18. března 2013

Opatření ČSSD se obrátí proti těm, kterým měla pomoci

ODS svůj program nepochybně také představí, ale musí být reálný, a ne jako tradiční plejáda populistických slibů, kterou o víkendu představila ČSSD.

 

Jak na vás zapůsobila ekonomická strategie ČSSD z jejího sjezdu? 

Doslova mne vytočilo, když jsem slyšel sociální demokraty hovořit o Novém začátku pro naši zemi a současně jejich stínový ministr financí Jan Mládek mluví o tom, že živnostníci parazitují na zaměstnancích. Je to proto spíš Začátek konce pro naši zemi. Vnímám to jako plán směřující proti živnostníkům, drobným a středním podnikatelům, kterým hodlá sociální demokracie vytahat další peníze z kapes, aby je mohla rozhazovat za populistická opatření, na kterých je celý soc. dem. program postaven. Myslím, že při vzpomínce na pastelkovné je všem jasné, jak efektivně peníze sebrané živnostníkům ČSSD hodlá utratit. 

Zavést dvě daňová pásma je pro vás asi nepřijatelné? 

Je to další víceméně populistické opatření. Mělo by naprosto zanedbatelný dopad na zvýšení příjmů státního rozpočtu a negativní efekty by převážily. Došlo by k odlivu schopných lidí do zahraničí, kde jim pro práci budou schopni připravit atraktivnější podmínky. Případný takový krok vyžene ty schopné ze země a podlomí naši konkurenceschopnost. Považuji to za trestání úspěchu, schopnosti a vzdělání. Historie prokázala, že růst přímých daní má demotivující efekt pro podnikatele a všechny aktivní lidi. Za mnohem spravedlivější považuji zvýšení daní nepřímých, které dopadají na všechny stejně. 

ČSSD zamýšlí zvýšit i daně firmám na 21 procent a pro banky, telekomunikační a energetické firmy zavést 30procentní sazbu. Není to řešení, jak dluh výrazněji snižovat? 

Ne. Jde jen o snahu lidem namluvit, že v ČR máme jen bohaté firmy a podnikatele, které stačí jen pořádně zdanit a je vyhráno. ČSSD si neuvědomuje, že dnes celá Evropa bojuje o konkurenceschopnost a udržení na trzích proti rostoucím asijským ekonomikám. Pokud se to nepovede, firmy budou zanikat a lidé v ČR ztrácet práci, a ani Bohuslav Sobotka a Jan Mládek jim ji neseženou. 

S nutností valorizovat minimální mzdu snad ale souhlasíte. O možném zvýšení přece už panuje shoda i vaší vlády s odbory a zaměstnavateli. 

Při našich jednáních se hovořilo o naprosto jiných číslech. ČSSD se ohání, jak bojuje za zaměstnance a kritizuje vládu za rostoucí nezaměstnanost. Přitom prudké zvyšování minimální mzdy v recesi jde proti zájmům zaměstnanců i zaměstnavatelů. Je to další brzda ekonomiky, za kterou chce ČSSD zatáhnout. Pokud ČSSD zvedne minimální mzdu o 50 procent, pošle tím na dlažbu další tisíce lidí. Při zvýšení dalších daní a odvodů se každý zaměstnavatel bude muset rozhodnout, které zaměstnance propustí. A samozřejmě to budou ti nejméně kvalifikovaní, tedy ti s minimální mzdou. Opatření ČSSD se tak obrátí proti těm, kterým měla pomoci. 

Určitě vás ale muselo ale potěšit, že Bohuslav Sobotka už neuvažuje o snížení DPH. 

Tady se plně ukazuje pokrytectví ČSSD, která ještě před třemi měsíci kritizovala vládní návrh zvýšení DPH a nyní sama přiznává, že bylo pro udržení veřejných rozpočtů nezbytné. Není to zdaleka poprvé, kdy ČSSD převrací svou argumentaci naruby a točí se jak korouhvička ve větru. Před volbami 2010 taky slibovala třinácté důchody z dividend ČEZ, aby za čtyři měsíce po volbách uznala, že to nejde. Jediný pozitivní záblesk reality v naprosto populistickém programu je zatím oddálení debaty od konkrétního přijetí eura, když soc. dem. říkají, že by jej Česko mělo zavést, až budeme mít stabilizované veřejné rozpočty a ekonomika na to bude dostatečně připravená. 

Neměla by si ODS ujasnit, čím chce voliče, kterých výrazně ubývá, získat? Situaci růžově nevidí ani bývalý předseda Mirek Topolánek, jak o tom mluvil v sobotním Právu. 

ODS svůj program nepochybně také představí, ale musí být reálný, a ne jako tradiční plejáda populistických slibů, kterou o víkendu představila ČSSD. Myslím, že pohledy Mirka Topolánka na situaci v ODS mohou být v mnohém inspirativní. Jeho dnešní odstup mu podle mého umožňuje lepší pohled, než když byl v centru dění jako předseda. Je fakt, že mu ale dnes řada lidí, a někdy trochu i právem, vyčítá, že to zní, jako by ani předsedou ODS nikdy nebyl. Přitom dnešní podobu strany formoval. Musím ale uznat, že když mám příležitost s ním mluvit, řada jeho pohledů je velmi logických a ODS je pro něj pořád hodnotou, kterou má v sobě. Přestože jsme spolu, když byl předsedou, často bojovali a v řadě názorů se rozcházeli, vážím si ho jako chlapa, který má svůj názor a je ochoten za něj bojovat. 

(Autor: Vladimír Vácha)

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města