22. října 2018

Žádným údajným otcem brněnské koalice nejsem

(Lidové noviny) Reakce Pavla Blažka na komentář šéfredaktora Lidových novin Ištvána Léka.

Po komunálních volbách se v Praze náhle vynořilo několik Brnologů či spíše Brnomytologů. V pátek se k nim přidal ve svém článku „Piráti v zálivu dona Pabla“ i šéfredaktor LN Ištván Léko.

Jeho text je prost faktu, ale zato plný skutečností, jež jsou „údajně“ anebo dokonce, jak sám autor, „neví se“. A protože se Brnomytolg Léko neobtěžoval si fakta zjišťovat, třeba tím, že by se mne zeptal, a rovnou andersenovsky psal, musím jeho „novinářskou“ práci nahradit já.

Tak předně: „Údajným otcem myšlenky nové brněnské koalice“ nejsem já ani nikdo ze žádného „zákulisí“, jak s oblibou píší i jiní pražští Brnologové. Koalice vznikla dohodou mezi naprosto transparentně zmocněnými vyjednavači čtyř politických stran. Ti se rozhodli, možná každý z jiného důvodu, že s ANO do koalice nepůjdou a vytvoří koalici vlastní. Nikoho dalšího včetně mne k tomu nepotřebovali, nevím ani k čemu.

Léko píše, že „se neví“, kdo mi dal „přezdívku Don Pablo“. Nevím, jestli se ví, ale já to vím. Když jsem se stal náhle v roce 2012 ministrem, byli to jako teď náhlí pražští Brnologové, kteří volali do Brna, co jsem zač. A jak už to tak bývá, v zájmu „objektivity“ volali hlavně mým politickým odpůrcům. A dovolali se místnímu mediálnímu mágovi z hnutí Žít Brno Svatopluku Bartíkovi. A právě ten tehdy pohotově a vlastně geniálně vymyslel tuto přezdívku. (Pan Bartík mi to vše později vylíčil.) A jak říkal Werich: „To je blbý, to se bude líbit!“, přezdívka se ujala. Vůbec se ve werichovském smyslu nedivím, že tak zaujala i pana Léka.

Za nehoráznost považuji tvrzení Léka, že jsem „jako lev bojoval za ostudnou policejní reorganizaci“. To je naprostá lež, kterou Léko vůbec nemůže opřít o žádná fakta. Jako poslanec jsem v této věci vystupoval v médiích mnohokrát, a i kdyby Léko hledal, jak chtěl, jakože nehledal, nic takového, co tvrdí, by tam nenašel. Zabránit „ostudné reorganizaci“ mohli například ministři za ANO, kdyby alespoň jeden z nich dal vládě návrh na příslušné usnesení. Ani jeden z nich včetně Andreje Babiše nic takového neudělal a nesou tak za „ostudnou reorganizaci“ spoluodpovědnost. Já jako opoziční poslanec nikoli.

Markéta Vaňková na svůj Facebook už před několika dny napsala jasný komentář k jejímu zastupování firmy Brandson Enterprises. Odkazuji na něj a odmítám tvrzení, že to Piráty nezajímá. Pokud vím, zajímají se o spoustu informací o členech případné budoucí Rady města Brna. A na rozdíl od Léka, než si učiní závěr, tak se jich zeptají.

Poznámka: Tučně vyznačenou část reakce Pavla Blažka Lidové noviny neotiskly.

Pavel Blažek

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK