18. června 2018

Partie TV Prima: Petr Fiala versus Jan Hamáček

(TV Prima)

 

Diskuse ke zhlédnutí ZDE

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Na Primě začíná Partie, já jsem Tomáš Hauptvogel a přeji vám dobré dopoledne. Ve studiu partie dnes vítám dva předsedy. Předsedu ODS Petra Fialu, dobrý den. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Dobrý den. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A předsedu ČSSD Jana Hamáčka, dobrý den i vám. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Hezký den. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Začneme referendem ČSSD, bezesporu velmi důležitá událost na české politické scéně. Vnitrostranické referendum dopadlo ve prospěch vstupu ČSSD do vlády Andreje Babiše. Pro tuto variantu hlasovalo 58,53 setin procenta sociálních demokratů. Proti bylo něco málo přes 40 procent členů strany. Účast byla před 64 procent. Pane předsedo, k tomuto výsledku dá se blahopřát? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já nevím, jestli se dá blahopřát. Každopádně za sebe já to pokládám za splněný úkol. Vy víte, že když jsem kandidoval do funkce předsedy sociální demokracie, tak jsem nejprve slíbil, a potom jsem k tomu dostal mandát. Pokusit se najít alternativu k tomu současnému stavu. To znamená k tomu, kdy je sociální demokracie v opozice a země nemá stabilní vládu. A společně s tím novým vedení sociální demokracie jsme ten úkol splnili. My jsme dotáhli dohodu s hnutím ANO do konce. Poté jsme splnili i ten druhý slib, že jsme nechali rozhodnout naší členskou základnu o tom, zda ta dohoda či ten kompromis je akceptovatelný. A mě velmi potěšila ta volební účast. To je opravdu účast vysoká. Na to, že to je referendum a na začátku jsme slýchávali takové ty obavy, zda vůbec těch 25 procent, které byly potřebné pro platnost, budou překročeny. Tak 65 procent je podle mě solidní výsledek z hlediska a účasti a samozřejmě, protože jsem tu dohodu vyjednal, tak mě těší i to, že byla odsouhlasena. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Takže jste spokojen, takže je asi k čemu blahopřát tedy z vašeho pohledu? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já jsem spokojenej s tím, co udělala sociální demokracie. Můžeme se bavit o tom, co se stalo v sobotu a co se děje dnes. Nicméně z hlediska sociální demokracie my jsme udělali všechno proto, abychom té zemi nabídli alternativu, abychom přispěli ke vzniku stabilní vlády, doufejme s důvěrou. Teď je to hodně na těch dalších aktérech. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Pane předsedo Fialo, je k čemu blahopřát sociální demokracii, blahopřál jste třeba panu Hamáčkovi? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ne, panu Hamáčkovi jsem neblahopřál a vůbec si nemyslím, že by bylo k čemu blahopřát. Sociální demokracie a samozřejmě nemluvím do vnitřních věci sociální demokracie ani do jejich referanda. Ale sociální demokracie, to jsme viděli všichni, ustoupila z řady věcí, které původně považovala za nezbytné. Já jsem si schválně tady některé ty podmínky, které ČSSD měla, vytiskl. A, když se na ně podívám zpětně, no tak ČSSD vlastně musela nakonec skoro na všechno rezignovat. Ale to není to podstatné. Podstatná je jiná věc. Máme tady 8 měsíců, kdy se tu sestavuje, nesestavuje vláda. Z toho se jednalo o nějakých týdnů. Teď se zas měsíc čekalo na to, jak dopadne referendum v ČSSD. A já, když jsem včera sledoval zprávy, tak jsem se nestačil divit. Referendum nějak dopadlo a teď ani není jasné, kdo bude ve vládě, jestli ta vláda vůbec na základě toho personálního složení bude, tak já se ptám, o čem se tu vlastně jednalo a co se tu, co se tu dělo? Já nazývám celé to jednání velkým manažerským selháním Andreje Babiše. Je velká chyba, že Andrej Babiš je znovu premiér, aniž přinesl tu 101 potřebnou v Poslanecké sněmovně, protože chvílemi to vypadá, že i po referendu sociální demokracie jsme vlastně znova na začátku a to je určitě celé špatně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Vy jste chtěl zareagovat? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Ne, tak za prvé je potřeba se podívat, co udělaly jednotlivé politické strany po volbách proto, aby tady vznikla stabilní vláda, což je asi to, co od nás občané očekávají. Sociální demokracie k tomu přistoupila zodpovědně i za cenu některých kompromisů. To je vždycky o kompromisech. Možná by si pan kolega předseda, i když tehdy ještě nebyl v ODS, ale mohl si vzpomenout, jak vyjednával Mirek Topolánek o svojí vládě. Měl i tuším 81 poslanců a v té vládě ani neměli většinu, protože museli ustoupit Zeleným a Miroslavu Kalouskovi. Ale to je prostě výslech nějakého vyjednávání. A mě těší, že pravicové strany se zajímají o sociální demokracii a leží jim na srdci naše budoucnost. Nicméně my jsme udělali maximum i za cenu řekněme krvavých kompromisů. ODS a ostatní strany napravo od nás neudělaly nic. Neudělaly nic, nepřispěly nijak k vyřešení té situace. A ono je pak trošku paradoxní, když slyšíme kritiku a já tomu rozumím, protože jsme političtí soupeři. A pak chodíte po Poslanecké sněmovně po kuloárech a pravicoví poslanci vám říkají, no hlavně, že jste to vyřešili. Víte, my už taky potřebujeme, aby ta nestabilita byla za náma. Je dobře, že jste to udělali za nás. Takže to je taková. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Na to musím reagovat. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Krátce podpořím. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Nevím o takových pravicových poslancích, ale jedna věc je podstatná. Jaktože jsme neudělali nic? Já jsem jasně definoval 5 klíčů, kterým se dá ta situace odemknout, aby jsme tu měli demokratickou vládu, která by vlastně se vyvarovala podpoře extrému, která teďka hrozí. A těch 5 klíčů, to byly věci, s kterými souhlasila tehdy před nějakými několika měsíci sociální demokracie. A já se vůbec nezlobím na to, že sociální demokracie směřuje do vlády, to bych chápal. Ale myslel jsem si, i když mě to nějak netěšilo, že bude pokračovat ta minulá koalice, kterou si všichni tak pochvalovali. Místo toho kráčí sociální demokracie do vlády, která se bude opírat o komunisty. To mě připadá jako velmi nešťastné, a kdyby sociální demokracie vydržela a trvala na těch 5 klíčích. Mezi něž patřilo i to, že tam nebude trestně stíhaná osoba. Že ministerstvo vnitra i spravedlnosti nebude mít hnutí ANO, že hnutí ANO se vzdá spolupráce s politickými extrémy. Tak jsme se mohli v té situaci posunout dál. To se nestalo. Já beru na vědomí to, jak se sociální demokracie rozhodla. Ale nikdo mě nemůže nutit ani pan předseda, abych to schvaloval a považoval za dobré. Není to dobré pro Českou republiku. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Pane předsedo, nezlobte se, to byly klíče od vzdušných zámků. Oba dva víte, že tady byly 2 možnosti. Ve chvíli, kdy se k tomu pravice postavila, jak se k tomu postavila, tak byly 2 možnosti. Buď to bude nějaká vláda, kde bude sociální demokracie a budeme mít aspoň nějaké pojistky proti tomu, co vy kritizujete. A nebo tady nastoupí vláda, ve které bude KSČM a SPD nebo tyto 2 strany budou tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše, která bude pokračovat v tom co dělá a co vy asi oprávněně kritizujete. Takže my jsme se pokusili tu situaci vyřešit. Já doufám, že jí vyřešíme. Sociální demokracie udělala maximum. Nám nikdo nemůže nic vyčítat, že bychom nebyli státovorní. Uvidíme, jak se k tomu postaví ostatní klíčoví aktéři. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale ta situace tady nebyla, ta situace tady nebyla jako daná. To není žádná pravda. Tu situaci vyvolalo hnutí ANO a my všichni ostatní jsme měli možnost. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Na ní nějakým způsobem reagovat a mě by teď zajímalo pane předsedo Fialo, jestli teď třeba zpětně trošičku vám není líto, že jste třeba s hnutím ANO nejednali o kompromisech tak, jako třeba ČSSD. Abyste byli v té pozici, že vy budete tou stranou, která teď bude, teď nechci říct držet ANO pod krkem, ale bude vyjednávat o vstupu do vlády a o vzniku funkční vlády. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Není mi to vůbec líto a taková, protože jsem politický realista, takováto varianta vůbec nebyla nikdy na stole. Hnutí ANO od počátku mělo jediný cíl a to je jednobarevná vláda Andreje Babiše a druhý cíl jednobarevná vláda Andreje Babiše za podpory SPD a komunistů. A všechno ostatní byly jenom hry a vždycky hledali někoho, kdo by jim to umožnil. Mně to líto není. Od prvního dne jsme v Poslanecké sněmovně viděli, že existuje koalice SPD a KSČM. A já bych prostě do takové varianty, do které teď jde sociální demokracie, ale nemluvím za něj, mluvím za sebe, nikdy nešel. Aby tam za mnou hnutí ANO mělo záložní variantu s Tomio Okamurou a komunisty, to je přece úplně absurdní. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Pardon, já jenom narážím na to. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Takže v žádném případě /souzvuk zvuků/. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Minulý týden říkal Václav Klaus v Partii, který říkal, že byste vy jako ODS mohli hnutí ANO, které označil za ideově beztvarou hmotu přetáhnout víc doprava, než ho nechat přetáhnout ČSSD doleva. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak já si myslím, že Václav Klaus, kterého si nepochybně vážím za jeho přínos k minulosti, ale že dnes je trošku už odtržen od té každodenní politiky a možná jí ani úplně do detailů nesleduje. Takováto varianta tady nikdy nebyla. Ono to krásně zní, ale ta realita, politická realita byla úplně jiná. Takže hnutí ANO mělo úplně jiné priority. Postupovalo podle úplně jiného scénáře a my jsme v tomto nikdy nehráli žádnou podstatnou roli. A já bych nikdy nepřipustil, aby ODS byla nějakým fíkovým listem nebo přívažkem pro jiné typy mocenského uspořádání. A vidíme všichni, že hnutí ANO má od počátku koalici s SPD a komunisty. To je jejich volba a všechno ostatní jsou jenom hry. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Andrej Babiš dal rozhovor koncem týdne Právu, ve kterém připustil, že není zcela přesvědčen o tom, že všichni poslanci hnutí ANO podepíší tu chystanou koaliční dohodu. Jak to, jak to bude s poslanci ČSSD? Jsou všichni? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak vidíte to je zajímavé. My jsme celou dobu ty 2 měsíce minimálně, co jsme vyjednávali, slyšeli o tom, že poslanecký klub sociální demokracie nebude jednotný, že nemáme klub pod kontrolou, že nemám hlasy. Teď se ukazuje, že Andrej Babiš se obává o vlastní poslance. Tak možná se ty 2 měsíce měl věnovat své straně a né nám. My jsme měli několik jednání poslaneckého klubu. A na všech těch jednáních zaznívalo od všech poslanců, že budou respektovat výsledek vnitrostranického referenda. Takže dneska možná můžu mluvit v pravdivostní situaci, že sociální demokracie má jednotný klub a obavy o jednotu svého klubu má Andrej Babiš, ale to při vší úctě není problém sociální demokracie. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Jsme blíž k vládě? Je reálné, aby vznikla tak, jak sliboval pan prezident do prázdnin? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Pokud všichni, pokud všichni budou dodržovat svoje sliby. Pokud všichni budou dodržovat dokumenty, ke kterým se zavázali a v neposlední řadě Ústavu České republiky, tak jsme velmi blízko. Ale já znovu říkám, sociální demokracie udělala maximum. My jsme šli dokonce nad rámec. Tak vzpomeňte si, my jsme zveřejnili naše kandidáty na ministry ještě před referendem, aby ne jen naši členové, ale aby veřejnost viděla, kdo jsou ty kandidáti sociální demokracie, což mimochodem já jsem hodně tu situaci u nás přirovnával k Německu a k rozhodování německé SPD. A když němečtí sociální demokraté zjistili, že jdeme do referenda se jmény kandidátů na ministry, tak to pokládali za velmi odvážný krok, protože to si nedovolili ani v Německu. V Německu ta jména známá nebyla. My jsme naprosto férově řekli, toto je našich 5 kandidátů, naše členská. A toto jsou ty dokumenty, o kterých hlasujeme a naše členská základna to odsouhlasila za velmi slušné účasti. Takže my jsme udělali maximum. Pokud je někde nějaký problém, tak ho bude muset řešit pan premiér, protože on je odpovědný za sestavení vlády. Nicméně sociální demokracie udělala maximum. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Už jste tady nakousl ty, ty personální, personální záležitosti a jednání o jednotlivých členech vlády. Tak já jenom shrnu vaše, váš návrh. Tak ministr práce a sociálních věcí by měl být Petr Krčál. Vnitro byste měli mít vy. Kultura Antonín Staněk. Zahraniční Miroslav Poche. Zemědělství Miroslav Toman. Včera jste jednal s Andrejem Babišem, jak se tvářil, když jste, když jste neustoupil a prosazujete Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak já dělám to, co jsme řekli před referendem, že budeme dělat. My jsme transparentně zveřejnili našich 5 kandidátů. Máme na to usnesení předsednictva a součástí těch principů koaliční spolupráce je to, že obě ty strany, které chtějí spolupracovat, nominují některé svoje kandidáty. Já jsem hovořil o tom nekádrování si vzájemných kandidátů. Ono se obtížně kádrují kandidáti hnutí ANO, když je neznáme a do dneška. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Neznáte, neřekl vám včera? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já neznám kompletní seznam a já jsem přesvědčen, jakkoliv nechci vynášet informace z jednání, že v té době, kdy jsme spolu seděli, tak Andrej Babiš ještě u některých resortů neměl jasno. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
O kterých? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Nevím, které to jsou. Tuším, které to jsou, ale nechci to říkat. Ale podle mě tam až do poslední chvíle jasno nebylo. Takže sociální demokracie nekádruje, i když teď samozřejmě můžu spekulovat a mohu říct stejně jako kolega Poche vadí Andreji Babišovi, tak určitě bych našel z těch současných ministrů, kteří minimálně z těch současných ministrů, kteří mají pokračovat problematická jména, ale já to nebudu. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Koho byste vy kádrovali /souzvuk zvuků/, když tady je teď spor o panu Pochemu? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Pokud nechci, aby mi pan premiér kádroval naše ministry, tak já nebudu kádrovat jeho. Pokud se dostaneme do fáze nějakých vzájemných výhrad, tak samozřejmě sociální demokracie svůj názor na, na ty ministry za hnutí ANO řekne. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Jak ODS vnímá, vnímá to, že vlastně už víme, kdo by měl ve vládě sedět za ČSSD, ale hnutí ANO stále ten seznam dá se říct tají? Dneska by ho měl premiér odnést do Lán prezidentovi. