25. listopadu 2013

Pokladem ODS je 20 tisíc členů, ty musíme nadchnout

Petr Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity, je profesorem politologie. Politiku tedy léta zkoumal zvenčí, než loni vzal v Nečasově vládě křeslo ministra školství. V předčasných volbách vedl jihomoravskou kandidátku a s 11 372 kroužky se stal jedním z nejúspěšnějších kandidátů strany. Do ODS však vstoupil až po volbách.

Ačkoli jste v ODS teprve krátce, už jste nominován na předsedu. Mnozí ve vás vidí záchranu. Jak přijímáte vysoká očekávání? 

Pro mě je to hodně zavazující, uvědomuji si, že hodně lidí v tom spatřuje řešení problémů a ta myšlenka jim dodává naději a motivaci. To nemohu úplně hodit za hlavu. Ale současně je důležité říct, že nejsem žádný mesiáš, který se postaví do čela a tím se to vyřeší. Problémy ODS jsou dlouhodobé a hlubší. 

Už jste rozhodnutý, jestli budete do čela ODS kandidovat? 

Ještě potřebuji nějaký čas. Ne proto, že bych váhal, ale nechci být maskou, kterou si nasadí stará ODS a jedeme dál. Tu výzvu mohu přijmout, jen když budu cítit, že za ní je opravdová touha po změně. 

Jak zjistíte, zda tam ta touha je? 

Potřebuji mluvit s řadou lidí z různých úrovní ODS. Zatím tam tu touhu a vůli dělat změny vidím. 

Není pro vás nevýhodou, že jste členem strany teprve krátce? 

Určitý handicap by to byl, kdybych se teď prostě někde objevil. Já jsem ale s ODS ideově spolupracoval od první poloviny 90. let. 

Je něco jiného zkoumat politiku jako akademik a být politikem... 

On ten rozdíl mezi akademickou sférou a politikou není tak velký. Moje motivace je jednoduchá: chci pomoci pravici a ODS, protože si myslím, že cesta české politiky z krize je možná jen prostřednictvím stran. Osobně na tom jenom tratím, ale myslím si, že je to správné. 

Krize ODS se rozebírá už dlouho. Existuje nějaká důležitá příčina, která je podle vás opomíjena? 

Slovo krize je opravdu namístě, protože ODS je podle všech politologických a sociologických studií ohrožena. Není to jednorázový výkyv, ale několik let trvající tendence. Příčin je opravdu hodně: ztráta pevného voličského jádra, celých sociálních skupin. V některých obcích podpora padla až na nulu. 

To jsou příčiny špatného výsledku, ale co je příčinou té krize? 

Určitou shrnující příčinou je, že ODS do jisté míry přestala plnit funkce politické strany. V ODS přestala fungovat komunikace. Nejen voliči, ale ani řada členů nerozuměla krokům, které ODS podnikala. 

Není jednoduše příčinou to, že se ODS po skandálech lídrů už nedá věřit? 

Poškozená značka je ze všech příčin nejdůležitější. ODS se pro mnoho lidí stala symbolem nekalých praktik a korupce. Co je však závažnější, tím symbolem se stala také pro příznivce, a dokonce už i pro některé vlastní členy. 

Vím o několika členech ODS, kteří ji v těchto volbách nevolili... 

Já se s tím před volbami také setkal. To je jeden z nejvarovnějších signálů, jaké může jakákoli strana dostat. Proto je třeba nejprve zmobilizovat své lidi. Oni musí znovu získat víru v to, že ta strana má nenahraditelnou funkci ve společnosti. Pak se dají získávat ti další. 

V ODS se nyní nejčastěji mluví o tom, že je třeba personální zemětřesení ve vedení. Stačí to? 

Samozřejmě personální obnova není nedůležitá, ale nevyřeší všechno. ODS musí upevnit svůj program, a to ne někde ve středu. Ne, ona musí být srozumitelnou pravicovou silou. Současně je tu ten poklad – dvacet tisíc členů. Ty když se podaří znovu nadchnout, tak představují něco, co jiné strany moc nemají. K tomu je zapotřebí odblokovat vnitřní život ODS. 

Co si pod tím představit? 

Dneska když se bavíte se členem ODS, tak si jako první začne stěžovat, že je utlumena vnitrostranická diskuse. Nebude lehké ji obnovit, ale udělat se to musí. Jestli si někdo myslí, že si zvolíme nové vedení, pak uděláme ideovou konferenci a bude to zase v pořádku, tak se strašně mýlí. 

(Autor: Antonín Viktora)

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

poslanec PČR
místopředseda poslaneckého klubu PČR