3. října 2013

Podnikání musí být snazší, potřebuje stabilní podmínky

Česká republika má podle čerstvých údajů jedno smutné prvenství – založit si u nás soukromou firmu je prakticky nejsložitější na světě. „Bohužel jsme dosáhli toho, že máme velice nepřehledné, složité a nestabilní právní a ekonomické prostředí, což dlouhodobě rozhodně nemůže podporovat podnikání. Když mluvím s podnikateli, ale vlastně s kýmkoliv, kdo se věnuje nějaké hospodářské činnosti, tak první, na co si stěžuje, není například výše daní, ale je to téměř nezvládnutelná administrativa, složitá, nepřehledn

Tento stav je podle něj třeba co nejdříve změnit. Je potřeba vytvořit jasné, jednoduché a stabilní prostředí, ve kterém se dá dobře podnikat. „Stát musí podnikatelům nechat dostatek svobody a vytvořit pro ně podmínky, aby se mohli věnovat své činnosti. A neměl by je jen neustále svazovat, kontrolovat a vystavovat nejistotě,“ přiblížil Fiala.

Konkrétním problémem je podle něj v souvislosti s podnikáním zákon o veřejných zakázkách. Místo aby na trhu pomáhal vytvářet spravedlivé podmínky, často blokuje efektivní využití veřejných peněz. „V některých oblastech, například u výzkumu, kde se pracuje s ojedinělými technologiemi, dokonce brání realizaci projektů – konkrétně podmínkou, že při jediném uchazeči nelze veřejnou soutěž uskutečnit,“ upozorňuje kandidát. Právě v oblasti výzkumu se snadno může stát, že potřebná technologie je unikátní a dokáže ji dodat jen jediná firma.

Kromě odstranění těchto překážek je podle Petra Fialy třeba nastavit jednoduchý a dlouhodobě platný daňový systém, snížit byrokratickou zátěž podnikatelů a zajistit jasný výklad zákonů.

 Stabilizace podnikatelského prostředí je prioritou i pro ODS. Právě tato strana v koaliční vládě vybojovala zachování paušálů. Ve svém volebním programu se ODS zavazuje snížit administrativu a dál prosazovat kroky, které navrhla již v minulém volebním období.