23. června 2022

ČRo Plus: V dnešní situaci tvrdit, že Česko a EU dělá málo pro ekologii, je hodně odvážné a možná i bezohledné

(ČRo Plus) Městský soud v Praze vyhověl stížnosti občanů zastoupených spolkem Klimatická žaloba, že stát nedělá dost v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. „V dnešní situaci tvrdit, že Česko, potažmo Evropská unie dělá málo, je hodně odvážné a možná i bezohledné,“ říká poslanec Václav Král (ODS).

Celou debatu s Václavem Králem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Aktuální soudní rozhodnutí bych nepřeceňoval, reaguje poslanec. Upozorňuje, že zatím není známé ani písemné vyhotovení rozsudku.

„Navíc je evidentní, že ministerstva proti tomuto rozhodnutí podají kasační stížnost a také vymahatelnost rozsudku je nejistá. Podle soudu jsou adaptační opatření v pořádku, že žaloba proti vládě se odmítá a tak dále. A soud tam také správně říká, že konkrétní ministerstva se snaží situaci řešit,“ upozorňuje člen sněmovního výboru pro životní prostředí Václav Král.

Pařížská dohoda je velice obecná a nevím, jak závěry z ní mohou být právně vymahatelné, říká poslanec Václav Král.

„Nicméně trendy jsou naprosto jasné. EU i Česko mají své cíle, máme své národní cíle. Jsem rád, že enviromentální cíle jsme splnili. Můžeme vycházet například i z politiky ochrany klimatu, adaptační strategie a podobně, v praxi to řešíme každý den. Akorát nevíme, jakým způsobem v této situaci jít dál. Technologické možnosti jsou omezené a všechno stojí obrovské množství peněz a myslím, že umělé pokřivování trhu není v souladu s klasickým přirozeným vývojem věcí,“ konstatuje Král.

A pokračuje: „Ekologie je skutečně luxus a jsem rád, že v EU a v Česku si ho můžeme dovolit. Musíme si ale uvědomit, že tento luxus si může dovolit pouze bohatá, nezadlužená a svobodná společnost. Mám obavu, že k tomu aktuální vývoj nesměřuje. Není to jenom o válce na Ukrajině, měli jsme na tento problém zaděláno daleko před současnou situací.“

Ing. Václav Král

poslanec PČR