20. června 2019

Interview ČRo Plus: Demonstrace a občanská společnost přece k demokracii patří. Proto jsme zvonili těmi klíči

(ČRo Plus) Co předseda Senátu Parlamentu ČR očekává od nedělní demonstrace na pražské Letné? Proč by se pravice měla sjednotit a dál neštěpit? A proč předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) gratuloval novému občanskému hnutí Trikolóra?

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Celé vedení Senátu, a to včetně předsedů klubů, se nedávno sešlo s organizátory demonstrací Milion chvilek pro demokracii a „ujistili jsme je, že v Senátu je 100% podpora, aby justice byla nezávislá zejména na politických stranách. Aby se řídila pouze zákony a Ústavou,“ říká předseda Senátu Jaroslav Kubera v Interview Plus.

Jaroslav Kubera přiznává, že je rád, že lidé na ulicích vyjadřují svůj názor. „Je to součást demokracie a občanská iniciativa je naprosto v pořádku. Ti, co mají výhrady, si musí uvědomit, že to je přesně to, co jsme chtěli a proč jsme zvonili klíči. Není to o tom, jestli někdo s demonstranty souhlasí, nebo ne. Je to o tom, že zejména mladé lidi zajímá, v čem tady budou dál žít.“

Co pak říká na námitky prezidenta Miloše Zemana, podle kterého se politika dělá prostřednictvím voleb a ne ulic? „To je pravda, taky to ale neznamená, že veřejnost nemůže dávat najevo své postoje a názory. S nimi pak někdo může, jiný nemusí souhlasit,“ odpovídá.

Kubera dodává, že se s Milionem chvilek shodli na tom, že by nebylo dobré, aby na demonstracích vystupovali politici, „protože budou okamžitě obviněni z toho, že si na úkor demonstrací dělají své PR… Je to občanská iniciativa a jako taková má i dál pokračovat.“ Předseda senátorů by prý uvítal, kdyby se s nimi podobně sešla i vláda, což předseda kabinetu Andrej Babiš (ANO) už několikrát odmítl.

Pravice se musí spojit

Vedle požadavků na nezávislost justice se skandují i hesla o demisi. Dokáže současná opozice nabídnout nějakou alternativu? „Dokáže, ale je to velmi obtížné,“ přiznává.

„Už jsme v situaci, kdy vláda nemůže bezedně rozdávat. Už je v úzkých a nemá peníze. To bude první krize, kdy nebudou naplněny velkoústé sliby všeho druhu… Ono se teď ukáže, že sliby jsou chyby, což je příležitost pro opozici. Jenže ta má tu smůlu, že lidem nabízí jejich odpovědnost za vlastní životy. Ne že se o ně někdo postará od narození do smrti.“

Opozice ale za posledních zhruba 7−8 let nedokázala hnutí ANO porazit, navíc se akorát roztříštila i celá politická scéna. „On (Babiš) založil politiku na velmi jednoduchých heslech, která jen stále opakuje. Všechno bylo špatně… i když 90. léta ho vynesla nahoru a kdyby jich nebylo, tak by nebyl Agrofert ani Babiš.“

Politici si prý za vše mohou sami. „Velkou měrou si porážku způsobili sami, protože se nechovali tak, jak se chovat měli. To je pravda, na které už nic nezměním,“ přiznává.

Kubera má i recept, jak to změnit: „Pravice se prostě už nemůže dál dělit a štěpit… Musí se spojit, stejně jako to je v Senátu, kde taky nemáme naprostou shodu na všem, ale na základních věcech. Je to ale komplikované, protože jsou ve Sněmovně strany jako SPD Tomia Okamury, se kterými se obtížně dohaduje, nebo ČSSD, která nechce z vlády odejít, pokud se nestane něco fatálního.“

Jaroslav Kubera

předseda Senátu PČR