31. května 2013

Vítěze tendru o Temelín oznámíme, až bude na stole slušná cena. Dříve ne

Termín, kdy Česko oznámí vítěze tendru o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, není podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby "vtesán do kamene". Vláda bude trpělivá a rozhodne teprve v okamžiku, kdy se jí bude jedna ze dvou nabídek opravdu zamlouvat.

Co vyplynulo z vašeho jednání s ruskými partnery o dostavbě jaderné elektrárny Temelín?

Dali jsme na srozuměnou, že je pro nás důležité, aby nabídka pro Temelín byla co nejefektivnější. Je také třeba říci, že argumenty, o kterých mluvil ministr financí Kalousek, nepovažuji za úplně relevantní, protože trh s energií v Evropě pomalu přestává fungovat a téměř se nedá mluvit o tom, že by se investorům něco vyplatilo postavit v tržní ceně.

Čím je to způsobeno?

Bohužel politikou Evropské unie, která řadou zásahů do trhu a podporou obnovitelných zdrojů ho natolik pokřivila, že dnes samozřejmě žádná investice nemůže tržně obstát. Říká se, že jedna megawatthodina je na trhu za 40 eur, ale on v podstatě žádný trh neexistuje. My se musíme u Temelína zamyslet nad tím, že to je investice na 60 let a tu nelze posuzovat pouze z pohledu dnešní a velmi vykloubené ceny elektrické energie. Zadruhé, chcemeli snižovat podíl uhelných zdrojů, tak příliš možností, jak vytvářet stabilní energetiku, pro náš náročný průmysl nemáme. Racionální směr spatřuji v jaderné energetice. Ale jak jsem řekl, cena musí být maximálně efektivní, na účastnících tendru dále požadujeme záruky za to, že stavba bude provedena dostatečně včas a bude kvalitní.

Jaký dojem na vás učinila návštěva staveniště Leningradské jaderné elektrárny číslo dvě?

Potěšilo mě, že jsem na této elektrárně viděl, že stavba běží podle předpokládaného harmonogramu. To je, myslím, velmi důležité a bylo to pro mě potěšující. A poslední je samozřejmě podíl českého průmyslu, to je pro nás klíčové.

Jako novináře mě dost překvapilo, že Rusové, podrobně popisující technické parametry LAES 2, se během prezentace sami zmínili o "výrobním incidentu" v červenci roku 2011, kdy se během betonářských prací na jednom z objektů zdeformovala jeho konstrukce.

Myslím, že prezentace byla pojata velmi reálně. Pro mě to byla velmi příjemná návštěva, protože zástupci společnosti mluvili velmi otevřeně o všech těch procesech. Když se podíváte na realizaci nynějších projektů v jiných zemích, například na to, co se děje ve Finsku, kde měla být jaderná elektrárna už dávno spuštěna, ale není a má v důsledku toho mnohem větší náklady, to je něco, co v České republice nechceme. A musím říci, že tady byl ten pohled mnohem, řekněme, optimističtější. Stavba leningradské elektrárny běží podle harmonogramu a to je bezesporu také důležitá věc podmiňující efektivitu té stavby.

Kdy asi bude vyhlášen vítěz temelínského tendru? Původně se uvádělo letošní září či obecněji podzim…

Já myslím, že vítěz musí být vyhlášen v momentě, kdy se dostaneme na co nejoptimálnější a nejefektivnější nabídku. Není nutné to podrobovat nějakému datu. Tvrdím, že za český stát, za ČEZ je třeba vyjednávat tak, abychom dosáhli úplně co nejoptimálnějších podmínek. Takže termín vyhlášení vítěze tendru není vtesán do kamene. Říkejme tedy, že tendr by neměl být zastaven nebo odložen. Jsem přesvědčen, že v rámci vyjednávání je ještě prostor, kdy se chceme dostat na efektivní cenu. Čili pro mě je v této chvíli stokrát důležitější než termín vyhlášení výsledků tendru debata o těch parametrech, o nichž jsme mluvili.

Nenabídla ruská strana během jednání něco takříkajíc "za oponou", tedy nad rámec toho, co je oficiálně známo? Řekněme lákadla nebo cukrátka pro české firmy?

Žádná cukrátka navíc ne. Ruská strana byla informována, že podíl českého průmyslu je pro nás důležitý. Deklaruje, že jeho podíl na této zakázce bude kolem 70 procent. To považuji za korektní. Dávali jsme všem uchazečům najevo, že to pro nás bude velmi důležité. Tohle není o žádných cukrátkách, to je o konkrétních parametrech cenové nabídky, o moderní a bezpečné technologii, o včasném postavení i účasti českého průmyslu.

V Evropské unii se často hovoří o silné závislosti na dovozu energie z Ruska. Jak tento problém vnímáte?

Je to dáno tím, že Ruská federace má na svém území poměrně dost zásob. Pro nás je důležité, že například v oblasti ropy a plynu existuje diverzifikace zdrojů, můžeme odebírat i odjinud. Ale pro mě je jaderná energetika především něčím, čím si můžeme zajistit palivo na pět či šest let dopředu. To není plyn, kde stačí v podstatě otočit kohoutkem a zastavit toky, čímž se ekonomika ocitne v nedostatku. Jádra si můžete do republiky přivézt na pět let dopředu a mít ho v zásobách paliv, což my pro státní hmotné rezervy plánujeme. A ČEZ by měl držet dostatečnou zásobu jaderného paliva. V tom je jaderná energetika velmi výhodná. Takže já zde vidím skutečně minimální závislost.

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu