22. listopadu 2021

Události, komentáře: Nová opatření proti koronaviru

(ČT 24) Hlavní téma Událostí, komentářů ČT24 byla bující epidemie. Vláda nouzový stav nevyhlásí - přestože o to především moravské regiony žádají. Ztratil dosluhující kabinet poslední zbytky vůle dělat nepopulární kroky? Předá příští vládě Česko ve stavu, kdy jediným řešením bude lockdown? Otázky pro dva hejtmany: Martina Kubu z Jihočeského kraje /ODS/ a Iva Vondráka /ANO/ z Moravskoslezského kraje.

Celou debatu s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
V Událostech, komentářích teď už avizovaní hosti. Hejtman
Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba z ODS. Dobrý večer.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A Ivo Vondrák z hnutí ANO, hejtman Moravskoslezského kraje. I vás vítám.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Dobrý večer přeji.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane hejtmane Vondráku, jak byste jednou, dvěma větami zhodnotil momentální situaci ve vašem regionu?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Samozřejmě je to o permanentním růstu. Zatím není vidět jakákoliv snaha v těch křivkách, že by se to stabilizovalo, tzn., ty počty nemocných narůstají a narůstá zatížení nemocnic. To je nepochybné a samozřejmě ta predikce je taková, že se můžeme dočkat ještě mnohem horší situace, než tady byla třeba na jaře letošního roku.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, prosím o totéž pro jižní Čechy.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
U nás ta situace v téhle chvíli je, řekněme, klidnější než na Moravě, byť zátěž nemocnic narůstá. Musím říct, že díky očkování, díky očkování je relativně únosná. Byť dneska už českobudějovická nemocnice je nejzatíženější nemocnicí v celé republice. Ale kolegové to zvládají, a ta lůžka arová a intenzivní péče se relativně drží, takže jenom díky očkování to zvládáme. Ale souhlasím s Ivo Vondrákem, že nikdo nevidíme do dnů budoucích a zatím úplně nemůžeme říct, že by se ta situace nějak brzdila nebo stabilizovala.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane hejtmane, Vondráku, vláda tedy, jak jsme slyšeli, nevyhlásí nouzový stav, je, či není to podle vás tím, že už vlastně nemá chuť a nemá vůli činit jakékoliv nepopulární a nepříjemné kroky?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já tohle nejsem schopen úplně posoudit. Já se domnívám, že nouzový stav je o systému řízení. A já bych tady chtěl zdůraznit, že to není o tom, že potřebujeme nějaké konkrétní věci vyřešit. My potřebujeme mít systém řízení proto, abychom v případě, že právě dojde k té další exponenciální explozi, abychom měli nástroje, jak se s tím vyrovnat. Dám příklad, máme dneska asi 20 000 dětí v karanténě. Samozřejmě ty děti jsou, jejich rodiče jsou zaměstnáni v nemocnicích, tzn., že máme celou řadu zdravotníků, kteří se musí o ně starat doma. V tom případě si myslím, že právě takovýto stav nám potom umožní přímo opatření zajistit pro takovéto děti speciální školu či školku. Čili jinými slovy řečeno, není to v daný okamžik o tom, že bychom nutně potřebovali, a to si myslím, že jsme ani v minulosti nepotřebovali přítomnost mediků v nemocnicích, ale nemůžeme vyloučit, že se tak nestane a právě krizový stav nebo nouzový stav nám k tomu dává jakési nástroje.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže takovou tu poznámku nově zvolené předsedkyně Sněmovny paní Pekarové Adamové, že vláda to všechno vlastně dělá záměrně, a že chce zemi předat v co nejhorším stavu, tu jaksi považujete za nepřípadnou?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
To považuju přímo za absurdní, protože to by znamenalo, že bude chtít tato vláda přijímat vládu i v Německu, Rakousku a na Slovensku, kde mají úplně stejný problém. Takže já si nemyslím, že by to byl nějaký záměr, to je skutečně nesmysl. Já to ani nechci komentovat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane hejtmane Kubo, podle vás je situace v Česku zralá na vyhlášení nouzového stavu? Ptám se z toho důvodu, že situace se liší podle jednotlivých regionů.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ona se výrazně liší, ale ono by bylo dobře, paní redaktorko, vlastně divákům vysvětlit, jaké nástroje se využívají zákonné k řízení té pandemie, aby tomu všichni rozuměli, protože ten nouzový stav s sebou nese velkou emoci. Já to zkusím ve dvou, ve třech větách, snad se to povede. V téhle chvíli platí pandemický zákon, který ale dává všechny pravomoce do rukou ministerstva zdravotnictví a krajských hygien, takže ty vám dneska třeba mohou říct, budou zavřené nějaké obchody v nějakém regionu, nebo nebudou tam koncerty, nebo tam budou akce jenom do té a do té velikosti. Nedávají pravomoc žádnému hejtmanovi, ani ministrovi zdravotnictví povolat třeba ambulantní lékaře do těch přetížených nemocnic, což je paradoxem, protože v pandemii to zrovna může být problém, ale ten pandemický zákon to nevyřešil, a to je jeho velká slabina. Potom se tedy musíme řídit podle krizového zákona. Ten má, řekněme, 2 nástroje. Jeden je stav nebezpečí, a ten opravdu může vyhlásit hejtman, ale ten stav nebezpečí spíše počítá s variantou nějaké živelné pohromy, tzn. nějaké povodně, a vy tam můžete vyhlásit pracovní povinnost, to znamená třeba někoho povolat do práce, ale je to opravdu děláno na jinou věc, a má to jednu nevýhodu. Všechny náklady s tím spojené potom musí platit ten kraj, tzn. krajské rozpočty, a to zrovna tady není příliš fér, ale ten zákon opravdu ten krizový stav na to není dělaný. A potom je nouzový stav, to je největší kalibr, který ale v té chvíli vládě a státním orgánům umožňuje zakázat lidem vycestovat, velmi zasahovat do svobod těch obyvatel, ale umožňuje to, co říká pan kolega Vondrák, třeba vám zřídit ty školky pro ty děti, které to potřebují, protože vy potřebujete jejich rodiče jako zdravotníky, nebo povolat ty lidi do práce. Ale je to vlastně nesmyslně velký kalibr, a tady by mnohem více pomohlo, kdyby v pandemickém zákonu byly paragrafy, které by po dohodě vlády s hejtmanem umožnily v těch jednotlivých lokalitách právě třeba tyhle věci ošetřit tak, abychom tu nemuseli lidi strašit nouzovým stavem. Snad se mi to podařilo sdělit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Povedlo se vám to vysvětlit, myslím naprosto pochopitelně. Pane hejtmane Vondráku, na tom zítřejším jednání s dosluhujícím kabinetem, co tedy budete navrhovat, co budete třeba premiéru Andreji Babišovi říkat?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že to není o ničem zvláštním. Já si myslím, že je třeba zajistit to, co se teď rozhodlo v rámci opatření, která byla přijata, to znamená, musíme mít dostatek testů v našich školách, protože se bude testovat pravidelně. Musíme také nějakým způsobem zajistit to, že naše firmy budou moci testovat. Tam se domnívám, že ten jeden test za týden nebude možná stačit. Ale je to o tom se bavit, jak dál, protože si myslím, že to očkování, které probíhá, sice narůstá, ale určitý okamžik narazíme opět na strop, že se prostě více lidí neproočkuje, v tom případě bude muset řešit další kroky. Takže to jsou věci, které musíme projednávat. Bavit se o nich. A jedna z nich je ta si říct, zdali teda bude nutné v některých skupinách zaměstnanců, jako jsou zdravotníci, pracovníci v sociálních službách, kteří se starají o seniory, zda by neměli mít povinně očkování, ale to nechci předjímat. Je to všechno o tom, jak se o tom budeme bavit dále, a řekněme si, že je třeba taky počkat na to, jak to dopadne v Rakousku, které si myslím, že v tomto udělalo velmi odvážný krok a myslím si, že by mohli po nás i ponaučení, buďto v tom pozitivním či negativním.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane hejtmane Kubo, s čím půjdete na to zítřejší jednání s ministry vy?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já samozřejmě chci s nimi řešit standardní situaci. To, co říká Ivo Vondrák, abychom měli dostatek testování a antigenních testů do našich škol, to je pro nás nutnost, je to jediné plošné a rychlé testování, které můžeme dělat. Pokud se začne testovat ve firmách, tak je nutné si uvědomit, že se extrémně zatíží PCR testování, protože každý, kdo bude mít pozitivní test, si bude potřebovat potvrdit, jestli opravdu pozitivní je, nebo není, na to slouží PCR. Takže my potřeme maximálně posílit tyhle kapacity. Bylo by dobré, aby pojišťovna umožnila nám lépe zaplatit ty lidi na odběrových místech, protože to je bohužel to, co si neočkovaní lidé moc neuvědomují, protože oni často říkají - a tak se budeme testovat, tak budeme chodit do karantén, akorát v tomhle tom, kdy čelíme tak rychlé přenosné variantě, kdy těch testů je prostě neuvěřitelné množství, tak už si ti lidé neuvědomují, že za slovem navyšuje kapacity, jsou jména jednotlivých sestřiček, které musí nechat svoje děti doma, aby mohly na těch testovacích místech stát, ne je pět hodin, ale 12 hodin, tak jak my už to dneska musíme dělat. Takže tohle jsou všechno věci, o kterých se musíme bavit. Bohužel je naprosto zjevné, že jedinou cestou z toho je očkování, v téhle chvíli, bohužel hrajeme podle karet, které nám rozdali ti, kteří se nestihli, anebo nechtěli naočkovat prostě v průběhu léta.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K tomu se právě teď chci dostat. S dovolením se obracím na pana hejtmana Vondráka, protože k lockdownu a k povinnému očkování vyzvala i Česká lékařská komora. Tak vezměme to postupně. Lockdown tedy, pane Vondráku, podle vás ano, nebo ne? Ptám se, protože před volbami jsme často slyšeli o tom, že už žádná plošná opatření nebudou, že to naopak budou opatření naprosto jasně cílená.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Tady bych řekl, že mám čisté svědomí, protože já jsem vždycky říkal, že lockdown prostě nelze vyloučit. V okamžiku, kdy se skutečně stane to, co se děje a bude to dále narůstat, tak lockdown je jedna jediná cesta, jak zastavit, nebo jedna z cest, jak zastavit další šíření okamžitě. Protože to očkování má dlouhodobý efekt. To bude ještě chvíli trvat, než ti proočkovaní budou skutečně imunní. Ale já bych chtěl říct, že ten lockdown nemůžeme definovat jako plošný celkový. Musíme si říct, co je třeba zavřít, jaké věci omezit, a to je právě to, co si myslím, že třeba nějakým způsobem definovat. Takže to je třeba si říct, že lockdown není o tom všechno zavřeme. Jde o to si říct, co zavřeme, nezavřeme nějakou dobu. A pokud je to nutné vůbec zavírat, to je třeba si říct, ale…

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže, jestli vám dobře rozumím, tak jste pro jistou formu třeba částečné uzávěry. Přesně definované.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Musíme si říct, kde ty uzávěry pomohou. Dobrým příkladem bylo to, že jsme se rozhodli v době podzimních prázdnin ty prázdniny prodloužit, a to se projevilo na přibrzdění epidemie ve školách. Bohužel dneska jsme v situaci, že školy opět jsou ty, které jsou velmi postižené, v našem kraji je to každá druhá škola. Jak jsem říkal, téměř 20 000 žáků v karanténě. To jsou čísla, která jsou velmi neblahá, a když k tomu dodám to, že incidence u těch nejmenších dětí je vlastně v rozmezí až 2,5 tisíce na 100 000 obyvatel. To jsou velká čísla. Tím nechci říct, že ty školy musíme zavřít. Tím chci říct, že prostě musíme najít mechanismus, jak ty školy zachovat, tzn. provádět to, čemu se říká test to stay, tzn. ověřovat průběžně v těch školách, jak ty děti jsou nemocné, nebo jestli jsou nakažené. To znamená, tam je celá řada opatření. A já bych prostě se teď nechtěl hlásit tomu, že chceme tak obrovský plošný lockdown, jako je v Rakousku, ale musím hledat cesty, které nám přibrzdí to šíření té epidemie. A bohužel v daný okamžik jinak než tím sdílením toho viru mezi lidmi sociálních kontaktech moc jiných možností nemáme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane hejtmane, Kubo. Ondřej Dostál, zdravotnický expert Pirátů, tedy jednoho z koaličních partnerů v pravděpodobné příští vládě je proti lockdownu. Podle něj je třeba zajistit, aby se do nemocnice nedostaly ohrožené skupiny a na to je podle něj lockdown nevhodný, protože cílí i na mladé a zdravé lidi, kteří se tam velmi pravděpodobně tedy vyskytovat nebudou. Je toto názor celé pětikoalice?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já nevím, jaký je názor celý pětikoalice, já u toho nesedím. Já mám dlouhodobě svůj nějaký jasný názor na to, jak máme projít tuhle pandemii a opakuji ho vždycky. Musíme mít jasně definovaný cíl. Ten cíl znamená projít tím jako Česká republika s minimálním počtem zemřelých, s nepřetížením zdravotního systému, tomu musíme zabránit a u toho ta společnost nesmí totálně zchudnout, tzn., nesmí se ekonomicky rozpadnout a nesmí ohrozit vzdělávání dětí. A při takhle šířící se vlastně variantě respiračně jednoduše přenosné, nemáme možnost ten systém vir eradikovat a vlastně ho zahubit. Všechna opatření, která používáme, vždycky musíme měřit vůči tomu cíli, protože vůči tomu cíli všechna ta opatření mají nějaké své výhody a nějaké svoje náklady. A taky personální a lidské kapacity. Ono o tom, co mluví pan prof. Vondrák, tak ono se vždycky řekne. Musíme testovat, musíme navýšit kapacity, musíme to dělat. Ale pak je třeba taky říct, kdo to udělá, kolik lidí na to spotřebujeme, a jak to vypadá. To znamená, my v téhle chvíli máme jenom šanci tu nálož, která je v téhle chvíli, brzdit. Tzn., musíme testovat, jak ve školách takové firmách, pak je třeba ale také přiznat, že ty testovací kapacity, které to bude znamenat pro ten PCR testovací systém se musí navýšit. Já už jsem zahájil jednání s panem ministrem Vojtěchem, aby se umožnilo uznávání PCR samoodběrových testů, to znamená, že ti lidé si třeba před zdravotníkem jenom vykloktají, nebo se to odebere ze slin, protože dneska potřeba na každý ten odběr by vám nějaký zdravotník štětičkou zašťoural v nose. A my potřebujeme těch kapacit vlastně dosáhnout co nejvíce. Tzn. všechny ty věci, které používáme, musíme reálně s pokorou, kterou opravdu vůči té přírodě by doporučoval, abychom měli, čelíme opravdu jiné variantě než loni. Čelíme jiné variantě než na jaře, čelíme variantě Delta. Je extrémně rychle přenosná. Zapomeňme na to.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já se omlouvám... Omlouvám, vstoupím vám do toho, abychom se dostali ještě další věci. Té druhé, kterou už jsem naznačila, vy jste řekl, očkování je cesta. Jste pro povinné očkování, prosím, krátkou odpověď?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Pro povinné očkování úplně v celé populaci v téhle chvíli rozhodně nejsem. Pokud bych nějakou debatu byl připraven vést, a nedělal bych tady zatím závěr, tak je to podle mého očkování u lidí, kteří se starají o klienty, ať už v sociálním nebo zdravotním systému. A pokud bych se bavil o nějakých variantách, tak mně by spíš připadalo logické směřovat to do nějakých věkových kategorií. Protože znovu říkám, ta pandemie má problém, že vždycky přehltí zdravotní systém. Když se podíváte, jaké věkové skupiny přehlcují zdravotní systém, tak jsou to věkové skupiny dneska nad 55 let. Ano, objevují se lidé v nemocnici kolem 30 let, to je pravda, mají těžké průběhy a já všem doporučuji naprosto všem, aby se očkovali. Ale jestli někde vzniká přehlcení toho zdravotního systému a 85 % těch pacientů, tak je to věková kategorie nad 50 let. Tam ta důležitost toho očkování je významně jiná, než je u té skupiny prostě nižší.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Připomínám, že jsem vás prosila o krátkou odpověď. Pane hejtmane, Vondráku, váš názor na eventuálně povinné očkování proti covidu-19?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já už jsem ho sdělil, je to totéž, co teď řekl pan kolega Kuba. A já bych upozornil na jednu věc a tady bych chtěl říct, že mám poslední evidenci pacientů, které jsou na Karim oddělení Fakultní nemocnice Ostrava. A na prvním místě je 27letý člověk, který je na ECMO. Tzn., není pravda, že se to týká jenom těch nejstarších, bohužel pro ty to bývá skutečně až fatální, ale je tam vidět zcela evidentně, že ten virus si prostě vybírá i mezi mladšími ročníky. Takže určitě očkovat minimálně ty sociální skupiny, které jsou v přímém kontaktu s těmi lidmi, abychom je ochránili, to znamená, to jsou ti, kteří pracují v domovech seniorů, jsou to zdravotníci. Takže já si myslím, že tady ta debata už měla začít nebo by měla začít co nejrychleji, protože nemáme moc času.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A mimochodem ta vaše aktivita na sociálních sítích, kde jste zveřejnil tu strukturu pacientů na intenzivní péči. Zveřejnil jste tam zaplněnost nemocnic a vždycky jste to doplnil výzvou, aby tedy lidi omezili svoje kontakty, přineslo to efekt, který se od toho očekával?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Víte, ono to těžko dohledat. Já se obávám, že tady už pozitivní motivace nefunguje. To přesvědčování, o to se pokoušíme vlastně od začátku celé epidemie. Bylo to v době nošení roušek, v době očkování. A mám vážnou obavu, že tady jsou prostě lidé, kteří jsou zarputilí a zatvrzelí v tom, že se prostě nebudou očkovat v žádném případě, a to si myslím, že bude do budoucna velký problém. Proto si myslím, že bude muset postupně 2 později přijímat taková ta opatření, o kterých jsme hovořili, to znamená udělat očkování povinným. Ale jak říkám, je to o diskuzi a musí to být skutečně citlivé, musí to být vysvětlováno. Takže já jsem si na jak dopadne onen, řekněme, nechci říct experiment, ale ten postup rakouské vlády, který je bezprecedentní v Evropské unii, jsem na to velmi zvědavý a myslím si, že pokud to uspět je to cesta, kudy se ubírat dále.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, pane Kubo, oběma vám děkuju, že jste byli hosty našeho pořadu. Na shledanou.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Děkujeme, na shledanou.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení