24. srpna 2013

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

Léta o politice přednášel, nyní politolog Petr Fiala poprvé kandiduje do Poslanecké sněmovny. Chceme-li politiku změnit, musíme být aktivní, zdůvodnil své rozhodnutí. Zároveň ale upozorňuje, že není naivní. "Nemám v kapse kouzelný proutek, kterým mávnu a všechno bude jinak. Snažím se jít příkladem a ukázat, že lidé nespokojení s politikou na ni nemají jen nadávat," zdůraznil bývalý rektor Masarykovy univerzity a exministr školství.


Znamená to, že jste se definitivně dal na politiku? 

Nevím, zda definitivně. V posledních měsících jsem zastával funkci ministra v politické vládě, takže v politice do jisté míry jsem. Ale nedělejme velkou hranici mezi stranickou politikou a občanskou společností. Jsem veřejně aktivní mnoho let a pro mě ten rozdíl až tak velký není. 

Stanete se nyní členem ODS? 

Přijal jsem pozici v čele kandidátky jako nestraník. To znamená, že sdílím ideje a program, se kterými půjde do voleb ODS. Ale v tuto chvíli o členství ve straně nepřemýšlím. To nechám na dalším vývoji. 

Proč právě ODS? Měl jste jistě nabídky i z jiných stran. 

Ano, měl. I v minulosti. Ale vždy jsem říkal, že pokud se rozhodnu udělat v politické dráze další krok, bude to ve spolupráci s ODS. Už od počátku devadesátých let jsem s touto stranou v určité míře spolupracoval. Například účastí na některých ideových konferencích. A byla to ODS, kdo mne nominoval do rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Necítím se tedy být tím, co se v politologické literatuře nazývá parašutista, kdy je veřejně známá osoba dosazena do čela kandidátky pro získání hlasů. Spolupracuji s ODS dlouhodobě. 

Nevadí vám v ODS lidé, které Mirek Topolánek označil jako kmotry? 

Vadí mi nejen v politice, ale i ve společnosti jakákoliv forma korupce a propojení politiky s obchodními zájmy. Jsem přesvědčený, že v politice být korupce nemusí a slušní lidé mohou tyto praktiky vytěsnit. Přesvědčil jsem se, že politiku jde dělat čestně a bez vlivu kmotrů a různých zájmových skupin. Je důležité, aby do politických stran přicházeli lidé, kteří něco dokázali v jiných profesích. Ti mohou politiku obohatit. Ne lidé, na které politika zbyla.

Nicméně pro značnou část populace je ODS strana zlodějů a korupčníků. Nebojíte se riskovat své dobré jméno? 

Jsem si toho vědom. Ale bez jisté míry rizika se stavem společnosti nic neuděláme. ODS je skutečně strana, která má poškozenou značku. Z hlediska podpory a důvěry veřejnosti je na tom velmi špatně. Aspoň mě nikdo nemůže podezírat, že bych z kandidatury měl nějaký osobní prospěch. Pro mě je to opravdu jenom nevýhodné. Ale jsem přesvědčen, že v české politice, zvlášť dnes, potřebujeme silnou pravicovou stranu s tradicí. Věřím, že ODS má šanci se obnovit. 

Proč myslíte, že právě nyní je potřeba silná pravicová strana?
 

Když se podíváme na obsazení klíčových institucí v této zemi, ať už je to funkce prezidenta, současná vláda, Senát, krajská zastupitelstva, všude dnes dominuje levice. A pro demokracii je dobré vyvažování politických sil. 

Kdo konkrétně vás s nabídkou kandidovat do Poslanecké sněmovny oslovil? Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka? 

Bylo to trochu složitější. Měl jsem delší dobu nabídky jak od lidí z vedení strany, tak z Brna a Jihomoravského kraje. Ptalo se mě i mnoho řadových členů, což pro mě bylo důležité. Ale Jiří Kadrnka spolu s místopředsedou strany Pavlem Blažkem byl ten, který mě v poslední době oslovil s jasnou nabídkou. 

Rozhodl jste se rychle? 

Vůbec ne, byl to dlouhý proces. Ale moje volba byla logická a v souladu s tím, co jsem vždy říkal. Je potřeba začít politiku měnit a to se nedá kázat jen z kavárny či katedry. Je potřeba pro to něco udělat. 

Jaká byla reakce vaší rodiny? Nechytali se za hlavu? 

Snažím se ze svých veřejných aktivit rodinu držet stranou. Soukromí je pro mě důležité, o rodině proto mluvit nechci. Rodina moje rozhodnutí podporuje. 

Kampaň k volbám bude tento rok poměrně krátká. Jak bude ve vašem podání vypadat? 

Kampaň bude opravdu krátká (volby včera prezident Miloš Zeman stanovil na 25. a 26. říjen – pozn. red.). Spolu s lidmi kolem mě a z ODS zvažujeme konkrétní podobu kampaně. S čím se budeme snažit voliče oslovit, bude jasné v nejbližších dnech, maximálně týdnech. 

Nemáte už v hlavě nějaký nápad? Jeden z vašich předchůdců třeba jezdil po Jihomoravském kraji na kole. 

Budu takový, jaký jsem a jak mě veřejnost zná. Nebudu se podbízet. Budu se snažit voliče přesvědčit tím, co už jsem udělal. Tím, že se politika dá dělat kultivovaně a na základě odbornosti. 

Jakým tématům se v kampani budete věnovat? Budete se držet školství? 

Nepochybně, ale nejen školství. Otázka vzdělávání a rozvoje výzkumu je důležitá, je s ní spojena budoucnost země. Například Brno je univerzitní město s obrovským množstvím studentů, celá jižní Morava pak čerpá z toho, že se z Brna stává vzdělávací a výzkumné centrum evropského rozměru. Země typu České republiky mohou ekonomicky prosperovat a zajistit dobrý život svým občanům, pouze pokud se starají o vzdělání, nabízejí kvalifikovanou pracovní sílu a jsou atraktivní pro zahraniční investory. Je chyba, že se pravicové strany o témata, jako je vzdělávací politika, nestaraly víc. Je potřeba nabídnout perspektivu nejen živnostníkům a podnikatelům, ale i lékařům, učitelům či státním zaměstnancům. 

Jak vaše zkušenost v roli ministra školství ovlivnila rozhodnutí pokračovat v politice? 

Funkci ministra školství jsem přijal v době, kdy ministerstvo bylo skutečně v rozvráceném stavu. Vstoupil jsem také do neoblíbené vlády vedené Petrem Nečasem. Přesto si myslím, že za mého působení se podařilo vrátit ministerstvu důvěru odborné veřejnosti. Poprvé proběhly státní maturity bez problémů, zlepšila se situace kolem čerpání evropských fondů, připravili jsme návrh zákona o vysokých školách. Z mé zkušenosti tedy plyne, že pokud děláte politiku slušně a kompetentně, můžete skutečně v poměrně krátké době přesvědčit lidi, že to někam vede. Je vidět, že to prostě jde! 

Je pravděpodobné, že po podzimních volbách vznikne levicová vláda. Jste připravený být čtyři roky v uvozovkách pouze řadovým poslancem? 

Určitě ano. Ale přestože to nyní vypadá na levicovou vládu, nemusí to tak dopadnout. V minulosti jsme viděli, že se předvolební odhady nenaplnily. Řada lidí začne přemýšlet, jestli je výhodné, aby všechny pozice ve státě obsazovala levice a aby se k moci dostávali komunisté. 

Co jste vlastně dělal od té doby, kdy padla vláda? 

Není to až tak dlouhá doba. Vrátil jsem se na Masarykovu univerzitu, kde jsem do jisté míry fungoval i při působení na ministerstvu. Kromě toho – a to je důležitá činnost – jsem jel s rodinou na dovolenou. 

(Autor: Eliška Kolínková)