20. září 2013

Hrozí, že vše ovládne levice. Ta je hlavní soupeř ODS

ODS slibuje to, co může splnit. Její program je uskutečnitelný. Na rozdíl od některých jiných stran, které teď bojují o místa ve sněmovně, řekl on-line deníku TÝDEN.CZ lídr jihomoravské kandidátky ODS Petr Fiala. Podle něj jsou hlavním soupeřem ODS levicové strany, nikoli pravice, s kterou by si uměl představit spolupráci. Snad se lidé poučili z minulých voleb, co od slibů nových politických stran očekávat, doufá zakladatel politologie v Česku.

Co se týče souboje na pravici. TOP 09 je stranou, která ODS konkurovala už v minulých parlamentních volbách. Teď je tu navíc středopravá ANO Andreje Babiše. V roce 2010 byla kampaň občanských demokratů zacílená hlavně na ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem, nikoli ale na pravicového konkurenta TOP 09, kde byl politický souboj spíše upozaděn. Kdo je v letošních volbách největším soupeřem pro ODS?

Pro Občanskou demokratickou stranu je samozřejmě největším soupeřem levice a tedy její nejsilnější subjekt, tedy Česká strana sociálně demokratická. Nechceme a myslím, že to nechtějí ani voliči, abychom se dostali do situace, že na všech úrovních státu povládne levice. Všechny klíčové funkce jsou obsazeny levicí od prezidenta republiky přes Senát, současnou vládu až po krajská zastupitelstva. To je určitě situace, která není pro demokracii dobrá. Občanská demokratická strana se určitě nesoustředí na subjekty, které jsou na pravé části spektra. Ty my budeme rádi považovat za své spojence. Ale nesoustředí se ani na subjekty, které zrovna protože je to napadlo, o sobě prohlašují, že jsou pravicové. Ale ve volební kampani se budeme soustředit na boj s levicí a na to, abychom nabídli občanům, kteří chtějí žít ve svobodě, dobru alternativu.

A co konkurence pravicových stran? A co třeba právě stále sílící ANO?

Nevím, na základě kterých kritérií bychom mohli říct, že ANO je pravicová strana. Snad jen podle toho, že to pan Babiš říká. Jeho minulost nepochybně nenasvědčuje tomu, že konstruuje pravicovou stranu. Navíc si myslím, že identifikovat pravici pouze podle toho, že je někdo podnikatel, by byla určitě chyba. Já ANO za stranu, která by nabízela skutečně pravicovou alternativu, považovat nemohu. TOP 09 je subjekt, který určitě není schopen garantovat pravicovou politiku jako Občanská demokratická strana.

Předvolební průzkumy odhadují pro občanské demokraty něco kolem deseti procent. Ještě nedávno to byla suverénně nejsilnější strana v rámci pravice se silným a stabilním elektorátem, teď ji podle průzkumů předbíhá v rámci pravé části spektra TOP 09 i hnutí Andreje Babiše ANO. Jaký podíl na tomto propadu preferencí má podle vás negativní efekt toho, že byla ODS teď několik let u vlády, což nikdy není před volbami ideální výchozí pozice? Navíc v době, kdy musela reagovat na dopady globální krize škrty a nepopulárními kroky...

Léta vládnutí se určitě na této tendenci projevují. Občanská demokratická strana samozřejmě není v nejlepší situaci, a to jak ve vnější, tak - jak všichni dobře víme - v poslední době neprocházela ani nejlepší vnitřní situací. Já si ale myslím, že česká společnost potřebuje nezbytně silnou tradiční pravicovou stranu, kterou Občanská demokratická strana určitě je. Myslím, že všichni můžeme vidět, jak v této chvíli dochází k jakési vnitřní obnově, jak ODS přistupuje k volbám s určitou pokorou a nabídkou kvalitní politiky, takže v tomto směru můžeme být optimističtí.

Jak sám říkáte - je to tradiční strana. Není ale právě v tom problém? Dnes se do sněmovny pokouší dostat nové strany, které nabízí často i populistický program, někdy i nesplnitelné a nereálné sliby. Voliči ale, budeme-li vycházet z průzkumů, s těmito stranami často sympatizují.

ODS nabízí realistický program, nabízí program pro střední třídu, který jde opravdu uskutečnit. Myslím, že to je naprosto správná cesta. Úlohou demokratických politických stran a stran, kterým záleží na celkovém rozvoji České republiky, je bránit se populismu a čelit mu. Já doufám a mohu jen věřit, že občané si už vyzkoušeli, jak vypadají sliby nových politických subjektů a k čemu to potom vede. Když dají svůj hlas politické straně, která má rozvinutá pravidla vnitrostranické demokracie, která má zkušenosti a která může zaručit, že bude v rámci svých možností realizovat politiku, kterou slibuje. Touto cestou občanská demokratická strana jde. Věřím, že se nám podaří přesvědčit voliče, že nabízíme něco, co můžeme realizovat a že jsme dostatečně poučeni chybami z minulých období, abychom se jich vyvarovali.

Zeptám se vás jako politologa. Tento aktuální trend poslední doby, kdy v Česku obsazuje volené funkce státní správy a samosprávy levice, znamená to, že pravice své voliče ztrácí?

Odpovím jako politolog i jako politik. Nepochybně vidíme, že řada pravicových voličů byla v minulém období znejistěna. Není tak úplně pravda, že by se přiklonili k levici, ale část lidí, kteří patří ke střední třídě opravdu čeká na kvalitní a důvěryhodnou nabídku silné pravicové strany, která bude hájit jejich zájmy. Jsem přesvědčen, že ODS jde cestou této nabídky a že ještě do voleb přesvědčíme lidi o tom, že dát hlas Občanské demokratické straně je dobrá volba.

(Autor: Vendula Kalhausová)