28. března 2023

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) návrh zákona, který by měl uzákonit podobu a užívání znaků a vlajek Čech, Moravy a Slezska, označil za milý. V Událostech, komentářích ČT24 zároveň podotkl, že v tuto chvíli nemá žádný faktický význam tyto symboly obnovovat. Poukázal rovněž na to, že by se měl spíš řešit stát jako celek než hledat rozdíly.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin Kuba uvedl, že v tom postrádá smysl. „Myslím, že historii nikdo nemaže. Ti lidé se tak přirozeně cítí, ale všichni bychom se měli cítit, že žijeme v České republice a je to po dlouhé době roztomilé téma, u kterého vlastně nikdo není proti,“ podotkl a dodal, že ale cítí více problémů, které by poslanci měli řešit, než je zrovna tento.

Zmínil rovněž, že v této otázce spatřuje určitá rizika v tom, že Česko je země, která je rozdělena na největší počet obcí v celé EU. „Ono se to pak ukazuje při řízení toho kraje a musím říct, že my jsme měli opravdu velký problém i ve vyhlášení nouzového stavu – svolat dohromady těch 640 starostů, které máme v Jihočeském kraji,“ podotkl Martin Kuba s tím, že neustálé boje „kdo je kdo“ nás limitují v řízení státu.

„Všichni jsme lidé, kteří žijí v České republice, byť možná na historicky jinak pojmenovaných územích. A měli bychom hledat takový model, abychom tu zemi řídili tak, aby se lidem v ní co nejlépe žilo,“ podotkl s tím, že nepopírá češství či moravanství. „Já spíš bych trošku varoval před hledáním těch rozdílů a spíše bych se snažil směřovat k tomu, abychom celý stát řídili jako jeden celek a co nejefektivněji.“

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení