12. listopadu 2021

Ranní interview: S koronavirem se musíme naučit žít, opatření jsou drahá a zasahují do ekonomiky nebo vzdělávání, pomůže jen očkování

(Radiožurnál) Vláda v demisi rozhoduje o možném zpřísnění protiepidemických nařízení. Jednání se účastní i AntiCovid tým formující se nové vládní koalice a zástupci krajů. „Na severní Moravě je vývoj horší, zejména v zatížení lůžek intenzivní péče a ARO. Virová nálož je v populaci tak velká, že všechna opatření budou stát miliardy. Nejvíc by pomohlo, kdyby větší část populace byla proočkovaná,” zdůrazňuje předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba z ODS.

Celý rozhovor s Martinem Kubou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Jiří CHUM, moderátor:
Vláda v demisi rozhoduje o možném zpřísnění protiepidemických nařízení. Nemoc covid-19 se Českem rychle šíří, jen za včerejší den přibylo 10 395 nových případů nákazy koronavirem. Přibližně o 2 000 víc než minulý čtvrtek. Kabinet má řešit hlavně další kolo testování ve školách, vyloučena nejsou ani další opatření. Jednání se účastní i AntiCovid tým formující se nové vládní koalice a taky zástupci krajů. A právě předseda Asociace krajů, hejtman
Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS je teď hostem Ranního interview Radiožurnálu. Dobrý den.

Hezký den.

Jiří CHUM, moderátor:
Jak to teď s nákazou koronavirem vypadá v
Jihočeském kraji, co je v souvislosti s covidem u vás největší problém?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
V téhle chvíli ta situace, řekněme, je relativně klidná. Za poslední týden jsme měli problém s tím, že nám narůstaly počty pacientů v nemocnicích. Tím, že v českobudějovickém okrese vlastně ten výskyt je nejvyšší, tak máme nejvíc zatíženou českobudějovickou nemocnici, která ale zase je svojí kapacitou největší. My na rozdíl od jiných krajů, třeba od těch moravských, máme mnohem méně zatížená lůžka těch těžkých pacientů. Asi je to také proto, že jsme hodně proočkovali tu seniorskou populaci, takže všechny ty křivky se u nás vyvíjí trochu pozitivněji, než se vyvíjí na té severní Moravě. Já věřím, že tu situaci zvládneme. Jihočeské nemocnice nemusely ani v minulých vlnách převážet ani jednoho pacienta. Takže to šíření samozřejmě je nepříjemné, ale v téhle chvíli zatím ta kapacita našich lůžek, našich lékařů tu situaci zvládá. Problém je, že musíme třeba odkládat některé plánované operace, na které ti lidé čekají a lehce redukovat tu lékařskou péči takovou tu plánovanou, což je prostě škoda. Před tím jsem varoval.

Jiří CHUM, moderátor:
Říkáte, zvládáte, nemocnice musely nějak rozšiřovat covidová oddělení?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Samozřejmě, že musely. Na takový nápor vlastně pacientů infekčních není žádná nemocnice logicky dlouhodobě zařízená, a to tak je. Takže my jsme řadu těch oddělení museli zase předělat na covidová oddělení, je samozřejmě trošku nepříjemné, anebo ne, trošku nepříjemné, je podle mého lidsky nepříjemné, že ty sestřičky se zase musí vracet prostě na tu péči o covidové pacienty, je na tom personálu zdravotním vidět, že vlastně už jsou tím unavení, že se jim zpátky do té studené a nepříjemné vody prostě nechce. Je to z mého pohledu prostě trochu něco, o čem bychom měli všichni přemýšlet, že nejsme zodpovědní jenom v tom, jestli já jsem mladý nebo prostě mně se nemůže nic stát, a když se mi něco stane, tak se o mě zdravotníci postarejte, je třeba si přiznat, že ti lidé už jsou opravdu jako celkově psychicky unavení a vrátit se znovu na oddělení, kde jim budou umírat lidé, je pro ně prostě něco, co už těžko prostě chtějí podstupovat.

Jiří CHUM, moderátor:
Probrali jsme tady váš region, Jihočeský kraj, zmínil jste severní Moravu, jako předseda Asociace krajů, jaké máte zprávy z ostatních krajů republiky?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Včera třeba na radě vlády byl přítomen pan hejtman Holiš. Já dlouhodobě sleduju v podstatě ten vývoj, protože si ho hlídám u nás, srovnávám ho s ostatními regiony a je vidět, že opravdu na té severní Moravě ten vývoj je v téhle chvíli horší, zejména v tom zatížení lůžek té intenzivní péče a toho ARO. Může to mít řadu faktorů, třeba my opravdu máme větší proočkovanost těch seniorských skupin, ale opravdu na té Moravě ta situace už v téhle chvíli je velmi komplikovaná. Včera probíhalo jednání ministerstev a krizových štábů vlastně s tématem nasazení armády do jednotlivých nemocnic, což už někde na Moravě budou potřebovat. Z toho je jasně vidět, že ta situace vůbec není nějak jako jednoduchá.

Jiří CHUM, moderátor:
Co by nejvíc pomohlo, rozšíření odběrových míst, posílení hygienických stanic, posílení trasování?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Nejvíc by pomohlo, kdyby větší část populace byla proočkovaná. Ono je třeba si uvědomit, pane redaktore, že čelíme v podstatě respirační nákaze, která je tak snadno a tak rychle přenosná, a dneska je ta nálož virová v té populaci tak velká, že všechna opatření, která budeme dělat, budou stát nekonečné miliardy peněz a budou mít každý trošku nějaký jakoby efekt, kdežto když se podíváte na to, kolik lidí končí v nemocnici očkovaných a kolik neočkovaných, že ten poměr pořád, a my máme třeba nad 60 let většinu, my máme z toho 80 %, nebo 85 % lidí naočkovaných a 15 % ne a ten poměr v té nemocnici je vlastně obrácený, tam je 75 % nenaočkovaných lidí a jenom 25 % naočkovaných, tak nejvíc by podle mého pomohlo, kdyby naprostá část populace nebo maximální část populace minimálně třeba nad 50 let byla naočkovaná.

Tomu rozumím.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Ale všechna ostatní opatření, která budeme dělat, jsou velmi diskutabilní, protože samozřejmě při takovém šíření nemoci, jako je koronavirus, často velmi zasahují do ekonomiky, vzdělávání, do prostě životů lidí.

Jiří CHUM, moderátor:
Rozumím, ale v případě té dvoudávkové vakcíny, tak by se efekt toho dalšího proočkování projevil až koncem tohoto roku, což je pozdě, proto se ptám na ta současná opatření a současnou pomoc.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Proto to říkám. Ono je třeba, abychom si uvědomili že žijeme s něčím, s čím se musíme naučit žít a přemýšlet také o budoucnosti. Ono to vypadá, že to není poslední, kdy se s koronavirem setkáváme, že takové ty řeči, které jsme poslouchali před rokem, koronavirus za týden nebo 14 dní zmizí, dáte si jedno očkování a všechno bude vyřešené, ono to prostě tak není. Já chápu, že lidstvo, nebo že jsme si trochu zvykli žít život, kdy nemáme moc problémů a chceme je mít všechny vyřešené hned. V téhle chvíli prostě by každý měl dělat taková ta opatření, která jsou pro tu společnost nejlacinější a nejúnosnější, to znamená chovat se sám zodpovědně, ideálně prostě se naočkovat, když se někde pohybuje, tak s respirátorem, pokud má nějakou respirační infekci...

Chránit sebe i ostatní.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
...tak bránit prostě nakažení ostatních. Můžeme testovat. Podle mého pak to testování musí být ale plošné, musí být velmi intenzivní a musíme se připravit, že potom povede k omezení ekonomiky. Budeme často zavírat nějaké školy a třídy, a to je třeba si opravdu tohle to všechno zvážit, jaký co má efekt.

Dobře. Předseda Asociace krajů, hejtman
Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS byl naším hostem. Děkuju vám. Na shledanou.

Na shledanou.

Martin Kuba