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Přidal ještě jednu věc, když se tady mluvilo o tom slovu kádruje, tak nekádruje. Bohužel to slovo kádruje, nekádruje jenom Andrej Babiš a Miloš Zeman. Kádrují také komunisté. Ty to mají v tradici. Nezapomeňme na to, že to bude polokomunistická vláda a už slyšíme komunisty, kdo se jim líbí, kdo se jim nelíbí a mají i personální požadavky, to je taky potřeba říct a je potřeba, aby to veřejnost věděla. To bude polokomunistická vláda z tohoto hlediska. Ale já nebudu mluvit do toho, co mezi sebou domlouvá ČSSD nebo hnutí ANO, i když musím říct, že mně třeba připadá zvláštní, že pan předseda nezná ty kandidáty za hnutí ANO, protože přece jenom není tak úplně lhostejné, jestli s prominutím Pavel nebo Šavel řídí to ministerstvo. To mi připadá jako docela podstatné. Ale je tu jiná věc, která je mnohem důležitější. Přece není možné, aby předsedové politických stran ustoupili. Andrej Babiš to zjevně dělá, pan předseda Hamáček zatím ne, aby ustoupili z toho, že jsou to oni, kdo sestavují vládu, a že to je premiér, který nese seznam ministrů, který má být schválen. Není v tomto směru možné ustoupit prezidentu Zemanovi. Jinak se ptám, kdo tedy nakonec sestavuje vládu? Je to prezident, a proč jsme teda měli parlamentní volby? Parlamentní volby jsme měli přece proto, aby tu vznikla vláda, která se opírá o Poslaneckou sněmovnu a jejíž seznam předkládá prezident. Takže tady prezidentovi premiér. Takže tady si myslím, že tato věc je jasná a to nemluvím o kvalitě těch /souzvuk zvuků/. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
ČSSD by měla trvat na Miroslavu Pochem na ministerstvu zahraničí? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To je, to je už věc opravdu ČSSD, ale je nutné trvat na tom principu a ten princip je takový, že není to prezident, kdo určuje, kdo sedí ve vládě, ale jsou to politické strany, které se na té vládě domluví a je to premiér, který tam předkládá ten seznam ministrů. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
No, ale premiér řekl, že, že pana Pocheho na ministerstvu zahraničí už nechce, jak, jak, jak ho přesvědčíte? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Víte to je, to je právě o tom jsem říkal. Tak my jsme splnili všechno, co se od nás očekávalo a máme nějakou dohodu, nějaké principy koaliční spolupráce. Tam je napsáno, že premiér respekt, nebo by měl respektovat nominaci jednotlivých politických stran. A pokud tady snad já o tom nechci úplně tak uvažovat, ale pokud to jak snad vypadá, že bychom ty principy koaliční spolupráce porušili ještě předtím, než začneme spolupracovat, tak je to prostě problém. A já jsem naprosto transparentně donesl do předsednictva 5 jmen. Těch 5 jmen předsednictvo schválilo a já jsem přesvědčen, že to je /nesrozumitelné/, které ty resorty zvládnou. Já, když tady bylo o tom kádrování ze strany KSČM. Jakkoliv to pokládám za problematické, protože KSČM se neúčastní vlády a neměla by do toho personálního složení mluvit. Tak já jsem zaznamenal před asi 4 týdny naprosto zásadní výhradu kolegy Filipa vůči ministrovi zdravotnictví pan Adam Vojtěch. Najednou ta výhrada zmizela a největší problém je Miroslav Poche za to, že v roce 2015 napsal nějaký článek. Já bych pochopil výhradu k Miroslavu Pochemu, kdyby měl gumový člun a vozil ty migranty z Lybie do Evropy. To by byla asi relevantní výhrada. Ale za to, že napsal 1 článek v roce 2015. A od té doby držel všechny oficiální linie české zahraničí politiky. Podílel se na formulování toho vládního programového prohlášení, které je velmi ostré vůči migraci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A co je tedy ten problém podle vás? Proč, proč Miroslav Poche tak vadí prezidentu Zemanovi? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak to je to, co by se mělo vysvětlit a já se celou dobu snažím o to, aby se naši kandidáti mohli s prezidentem sejít, tak jak to vlastně pan prezident avizoval, že má zájem se s nimi sejít. A aby si to mohli vysvětlit. A proto jsem mimochodem v rozhovoru v právu říkal, že jsem přesvědčen, kdyby se sešli, tak spousta těch výhrad padne. Ta druhá výhrada je, že je protiizraelský. Miroslav Poche dělal pravidelné snídaně s izraelským velvyslancem v Evropském parlamentu. A rozhodně a já ho pokládám za přítele Izraele. A rozhodně mu někdo nemůže dávat nálepku, že by byl antiizraelský. Tudíž já to pokládám za nedorozumění a doufám, že se to dá vysvětlit jednáním. Takže pokud se sejdou. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A sejdou se? Protože Miroslav Poche u pana prezidenta, jestli se nepletu, žádal o schůzku už před několika týdny. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak já, když jsem byl u pana prezidenta, tak jsme hovořili o tom formátu, jak plánuje schůzky a on řekl, že se sejde s kandidáty, kteří budou nominováni. Tak my jsme jasně řekli, že jsme nominovali těchto 5 jmen. Tak já očekávám, že to je ten moment, kdy tedy už ta nominace je oficiální za sociální demokracii. Byla přidána panu premiérovi, a že ta schůzka proběhne. A já bych sál o to, aby si to pánové vysvětlili, proč já jsem přesvědčen, že to je nedorozumění a že ani ten argument s článkem ani ten argument s údajnými protiizraelskými postoji pana Pocheho prostě nemůže obstát. A divím se KSČM, že velmi rychle zapomněla na svoje výhrady k ministrovi, který chce zavádět poplatky ve zdravotnictví a teď kritizuje našeho nominanta. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Je to nedorozumění, jak tady zaznívá, které se podaří velmi jednoduše vysvětlit? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Nevím, ale za prvé není pravda, že ta vláda nemá nic společného s komunisty. No, samozřejmě, že má. Bez nich nevznikne a bez nich nebude udržena. Je to polokomunistická vláda a komunisté už teď mluví ne jenom do personálních věcí, ale samozřejmě taky do programu. Mají svoje požadavky. Viděli jsme to všichni na příkladu misí a dalších a dalších věcí. To se bude opakovat. A já jenom, když jsme. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
To probereme podrobně požadavky komunistů. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Když jsme u toho, tak máme zrovna 70. Výročí toho slučovacího sjezdu v červnu 48 mezi KSČM a ČSSD, tak aby náhodou se v té vládě nevytvořil takový levicový guláš, ze kterého už nebude patrné, co je demokratická levice a co jsou Stalinisté. Ale to doufám, že pan předseda na to bude dbát a bude si to hlídat /souzvuk zvuků/. Je to, je to, je to prostě polokomunistická vláda a ty požadavky tu jsou. A já nebudu tady hodnotit pana Pocheho. Mě některé ty jeho výroky, jak jsem je četl připadají taky podivné a určitě bych se s nimi neztotožnil. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Takže nebyl by dobrý ministr zahraničních věcí? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To není ten problém, ne já nebudu hodnotit ty jednotlivé kandidáty a už vůbec ne dopředu. To není moje úloha. Moje úloha je, ale trvat na tom, a to je úloha všech předsedů demokratických politických stran, aby se tu dodržovaly ústavní principy. A ústavní princip je, že prostě o tom, kdo je ve vládě, rozhodují ti, co tu vládu sestavují a ne prezident republiky. Toto je podstatné. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A věříte, že se Andrej Babiš za pana Pocheho postaví tak, jako se postavil Miloš Zeman za své kandidáty, které navrhoval Václavu Havlovi? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
