10. srpna 2013

Rozhovor pro deník Právo

Úřadující šéf ODS Martin Kuba ví, že jeho strana je po zradě dvou poslanců a pádu koaliční stojedničky v těžké situaci. Jak řekl Právu, čile komunikuje s exprezidentem Václavem Klausem, a je tedy možné, že ho přitáhne ke spolupráci s ODS, u jejíhož zrodu Klaus stál.

Pane předsedo ODS, kdy jste se prvně dozvěděl, že stojednička, kterou jste se zaklínali, není?

Dozvěděl jsem se to ve středu v odpoledních hodinách před hlasováním, kdy se v chování Tomáše Úlehly a Jana Floriána teprve začalo projevovat, že mají jiný názor. Do té doby jsem takové informace neměl.

Tomáš Úlehla ale říkal, že vám to řekl do telefonu už dva dny předtím, že nejspíš proti důvěře Rusnokově vládě zřejmě aktivně hlasovat nebude.

Takovou informaci jsem od Úlehly vůbec neměl. Telefonovali jsme si, že by bylo dobré, abychom se před hlasováním potkali v Praze. Já byl připraven se setkat, on mi říkal, že den předtím čas nemá a že se uvidíme ve Sněmovně. Ale neříkal, jak se bude chovat při hlasování.

Vy jste předem zjišťoval postoje všech
 poslanců?

Ptal jsem se jich, jestli na hlasování budou a jestli naše pozice platí. Nikdo z poslanců to nerozporoval. Předpokládám, že když je někdo poslanec ODS, poslouchá výroky představitelů strany v médiích, že se aktivně vysloví proti vládě, a má jiný názor, tak by svého představitele měl informovat ve smyslu, že to nemůže dodržet. A takovou informaci jsem nikdy od Úlehly ani Floriána neměl. Dokonce ještě na tom odpoledním poslaneckém klubu padl jasný dotaz, zdali budou všichni hlasovat proti vládě. Tomáš Úlehla tam seděl a nedal najevo jakýkoliv jiný názor.

Úlehla se odvolává na to, že usnesení výkonné rady mu zakazovalo jen aktivně hlasovat pro, nikoliv opustit sál.

Je zbytečné se tím tématem takto zabývat. Úlehla se rozhodl aktivně pomoci tomu, aby tu vznikla vláda strany přátel Miloše Zemana, zřejmě proto, že mají společné přátele, například pana kancléře Vratislava Mynáře. Co dalšího ho k tomu vedlo, na to se musíte ptát jeho.

Ale rebelů mělo být asi sedm. Třeba
 Pavel Bém, Jan Kubata, David Vodrážka…

Takové informace nemám, já jsem se všemi mluvil, probíhala diskuse na začátku klubu, jestli pro nás bude výhodné dodržování programových priorit. Já jsem všem vysvětlil problém grémia, všichni se zachovali tak, jak měli.

Je ale pravda, že ze zasedání klubu nejen Úlehla, ale i pár dalších poslanců odešlo, protože měli jiný názor?

Je zbytečné rozebírat detaily. Vnitrostranické jednání dopadlo tak, jak dopadlo. Dva poslanci nedodrželi dohodu politické strany. Jsme stranou demokratickou, ve které většina respektuje názor menšiny. Myslíme-li si, že do volebního systému mají patřit většinové prvky, a toto přitom nejsme schopni dodržovat sami u sebe, tak to těžko může být uvěřitelné. Pro mě je to zrada dvou poslanců na zbytku ODS a samozřejmě nám to vytvořilo velmi špatnou pozici pro vstup do předčasných voleb. A to je zodpovědnost těch dvou poslanců.

Že vám to nepomohlo, je jisté. Zejména proto, že strana teď vypadá nejednotně. Na druhou stranu nebudou předčasné volby lepší, než kdybyste se do května handrkovali s jakousi koaliční stojedničkou, která byla, jak se ukazuje, jen zbožným přáním?

Ještě krátká poznámka: Jan Florián je jeden z těch poslanců, kterého si voliči vykroužkovali z úplně posledního místa pražské kandidátky, při té iluzorní sestavě, že tím změní politiku. Je to člověk, který nikdy předtím zřejmě neřekl žádné názory, občané ho neznali, jen podlehli hurá akci "vyměňme politiky". Je dobré říct, že je vyměnili za Jana Floriána, který se zachoval tak, jak se zachoval. Předčasné volby pro ODS teď samozřejmě výhodné nejsou. Strana prochází krizovým obdobím, kterým ještě neprocházela. Přes kauzu Petra Nečase až k tomu, že jsme dlouhodobě nešťastně vyklízeli ideové pozice naší strany. Bylo to za éry Mirka Topolánka, bohužel i za Petra Nečase. To se teď sčítá a do toho přišly předčasné volby. Kolegové nás dostali do velmi nepříjemné situace, ale věřím, že ODS předčasné volby zvládne nejlépe, jak toho bude schopna.

Kdo za tu ztrátu ideové podstaty může?

Za vlád Topolánka a Nečase byla ODS v koalicích, kde významně ustupovala. Ještě v letech 2005 jsme významně vyhrávali nad ČSSD ve smyslu toho, že jsme stranou, která je kompetentnější v hospodářských otázkách, schopnější lépe řídit stát. Tyto silné atributy jsme poztráceli. Je ideový problém ODS, že v technologii vládnutí se zapomnělo na ideje a program. Od časů Mirka Topolánka bohužel v ODS přestala fungovat diskuse. Všechno se vyjednávalo na K9 (koaliční schůzky), ve velmi malých uskupeních, a pak se to násilně protlačovalo ve straně. Často to byla rozhodnutí, kde ODS opouštěla ideové principy a to se dnes v celém kontextu projevuje. Petr Nečas bohužel nekomunikoval se svými ministry, nedocházelo k vytváření programových tezí. Když jsme přišli například s deregulačním balíčkem, který měl ulehčit podnikatelům, tak jsme naráželi na ministerstva, která držela TOP 09, jako finance i práce a sociální věci, kde jsme tyto věci neuměli prosadit. Politika ministerstva práce a sociálních věcí byla naopak více podnikatele kontrolovat než vytvářet volný prostor k podnikání. Je tedy třeba říci, že za vlády Petra Nečase ODS neuměla prosazovat svoje principy.

Když už mluvíme o té ideové podstatě. Nejen
 poslanec Boris Šťastný, ale mnohem víc představitelů ODS opět mluví o exprezidentovi Václavu Klausovi, který by se měl vrátit a straně pomoci. Myslíte si, že je to reálné?

Co se týče Václava Klause, já dlouhodobě tvrdím, že je to nejvýraznější politik v pravicovém spektru v ČR, vždycky jsem tvrdil, že jeho sblížení s ODS by straně významně prospělo. Byl jsem ten, kdo se ho nebál zvát na ideové konference ODS, a považuji to za velmi racionální úvahu. S panem prezidentem se určitě chci potkat a diskutovat možnost sblížení.

Myslíte, že by se měl vrátit jako čestný předseda ODS či v jiné funkci?

Já se s panem prezidentem potkávám, řadu věcí s ním diskutuji. Určitě se s ním chci v příštích dnech sejít a znát jeho názor i na tyto věci. Důležité ale je, abychom si o tom povídali, a ne si to vzkazovali přes média. Ale opakuji, že sblížení ODS a Klause by ODS jedině prospělo.

Zpátky k těm rebelům. Vy jste naznačil, že byli uplaceni.

Já jsem použil sportovní žargon, že někdo "prodá zápas". Nemyslel jsem, že byl někdo konkrétně uplacen, a nemám k tomu žádné indicie. To ukáže budoucnost. Minimálně to, že někdo má měsíc svůj podpis na stojedničce, nechává své představitele deklarovat, že strana bude aktivně proti vládě, a nakonec se zachová úplně jinak, vyvolává otázky, jaký byl motiv toho jednání.

Naznačil jste spojení Tomáše Úlehly s prezidentským kancléřem Vratislavem Mynářem, myslíte, že stopy vedou k Hradu?

To, že se lidé od Miloše Zemana snažili přesvědčit co nejvíce lidí k podpoře vlády, se tu všeobecně vědělo. Jak moc se jim to povedlo, nebo nepovedlo, jsme viděli na výsledku. Pokud se Úlehla dobře zná s kancléřem Mynářem, pak já se mohu jen ptát, co ho k takovému rozhodnutí vedlo: rozhodně to nebylo rozhodnutí hájit principy strany, za kterou kandidoval do Parlamentu.

Jak na vás působilo rozhodnutí Karolíny Peake? Rozhodla se podle vás skutečně až poté, kdy se ukázalo, že žádná stojednička není?

Je jasné, že Peake se od začátku pohybovala v té situaci poměrně nemotorně. Ona panu prezidentovi, tak, jak on řekl, velmi pravděpodobně tvrdila, že žádná stojednička není. Pak ji asi zaskočilo, že její klub její názor nesdílel. Měl jsem z ní někdy pocit, že se snaží hovořit za své poslance, kteří už dávno měli jiné názory, než měla ona. Snažila se tu situaci nějak politicky využít pro svou budoucnost. Jak se jí to povedlo, to musí posoudit občané.

Spekuluje se, že někteří členové LIDEM by mohli přejít do ODS. Probíhají už nějaká jednání?

Od začátku jsem LIDEM považoval za projekt, který má složitou politickou budoucnost. Jejich tým nebyl k tomu příliš vybaven. Přesto mám pocit, že jsou mezi nimi ve Sněmovně lidé, kteří mají rozumné politické názory, a kdyby oslovili ODS, jestli by své názory mohli spojit s ní, tak je to možnost. Zatím jsem takovou aktivitu ale nezaznamenal, se mnou o tom nikdo nemluvil. Já jsem s některými členy LIDEM mluvil před hlasováním, ale debata byla spíš o tom, jak vnímají ambice pana prezidenta sestavit svou vládu a jak se staví k podpoře stojedničky.

Jak vůbec vnímáte roli prezidenta Zemana v celé situaci?

Zeman coby velmi obratný politik využil veškerý prostor, který mu dala přímá volba. Ukazuje se, že kritika přímé volby od některých členů ODS byla oprávněná. Zatím se obratně a poměrně agresivně pohybuje na hřišti, které mu ústava dává. Podle mě je velmi nešťastné, když říká o ústavních zvyklostech, že jsou idiotské. Za chvíli by nám mohli z Hradu vzkázat, že jméno poslance má hodnotu jen tehdy, když je k němu přidán notářský zápis. Jestli chce někdo žít v takové společnosti, pak já tedy ne, a tvrdím, že je dlouhodobě destrukční. Je teď na voličích, aby dali hlasy stranám, které chtějí hájit parlamentní demokracii proti poloprezidentskému a prezidentskému systému.

Co s tím chcete dělat?

Naše ambice byla bojovat zachováním parlamentní většiny, tedy stojedničky. V tomto vnímám zásadní chybu a zradu těch dvou poslanců. Dále bychom měli všichni v kampaních definovat, jak se mají strany v Parlamentu chovat. Pro mě by bylo důležité zvýšit většinové prvky ve volebním systému. Voliče dlouhodobě frustrují slabé vlády, lépe by přijali silnou pravicovou vládu a po ní silnou levicovou. Tím vzniká frustrace z politiky a tendence přijímat rychlá řešení, například že mohou vládnout odborníci a nemusí vládnout politici. Strany napříč spektrem by se měly začít chovat výrazně jinak, aby se vrátila důvěra lidí v demokracii. Také by měly říkat, že nové subjekty nejsou řešením. Když dnes poslouchám hesla Andreje Babiše, tak se mi vybavuje Vít Bárta. Ten přece také měl recept na politiku, že všechny staré politiky nahradíme novými. A podívejte se, jak to dopadlo. Jestli někdo byl zodpovědný za rozštěpení koalice, tak to byl Vít Bárta a jeho styl vládnutí s ABL. Čili je to vzkaz pro občany, aby byli ostražití k tomu, až dnes někdo bude říkat – všechny vyměňme, ti noví to budou dělat lépe. Vyměnili jsme je za Víta Bártu, Jana Floriána a další lidi, u kterých jsme vůbec nevěděli, co od nich čekat.

Myslíte, že by v dalších volbách mohly výrazně uspět strany Andreje Babiše a Tomio Okamury?

Těmto stranám a hnutím nahrává to, že se výrazně zvýšil poměr lidí, kteří si myslí, že si v této zemi vedeme špatně. Ono to není reálné hodnocení, v Česku se ještě stále žije velmi dobře, ale je to pocit, který vytvářejí média a politici. Na takových krizích vždycky vznikaly totalitní a fašizující systémy. Je to výzva všem demokratickým stranám vést spolu korektní zápas o ideovou podstatu, ale ne agresivní napadání jeden druhého, na kterém profitují ti, kteří slibují rychlá, razantní řešení. Mám ale pocit, že tyto subjekty neuspějí, termín předčasných voleb jim nevyhovuje. Myslely si, že budou mít na etablování více času. Politika je však nevyzpytatelná. Podívejte se na TOP 09, kteří se ještě loni, po krajských volbách, potáceli na hranici volitelnosti, a dnes má pan Kalousek pocit, že jsou největší strana.

TOP 09 jste k tomu ale výrazně pomohli.

Bohužel jim pomohli kolega Florián a Úlehla. Ostatní poslanci jí nepomohli, ale navenek to samozřejmě vypadá, že jí pomohla celá ODS.

Budou se s tím potýkat všechny strany, ale jak budete financovat kampaň?

Kampaň bude uzpůsobena k tomu, že bude rychlá a krátká. Budeme o ní diskutovat, dáváme dohromady týmy, které ji budou realizovat. Bude bezesporu velmi specifická, ODS se k ní postaví, jak nejlépe bude umět, a uvidíme, jaký bude výsledek. Samozřejmě je fakt, že ODS není v ideální pozici, z mého pohledu bude tato kampaň startem k návratu tam, kam ODS patří. Chci podřídit všechno tomu, aby ODS byla znovu silnou pravicovou stranou, která s třiceti procenty dokáže hájit pravici na české politické scéně.

Počítáte s Miroslavou Němcovou jako s volebním lídrem?

Je to věc, kterou si umím představit. Je třeba, abychom se potkávali na stranických orgánech, abychom definovali nosná témata, jak má kampaň vyznít. To všechno budeme teprve diskutovat.

Slyšel jsem i spekulace o Bohuslavu Svobodovi jako dalším možném lídrovi.

To jsem nezaslechl a považuji to za nereálnou úvahu.

Výkonná rada právě vyloučila šedou eminenci ODS Tomáše Hrdličku. Bylo to podle vás správné?

Pro mě je to složitá otázka. Nemám konkrétní důkazy, že za rozhodnutím Floriána a Úlehly stál Tomáš Hrdlička. Jeho mediální angažmá v tom příběhu, když si člověk s jeho pověstí nedokáže udržet odstup od médií a aktivně se k tomu vyjadřuje, bohužel stranu vhání do situace, že to nějak řešit musí. Já nechal toto rozhodnutí na regionální radě ODS, a pak se k tomu nějak postavila výkonná rada. Politika je o mediálních symbolech, také o tom, jestli ODS řídí někdo jiný než politické vedení. Já tvrdím, že za mého vedení nemůžeme přistoupit na to, že by ODS řídil někdo jiný než řádně zvolené grémium.

Není Hrdličkův vliv na ODS přece jen médii přeceňován?

Musím říci, že tak, jak já jsem před každým kongresem vstřebával situaci, tak musím potvrdit, že vliv pánů Hrdličky, Rittiga a jiných je v tuto chvíli v ODS naprosto minimální. Je to spíš mediální spojení, které se v tom příběhu vytvořilo. Kolem každé strany se takoví lidé motají. Já budu ale trvat na tom, že stranu musí reprezentovat jen lidé, kteří mají osobní integritu, kteří těmto lidem dokážou říct ne. Podobní Hrdličkové se motají i kolem ČSSD a TOP 09, ale strana musí mít odvahu jim čelit a dát jasný mediální signál, že jim čelí. Jsem ale přesvědčen, že jejich vliv je významně přeceňován. ODS si v rámci vnitrostranických bojů problém s "kmotry" vytvořila sama, a dala tím zbraně do rukou politických konkurentů, což nikdo jiný nedělá. Mirek Topolánek tím založil sebedestrukční proces v ODS. Zrovna on, kdy při jeho vládnutí s Markem Dalíkem zažívala ODS nejhorší časy.

TOP 09 dohodla s dalšími stranami odklad hlasování o rozpuštění Sněmovny na 20. srpna, protože předtím by jim chyběli poslanci. Jaký termín předčasných voleb by vám pak vyhovoval?

My jsme vždy říkali, že Sněmovna by měla skončit až poté, co odhlasuje občanský zákoník a zákon o obnovitelných zdrojích. TOP 09 má pořád plnou pusu obrany ideálů, ale v praktické politice se ukazuje, že ta dovolená je přece jen větším ideálem než hájení parlamentní demokracie. My byli peskováni za to, že se k tomu nepřipojujeme, a najednou vidíme, že TOP 09 není schopná dát dohromady poslance, aby Sněmovnu rozpustili.

(Autor: Jan Martinek)

MUDr. Martin Kuba