace jako já, tak nepochybně ano. Vzpomeňme si na tu atmosféru před volbami, kde mnozí předvídali smrt a konec Občanské demokratické strany. My jsme z voleb vyšli... 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale vy jste sliboval, že možná příští volby vyhrajete, že stranu vrátíte zpátky, a to se nepovedlo. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ne, to jsem nikdy neřekl. Já jsem nastupoval do funkce s tím, že obnova Občanské demokratické strany bude trvat několik let. Já jsem ani o těchto komunálních a senátních volbách nemluvil jako o něčem, co by nám mělo přinést úspěch, ale dopadly lépe, než se obecně čekalo. Dokonce dopadly lépe, než jsem předvídal já. Takže z tohoto hlediska je to přijatelný výsledek, ale aby mi někdo nerozuměl špatně. To žádný úspěch pro mě není, pro mě je úspěchem jedině, když začneme vyhrávat volby a tak, jak mi někdo nevěřil, že zachráním Občanskou demokratickou stranu, tak teď mi někdo nevěří, že budeme vyhrávat volby. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Samozřejmě s tím vítězstvím jsem to myslela do budoucna, ale mluvil jste o tom, že dostanete ODS zpátky, o tom jste mluvil ještě před těmito volbami. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano, však Občanská demokratická strana nejenom, že se dostala zpátky, ale třeba na komunální úrovni jsme silnou politickou stranou. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ale ztratili jste řadu zastupitelů. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ano, tak jak jsme v předcházejících volbách ztratili, my jsme prošli velmi složitým obdobím toho roku 2013. Ten pokles byl zřetelný. Znovu opakuji, kdyby nám někdo před třemi, čtyřmi měsíci nebo kdybychom my říkali, že dosáhneme těchto výsledků, tak to budou komentátoři, kteří budou říkat, to není možné, Občanská demokratická strana je pryč. Ne, jsme zpátky, a jsme silní. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Řekněte mi, nebudete chtít po straně, aby vám vyjádřila důvěru nedůvěru, nepřemýšlel jste ani vteřinu o tom, že byste ve funkci předsedy skončil? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ne. To jsem nad tím nepřemýšlel a ani nevím, proč bych to dělal. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Stává se to některým předsedům, kterým se volby nevydaří. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ale volby se z našeho hlediska z té situace, ve které jsme do nich šli, vydařily. Já mám jasnou strategii, jak stranu dovézt nahoru. Tu strategii realizuji a nevidím důvod, proč bych teď měl něco na svém postavení a svých úmyslech a své strategii měnit. 

 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Ještě se vás za chvíli zeptám, jak se vám, jako bývalému ministrovi školství pozdávají nové návrhy ministra školství Marcela Chládka. Teď si poslechněme, jak hovoří o povinné maturitě z matematiky. 

 


Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/ (záznam): 


Matematika je základ věd a vzhledem k tomu, že nám chybí řada studentů v technických oborech, tak si od toho slibujeme, že právě ta matematika bude klíčová pro i větší zájem studentů. Já k tomu ale podotýkám, že je nutné říci, že to není jenom tento krok. My zároveň pracujeme na tom, aby se nám zlepšila i výuka tohoto předmětu již od základních školy. Musí přestat být tento předmět strašákem. 


Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Řekněte mi, jsou podmínky v České republice pro to, aby matematika přestala být strašákem, aby se s tímto plánem začalo v roce 2019? 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Otázka toho, aby matematika přestala být strašákem, není jednoduchá. Nedosáhne se jí povinnou maturitou z matematiky. Ale já jsem, abych to řekl jasně, stoupencem. Vlastně za mého působení na ministerstvu se začala tato myšlenka realizovat nebo připravovat. Zavést povinnou zkoušku z matematiky jako součást maturitní zkoušky není jednoduché. Musíte upravit rámcové vzdělávací programy, přidat dotace týdenní na výuku matematiky. Chce to určitý čas. Mně vycházelo, že by to šlo nejprve v roce 2020. Jestli to pan ministr dokáže o rok dřív, je to dobře, ale já bych byl tady velmi opatrný, protože ten systém se na to musí připravit. Ale abych odpověděl na vaši otázku. Nejde jenom o povinnou maturitu, jde o celý systém matematické výuky, vzdělávání. Už od základní školy, protože tam je potřeba vést děti k tomu, aby měly matematiku rády a zavádět nové výukové metody. Jinak pracovat s pedagogy.

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale pokud ten systém není dotvrořen tak kvalitně, tak má to teď smysl o tom hovořit v těchto horizontech? Protože vy jste třeba sám senátorům v roce 2013 řekl, že gymnázia by k ní mohla přistoupit možná už v roce 2016, 2017. To se asi také nepovede. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


To by se mohlo povést, ale pro celý systém středních škol je skutečně realistický až ten rok 2020 bez rizika. Jinak prostě budeme riskovat to, že na to nebudou připravené děti, že na to nebudou připraveni učitelé, že to dopadne stejně, jako to dopadlo s příliš rychlým zavedením státních maturit, to byla velká chyba. 

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


A není právě důležitější to, aby se studenti dostávali na kvalitní obory, kvalitně se vzdělávali než to, jestli budou mít všichni povinně maturitu z matematiky, když mluvím o těch neuměleckých oborech. 

 



Petr FIALA, předseda /ODS/:


Ne, maturita z matematiky je celkem rozumná věc a shoduje se na ní pedagogická veřejnost, odborná veřejnost. To je skutečně prvek v systému, který bychom měli zavést. Ale my musíme souběžně dělat, a to se skutečně děje. Změnu výuky matematiky, přístup vůbec k přírodovědným disciplínám, protože jedině tak dosáhneme lepší kvality celé vzdělávací soustavy.

 



Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, díky za to, že jste přijal pozvání do dnešního Interview. Děkuju a na shledanou. 

 


Petr FIALA, předseda /ODS/:


Na shledanou.