To nevím, ale my jsme opravdu v tak neobvyklé situaci, že se těžko předvídá. 8 měsíců po volbách po stranickém referendu v ČSSD, kdy už mělo být všechno jasné, tak teď jsme znova na začátku, když se debatuje o tom, kdo bude ve vládě /souzvuk zvuků/. Politický managament, politický managament Andreje Babiše naprosto katastrofální. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A mělo by to jít až k ústavnímu soudu, nebo jak říkal předseda vašich poslanců, měl by to vyřešit premiér? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Měl by to vyřešit premiér a musíme to po něm chtít. Tak pan premiér Babiš se tvářil, že vyřeší úplně všechno na světě, jaký je skvělý manažer. Teď tu nemá 8 měsíců vládu a nejsme k ní o moc blíže. A já tady s hrůzou sleduji, že mezi sebou předsedové těch stran, které mají tvořit páteř té vlády, nemají ani vyjasněno, kdo který resort povede a co se tam bude dít. Do toho mluví prezident republiky. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
My máme za sociální demokracii jasno. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Dobře, ale ze sociální demokracie, ale nemáte dohromady jasno o té vládě. Tak co toto je za politický managament, jak to má vypadat? Já očekávám jednu věc. Termíny byly dány. Tak 11. července, ať se premiér postaví s nějakou vládou, získá důvěru, nezíská a pokud nezíská důvěru, ať je pověřen někdo jiný, a ať se posuneme dál. Tahle situace už nemůže trvat prostě nekonečně dlouho. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Ale to já teda možná paradoxně, ale souhlasím. Já si myslím, že není možné ty věci prodlužovat. A znovu říkám, sociální demokracie má splněno. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Tak to rozhodně bude. Premiér předstoupí, požádá, a pak záleží na poslancích /souzvuk zvuků/. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Žádný termín zatím dodržen nebyl, tak teď už teda nějaký máme. Teď není jasno o tom, jestli v té vládě budou sedět všichni, kteří tam mají sedět, tak nevím, jestli je rozhodnuto. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Já jsem si z vaší předchozí odpovědi poznamenal slovo problém, když jsme se bavili o jmenování pana Pocheho ministrem zahraničních věcí. Kam až by ten problém mohl dojít? Mohl by dojít až tak daleko, že sociální demokracie řekne, oukej, my jsme tady měli naše jména, vy nám je nevezmete, tak my do toho nejdem? Je to krajní, krajní mez? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Samozřejmě, že to je jedno z řešení, které, které může nastat. Ale já bych nepředjímal, nicméně nemůžu vyloučit. Pokud sociální demokracie splnila všechno, co se od ní očekávalo a udělali jsme maximum proto, aby vznikla vláda a zvolili někoho jiného, se ta situace zkomplikuje, tak sociální demokracie už nemá kam ustupovat. Já jsem přesvědčen, že jsme dali včas všem jasně vědět, kdo jsou naši kandidáti. S tím ty naši voliči hlasovali, jakkoliv to nebylo součástí toho, toho referenda nebo té otázky. Ale všichni věděli, kdo jsou ty nominanti. Za tu dobu, kdy to referendum běželo, tak se žádné zásadní výhrady tady nepadaly. Spíše padaly výhrady vůči jiným nominantům, jiné politické strany. A teď vlastně kolik 8 hodin po referendu tady vlastně před dojde k rozhovoru, který potom druhý den vyjde, vyjde v Právu a je to všechno jinak. Takže samozřejmě to je krajní, je to krajní varianta, ale ta nálada v poslaneckém klubu je taková, že my jsme splnili všechno, co se od nás očekávalo a tak očekáváme, že svojí, svůj díl splní i ty ostatní. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Andrej Babiš prohlásil, že očekává, že se zachová Miroslav Poche tak, jako on, když byl odvoláván z postu ministra financí. Miroslav Poche odmítá odstoupit. Vy ho podporujete. Co by se muselo stát? Teď jenom uvažuju jako o tom, /souzvuk zvuk/, jestli Miroslav Poche od vás. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Pane redaktore, já nevidím, proč by Miroslav Poche odstupoval proto, že pan premiér k němu má nějaké výhrady, které ani vlastně nebyl schopen zformulovat. On řekl obec, de facto zopakoval tu výhradu, že nesouhlasí s jeho migrační politikou. Přitom naší migrační politiku má napsanou v programovém prohlášení a Miroslav Poche se o něj nikdy, nikdy v těch posledních letech neodchýlil. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Já spíš jenom jako přemejšlím nad tím, co musí Andrej Babiš udělal, aby ČSSD. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Odnést nominaci 5 ministrů /souzvuk zvuků/ na Hrad. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Ale to jo, ale teď myslím, jak to, jak to jakoby tuto situaci nějak jako jinak řešit? Co by musel Andrej Babiš udělat, aby ČSSD, vedení ČSSD dalo Miroslavu Pochemu nabídku, která se neodmítá a on na ten post nechtěl kandidovat? Jestli je nějaká možnost /souzvuk zvuků/, jestli vůbec existuje něco /souzvuk zvuků/, co by Andrej Babiš. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Proč by to měla řešit sociální demokracie? My jsme udělali všechno. Postupoval jsme podle ústavy, postupovali jsme podle referenda, podle našich vnitrostranických řádů. Tak proč by to měla řídit sociální demokracie? Ať si to vyřeší předseda vlády. A já už tady vůbec nebudu připomínat něco o státotvornosti. My jsme, ta jednání byla dlouhá a my jsme od začátku říkali, že tady jsou podstatně větší problémy, než je jeden článek o migraci. A někteří aktéři včetně pana premiéra prostě nechtěli být státotvorní a my jsme museli pracovat v zájmu republiky s realitou, která je. Tak ať nikdo nemluví o nějaké státotvornosti vůči sociální demokracii. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Pardon jenom, existuje něco, co by vám Andrej Babiš mohl nabídnout za Miroslava Pocheho? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já teď nevidím a nejsme na koňském trhu. My jsme dali na stůl naše jména včas, strana o tom takhle rozhodla a my nemáme kam ustupovat. Pan premiér věřím chce postavit vládu, je to jeho kompetence, může konat. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No a k té státotvornosti, mně připadá opravdu úsměvné, když k tomu vyzývá premiér Babiš. Vždyť je to přece tak, že kdyby Andrej Babiš netrval za každou cenu na tom, že bude premiérem, ať se děje, co se děje a choval se státotvorně, tak jsme dávno měli demokratickou vládu, která by prostě fungovala, neměli bysme tuhle hlubokou politickou krizi. Takže myslím, že je trošku úsměvné, když zrovna Andrej Babiš někoho vyzývá ke státotvornosti a v jedné věci souhlasím s panem předsedou. Sociální demokracie ustoupila až tak daleko, že já si to ani nedovedu představit, ale ustoupila opravdu velmi výrazně. Když se podívám na ty podmínky, se kterými byla připravena jít do jednání, a které zveřejnila, tak z toho zůstalo. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Aby bylo jasné pane kolego, to nejsou podmínky vedení sociální demokracie, to je elaborát Milana Chovance, který zveřejnil na svém Twitteru svého času /souzvuk zvuků/. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale ne, ale byly to podmínky, které jste říkali i veřejně. Trestně stíhaná osoba tam nesmí být a další a další věci. Sociální demokracie ustoupila velmi výrazně a v podstatě podle mě nemá kam jít. Ale znovu říkám, státotvornost, kdyby tady Andrej Babiš a hnutí netrvalo na tom, že trestně stíhaná osoba bude premiérem, tak jsme dávno měli demokratickou vládu asi na půdorysu ČSSD a Lidovců a hnutí ANO, tak jak to bylo v tom minulém období, ale byli bysme výrazně /nesrozumitelné/. Teď tu máme nejdelší polistopadovou politickou krizi a zatím nevidím na obzoru úplně jako dobré a jednoduché řešení. To, co se vypadá jako v tuhle chvíli nejlepší řešení a to říkám v uvozovkách je polokomunistická vláda. No, to mě děsí. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Už myslím, že v pátek jste odmítl ten, tu změnu resortů, že byste vyměnili zahraničí za obranu? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
To byla spekulace, která se objevila v jednom z deníků. A ona nemá žádný reálný základ. My jsme žádnou diskuzi o změně /souzvuk zvuků/. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Tak reálný základ, zabily by se 2 mouchy jedn ranou. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
No, to byla informace, která někde vznikla, ale rozhodně nevznikla na úrovni vedení ANO nebo sociální demokracie, protože my jsme žádné diskuze o tom, že budeme prohazovat resorty nevedli. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Měla by, měla by třeba sociální demokracie přistoupit na nějaké výměny, výměny resortů nebo trvat na svém, tak jak jste? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Do toho já vůbec sociální demokracii mluvit nebudu. Víte co mě na celé té debatě mrzí? My se i tady, ale i na veřejnosti bavíme neustále o nějakých resortech, o nějakých problémech. Vůbec se nebavíme třeba o programu. Ta debata o programu je úplně minimální. A to by nás mělo všechny zneklidňovat. My se přece musíme bavit, jak se dostaneme k lepšímu, k lepšímu vzdělání. Vidíte, jaké mají děti problémy s maturitou z matematiky. Jak tady budeme mít silnice, po kterých budeme jezdit. Co dělat s důchodovým systémem a další věci. Já bych očekával, že ta debata bude o tomto, a že na tom budou ty sporty těch koaličních partnerů. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Dobře, pojďme tedy k programu, programu. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No, ale ta debata tu není. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Je ten program už doladěn? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Politický managament je mimořádně špatný. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Bohužel jako vždy v poslední době to sklouzává k personáliím. Nicméně program, ona debata ne, že nebyla. Ona, ona byla docela intenzivní. My jsme s ní začínali, protože bylo jasné. Nejprve je potřeba si ujasnit, co budeme dělat, a potom s kým to budeme dělat. /souzvuk zvuků/. Z mého pohledu je to uzavřeno. Koneckonců ten materiál byl také součástí hlasování a ani tady nejsou žádné požadavky na změny. Takže to, co je v tom programu nebo v tom návrhu prohlášení vlády, tak to je ten výsledný kompromis. A já souhlasím s panem předsedou Fialou. Pojďme se bavit o tom, co je cílem. To znamená, aby byla stabilní vláda, a aby ta vláda začala konečně něco dělat pro občany, aby ty politické strany mohly začít plnit svoje volební sliby. My máme za to, že se nám podařilo prostě docela solidní kompromis pro sociální demokracii. A jsme připraveni ty konkrétní kroky, ať to je zrušení nemocen, zrušení karenční doby a obnovení proplácení nemocenské. Ať je to zálohované výživné a tak dále. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Takže problém v tuto chvíli. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
My jsme připraveni, připraveni to plnit. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Opravdu jenom tady v těch, v těch personáliích. Já bych u nich ještě chviličku zůstal, protože podle zdrojů blízkých jednání o vládě by ve vládě mohli zasednout právě Miroslav Toman, František Koníček, Jan Kohout, Lubomír Metnar a Jeroným Tejc. Nebyl by tedy z těch, podle těchto jmen dalším koaličním partnerem Miloš Zeman? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak nás v této sestavě týká pouze Miroslav Toman. To je náš nominant, ale já jsem tu nominaci konzultoval s naší odbornou komisí pro zemědělství. Dostal jsem od nich jednoznačné doporučení a pro nás to není člověk, který by někde spadl padákem. On s námi dlouhodobě spolupracoval, byl účasten několika sjezdů, podílel se na práci našich odborných komisí. Dostal jsem podpůrné dopisy a e-maily od profesních organizací. Já Miroslava Tomana pokládám za odborníka, který resort zemědělství a ten resort není jednoduchá. Pokud se podíváme, co nás čeká v létě, sucho, problémy se zásobováním vodou. Kůrovcová kalamita. To je člověk, já jsem s ním strávil samozřejmě hodně času. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Já ho v žádném případě nezpochybňuju. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Takže já ho pokládám za odborníka stejně jako odborníka pokládám Miroslava Pocheno na zahraničí, protože má to vystudováno, mluví několika světovými jazyky a pracoval tam. Ten resort zvládne. A takhle můžu hovořit o všech těch nominantech, které jsme dali na stůl. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Bude Miloš Zeman. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Nás se tedy týká pouze jenom tohle to. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Bude Zeman koaličním partnerem? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale on již do jisté míry je a to možná ani pan předseda Hamáček nebude vědět, jaké dohody má Andrej Babiš s Milošem Zemanem, já to nevím taky. Ale vzhledem k tomu, že postupují neustále v jakési symbióze, tak bych předpokládal, že to tak je. Pan Toman je nepochybně člověk velmi blízký Miloši Zemanovi a bude hájit ve vládě jeho zájmy. Jaká budou ta další jména, uvidíme, protože neznám je ani já, což jako není tak zvláštní, ale nezná je ani pan předseda Hamáček, což je trošku zvláštní je. Tak uvidíme, jakej vliv prezidenta Zemana v té vládě přímo bude, pokud ta vláda vůbec vznikne. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Já bych se zeptal ještě na další 2 jména. Michal Hašek jako poradce ministra zemědělství Miroslava Tomana a Zdeněk Škromach jako poradce ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála. Znamená to, že se vrací lidé, kteří? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Víte to jsou, to je zase, ta naše situace, kdy se ovšem reportuje 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Já jsem se samozřejmě ptal, jak to je. Tak co říká Michal Haška, ten jasně řekl a už to zopakoval několikrát, že nemá žádné ambice ve státní správě. Takže tam je to z mého pohledu vyřešeno. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Jako profesionál ale jako poradce klidně neplacený prohlásil? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Nevím o tom, že by měl dělat nějakého neplacené poradce. Pokud vím, on se chce věnovat právu a legislativě. To je asi věc, kam odborně spadá. To problém není. Co se týká Zdeňka Škromacha, tak my jsme o tom diskutovali na předsednictvu, protože tam to padl dotaz. A pan Krčál řekl, že se s ním sešel, stejně jako se sešel s bývalými ministry sociální demokracie. Myslím ministry práce a sociálních věcí. A chtěl znát některé jeho názory. A teď cituji jeho slova a tím to skončilo. To znamená, zase to pokládám za mediální spekulaci a chápu, že. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
No, Zdeněk Škromach. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Interní dynamika sociální demokracie je, je pro média zajímavá. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Zdeněk Škromach ale sám /souzvuk zvuků/ prohlásil, že by, že by na ministerstvu rád působil, že by rád mohl /souzvuk zvuků/, že by Petrovi rád pomohl. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Nikdo nikoho nevyhazuje. Nikdo neříká, že nebudeme naslouchat hlasu těch, kteří s tím resortem mají nějakou zkušenost. To je podle mě naprosto v pořádku a každá politická strana by asi měla dbát na to, aby lidé, kteří pro něj v minulosti pracovali a měli nějaký názor, nesli tu vlajku nějakou dobu, tak aby ty jejich názory nezapadly. Ale není to o tom, že bychom tady organizovali nějaký masový návrat bývalých ministrů sociální demokracie do státní správy. To se rozhodně neděje. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Návrat ztracených synů nepoškozuje nebo pomáhá to ČSSD? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ne, toto já vůbec nebudu komentovat. Mě zajímá, co se bude dít na těch resortech, jak bude vypadat ta politika, koho si tam ČSSD dosadí, nebo nedosadí, to nechám zcela na nich. A myslím, že i voliči a veřejnost si o tom udělá svůj obrázek sama. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Předseda Fiala už tady hovořil několikrát o požadavcích KSČM, ta v pátek dopoledne zveřejnila usnesení, že je ochotná zvážit toleranci menšinové koaliční vlády ANO a ČSSD, pokud v programovém prohlášení vlády bude 7 jejich priorit. K podpisu se chystá také toleranční patent mezi ANO a ČSSD. Jsou to z vašeho pohledu. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Mezi ANO a KSČM. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Ježiš pardon, pardon, samozřejmě mezi ANO a KSČM. Jsou to oprávněné požadavky KSČM, která by vlastně měla být jen tím, hnusné slovo tolerantem? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak za prvé ta jednání s KSČM vedl pan premiér. My jsme absolvovali s Vojtěchem Filipem asi 2, možná 3 jednání na 6 očí. A během těch jednání vždycky jsem slyšel, že není problém, že ty věci, které komunisté chtěli, tak jsou součástí programového prohlášení. Takže to je informace, se kterou pracuji a předpokládám, že tam žádný kontroverzní bod, který by nebyl obsažen v tom návrhu programového prohlášení už nezbyl. Protože pokud by tomu tak bylo, tak je to problém, protože my to programového prohlášení máme odsouhlaseno. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Jsou to oprávněné požadavky, vy už jste říkal, že úplně ne. Neměla by KSČM být spíš tím, kdo si přečte programové prohlášení vlády, a pak řekne, ano to se nám líbí, ne to se nám nelíbí, než klást přesné požadavky? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No, ale takto přeci je, že KSČM tady není jenom někdo, kdo si něco přečte a přikývne. KSČM je součástí téhle budoucí vlády, bez ní to nevznikne, bude to na ní závislé celá ta vláda. Je to polokomunistická vláda, je to prostě tak. A ono nejde jenom o programové požadavky, které komunisté přinášejí. Jde taky o to, že chtějí mluvit do zahraniční politik, ať už personálně nebo fakticky. Viděli jsme to už teď na příkladu vojenských misí. Bez hlasů pravice by vlastně to nebylo schváleno, přestože Andrej Babiš se divil, jaktože vůbec mluvíme, jak si můžeme dovolit vůbec mluvit. Ale bez našich hlasů by on ty mise nedokázal vůbec prosadit, protože prostě komunisté se postavili proti. A to je podle mě velice závažné a oni budou a mohou stupňovat ty požadavky. Mají i personální požadavky, to ještě nevíme, jaké jsou v těch resortech a v těch jednotlivých. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Chtějí mít lidé přesně vedení státních a polostátních. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No, ale uvidíme kde a jaké. A kam až to daleko půjde. Já to samozřejmě nevím. Připadá mně taky trošku zvláštní, že jakoby to jednání má vést s komunisty hlavně hnutí ANO a ČSSD. Co ČSSD přece bude taky součástí té vlády, tak asi budete muset i vy za to nést odpovědnost. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Ale určitě /souzvuk zvuků/. Já jsem řekl, že, že jsem byl ujištěn, že to, jak je napsané programové prohlášení vlády, není v konfliktu nebo nevznikl tam žádný problém s těmi požadavky KSČM, které jsou asi staršího data. To je pouze akorát nějaké potvrzení z toho, z toho jejich ústředního výboru. Tam já ten problém nevidím. A nevidím důvod vést nějaká, nějaká další jednání, pokud je to vyřešeno. A co se týká personálních požadavků, tak pokud má sociální demokracie kontrolovat 5 resortů, tak já chci jasně říct, že za mnou nebo nebyl jsem kontaktován nikým ani premiérem ani představiteli KSČM s nějakou představou, že by na těchto resortech měla mít KSČM nějaký personální vliv tečka. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Co ty zahraniční mise? Budete nějakým způsobem třeba vy chtít s šéfem KSČM jednat o tomto tématu? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak tam není důvod a to chci poděkovat pravici za konstruktivní přístup, za odpovědný přístup, protože se ukázalo, že jsme schopni, ačkoliv jsme politickými oponenty, tak jsme schopní se shodnout, a když jde o závazky České republiky a naše spojenecké úsilí, tak jsme schopni najít shodu. Já jsem říkal jasně, když KSČM s tím přišlo, že by chtělo změny a snižování, že to je věc, kam sociální demokracie nepůjde. Sociální demokracie nechce dopustit jakékoliv omezení našich spojeneckých závazků a ve chvíli, kdy jsme už vyčlenili ty jednotky. Ať je to Afghánistán, ať je to Mali, ať je to Pobaltí. Ty vojáci cvičili, jsou připraveni v tom systému plánování se s nimi počítá, tak to není možné zpochybnit. A já znovu říkám, já si toho vážím, že k tomu opozice přistoupila takto. Ten mandát je schválený a víceméně pokrývá celé volební období této vlády. Takže já to pokládám za vyřešené. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Nicméně ten problém trvá, protože ta zahraničně politická orientace KSČM mají směřování, je prostě jiné, než jaké je zatím v tradici moderní, současné České republiky a to já jako problém vidím. A vidím to jako problém do budoucna. Mimochodem, když jsme u toho programu, já jsem si srovnával to programové prohlášení jednobarevné vlády Andreje Babiše, té bez důvěry. A toho, co teď vzniklo, tak ono je to vlastně v jakémsi korekčním režimu de facto velmi podobné. Jsou tam určité drobné úpravy a to jenom svědčí o jedné věci, že celý ten program, když se s ním lehce ztotožní sociální demokracie, je vlastně od začátku levicový a žádný prostor pro nějakou pravicovou spolupráci tam od počátku nebyl. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
2 věci, já souhlasím s tím, že ten program je levicový, protože to je program, který hnutí ANO de facto vybralo sociální demokracii a lidé, kteří to psali i to první prohlášení, jsou lidé, kteří dříve pracovali pro sociální demokracii to za prvé. A za druhé k těm misím a k té zahraniční politice, no právě proto v té vládě jsme chtěli ministerstvo zahraničí. A právě proto chci za ministra zahraničí někoho, kdo je garancí toho současného směřování české zahraniční politiky a to Miroslav Poche je. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Stejně nebudete mít tu většinu a budou vám do toho mluvit komunisté, tak to prostě je. Bude to polokomunistická vláda i v tomto směru. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Pane předsedo, sám víte, že za zahraniční politiku odpovídá vláda, nikoliv Poslanecká sněmovna. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale vláda je závislá na KSČM. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Pánové, když jsme, když jsme u té zahraniční politiky a u těch jednotlivých témat, tak by rád otevřel jedno takové konkrétní a to je, to je součást té zahraniční politiky a to je migrační politika, protože z Německa přichází informace o tom, že německý ministr vnitra Horst Seehofer se chystá vracet uprchlíky přímo z hranic s Německem a to uprchlíky ty, kteří požádali o azyl některé ze zemí Evropské unie a nebo v Německu už jednou neúspěšně žádali. Znamená to tedy, že by uprchlíky mohli vracet z hranic třeba i do České republiky. Ty, kteří přijíždí do Německa přes Českou republiku. Jak by měla vláda tuto situaci řešit a vy třeba jako budoucí ministr vnitra. Jak se k tomu postavit? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak za prvé pokud by snad se to týkalo České republiky, tak to podle mě budou jednotky, možná desítky lidí, protože. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Tak víme, že česká, pardon víme, že Česká republika je transitní zemí. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Určitě, ale znamená, že /souzvuk zvuků/. Tím, ale říkáte, že moc lidí tady o azyl nežádá, aby potom odešlo do Německa. O ten azyl by se správně mělo žádat v té první bezpečné zemi, což Česká republika logicky není. A tudíž pokud Německo někoho bude vracet, tak ho pravděpodobně bude vracet do Řecka, potažmo, potažmo do Itálie. Takže z toho podle mě Česká republika nebo tím nebude tak zásadně dotčena. No, migrace, ten zásadní problém je, že státy střední a východní Evropy něco říkají nějakou dobu a do nedávna nám nebylo nasloucháno. Až teď tedy i naši kolegové na západě pochopili, že pokud chceme řešení, které funguje, tak to nejsou kvóty, ale je to systém, který umožní tu situaci řešit mimo Evropskou unii. To znamená, stejně jako je dohoda s Tureckem na tom, že azylanti budou žádat o azyl v Turecku. A ti, co ho dostanou, tak potom nemusí jít tou strasti plnou cestou gumovými čluny a přes Balkán, ale pojedou klasickým způsobem letecky nebo, nebo jinak. A to samé musíme zvládnout ve Středozemním moři. To znamená, já vím, že dohoda s Libyí je složitá. Nicméně i Libye nebo ti, kteří vládnou Libyi, tam to je složitější, dostávají pomoc od Evropské unie, tak součástí té pomoci musí být závazek, že tam se vybudují kapacity a ty lidi budeme držet tam. A ta italská pobřežní stráž nebude fungovat jako taxikáři pro ty pašeráky, že ty lidi prostě vyloví z vody a odvezou je na lampedusu, ale budou je vracet do Libye. A to je řešení, které mimochodem zachrání i desítky lidských životů. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Mně spíš ale jde, pojďme se vrátit zpátky. Německo chce uzavřít ve své podstatě uzavřít hranice. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já bych to neviděl tak silně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A vracet a vracet ty migranty. Nikde se tam nehovoří /souzvuk zvuků/ o tom, že by. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já jsem neslyšel o tom, že by Německo zavíralo hranice. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
To ne, jenom pro ty migranty, kteří /souzvuk zvuků/ neúspěšně zvládali. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Moment, zavřít hranice a vracet migranty, které zachytím na svém území, je rozdíl. Zavření hranic by znamenalo popření Schengenu a to by byla komplikace pokud, pokud, zejména pro nás z hlediska obchodu. Ale pokud to bude o tom, že oni budou na svém území zachytávat migranty a vracet je do země, kde požádali o azyl, tak to se České republiky v drtivé většině případů týkat nebude. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Takže jste přesvědčen o tom, že Německo nebude vracet uprchlíky, kteří přejíždí přes Českou republiku k nám, ale do té země. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Pokud platí, to co řekl pan kolega Seehofer, tak by to musel být člověk, který přišel do České republiky, požádal tady o azyl a odešel do Německa. Pak by se ho to týkalo. Ale to si, to jsem přesvědčený, že je minimum případů. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Uspokojila vás informace od budoucího ministra vnitra, o tom jak řešit uprchlickou krizi? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
No, moc ne, ale já skutečně uznávám, že ta situace není v tuto chvíli úplně jasná. Já velmi podrobně sleduji to vnitroněmeckou debatu, která je mimochodem zajímavá. Může mít na nás velký dopad, na nás velký dopad. Tam se ukazuje, že to, co jsme zastávali my jako Občanská demokratická strana od počátku a nemusíme tedy měnit názory jako někteří jiní politici, tak bylo správné. Dneska už i v Německu se pochybuje o té otevřené náruči paní kancléřky. A vidíme tam vnitrokoaliční spor mezi dvěma sesterskými stranami CDU/CSU a uvidíme, k čemu povede. To, co říká pan Seehofer, tedy předseda CSU a taky a taky ministr vnitra by mělo závažné důsledky i pro Českou republiku samozřejmě. A museli bychom na to reagovat a znamenalo by to závažnou změnu v tom dosavadním chování Německa v migrační politice. Ale já ještě k tomu, co říkal pan předseda. No, podívejme se na to, jak začíná být zpochybňována ta dohoda mezi Tureckem a Řeckem a ta spolupráce. Podívejme se, co se začalo dít v Itálii. Ona ta situace vůbec nebude jednoduchá. Nemůžeme si říct, že byla pro jednou vyřešena. O to důležitější je, aby Česká republika pevně a jasně trvala na těch principech, které si sama řekla, na které se shodla vlastně její politická reprezentace. To znamená, žádné kvóty, žádné řešení, které by ohrožovalo bezpečnost České republiky. Nepřistoupit na nějaké fantasmagorické představy o tom, že migraci vyřeší to, když ty migranty všechny budeme přijímat a rozdělovat je po Evropě. Musíme se k tomu postavit úplně jinak a k tomu vyžaduje a to vyžaduje to, aby Česká republika měla jasně zformulovaný svoje priority a aktivně se účastnila té debaty, protože ta debata o novém azylovém systému, o nové organizaci migrační politiky, ta je vlastně v Evropské unii teprve před náma. A mimochodem, když mluvíme o těch východoněmeckých debatách, tak dnes probleskly zprávy, že kancléřka Merkelová chystá nějaký neoficiální summit, ve které by chtěla znovu řešit migrační politiku se státy, kterých se to týká. Tak jenom doufejme, že v tom, v té debatě bude i Česká republika, protože nás by se to týkalo, kdyby Německo postupovalo tak, jak pan Seehofer teď oznamuje. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já jenom, ale v tomto není rozpor. Já myslím, že ta národní pozice České republiky je jasná a je stejně vnímaná v ODS jako v sociální demokracii a v tomhle já s kolegou nebo s tím, co říkal souhlasím, ale já jsem tady mluvil i o konkrétním řešení. To znamená, pokud je problém s Tureckem hypoteticky, tak to ale znamená, že musíme udržet ten současný mechanismus. Nemůžeme dovolit, aby ti lidé, kteří jsou dneska v Turecku, se znovu vrhli na gumových člunech do Řecka a musíme vyřešit tu situaci na jihu. To znamená Středozemní moře. To je jasný návrh řešení a musíme ty azylanty řešit nebo procesovat jejich žádostí mezi Evropskou unii to za prvé. A za druhé, co se týká pana ministra Seehofera. Já pokud bych měl být ministrem vnitra, tak já se s ním dobře znám ještě z doby, kdy působil jako bavorský ministerský předseda. Teď je tam ta komunikace dle mého názoru bude bez problému. Já jsem připraven samozřejmě ne jen s Německem komunikovat a jsem připraven účastnit se všech relevantních zasedání na Evropské úrovni tak, aby Česká republika byla vidět, a aby ta společnost. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A bude vidět víc, bude vidět víc, pardon /souzvuk zvuků/. Bude vidět víc, než předchozí vláda. Předchozí vládě bylo často vyčítáno, že nebyla v Bruselu právě v těchto otázkách tak slyšet. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak já nemám důvod se jednání v Bruselu vyhýbat. Já to pokládám za součást náplně práce ministra vnitra. Z mé strany tam není ani jazykový problém. Já se bez problému anglicky domluvím, takže jsem schopen se účastnit i neformálních jednání a ta pozice je jasné. Já myslím, že v této oblasti má Česká republika jasně zformulovanou pozici, za kterou stojí všechny nebo drtivá většina politických stran. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
A k tomu dvě věci, za prvé ta pozice nebyla od začátku zformulovaná. My jsme měli stejnou pozici jakou má teď většina české politické reprezentace. Na začátku jsem rád, že jiné strany k tomu dospěly a nebudu, nebudu to komentovat. Jsem rád, že Česká republika nějakou pozici má. Ale druhá poznámka, ta je mnohem podstatnější. To, co se děje v Německu, ukazuje, že se může stát, že i Německo akceptuje, že se vlastně nepovedlo najít celounijní řešení, že žádné není. A bude tvrdě hájit svoje zájmy. A pak Česká republika se musí chovat tak i tak. Já neříkám, že to je ideální vývoj, ale prioritou české zahraniční politiky musí být chránit bezpečnost České republiky, naše národní zájmy a podle toho musíme postupovat. Jestli se nepodaří vyřešit migraci na celoevropské úrovni, což samozřejmě je racionální, protože žádný stát si s tím jednotlivě dneska už neporadí, tak musíme být připraveni i na tuto cestu. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Takže je dobře, že teď bude předseda té Evropské unie Rakousko? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Rakousko, Rakousko výrazně změnilo svůj přístup jak migraci, tak k některým celoevropským řešením řekl bych směrem k realismu. Mně se řada věcí, se kterými vystupuje rakouský kancléř Kurz zdá velmi blízká a jsem přesvědčen, že by tu mohlo dojít k nějakému posunu, ale nedělejme si iluze. Rakousko taky bude tvrdě hájit svoje zájmy a Česká republika musí být ve všech těch debatách připravená hájit svoje národní zájmy. To je hlavní úkol naší politické reprezentace. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Takže Andrej Babiš, který bude jednat s rakouským premiérem příští týden, by měl už nastoupit tvrději než doposud? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak já nevím /souzvuk zvuků/. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Když teda nastává /souzvuk zvuků/ doba, když tady slyšíme /souzvuk zvuků/ nastává doba, že by si státy měly hájit, hájit své zájmy každý sám? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Ne, já jsem, já jsem bral, rozumím tomu, co říkal Petr Fiala tak, že je potřeba hledat celoevropské řešení, protože je samozřejmě výhodnější a my jsme všichni připraveni to řešení hledat ale současně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
To by bylo ideální. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
A být připraven na to, že to nemusí vyjít a to je asi jasné. Asi nikdo z politiků neřekne, že je proti zvyšování bezpečnosti. To jsou všechno naše priority. A pokud to nepůjde zařídit celoevropsky, tak se to bude muset zařídit těmi národními mechanismy. Jenom upozorňuji, že to bude složitější, takže je potřeba hledat to evropské řešení. Já jsem tady o tom systému nebo o tom nástinu v řešení mluvil. Mám pocit, že to, co bylo před 4 lety naprosto nepřijatelné, tak se dneska stává akceptovatelné. Myslím u těch kolegů na západě. My jsme říkali pořád to samé. Tak snad se posouváme tím správným směrem. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ale, abysme to udělali, tak pak se nesmí stát, že třeba někteří čeští europoslanci budou hlasovat pro kvóty nebo pro něco podobného, protože pak se s tím opravdu, opravdu dá těžko co dělat. A k panu Babišovi bych řekl jednu věc, já jsem se na začátku snažil vytvořit nějakou společnou českou pozici v těch jednáních o Evropské unii. Dokonce jsem ocenil to, že pan premiér Babiš řekl, že chce být aktivnější a tak dál. No, ale ubíhá čas, zatím se nezdá, že bychom nějak tu aktivitu v Evropské unii zvýšili. Ona vláda bez důvěry to ani moc dělat nemůže, protože jí nikdo nebere vážně. Takže uvidíme, ale zatím se mně nezdá, že bychom se nějak výrazně posunuli v prosazování českých národních zájmů a českých zájmů v Evropské unii, a že bysme byli silnějším hlasem v té debatě, která v Evropě probíhá. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A už máte třeba dohodnutou nějakou schůzku s Andrejem Babišem právě na toto téma, jak by měl jako? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Ne, teď, teď nemáme dohodnutou schůzku. Já jsem tu jednu inicioval. Očekával jsem, že ty další, jak bylo přislíbeno, bude iniciovat pan premiér, protože si myslím, že bychom se měli představitele klíčových politických sil v této zemi bez ohledu na to, jestli jsou momentálně ve vládě nebo v opozici. Čas od času bavit o tom, kam směřuje Evropa a jaká bude hlavně česká pozice v těch všech klíčových debatách, které tu jsou. A ty problémy, které před námi jsou, jako před Českou republikou, jako členem Evropské unie, opravdu nejsou malé. To si všichni musíme uvědomit a minimálně ten dialog je potřebný, abychom něco pro naše občany v zahraničí dokázali prosadit. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Třeba nějakým způsobem upevnit ještě spolupráci ve V4? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Tak spolupráce v rámci V4 je funkční a myslím si, že V4, jak se svého času říkalo, že vlastně nemá obsah, tak se ukázalo, že v té minimálně v té oblasti migrace a spolupráce v oblasti bezpečnosti, ten obsah tam je a je to důvod existence Visegrádské 4. Otevřeně řečeno, prosazovat názor České republiky bez koordinace ve Visegrádu by bylo daleko, daleko těžší. Takže určitě já si té spolupráce v rámci V4 vážím a musí pokračovat. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Jenom vyloženě vážíte si spolupráce V4, měla by pokračovat. Na odlehčení, na úplný závěr, nepokazí se spolupráce ve V4, když český premiér žaluje Slovensko? 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Já jsem to komentoval, protože jsem na to byl dotazován. Já to nepokládám za nejšťastnější postup, protože je to žaloba předsedy vlády na de facto náš nejbližší stát. Navíc v soukromé věci. Nicméně beru to tak, že to je součást jeho právní taktiky a on tedy musí sám zvážit, do jaké míry tento jeho osobní spor může ovlivnit vztahy se Slovenskem. Podle vyjádření Petra Pellegriniho, slovenského premiéra by se tomu tak stát nemělo. Takže to asi žádné fatální ohrožení není, ale za šťastné to nepokládám. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Pan předseda Hamáček se vyzná v diplomacii, takže ví, že co může jiného říct slovenský premiér. Samozřejmě, že to problém je. Je to jenom součást těch absurdit, které tu vznikají díky problémům minulým i současným, které má premiér Babiš. Můžeme se bavit o vnitřních problémech v souvislosti s jeho trestním stíháním, ale bavme se i o tomto. Vždyť je to úplně absurdní, aby premiér jedné země žaloval sousední zemi ve svém osobním sporu. To je situace, která by nikdy neměla nastat. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
Říká Petr Fiala, předseda ODS, děkuji vám za návštěvu, že jste si udělal čas. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
Pěkný den. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
A děkuji také Janu Hamáčkovi, předsedovi ČSSD, který přišel do dnešní partie, děkuji vám. 

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ 
Také děkuji a na shledanou. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor 
No a vám doma u televizních obrazovek přeji krásnou neděli, dobrou chuť k obědu a nezapomeňte, že v 18:55 tady u nás na Primě začínají Zprávy, které otevřou další témata třeba hned pro tu další Partii. Tak se mějte krásně a na viděnou.