15. října 2018

Sedlácký pohled nezaškodí

(Právo) Novým senátorem za Břeclavsko byl zvolen starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS), který ve druhém kole voleb porazil someliéra Libora Nazarčuka (ANO). Koštial byl vítězem prvního kola voleb. Ve druhém získal 64,03 procenta hlasů, což je dvakrát tolik než Nazarčuk. Koštial stojí v čele mikulovské radnice již 12 let. Nadále bude starostou i senátorem.


S čím vstupujete do Senátu?

Přicházím z malého městečka, kde se s lidmi nesetkáváme jen v oficiálně stanovených úředních hodinách, ale problémy řešíme i přímo na ulici. Navíc jsem ze sedláckého prostředí, původní profesí zemědělec, takže bych chtěl i do toho rozhodování v Senátu dostat trošku zemitý sedlácký pohled v duchu ‚Nezaseješ, zdechneš‘. Je nutné spoustu procesů zjednodušit a pomoci našim zemědělcům. Dotační legislativa pro ně je pokřivená. Aby dosáhli na peníze, volí pro krajinu nevýhodné osevní postupy. Naše půda je vlivem toho vydrancovaná.

V jakých výborech Senátu byste chtěl pracovat?

Zajímá m ě zemědělství, protože jsem kdysi léta pracoval jako zemědělský závlahář, tak i s ohledem na to, jak budeme řešit coby stát dlouhotrvající potíže spojené se suchem. Po létech práce na radnici mám co říci k tématům veřejná správa a také regionální rozvoj.

Rostislav Koštial

starosta města Mikulov