8. srpna 2013

Chci vědět, co za to dostali

Individuální zájmy u poslanců ODS Jana Floriána a Tomáše Úlehly zvítězily nad týmovým duchem, říká úřadující šéf strany Martin Kuba. Nakolik to režíroval hradní kancléř Vratislav Mynář a vlivný člen pražské ODS Tomáš Hrdlička, nechce spekulovat.

Vláda Jiřího Rusnoka důvěru nedostala. Ani vy nemáte 101 hlasů na podporu kabinetu Miroslavy Němcové. Co tomu říkáte?

Bohužel se v týmu ODS ukázalo, kdo nemá charakter a neumí dodržet týmového ducha. Je to situace, která mi jako předsedovi radost nedělá. Rozhodnutí těch dvou pánů je jejich osobní. Nerespektovali stranickou většinu a to, co jsme deklarovali v ODS. Budoucnost musí ukázat, co je k tomu vedlo. Jaké jsou benefity toho, že se tak rozhodli.

Máte indicie, co to bylo?

Přiznám se, že nevím. Jsou to jména, která se v minulosti snažila diskutovat o ideové podstatě u daní. Bohužel se ukazuje, že to není o idejích. Jsou to lidé, kteří ve straně využívají jakoukoli záminku, aby prosazovali své individuální zájmy. Pro mě je k zamyšlení to, že pan poslanec Jan Florián je jeden z těch, kteří se dostali do sněmovny díky kroužkování – dokonce z posledních míst. Občané do těchto politiků vkládali naději. Ukazuje se, že to není univerzálně funkční model.

Co s nimi teď budete dělat?

Nemohou být dál součástí poslaneckého klubu ODS (večer už byli oba vyloučeni – pozn. red.).

TOP 09 už podepsala žádost o svolání mimořádné schůze na rozpuštění sněmovny. Jak se postavíte k této cestě k předčasným volbám?

Předčasné volby jsou jednou z variant, která se teď otevírá. Chceme se o tom bavit – s našimi partnery z koalice i s ČSSD. Pro nás bude toto rozhodnutí důležité i z hlediska časového zasazení, například kvůli schválení rozpočtu. Nesmíme termínem ohrozit chod Česka. Diskuse o předčasných volbách je teď plně relevantní, to respektujeme a povedeme ji.

Sehrálo svou roli i to, že Tomáš Úlehla sedí ve správní radě Nadačního fondu Kopretina s kancléřem Vratislavem Mynářem?

To je třeba se ptát těch pánů. Historicky se znají, mají k sobě blízko, to je naprosto jasné. Nechci ale posuzovat, jaké byly jejich motivy pro to, že se takto rozhodli.

Jak budete kromě vnitrostranických jednání postupovat vy sám?

Pro mě se nic nemění. Hodlám udělat všechno pro to, aby se ODS vrátila tam, kam patří. Aby dokázala hájit zájmy pravicových občanů. Jsem přesvědčen, že pravice to v Česku potřebuje a že si to značka ODS i 23 tisíc jejích poctivých členů zaslouží. Pro stranu to, že jsou tady lidé, kteří selhali a nedodržují pravidla, nemůže být likvidační. Byť to teď pro nás bude složité a čeká nás dlouhá cesta i hodně práce. Jsem ale připraven to absolvovat.

Co uděláte v
 ODS s lidmi, jako je Tomáš Hrdlička, který volá po mimořádném kongresu strany už letos v září? Na něm byste se měli zamyslet nad idejemi, personáliemi a jít do předčasných voleb.

Zaznamenal jsem mediální výstupy pana Hrdličky. Myslím, že to budou věci, o kterých se musíme bavit na stranické půdě. A rozhodnout se, jak se k nim postavíme. Nemá cenu to rozhodovat v těchto emotivních chvílích. Rozhodnutí, které kolegové udělali, je totiž složité pochopitelně pro zbytek klubu i pro ODS.

(Autor: Jan Kálal)

MUDr. Martin Kuba