20. ledna 2021

Babišův přístup mě mrzí, stačilo jen poděkovat. Stát nebyl připraven na očkování a nevím, jak zvládne opravdový nápor

(FORUM 24) Brněnské očkovací centrum vzniklo v záložní nemocnici na výstavišti bez jakékoliv pomoci státu. Minulý týden jej navštívil premiér Andrej Babiš. Návštěvu dopředu nijak neavizoval, s vedením města se nijak nesetkal, pomoc nenabídl – ale nezapomněl se vyfotit. Proti tomuto přístupu se ozvala primátorka města Brna Markéta Vaňková. „Mrzí mě to kvůli zaměstnancům brněnských veletrhů, kolegům z města i kraje, a vůbec všem, kdo se na přípravě, stavbě a zahájení provozu podíleli. Stačilo poděkovat,“ říká primátorka v rozhovoru pro FORUM 24.

Proč jste se rozhodli vybudovat vlastní očkovací centrum, nezávisle na státu?

Jsem v pravidelném kontaktu s vedením všech brněnských nemocnic, s nimiž od loňského jara řešíme všechny problémy, které pandemie nemoci covid-19 přináší. Když bylo zřejmé, že bude k dispozici vakcína, bylo nutné najít systém, který umožní, aby očkování probíhalo opravdu co nejrychleji a zároveň aby tím byl co nejméně zatížen provoz nemocnic, ale případně i poliklinik a ambulancí. Proto jsme se s FN Brno a JMK dohodli, že záložní nemocnice, kterou jsme již na jaře naprojektovali a na podzim zprovoznili, využije jako velkokapacitní očkovací centrum.

Kolik lidí jste už zaočkovali a kolik jich zvládáte očkovat denně? Je očkovací kapacita v Brně dostatečná? Momentálně centrum provozujete v testovacím režimu. Co to obnáší? Jaký je váš další plán?

Zatím probíhá testovací provoz, kde si právě fakultní nemocnice zkouší, jestli bude vše bezchybně fungovat. Je třeba opravdu vyladit, aby byl pohyb lidí i zdravotnického personálu plynulý a také bezpečný. Cílíme na to, aby se při plné využité kapacitě, když bude probíhat vakcinace veřejnosti, zvládlo očkovat až 3 600 lidí denně.

Vše bude záležet na dvou věcech: Aby fungoval rezervační a registrační systém, a hlavně aby bylo dostatek vakcín. Samotné očkování na místě a i vše, co s tím souvisí, tedy například informovanost obyvatel či dobrá dopravní dostupnost centra, jsme schopni v Brně společně zvládnout.

A důraz bych kladla na slovo společně, protože spolupráci s nemocnicemi, s univerzitami, kde se soustřeďují dobrovolnické iniciativy, se složkami Integrovaného záchranného systému či s městskými firmami máme dlouhodobě skvělou.

Je podle vás lepší, pokud by očkování řídil centrálně stát, nebo krajští koordinátoři?

Ideální by asi byla vhodná kombinace obojího. Už o tom byla částečně řeč. Na centrální úrovni je nutné zajistit vakcíny a fungující odbavování registrací a rezervací, byť i s tím jsme schopni vypomoci, protože máme, stejně jako kraj, vlastní telefonickou podporu. A také musí být stát připraven na to, že celý takový provoz stojí nemalé peníze. O zbytek se efektivněji postarají krajští koordinátoři, kteří prostě vědí, na koho se v jaké věci obrátit.

Budu vás citovat: „Společnost Veletrhy Brno je přístupná pomáhat, ale potřebuje nějakou podporu ze strany státu.“ O podporu jste tedy projevila zájem, ale nedostali jste ji. Proč? A jaký bude v této věci váš další postup?

Naše městská společnost Veletrhy Brno byla bohužel poškozena vládními restrikcemi hned dvakrát. Už po konci první vlny vláda odmítala akceptovat připomínky k tomu, že veletržní byznys funguje, pokud jde o pohyb návštěvníků, zcela jinak než třeba hudební festivaly, a tudíž není nutné na počet přítomných osob uplatňovat tak masivní restrikce.

A nově pak rozhodnutím, že veřejným sektorem vlastněné či zřizované veletržní společnosti a organizace nemají nárok na speciální kompenzace určené subjektům podnikajícím v tomto oboru. To vychází z mylné představy, že v běžném režimu veletrhy nějak dotujeme, což není pravda.

Ta firma až do pandemie úspěšně fungovala ekonomicky zcela samostatně bez jakýchkoliv našich intervencí. Nyní nemáme jinou možnost, než neustále dokola upozorňovat příslušné ministry a úředníky, že je systém podpory nastaven špatně.

Domlouvá se město Brno nějakým způsobem na dalším postupu s vládou? Jaká je vládní komunikace směrem ke kraji, potažmo k městu, co se týče očkovací strategie? Například pražský primátor Hřib zmiňoval, že informace získává spíše z médií.

Systém krizového řízení je nastaven tak, že s centrálními orgány komunikují kraje, což je v pořádku. Vzhledem k tomu, že se již od jara pravidelně účastním zasedání krajského krizového štábu, mám v podstatě ty informace, které jsou na této platformě sdělovány.

Máte k celostátní koncepci vakcinace, tak jak ji představilo ministerstvo zdravotnictví, nějaké výhrady?

Ten dokument byl pořád v pohybu a přiznám se, že jeho aktuální podobu neznám. Jako problematické jsem vnímala zejména rozdělení osob do skupin, v některých případech dle mého názoru bylo nelogické.

Jaké subjekty vám při zajištění vakcinace vypomáhají?

Ten výčet by byl hodně dlouhý a velmi nerada bych na někoho zapomněla. Nejdůležitější roli hraje Fakultní nemocnice Brno, která zajišťuje očkování. A nebýt městské firmy Veletrhy Brno, tak nemáme ani záložní nemocnici, ani očkovací centrum. Jinak opravdu symbolicky přiloží ruku k dílu každý, kdo může. Jak jsem již uvedla, v Brně jsme zvyklí a umíme spolupracovat, za což všem děkuji.

Namístě je také připomenutí, že už na konci roku, kdy jsme zahajovali – a opět jako jedni z prvních v republice – očkování v domovech pro seniory, tak nám hodně pomohli i praktičtí lékaři.

Premiér Andrej Babiš minulý týden dorazil do vašeho očkovacího centra, ale vedení města nijak neinformoval a ani s vámi nemluvil. Byl tento sporný postup nějak vysvětlen? Z jakého důvodu tak podle vás učinil?

Každý politik chce prezentovat výsledky svého působení, to je v pořádku. Chápu, že chtěl pan premiér vidět práci odvedenou Fakultní nemocnicí Brno, která je zřizována ministerstvem zdravotnictví, protože právě její lékaři a zdravotníci primárně zajišťují očkování. Mrzí mě to kvůli zaměstnancům brněnských veletrhů, kolegům z města i kraje, a vůbec všem, kdo se na přípravě, stavbě a zahájení provozu podíleli. Stačilo poděkovat. Po důvodech zvoleného postupu jsem nepátrala a ani to dělat nebudu, nemám pro to sebemenší důvod. Já jsem hrdá na to, že Brno má pro svoje občany nachystané řešení očkování.

Vláda před chvílí představila systém rezervací. Jihočeský hejtman Kuba na svém twitteru upozornil, že přestal fungovat ISIN, což jak řekl – „den před spuštěním rezervačního sytému není úplně ideální stav“. Jakou zkušenost máte vy? Myslíte si, že je stát na očkování již kvalitně připraven?

Nechtěla jsem být dopředu skeptická, chtěla jsem tomu dát šanci. Ale po tom, co jsme nakonec viděli doslova v přímém přenosu, musím konstatovat, že stát připraven nebyl a selhal. Zbytečně narychlo spuštěný překomplikovaný a nestabilní systém, školácká chyba s rodnými čísly, rezervace termínů, které nebylo možné využít, rozdávání vakcín v duchu socialistických protislužeb a „podpultovek“, navíc mimo státem stanovené priority, to je opravdu tristní výsledek. Vůbec si neumím představit, jak chce státní aparát zvládnout opravdový nápor, který přijde s očkováním nerizikových obyvatel.

(Autor: Tony Havlík)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Markéta Vaňková

primátorka města Brna