12. září 2022

Předvolební debata Blesku z Brna

(www.blesk.cz) Komunální volby se kvapem blíží, čekají nás již 23. a 24. září. Blesk si pro vás připravil sérii čtyř předvolebních debat. Odstartovali jsme s kandidáty na primátora Brna. Řeč přišla na drahé energie i potíže s dopravou. A jak chtějí kandidáti na primátora řešit nedostatek bytů? První živě vysílané předvolební studio se věnovalo otázkám, které trápí Brňany. Vedle dopravy, bydlení i energií to byly třeba výstavba slibované sportovní haly nebo problémy ve školkách. Kandidáti také čelili tomu, co obyvatele nejvíc trápí.

Celou debatu s Markétou Vaňkovou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Mezi hosty v debatě boj o Brno usedli v předvolebním studiu Blesku současná primátorka Markéta Vaňková (kandiduje za ODS a TOP 09), dále René Černý (ANO), Petr Hladík (kandiduje za KDU-ČSL a STAN), Marek Lahoda (Piráti) a Jiří Oliva (ČSSD).

Jedním z hlavních témat debaty bya doprava. Brno dlouhodobě sužují protahované stavební práce či nedostatek parkovacích míst. Častým problémem jsou i kongesce, které omezují průjezdnost napříč městem. Podle současné primátorky Markéty Vaňkové je doprava v Brně celým souborem komplexních vztahů. „Co se týče průjezdnosti, tak skutečně nejvýznamnější je dobudování velkého městského okruhu. Mám radost, že v posledních čtyřech letech se situace zlepšila,“ uvedla. Zároveň je podle ní nutné navýšit počet parkovacích míst, a to zejména formou rozšiřování parkovacích domů. „Na průjezdnost silnic je důležité dobudování městského okruhu, to se děje. A na parkování je potřeba zvýšení počtu parkovacích míst a rozšíření systému rezidentního parkování,“ shrnula nejdůležitější kroky Vaňková.

Markéta Vaňková

primátorka města Brna