29. října 2013

ODS musí převzít mladí lidé

Oblíbený exhejtman Jan Zahradník je jediný zástupce ODS, kterého poslali jihočeští voliči do Sněmovny. Ačkoli kandidoval až na 11. místě, dostal téměř 22 procent preferenčních hlasů.

Jak vnímáte svůj úspěch? 

Je to trochu podobné pocitu, když jsem byl před třinácti lety zvolen hejtmanem. Taky velká odpovědnost, vlastně vstup do politiky z civilního zaměstnání. Já jsem se ze třídy šel nechat zvolit hejtmanem, teď pracuji na pedagogické fakultě a stávám se poslancem. Nikdy jsem však rozdělanou práci neusekl, vždycky ji dokončil. 

Čekal jste takový debakl ODS? 

Musím říct, že nepatřím mezi malověrné, a před volbami jsem říkal, že atakujeme deset procent zezdola. A s tím jsem si říkal, že těch deset procent je skoro jistých. Proto jsem velmi nepříjemně zklamán, že to je pouhých 7,5 procenta. Ale všechno je relativní. Teď říkám pouhých, ale v jednu chvíli jsme byli médii vystaveni do pozice strany, která nemusí vůbec být v Parlamentu. Z tohoto pohledu můžeme říct: zaplať pánbů za těch 7,5 procenta. 

Ale stejně je to dramatický sešup. 

Skutečně je to minimum, protože já pamatuju doby, kdy jsme měli poslanců šest. Většinou jsme měli čtyři, nikdy ne méně než čtyři a teď najednou jen jednoho. Musím říct, že to je skutečně téma na veliké zamyšlení a veliké změny. 

Co může ODS pomoci vrátit na výsluní? 

Musí přijít mladá generace. Je třeba, aby se kormidla ujali mladí lidé, kteří budou mít sílu lídrů. Otázka je, zda je máme. Já jsem v ODS už 22 let, spoustu lidí znám, ale přitom je velké množství lidí na vrcholných postech, které jsem viděl jen v televizi. 

Sám neuvažujete o nějakém postu ve vedení ODS? 

Teď mě voliči čerstvě poslali do Sněmovny, tak ode mě nechtějte rozestřít plány, že se stanu nějakým vedoucím činitelem v ODS. 

A kdyby ta nabídka přišla? 

To pak budu řešit s tím, kdo s ní přijde, ale nebudu nikomu vzkazovat nic přes média. Jsem však přesvědčen, že se vedení musí ujmout silní a mladí lidi, kteří třeba nebudou mít za sebou takovou voličskou základnu, jakou mám pořád já, ale budou mít sílu a myšlenky a budou schopni stranu vést. 

Co je teď pro ODS nejdůležitější? 

Příští rok nás čekají komunální volby. V komunální sféře je grunt politiky, tam se rodí lídři, odtud přicházejí do velké politiky nadějní a kompetentní lidé. To je podle mě zásadní otázka, udržet ODS v komunální politice. Obhájit, případně získat posty starostů, najít lidi, kteří budou schopni hodnověrně kandidovat v obcích a získávat mandáty jako starostové, jako zastupitelé, a tam ODS udržet. 

A co další sněmovní volby? 

Ty budou klíčové. Za čtyři roky to budou volby, kde se buďto zase zformuje pravice a levice a budou se mezi sebou utkávat na základě ideových zásad. Anebo se posílí nepřehledná skupina politických produktů, které přicházejí a odcházejí. Přicházejí slavně a odcházejí většinou neslavně, tak to, bohužel, je. 

Jste připraven být poslancem na plný úvazek? 

Copak to jde jinak? 

Podívejte se třeba na Michala Haška z ČSSD, který seděl zároveň na židli poslance i hejtmana. 

Já jsem učitelem na pedagogické fakultě a musím řádně dosloužit zimní semestr, ale samozřejmě jinak než na sto procent není možné být poslancem. 

Jakými tématy se chcete zabývat ve Sněmovně? 

Jednak plněním volebního programu ODS, který tady byl mockrát otočen. A zároveň považuju za velmi důležitá naše vlastní jihočeská témata. I když je to celostátní politika, přesto si myslím, že musíme hájit svoje zájmy. A tady je klíčovým zájmem dopravní dostupnost, takže budu prosazovat dálnici, železnici, ale také už konečně rozumný přístup k Šumavě a podporovat naše jihočeské průmyslníky. 

Dovedete si teď představit ODS ve Sněmovně v koalici? 

Kdybych měl v krajském zastupitelstvu jako kandidát na hejtmana 7,5 procenta, nechal bych jiné, ať se starají. I když odpovědnost, která teď leží na lídrech, je obrovská. Národ čeká na to, že z těchto voleb vzejde silná vláda. Všichni to slibovali, počínaje pány Sobotkou a Haškem dohromady a komunisty konče. Při kampaních se vyházejí stamiliony, a jestli je chtějí vyházet za půl roku znovu, ať lidem otevřeně řeknou: Ano, my nejsme schopni se domluvit, a proto si připravujeme další stamiliony na kampaň. Hrozné. 

(Autor: Ludmila Mlsová)

RNDr. Jan Zahradník

poslanec PČR
zastupitel statutárního města