20. října 2021

Jsme právní stát, ale někdy zůstává rozum stát

(Českobudějovický deník) Možná jste tu zprávu také zaznamenali. Česká policie zadržela nelegálního ekonomického migranta (nenechme si vnutit ho nazývat „uprchlíkem“) z Iráku, který tvrdil, že mu je 16 let. Policií bylo prokázáno, že na své cestě evropskými státy o sobě udával různá jména a různá data narození, tedy tajil svoji identitu. Rentgenovým vyšetřením kloubů nemocnicí v Motole bylo potvrzeno, že mu je 19. Městský soud v Praze navrhl lháře vyhostit.

Organizace pro pomoc uprchlíkům (financovaná ze státního rozpočtu) nechala vypracovat „psychologický posudek“, který potvrdil, že lhářovi je 16 a s tímto posudkem migrant/lhář žaloval český stát u Nejvyššího správního soudu, že s ním musí zacházet jako s nezletilým (nesmí být vyhoštěn). Samozřejmě, on sám nikoho nežaloval, zastupuje ho český advokát (placený pravděpodobně Organizací pro pomoc uprchlíkům).

Nejvyšší správní soud jeho stížnost odmítl s tím, že se mladík stal nevěrohodným, protože opakovaně udával nepravdu o své totožnosti. Advokát však podal stížnost k Ústavnímu soudu s argumentací, že u soudu sice byl on jako advokát, ale klient neměl tlumočníka, aby mohl vysvětlit, proč v každé zemi o sobě lhal. Ústavní soud stížnosti vyhověl a vrátil případ zpět k Městskému soudu v Praze, kde musí být přítomen tlumočník. Vážím si toho, že žiji v právním státě, kde má každý zajištěno spravedlivé zacházení. Pouze si nejsem jist, zda migrant zadržený na našem území chce požádat o azyl u nás, nebo mířil do své komunity v Německu, kde bude bez všetečných otázek pobírat sociální dávky.