5. ledna 2022

Interview ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Interview ČT24 byl předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba /ODS/.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Kvůli nakažlivější variantě covidu vláda od příštího úterý zkracuje dobu izolace i karantény na 5 dnů. S platností od 17. ledna pak nařizuje testování všech zaměstnanců. Lidé si budou v práci dělat samotesty dvakrát týdně po dobu minimálně 14 dnů. Platí to pro očkované i pro ty, kteří nemoc prodělali. Co bude potom, kabinet neřekl. Čeká na vývoj situace. Peníze na testy půjdou z veřejného zdravotního pojištění, co všechno může varianta omikron ochromit a s jakými krizovými scénáři počítají hejtmani? Zeptám se předsedy Asociace krajů a hejtmana
Jihočeského kraje Martina Kuby, který je hostem Interview ČT24. Dobrý podvečer.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Hezký podvečer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane hejtmane, o plánech vlády na příštích dny víte od včerejška. Dozvěděli jste se taky, na základě čeho vláda zkrátila karanténu a izolaci na 5 dnů?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Vychází to v podstatě ze zpráv, které v téhle chvíli přichází k variantě omikron. To je o její infekčnosti. To znamená, že ty zprávy spíše ukazují na to, že ten člověk je infekční v těch prvních dnech a potom, řekněme, ta virová nálož a schopnost toho přenosu klesá. To je jedna věc, která je medicínská. A druhá věc, která podle mého je praktická, a to je to, když se podíváme dneska do Spojených států, Francie nebo Velké Británie, tak je samozřejmě zjevné, že v této rychlosti šíření se u varianty omikron setkáme s něčím, co jsme u těch minulých variant téměř neznali. A to je, že bude skutečně asi paralyzovat ten počet těch pozitivních, řadu těch segmentů toho trhu. Ať už jsou to nějaké oblasti kritické infrastruktury, ale podle mého velkou část veřejného života. Čili je to asi nějaká kombinace medicínských znalostí toho, jak se tato varianta chová a toho, jak vůbec zachovat nějaký chod společnosti při tom, že ještě vláda dokáže nějak, řekněme, přibrzďovat ten průchod té epidemie populací.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ptala jsem se na to proto, že šéf Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty v Praze Jan Trnka včera v Interview řekl, že v tuto chvíli nejsou žádná data, která by spolehlivě ukazovala, že infekčnost po nákaze omikronem má kratší trvání než při nákaze předchozími variantami. Tak se ptám na to, jestli vláda má nějaké vědecky podložené relevantní informace, které ospravedlňují zkrácení té karantény a izolace na 5 dnů?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já se přiznám, že jsem žádné takové neviděl. Viděl jsem stanovisko ECDC. Viděl jsem zprávy, které přicházely ze zahraničí. Ale nutno také říct, že jsem neměl čas, a ani jsem neviděl žádnou úplně relevantní biochemickou nebo, řekněme, biologickou relevantní práci, která by tohle to přesně popisovala. My jsme dostali ty informace, takže vláda vychází z těchto zjištění. A o ně vlastně to svoje rozhodnutí opírá. Neumím v téhle chvíli posoudit a na tolik to detailně nemám nastudováno, jestli je to relevantní a nebo to relevantní není. Jestli ta infekčnost může trvat trochu déle třeba 7 dní nebo 8, ale nutno také říct, že je třeba dodat, pokud bychom měli striktně trvat na variantě karantény 14 dní a může se nám stát, že v jeden moment při šíření, pokud bychom to srovnali s těmi státy, kde dneska ta epidemie běží, tak se nám dostane do karantény na 14 dní velká část třeba pracující populace. A to je na druhou stranu také likvidační. Takže my se tady u té varianty omikron budeme dostávat do situace, a to je to, o čem já jsem mluvil třeba dlouhodobě. Proč jsem tvrdil, že to očkování je víceméně jakoby jediná ochrana, protože my jako společnost nemáme příliš možností zastavit nebo zabrzdit takhle rychle přenosnou respirační chorobu. Ty karantény dobře třeba fungují na žloutenky nebo na takové věci. Ale při takhle masivně se šířící a rychle přenosné virové infekci je téměř nemožné jako ji zastavit. A právě proto si myslím, a to jsem říkal, že vlastně to, jak bude fungovat společnost na podzim a tuto začínající řekněme zimu a jaro, se rozhodovalo v létě, kdy jsme nabízeli maximálnímu množství české populace se naočkovat. Protože je jasné, že my vynakládáme potom extrémní náklady na to, abychom jenom nějak tu variantu přibrzdili a jsou to lockdowny, má to dopad do vzdělávání, sportování dětí, do provozu firem, miliardy za testy. Přitom ten efekt při tom omikronu bude, říkejme, třeba zbrzdění o nějakých pár dní. Ale pro nás přece nemá být ten souboj s tím, jestli máme ten nebo ten den tolik pozitivních. Ten souboj máme vést o to, abychom nepřehltili zdravotní systém, aby nezkolaboval.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tomu já rozumím, ale podle nového rozhodnutí vlády budou moci pozitivně testovaní bez příznaků po pěti dnech zpátky mezi lidi. Podle Jana Trnky se nám to může vymstít a bezpečnější by bylo podle něj, kdyby karanténa a izolace byla zakončená PCR testem. Není to logický požadavek? Vy z toho nemáte jako lékař obavu, že opravdu po pěti dnech, kdo nebude mít příznaky, může jít ven a můžu se stát, že může šířit covid dál?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Paní redaktorko, já z toho mám pocit, že je třeba k tomu také doříkávat ty reálné věci. Ono je dobré říct, ukončíte to pozitivním PCR testem nebo.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Negativním.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Pardon negativním PCR testem, pardon. Ale pak je třeba taky říct, že vám na ten PCR test přijde v ten jeden den třeba 200 000 lidí, kteří budou čekat, jestli jsou, nebo nejsou nakaženi. A pak bude dalších 150 000 lidí v karanténě, kteří budou potřebovat už šestý den jít do práce. Když se někdo podívá, jaké jsou testovací kapacity v České republice, tak zjistí, že to prostě v ten den otestovat nejde. A pak se začneme dostávat situace, že doma budou sedět lidé, kteří chtějí jít do té práce nebo už bychom je potřebovali a ono se velmi pravděpodobně během 14 dnů ukáže, že nám v řadě sektorů budou chybět.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak aspoň nějakým testem, třeba antigenem?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Ano, a pak já teda tvrdím, že by to bylo asi antigenem. My třeba v Jihočeském kraji jsme teď se pokusili extrémně navýšit PCR testovací kapacity, protože jsme s tím počítali. Takže celý prosinec jsme se věnovali tomu, že od příštího týdne se nám podaří ty kapacity téměř troj, v některých okresech i čtyřnásobit. Přesto se obávám, že to úplně nemusí být dostačující. Takže ono je třeba také zatím říct, že se někdo otestuje, doříct tu praxi. My jako hejtmani ji známe, protože víme, co to znamená, udělat nějaký počet testů. To taky neznamená jenom kapacitu laboratoří. Pokud chcete třeba někdo udělat dva nebo 3 tisíce vzorků v laboratoři, pak někde také vám musí za 8 nebo 10 hodin projít 3 000 lidí, kterým vy odeberete ty vzorky. Ono pak je třeba si vždycky za tím představit celou tu logistiku. Takže ten omikron bude náročný především proto, že ta rychlost nám ukáže, že se to, já na to používám termín nedá utestovat a ukaranténovat a nakonec se ukazuje, že to očkování je vlastně nejlacinější a nejefektnější model, jak tu populaci tím provést.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To tady říkají politici už několik měsíců a evidentně to na některé lidi nefunguje a fungovat asi nebude. Není na čase si tedy říct, že dáváme přednost ekonomickému hledisku před tím zdravotním? A já neříkám, jestli to je špatně nebo dobře, ale aby vláda byla otevřená v tom, jak to tedy je. Protože žádná relevantní data jsme neslyšeli, proč se zkracuje karanténa. Ani proč není ukončená nějakým testem. Tak bylo řečeno A, ale spousta lidí se ptá na to B na základě čeho?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já ale myslím, že paní redaktorko, to nelze takhle říct, že dává přednost ekonomickým před zdravotním. A teď si pojďme říct, co jsme dělali celé jaro a co jsme dělali celé léto. Naše týmy stály v očkovacích centrech. Vláda vynaložila a myslím si, že kraje vynaložily obrovské prostředky na to, abychom měli velká očkovací centra. Když do těch očkovacích center se nikdo nedostal, tak jsme třeba v létě jezdili po pohraničí a čekali, jestli se někdo přijde naočkovat. A pokud dneska je nějaká skupina, nějaké procento lidí, které se odmítla naočkovat, tak vy teď vlastně říkáte, tak zase kvůli těmhle lidem vynaložíme extrémní opatření na to, abychom…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já to neříkám, já jsem se ptala.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
No ne, vy jste vlastně řekla, že vláda dává přednost.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jestli.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Ekonomickým… No, já si to právě nemyslím, protože si myslím, že všichni v téhle té společnosti dali přednost těm zdravotním. A dokud nebylo očkování, tak jsme velmi striktně chránili tu skupinu, která byla ohrožená, protože jinak se jí pomoct nedalo. Pak ta společnost dala velké náklady na to, aby se každý mohl očkovat, aby se každý mohl chránit. A je úplně jasné, že když má někdo dvě nebo tři dávky a dneska tři je opravdu velká jako jistota. Tak s velkou pravděpodobností se to, že se prožene omikron populací, jeho nedotkne, a to zdravotní riziko pro něj takové není. Jestli se někdo rozhodl, že ne, tak potom vy už ale zase říkáte celé té společnosti, která už vynaložila obrovské náklady, nechala všechny očkovat, sehnala vakcíny, všichni stáli celé léto a čekali, jestli někdo přijde. A my teď zase říkáme, no tak kvůli těm, který jste nepřišli, tak my se zase vlastně všichni zavřeme na 14 dní doma a 5 dní je riziko a nebudeme to dělat. Ta společnost přece taky musí žít ještě dalších 10, 20, 50 let.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme k tomu druhému extrému, který se nabízí, když je omikron výrazně méně nebezpečný, než byly předchozí varianty. Nestálo by za to, to je taková kacířská myšlenka, už všechno otevřít, nedávat karantény, nedávat izolace, nechat projít ten virus populací, ta, která se nechtěla očkovat, holt je to její volba a vlastně nechat to běžet?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
No, ono to má dva rozměry. Ono to bohužel není jenom její volba. Tady se právě dostáváme do situace, kdy to očkování má nějaký osobní a společenský rozměr. Mně často antivaxeři vlastně nadávají a říkají mi - co je ti do toho, jestli my se chceme očkovat, to je čistě naše věc. Na to já říkám, že do určité míry ano, a právě tady bohužel vlastně na úrovni epidemie koronaviru se ukazuje, jak někdy ta osobní odpovědnost souvisí s tím celospolečenským pohledem. Protože ti lidé, já respektuji, že mají právo si to odstonat, jak chtějí. Ale bohužel oni na to potom využívají zdravotní systém, který patří vlastně nám všem, který musíme využívat všichni. To znamená, oni vlastně říkají - vám do toho nic není, jak já budu stonat a jestli na to umřu nebo neumřu, akorát ti lidé často potom končí v nemocnicích, které prostě přehltí. Jestli máme dneska třeba 25 opravdu těžce nemocných pacientů s covidem a z toho je 22 neočkovaných, tak já už jako nevím, jak těm lidem vysvětlit, že nakonec jsou to tihle ti lidé, kteří z většiny zabírají ty lůžka v té nemocnici. A ta debata je potom zase, no ale vy tam těch lůžek máte mít hodně. Ale to prostě nejde a to proto, že péče o takové pacienta není, že přijde do nemocnice a on si tam lehne. Ti pacienti potřebují kolem sebe sestřičky, jsou zavření na oddělení, kde kolem všichni musí běhat v těch oblekách, kde jsou opravdu na ventilovaných přístrojích. Musí se obracet, protože ty plíce jsou opravdu hodně postižené. Ta péče je úplně jiná. Jestli máte na oddělení 50 diabetiků, kteří tam jen tak leží a vy jim v podstatě 2×-3× denně rozdáte nějaké léky, tak ta péče je mnohem méně personálně náročná. A tady se teď dostáváme, omlouvám se k tomu, vrátím se do toho, kde se ta osobní odpovědnost potkává s tou celospolečenskou…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A je dobrý tah vlády tedy dávat lidem najevo, že ta osobní odpovědnost je to, na co teď kabinet sází?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já osobně jsem byl spíše zastáncem toho, že by mělo se říct, že některá ta skupina je především pro ten celospolečenský pohled prostě více riziková. A tak, jak my to vidíme v nemocnicích, tak je to z mého pohledu skutečně věkově omezeno. Ono je to dáno tím, že se to prostě potkává s tím, že ti lidé potom mají řadu nemocí. Takže ten covid prostě opravdu dostává do těch nemocnic lidi nad 55, nad 60 let řádově více než třeba 25leté nebo 30leté. Takže z mého pohledu, pokud by byla proočkovaná věková kategorie nad 50 let, tak opravdu riziko, že se přeplní ten zdravotní systém, víceméně nemáme. A to je to, proč jsme vždycky zastavovali společnost. Proč byly lockdowny, proč vynakládáme všechny ty miliardy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Rozložit to v čase.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Abychom ochránili ten zdravotní systém a rozložit to v čase. A teď jenom poznámka. Vy jste říkala, že pan kolega Trnka říká, že nemáme žádné důkazy pro to, že projdete nebo že po pěti dnech ten člověk není…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Spolehlivé informace.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Ale já se obávám, že v téhle chvíli nemáme ani spolehlivé informace, že ten omikron se bude chovat nějak úplně mírněji. Protože oni se nám můžou vlastně potkat dva faktory. Vemte si, ta delta běžela 3× pomaleji. To znamená to, co se dělo 3 měsíce s deltou, udělá omikron za měsíc. Proti tomu možná teda bude mírnější, ale já nevím, jestli 3x, možná třeba jenom 2×. To znamená, tyhle ty dvě síly se můžou vynulovat a on vám v jeden moment může vytvořit enormní tlak na ty postele. A do toho ještě samozřejmě se velmi pravděpodobně nakazí řada těch zdravotníků. Oni to projdou asi jako v pohodě, ale budeme je brát jako pozitivní, takže nám začnou chybět v těch nemocnicích.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A kdy čekáte, že bude největší problém v té kritické infrastruktuře, na co se mají lidi připravit? Že nebudou jezdit autobusy, že nebudou fungovat úřady, protože většina lidí bude v karanténách, v izolacích?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já se obávám, že tohle přijde a říkám to už 14 dní, že tohle bude nový fenomén, na který se musíme připravit. Já jsem měl dneska poradu se starosty a snažil jsem se jim vysvětlit, aby se připravili na tuhle oblast. Aby se pokusili jednat se všemi, řekněme, subjekty, které jim sváží odpady, obsluhují vodu, s energetickými službami, teplárnami a tak dále. Má to teda jeden jako deficit, že si úplně neumím představit systémová opatření, kterými byste ochránila nějaké zaměstnance teplárny, že se mezi ně ta, ta viróza nedostane. To znamená, my jim budeme jako Jihočeský kraj nabízet takový koncept, kdy budeme chtít na těch našich posílených PCR kapacitách jim rychle potvrzovat, jestli ti lidé jsou pozitivní nebo negativní. Abychom nespoléhali jenom na ty nepřesné antigenní testy. To, co dneska samozřejmě vláda navrhla, je nějaká snaha co nejvíce testovat. Ale to, že někdo jde do karantény na základě jenom antigenního testu pozitivního, ještě samotestu, je věc, která já úplně nevím, jak bude fungovat. A navíc si nejsem jist, jestli když to někdo bude zpochybňovat jako zaměstnanec, a nebude do té karantény chtít jít, tak jestli se dá opravdu považovat antigenní samotest jako za důkaz, že do karantény odejít musí. Pamatujeme si řadu opatření minulých vlád, které padly.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tam v tom opatření je myslím napsáno, že kdo odmítne test, tak že bude muset snést další opatření, jako je nošení respirátorů, v případě nařízený home office. Na to jsem se chtěla i zeptat. Jakou logiku tohle má, že někomu v podstatě umožníte, aby se vyhnul tomu povinnému testování a necháte ho v práci. Co ti ostatní, ti by tam nemohli být v těch respirátorech bez testu?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
No, já se obávám, že tohle je trochu komplikované, že se najednou vlastně, když jsem tohle poslouchal od ministerstva zdravotnictví, tak se přiznám, že taky jsem se ne ve všech věcech rychle orientoval, protože najednou vlastně chytneme dvě kategorie pozitivních. Jedni, kteří jsou PCR pozitivní a ty budeme vlastně posílat do izolace. Brát je opravdu jako nemocné. A pak budeme vlastně zachytávat ve firmách, budeme spoléhat na to, že ve firmách se lidé otestují a nahlásí. Ale budou vlastně jenom v karanténě. Přitom ten test bude vykazovat pozitivitu, ale nejsem si jist, jestli vůbec můžou být řazeni mezi to, že covid potom prodělali. Protože asi antigenní test není úplný průkaz prodělání toho covidu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Na to se spousta lidí ptá, jestli to, že budou mít pozitivní antigenní samotest, se jim propíše do Tečky? Jestli to bude to potvrzení.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
No.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Které oni potřebují k tomu, aby mohli fungovat tak, že jsou po prodělání nemoci.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
To je právě to, co já vám neumím zodpovědět. Taky jsem se na to ptal a zatím jsem tu odpověď nedostál. Je to z mého pohledu věc, která je jako nejasná. Protože najednou vlastně přijdete do práce, tam vám jako vyjde antigen pozitivní.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A nemělo by to být jasné? Neměli by všichni vědět, jak to bude, přece tahle vláda slibovala, že bude předvídatelná, že ta její rozhodnutí budou jasná, srozumitelná. Vy sám říkáte, že jste se v tom nevyznal. Jak se v tom máme vyznat my, kteří na to koukáme zvenčí. Když vy jste měl včera jednání s ministerstvem zdravotnictví?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Paní redaktorko, koukám na to úplně zvenčí jako vy. Akorát jsem na to zvenčí koukal dneska, teda včera a vy na to zvenčí koukáte dneska.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale vy máte možnost se ptát, ne všichni mají tu možnost se ptát ministra zdravotnictví a lidí, kteří jsou zodpovědní. Tak ještě jedna věc. Vláda rozhodla o tom, že testování ve firmách bude povinné od 17. ledna. Školy začaly testovat hned po návratu dětí z vánočních prázdnin. Proč zaměstnanci až 12 dnů po tom rozhodnutí vlády? Není to pozdě? Vždyť přece vláda už několik týdnů ví, že omikron hrozí, že přijde. Na začátku prosince Británie, Dánsko hlásily rekordní počty omikronu. Dokonce snad 18. prosince francouzský premiér prohlásil, že omikron se Evropou šíří rychlostí blesku. Nezaspala česká vláda?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
V tomhle se s vámi shodnu. Já už dlouhodobě tvrdím, že 17. už bude omikron tak rozjetý, že to testování nebude úplně efektní pro to zbrzdění toho nástupu. Myslím si, jestli se někde má brzdit, tak je to příští týden. Vláda přišla s návrhem sedmnáctého. Já v té vládě nesedím, mohu na to říct nějaký svůj názor. Nejsem u toho hlasování. Hejtmani prostě nejsou ti, kteří by o tom rozhodovali. Ale také si myslím, když sleduju tu dynamiku toho vývoje a ten nárůst, tak si myslím, že bychom měli brzdit v určité fázi toho nárůstu. A to si myslím, že startuje teď a bude probíhat v příštím týdnu. Jestli je dneska pátého nebo nevím šestého.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pátého.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Pátého. Tak máme ještě 12 dní, za 12 dní tak kinetika toho omikronu, když se podíváme, co udělala v jiných státech, tak s vámi musím souhlasit, že si nejsem jist, že to sedmnáctého je úplně ideální datum.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A vy, když mluvíte s ministrem zdravotnictví a tohle mu řeknete, tak jaká je jeho reakce?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
My s panem ministrem, když mluvíme, tak nutno říct, že se ne úplně na všech věcech shodneme. On mi řekne, že ten můj názor respektuje, že o něm bude uvažovat, že ty týmy to zváží. Já nevím, do jaké míry a co nakonec vedlo vládu k tomuhle rozhodnutí, že to bude až sedmnáctého. Je asi legitimní, že já jako hejtman a lékař můžu mít na některé věci jiný názor, než má pan ministr, který je lékař. To se někdy stane. Já bych v téhle chvíli prostě uvažoval o tom časnějším. My rozhodně na našem krajském úřadě budeme začínat testovat už v příštím týdnu. A myslím si, že ten týden v rámci toho nástupu, a pokud chceme vůbec něco brzdit a umíme alespoň kousíček brzdit a já znovu říkám, že u toho omikronu to bude velmi složité. Tak si myslím, že ten příští týden je třeba pro to důležitější.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pro zaměstnavatelé vzniká povinnost, hlásit každého, koho otestovali. Nahlásit každého, kdo má pozitivní test i toho, kdo test odmítl. Je taková administrativní zátěž přijatelná?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
No tak není to typická administrativní zátěž, kterou bychom jako nakládali na firmy. Tady je třeba si přiznat, že prostě jako Evropa, myslím, že je to úplně ložené, když se podívá člověk kolem sebe, ve světě čelíme bezprecedentní vlně rychlého nárůstu a ta vláda se snaží aspoň nějakými dostupnými prostředky to udělat. Neumí všechny PCR otestovat, protože na to nejsou kapacity. Tady bohužel musím trošku s posteskem říci, že my už od loňského dubna jsme říkali, že chceme od vlády vytvořit testovací kapacity a navýšit je. Nebyli jsme schopni se na tom s minulou vládou dohodnout.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, takže pro vás je ta zátěž přijatelná?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Myslím si, že pro to období nějakých 14 dnů, tří neděl nebo měsíce, kdy potřebujeme najít nějaký model, jak udržet tu společnost v chodu, asi jinou variantu jako nemáme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak a kde je psáno, že to budou 14 nebo 3 týdny? Protože vláda řekla, že co bude dál neví, že se, že počká na to, jaký bude vývoj. Neměla by veřejnost vědět, co bude za jaké situace. Když bude takové a takové množství lidí v nemocnicích, tak bude pokračovat testování ve firmách. Nebo, když bude tolik a tolik lidí nově nakažených, přestane testování ve firmách. Není to ta předvídatelnost, o které vaše vláda neustále mluvila a za to kritizovala vládu Andreje Babiše?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já si jenom dovolím říct, že já jsem nikdy nebyl ten, kdo z opozice něco kritizoval, a vždycky jsem tvrdil nebo kritizoval jsem, když jsem byl přesvědčen, že je to špatně. Já tvrdím, že je mnohem složitější tu epidemii řídit než do toho haurovat z opozice. To jsem někdy i našim kolegům vyčítal, a říkal jsem jim, aby byli opatrní, že až si sednou do těch vládních křesel, tak pochopí, že to taková sranda není. Já bych s vámi souhlasil v tom, že musí být tady výroky co nejvíc predikovatelné a snažím se tak s Jihočechy komunikovat. Na druhou stranu já teď opravdu nevím, co bych Jihočechům řekl, co bude za 14 dní, co bude za 3 neděle, jak to přesně bude vypadat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
…co bude, jak bude. Ale za takové situace bude to a to. Bude tolik a tolik lidí v nemocnicích. Znamená to, že budeme pokračovat v tom systému, který máme teď, teď. Nějaká jasná pravidla tak, abychom věděli, co nás čeká, aby zaměstnavatelé věděli, co je čeká, aby lidi věděli, co je čeká v práci, když bude nějaká situace?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já si v téhle té chvíli myslím, že jediné kritérium, které můžete odhadovat, je ta rychlost toho nárůstu a můžeme to odečítat z těch pohledů, které můžeme dneska směřovat do zahraničí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já vás nezkouším z toho, co by to mělo. Já se ptám jenom na to, jestli by veřejnost neměla tohle to znát, tahle ta?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já si myslím, ale paní redaktorko, že není nikdo, kdo je schopen to sofistikovaně říct. Já myslím, že ten časový parametr v téhle té chvíli prostě, že to může trvat třeba 3 neděle toho největšího nástupu. Je asi jediný relevantní, co v téhle té chvíli někdo vůbec může odhadnout.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře. Váš kolega Martin Půta z Libereckého kraje si postěžoval, že krajům se nákupy testů prodraží, protože je budou muset kupovat samy. Nelitujete teď toho, že není nouzový stav, při kterém by vám Správa státních hmotných rezerv mohla pomoct s nákupem testů?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Je to věc, kdy já jsem dlouhodobě tvrdil, že česká vláda tím, jak nešťastně využívala nouzový stav a bohužel naši kolegové v té chvíli v opozici tak jak to zase přeháněli s tou kritikou dostali nouzový stav do stavu, kdy ho velká část lidí má spojeno jenom s tím, že jsou zavřený hospody, a nikam se nesmí. A byl tak zpolitizovaný, že nakonec vlastně se stal politickým soubojem. Proto ho dneska nemáme. A proto bohužel vlády, když se střídaly, se nedohodly na tom, jak se ty testy nakoupí a v téhle chvíli prostě není dostatečný počet testů pro to, aby je mohla vláda prostě dodat třeba do krajů a do obcí. A my je musíme nakupovat. Nakupujeme je za jiné peníze. To je úplně jasné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Téměř 2x dráž?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Martin Půta má samozřejmě pravdu v tom, že kdyby se nakoupily centrálně pro celou Českou republiku v jeden moment, tak by to bylo funkční. To bohužel se nepovedlo. Bylo to přesně období, kdy se střídaly vlády, jak se u nás vlády střídaly, jak se to předávalo, jestli se to dalo udělat rychleji, bez audiencí na Hradě nebo ne. To prostě holt jsme všichni viděli. Takhle to dopadlo. Já v téhle chvíli jako hejtman nemohu udělat nic jiného, než že zajistím testy pro naše organizace a dnes jsem starostům z našich obcí oznámil, že oni si musí zajistit pro svoje. Myslím, že to zvládneme. Pro český stát, je to nevýhoda, protože se nakupují prostě dráž a stojí to ty kraje prostě víc peněz.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Na trhu je lék paxlovit, který má být účinný na omikron, ale vláda za něj zatím nezaplatila zálohu. Podle ekonomické náměstkyně ministerstva zdravotnictví stát nemůže v rozpočtovém provizoriu najít potřebnou půlmiliardu. Myslíte si, že pro tohle bude mít někdo pochopení? Že stát nemůže najít půl miliardy na lék, který by mohl fungovat? Jenom proto, že jsme v rozpočtovém provizoriu?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já teď úplně neznám detailně, jestli ten lék funguje nebo nefunguje. Do toho bych se tu nepouštěl. Ale pokud je nějaký lék funkční a bude to vědecky potvrzeno, tak si myslím, že nelze pracovat s argumentem, že vláda jako na základě nějakých rozpočtových opatření ten lék nemůže nakoupit. Myslím, že bychom si měli zvyknout na to, že lidé volí vládu a politiky od toho, aby řešili problémy a ne, aby jim sdělovali, podle jakých usnesení nebo vlastních svazovacích opatření. Ty věci pro lidi udělat nemohou. Čili pokud se prokáže, že takový lék na trhu je a je funkční, tak samozřejmě naše vláda musí udělat maximum pro to, aby tady byl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vláda o ten lék stojí a chtěla bych ho, ale nemá zaplacenou zálohu, tak ho nedostane. Vy propagujete očkování, zajímá mě váš názor na povinné očkování vybraných profesních skupin a lidí nad 60 let? Protože dnes vystoupila skupina senátorů, kteří chtějí podat ústavní stížnost. Tak je to něco, co vy byste podpořil ústavní stížnost?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Ústavní stížnost v čem?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Na vyhlášku, která zavádí povinné očkování pro vybrané profesní skupiny a lidi 60 plus.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já musím říct, že podporuju očkování, a to především pro věkovou skupinu 60 plus. Já si úplně nemyslím, že je nutností státu chtít po někom, komu je třeba 25 nebo 27 let a je to zdravý člověk, chtít po něm povinně očkování, a to proto, že prostě ta jeho nemoc není rizikem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pokud jde o profesní skupiny, jako jsou lékaři, sociální služby, policisti, hasiči?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Pokud jsou to lékaři a sociální služby tak ano.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy byste byl pro povinnost?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Tam bych byl pro. A já jsem od začátku tvrdil, že já bych byl pro, pro, pro profesní skupiny, které se starají o seniory a jsou s nimi v kontaktu, tam bych to považoval za důležité. A potom bych to považoval za důležité u věkových skupin, které přehlcují ten zdravotní systém. To je ten problém, který společnost má. Ta společnost nemá problém v tom, že někdo, komu je 27, doma prodělá covid a vlastně.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ano, to už jste říkal.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Ten problém není.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže ta stížnost, která je směřovaná na tu vyhlášku, která zavádí povinné očkování pro určité vybrané skupiny profesní a věkovou, vy byste nepodpořil, chápu to správně?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Já bych to nepodpořil. Já bych tu vyhlášku stavěl od začátku jinak a myslím si, že celá asi jako zhavaruje, jak sleduju tu politickou debatu, ale už se do toho nebudu pouštět. Já bych na to prostě měl jiný názor a stavěl bych to jinak.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane hejtmane, díky za váš čas, hezký večer a na shledanou.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman /ODS/:
Hezký večer, děkuju, na shledanou.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vám vážení diváci děkujeme za pozornost. Na řadě jsou Události, hezký večer.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení