14. června 2022

Události, komentáře: Uzavření pražského asistenčního centra je politické gesto

(ČT 24) Nejde o nátlak, ale o manažerské rozhodnutí, které mi přijde jako jediné logické, uvedl v diskuzním pořadu Události, komentáře pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v souvislosti s uzavřením asistenčního centra v Praze. Podle něj je v hlavním městě čtyřikrát více uprchlíků než v jiných krajích. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) podotkl, že to primátorovi nemá za zlé, ale podle něj jde spíše o politické gesto.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

„Politicky to hrotí a je třeba říct, že oproti ostatním krajům se Praha nepostarala o násobně více lidí,“ uvedl Martin Kuba a dodal, že motivaci Hřiba rozumí s tím, že nepůjde umístit děti do škol.

„Na druhou stranu, je to víceméně politické gesto, protože ti lidé, když přijedou do Prahy a budou tam mít nějakého známého, například kamaráda, u koho se ubytují, tak se prostě zaregistrují, protože je neregistruje ani Zdeněk Hřib, ani magistrát – registruje je odbor azylové a migrační politiky, cizinecká policie ve spolupráci s hasiči,“ uvedl. Dodal také, že v Praze žila velká diaspora Ukrajinců už před válkou, kam za nimi nyní přišli jejich přátelé či rodina.

Martin Kuba pražskému primátorovi oponoval, že sám zatím nepřišel s jediným návrhem, ale pouze opakuje obecné fráze. Dodal, že mnozí uprchlíci bydlí v Praze u známých a nelze za nimi přijít a oznámit jim, „že je tu nechceme.“ Na to podle Kuby neexistuje žádný právní nástroj. Dodal, že lze motivovat lidi například v Táboře, aby nabídli více kapacit, a to tím, že jim za ubytování dají větší částku než lidem v Praze. „Je třeba hledat řešení, bavit se o nich,“ zdůraznil Martin Kuba.

Přepis debaty:

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pražské asistenční centrum pro uprchlíky se zítra večer uzavře. Po dopoledním jednání krizového štábu to potvrdil primátor Zdeněk Hřib. Podle něj jsou kapacity v hlavním městě vyčerpané a je potřeba uprchlíky motivovat k odjezdu do dalších regionů.
Hejtmani ale s rozhodnutím pražského primátora nesouhlasí.

Martin PŮTA,
hejtman Libereckého kraje /SLK/:
Já si nemyslím, že krizi a nějaké problémy při odstraňování té krize jde dělat tímhle způsobem. To znamená, že jedno asistenční centrum se zavře s odkazem na to, že je přetížené.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A pražský primátor Zdeněk Hřib tady ve studiu. Dobrý večer.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Na dálku zdravíme
hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu. Dobrý večer i vám.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký večer z Budějovic.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A s vámi, pane Kubo, začnu. Vy jste totiž dnes Českému rozhlasu řekl, že uzavření pražského asistenčního centra metropoli stejně nepomůže. Čili tady panu primátorovi vzkazujete, že udělal chybu. Máte mu to hodně za zlé?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ne, já mu to nemám za zlé. Já musím říct, že jsem od začátku říkal, že vlastně ta péče o uprchlíky bude mít 2 fáze, a teď na to logicky dochází. Říkal jsem, že je něco jiného uložit ty lidi na 2 nebo na 3 měsíce na nějaká lůžka. A něco úplně jiného je zajistit takový počet lidí, aby tady našel práci, mohl tady dlouhodobě bydlet, jejich děti mohly chodit do školy, měli tady lékaře. Jsou 2 odlišné disciplíny. Od začátku jsem na to upozorňoval a teď se to děje. Já rozumím panu kolegovi Hřibovi v tom, že on vlastně říká – my teď nebudeme mít pro děti těch uprchlíků školy. To je vlastně to, co jeho motivuje. Akorát je třeba narovinu popsat to, co Zdeněk Hřib jako prezentuje, že on zavře nebo Praha už nebude přijímat lidi, je víceméně politické gesto, protože ti lidé do té Prahy dneska, když přijedou, budou tam mít nějakého známého, kamaráda nebo někoho, u koho se ubytují, tak se prostě v Praze zaregistrují, protože je neregistruje ani Zdeněk Hřib, ani magistrát, registruje odbor azylové, migrační politiky, dělá to cizinecká policie ve spolupráci s hasiči. Zdeněk Hřib tady politicky trochu jako demonstruje nějakou svoji pozici a trošku bych řekl, že to politicky jakoby hrotí a je třeba říct, že oproti ostatním krajům nepřijala Praha nebo nepostarala se o násobně víc lidí, protože když se podíváte, kolik třeba ubytoval Liberecký kraj nebo Jihočeský, ale opravdu ubytoval v těch zařízeních – v našich, internátech, těch, těch jakoby městských a krajských, v těch hotelích a penzionech, tak Praha má jednotky tisíc, třeba 4,5 tisíce. My v jižních Čechách máme 3,5. Ten Zdeněk Hřib neříká v tomhle pravdu. Proč je v Praze mnohem více lidí? No, protože tam byla velká diaspora Ukrajinců už před válkou. Ti lidé tam přišli za nimi, za svými známými a také je třeba říct, že Praha jako velkoměsto v ní často žijí lidé, kteří nejvíce řešili tu ukrajinskou krizi, byli nejvíc ochotni ze začátku pomáhat. Je to sociologické složení toho města. A ti lidé, kteří tam bydlí a kdy Zdeněk Hřib říká, my jsme je ubytovali, ne, tam je ubytovali Pražané. A v téhle chvíli ano, narážíme, ale to nejen v Praze, ale i v řadě dalších okresních měst na tom, že pro ty děti nebudeme mít třeba kapacity ve školách...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane Kubo, děkuju. To už je hotová přednáška. Omluvám se. Pane Hřibe, čím to uzavření pomůže?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Z mého pohledu opravdu nedává smysl registrovat ty lidi v místech, kde je prostě už nedostatek kapacit, protože Praha je přetížená. Já jsem na to upozorňoval dlouhodobě vlastně 3 měsíce opakovaně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ale já se ptám, čeho chcete dosáhnout, o co vám jde, protože podle
hejtmana Grolicha jde z vaší strany o nějaký nátlak, tak o co jde?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Nejde o nátlak, jde o manažerské rozhodnutí, které mi přijde jako jediné logické, protože opravdu v tuto chvíli v Praze je 4× více uprchlíků na hlavu než v některých jiných krajích. My tady máme asistenční centrum, které myslím si, že v průběhu zítřka se dostane na 100 000 zaregistrovaných lidí, troufnu si tvrdit, že to je o řád výše, než je drtivá většina asistenčních center zbylých. Tohle to je jsou prostá fakta a čísla. Ale tady nejde jenom o školy.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ale to, že bude Praha logicky nejvíc zatížená, s tím se asi muselo počítat, vy jako primátor jste s tím taky asi počítal? Tak jsou nutné tyhle cavyky?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já jsem od začátku říkal, že je nutné mít nějaký mechanismus pro relokaci uprchlíků, to znamená, že je nutné zajistit, aby se dosáhlo nějakého rovnoměrnějšího rozvrstvení uprchlíků v České republice. Z mého pohledu jde o lidi, o které se máme postarat, ale musíme to dělat efektivně tak, abychom za státní peníze nevytvářeli někde problém, který pak za státní peníze budeme řešit, což je bohužel to, co se teď děje.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A vy nevíte, co bude dál? Vít Rakušan totiž říkal před jednáním sněmovny, tvrdil, že vás informuje, říkal, co všechno chystá, kolik peněz uvolní, že vás zval na nějakou strategickou skupinu. To je málo?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
No tak, že...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Znělo to tak, že víte, co bude. Pan Kuba tady mluvil o nějakých dvou fázích, dvou disciplínách, tak vy jste na to nebyl připraven?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ještě jednou, já jsem upozornil na tento problém už v březnu. V květnu představila vláda ten datový model, ze kterého jasně vyplynulo to, co my jsme celou dobu tvrdili, to znamená, že skutečně Praha a některá další místa také jsou již přetížená. Takže jsem se logicky začal ptát znovu potom B, to znamená, co s ním budeme dělat. Usiloval jsem o to, aby vznikly nějaké mechanismy, mechanismy té motivace k té relokaci, k tomu přemístění. Já jsem navrhoval to, že by se nevyplácely ty dávky uprchlíkům v místech, která jsou již přetížená. Na to mi bylo řečeno, že teda to prý údajně možné není, zatím jsem nedostal žádné podrobnější právní zdůvodnění, které by odkazovalo na nějakou evropskou legislativu nebo něco podobného. Snad bych ho měl dostat ve čtvrtek. Uvidíme, zatím jsem fakt nedostal nic, co bych mohl nechat nějaké právníky nějak přezkoumat nebo nechat navrhnout nějaké alternativy. Ale myslím si hlavně, že ty alternativy by měl navrhovat někdo jiný, to by se mělo stát skutečně vysokou vládní prioritou, protože to řešení ukrajinské uprchlické krize tady s námi bude ještě nějakou dobu a musí to opravdu koordinovat premiér, protože jde nejenom o koordinaci jednotlivých ministerstev mezi sebou, včetně ministerstva financí, ale také jde o koordinaci se samosprávami, protože na tom místě, kam by se mělo přemisťovat, je pochopitelně také nějaký starosta, který se o to bude muset postarat a bude to muset řešit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, proč to pan premiér nekoordinuje?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já myslím, že to koordinuje. Ale já se obávám, že tohle to povídání pana kolegy Hřiba já už slyším po xté a neslyším tam jako jediný nápad. On vždycky řekne, to není moje práce. Ale na druhou stranu, já, když jsem třeba připravil očkovací strategii v Jihočeském kraji, tak mi bylo jedno, co říká vláda. Prostě jsem si spočítal, jak to má vypadat a přišel jsem s nějakým návrhem. Já jsem dneska ráno Zdeňkovi Hřibovi říkal, tak se postav a řekni, jak to chceš udělat. Protože opravdu ti lidé bydlí u svých známých, kamarádů někde a ty tam chceš přijít a říct jim – my vás v Praze nechceme. Jakým nástrojem právním tohle to uděláme? Ti lidé nejdou převézt jakoby násilím. To tak nejde. Takže pokud si racionálně bez politických nějakých jako výměn názorů řekneme, co můžeme dělat. Tak vláda může motivovat třeba lidi a teď třeba řeknu v Táboře, aby nabídli více svých ubytovacích kapacit. Může říkat – my už lidem v Praze nebudeme přispívat na to, že někoho u sebe ubytují a dáme větší částku v Rožnově pod Radhoštěm, v Táboře. To může některé Táboráky a lidi z Rožnova motivovat k tomu, že řeknou, tak já sem toho Ukrajince vemu. To je 1 věc, kterou může udělat vláda. Ale pak je druhá, že ten Ukrajinec musí mít tu ochotu se zvednout a popojet tam dál. A tady já tvrdím, že musíme přijít s tím, že těm lidem musíme říct, někdy v září, v říjnu nebo někdy, a to opravdu na vládě, končí ta situace, že za vás budeme platit ubytování, dávat vám sociální dávky, pokud tady chcete zůstat, budete se muset zapojit do toho systému stejně jako čeští lidé, protože každá česká rodina vlastně pak nakonec musí zvažovat, jestli Praha pro ni není moc drahá, jestli si třeba při méně kvalifikované práci tam může dovolit nájem, a to teď vlastně ti Ukrajinci vůbec nemusí, protože oni dostanou 5000, 6 se jich nastěhuje do bytu třeba 2+1 a jsou schopni zaplatit poměrně vysoký nájem. To by česká rodina vlastně jako neudělala. A já chápu, že oni žijí v jiných komunitách, jsou tady jako dnes pro ně ve stresové situaci a chovají se jinak. Takže z mého pohledu ten jediný motiv je těm lidem už říct - ano, my jsme se o vás přechodnou dobu postarali úplně se vším, ale pokud tady chcete být, tak musíte vlastně přijmout stejná práva a také povinnosti, která mají čeští obyvatelé, protože jedině v té chvíli, kdy ten člověk bude muset přemýšlet, že na nájem má něco přidat, že si ho možná v té Praze nemůže dovolit a že by třeba v Rožnově pod Radhoštěm, anebo v Táboře sehnal ubytování a k tomu školu a k tomu pro sebe práci, tak najednou vznikne motiv, aby se z té Prahy jakoby posunul. Když tohle neuděláme, tak ten mechanismus mít nebudeme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, dobře. Váš pohled, pane Hřibe.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
No, tak já nevím, jak se to liší od toho, co říkám já, vždyť já celou dobu říkám to, že jen nutné...


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Neříkáte nic, pane primátore.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
... přestat vytvářet ten problém za státní peníze, abychom ho pak za státní peníze nemuseli znovu řešit. Ano, jedná se skutečně o to poskytování dávek. Pokud je uprchlík nebo spíš teda bych měl říct uprchlice, protože jedná se hlavně o exodus spíše žen s dětmi, ale pokud tady už má práci, má najitý vlastní nájem a podobně, tak samozřejmě Praha je otevřená všem lidem, kteří sem přicházejí s dobrými úmysly. Ale pokud se jedná o člověka, který je nějakým způsobem závislý na státních dávkách, tak dle mého názoru opravdu musí strpět nějaké omezení v tom smyslu, že prostě se o něj nebudeme starat úplně kdekoliv, ale v těch lokalitách, kde ty rezervy jsou. To znamená, já říkám, buď omezit to vyplácení dávek v lokalitách, které jsou plné, nebo je možné jít po tom návrhu, který navrhuje Daniel Hůle z Člověka v tísni, který říká, že je nutné přesunout z Prahy 30 000 uprchlíků jinam, jinak hrozí velký sociální problém. A ten navrhuje na to jít vlastně přes školní docházku, to znamená, ty rodiče, kteří nedají své dítě do školy, například z toho, že tam prostě ta kapacita není, tak budou tedy omezeni v tom, že nemohou dostat ty dávky, což je bude motivovat k tomu, aby se přesunuli do jiných regionů. Anebo se můžeme bavit i o tom, že skutečně přestaneme úplně vyplácet jakoukoliv podporu na to bydlení v nějakých lokalitách nebo na to ubytování. Mezi námi už je po 3 měsíce nebo více jak 3 měsíce, co jsou někteří lidé na těch ubytovnách s tou státní dotací, ale tam jsme říkali, že to má trvat 3 měsíce, tak 3 měsíce jsou pryč, březen, duben, květen. Máme červen. Tak já se ptám tedy, jak to vláda bude řešit, protože já jsem stále ještě ten konkrétní návrh neviděl.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, poprosím jen stručnou reakci. Děkuju.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já myslím, že některé ty věci se dají kombinovat, ten příspěvek třeba spojený s tou docházkou je relevantní. Na druhou stranu ti lidé často přemýšlí o tom, že se vrátí. Já si myslím, že bychom měli dodržovat, že stejně jako nemůžete přihlásit dítě do školky, pokud v té obci nebydlíte nebo do školy, ty kapacity jsou omezené, tak je třeba se zamyslet nad tím, jak moc jsme připraveni zatížit ten školský zdravotní, teda školský systém v České republice. Je třeba opravdu hledat ta řešení, bavit se o nich. Mě jenom mrzí, že od pana primátora nikdy neslyšíme, slyšíme od něj tyhle ty obecné řeči, přesuňte 30 000 lidí, ale oni jako v pražských zařízeních ani 30 000 lidí neubytovávají. Oni ubytovávají 5. Kdyby měli přesouvat 30, tak je na tom budou vyhledávat někde v bytech u těch známých. Tady je opravdu třeba vytvořit ten motivační systém, kdy opravdu už ty Ukrajince zapojíme do toho - chceš tady zůstat, tak to bude mít nějaká práva, ale také povinnosti a bez toho se nehneme, protože takhle musí přemýšlet každá česká rodina.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Hřibe, poslední věc, vy se v pátek víte s premiérem, s ministrem vnitra, je to tak?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ano.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Je šance, že byste to centrum ještě otevřeli částečně?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ta šance tady samozřejmě je, protože my jsme ...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Nechal byste se tedy přemluvit?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ale to není o přemlouvání, to je prosím pěkně o reálným řešení té věci. Covid jsme také nepřemlouvali, to je prostě záležitost ...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, když tam předloží nějaký plán, vy budete spokojen, tak to třeba ...

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
No, tak, pokud to bude fungovat ten plán a začnou se ta čísla měnit a Praha nebude mít 4× více uprchlíků než některé jiné kraje, tak samozřejmě můžeme to znovu zvážit a to centrum znovu otevřít. Pokud teda by fungoval ten relokační mechanismus, po kterém voláme vlastně už od března. To opravdu není žádný blesk z čistého nebe, že bychom najednou chtěli zavřít asistenční centrum. Já jsem ostatně avizoval už i před 14 dny, že může k tomuto kroku dojít, tak nechápu, proč by tohle mělo být předmětem nějakého teď překvapení.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Moc vám děkuju. Pánové, na shledanou, dobrou noc.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Děkuju a dobrou noc.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Na shledanou.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení