30. května 2022

Interview ČT24: Kdybychom nedělali nic, řekli bychom, že je vše dovoleno

(ČT 24) Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) si myslí, že státy Evropské unie by nyní měly shromažďovat důkazy o válečných zločinech na Ukrajině jednotlivě, aby se vyhnuly obviněním z předpojatosti. „Vyšetřovat válečné zločiny spáchané na Ukrajině v tomto nečekaném konfliktu by mělo být v zájmu úplně všech,“ uvedl v pořadu Interview ČT24. Zmínil, že jeho cílem během předsednictví České republiky v Radě Evropské unie je přiblížit vážnost válečného konfliktu i členským zemím, které se dosud k vyšetřování staví rezervovaně.

Celý rozhovor s Pavlem Blažkem můžete zhlédnout na ČT24.

„V lidských dějinách je absolutně unikátní, že se vyšetřuje válka, která ještě běží. Zatím to bylo vždycky tak, že mezinárodní soudy dostaly jurisdikci, neboli možnost o tom rozhodovat, až tehdy, když se na tom shodly velmoci a mocnosti,“ přibližuje proces shromažďování důkazů o válečných zločinech během ukrajinské války ministr Pavel Blažek.

Česko zatím sbírá hlavně výpovědi uprchlíků. Podobně se k tomu staví i některé další země, jiné si ovšem nejsou jisty, zda zločiny spojené s ruskou agresí vyšetřovat. „Nesmí nás to odradit od toho, abychom důkazy shromažďovali, a buďto je využili pro naše vnitřní trestní stíhání, nebo je poté předali k mezinárodním soudům, až budou zřízeny,“ dodává.

Připomněl takzvanou zásadu univerzality platnou v českém právním systému, která umožňuje vyšetřovat zločiny, které se nestaly na českém území. „Kdybychom nedělali nic, říkali bychom, že vše je dovoleno, proto to dělat musíme a máme,“ dodal.

Na definování pojmu genocida ve vztahu k válečným zločinům na Ukrajině je podle Blažka brzy a osobně se mu zatím snaží vyhnout, kvůli obtížnému vymezení termínu. „V tuto chvíli si nemyslím, že jde o zločin genocidy, kvůli tomu, že je klíčové, jak to definují různé státy. Musíme se nyní proto zaměřit na drobnou práci a sbírat důkazy o zločinech,“ míní.
„Je zásadní dostat se k rozkazům, o tom, jak rozhodoval Vladimir Putin a například důstojníci. Až na základě těchto činů, kdy se dokáže, že to spáchal stát, se definuje zločin genocidy. Vražda a genocida jsou dvě odlišné věci,“ doplnil.

Ministr apeluje na to, aby státy sbíraly důkazy jednotlivě. „Do budoucna nevím, který vyšetřovatel nebo stát může být podjatý. Typicky i Ukrajina. Je velký předpoklad, že v případě dalšího soudního řízení Rusko uvede, že ukrajinské orgány byly podjaté a z právního pohledu to klidně může být pravda. My podjatí nejsme, budeme zaznamenávat i trestné činy případně spáchané ukrajinskými státními občany,“ sdělil Pavel Blažek.

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK