7. ledna 2021

Prostor X: Chtít po lidech negativní testy je dobrá cesta

(www.reflex.cz) Proočkovat lidi nad 60 let můžeme zvládnout do konce června, ale musíme mít dostatek vakcín, což teď není vůbec jisté, říká hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba /ODS/. Může se tak podle něj stát, že speciální očkovací centra, která v jeho regionu vzniknou, nebudou mít v březnu či dubnu co očkovat. Kuba kritizuje opoziční politiku „antibabiš“, je podle něj úplně špatně. Zdůrazňuje, že je důležité rozložit zátěž a dopady současné krize. Úředníci podle něj nemůžou brát 16. platy, když restauratéři přicházejí o své podnikání a říkat, spolu to zvládneme.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na Reflex.cz.

První očkovací centrum má stát během 10 dnů v Českých Budějovicích, tvrdí Kuba. Další vzniknou v okresních městech a nápad prý chtějí převzít i další kraje. Respektive podle Kuby budou muset, protože jinak se podle něj očkování včas stihnout nedá. Očkovací strategie vlády se prý tak trochu přizpůsobila tomu, co sám představil jako plán Jihočeského kraje. Předtím to vypadalo, že stát hlavně řeší to, jak se budou po Česku převážet mrazáky s látkou od firmy Pfizer.

Kuba upozorňuje, že samotný vpich vakcíny je na očkování vlastně to nejjednodušší. Logistika okolo toho, včetně plynulého provozu v centrech, zvaní lidí, včetně těch, kteří si s technologiemi moc nerozumí, může být daleko složitější. Kraje by podle Kuby měly mít možnost testovat a připomínkovat rezervační systém, který možná nezvládne zátěž a zájem lidí. Zároveň by měly ideálně samy rozhodovat, kdy koho pozvou z celostátního čekacího listu.

Vyžadovat negativní testy po lidech při vstupu do fitek nebo restaurací je podle Kuby rozumné a je to dobrá cesta. Důležité je ale zajistit dostatek testů a zároveň je udělat co nejdostupnější. Je prý třeba zabránit tomu, aby se lidé při setkávání nakazili. Podle Kuby je šíření viru v restauracích zjevné, na rozdíl od obchodů, které podle něj měly být otevřené. Důležitá je podle něj férová kompenzace, krize má dopadat na všechny stejně, včetně úředníků. Je kritický ke slovům svého předsedy strany Petra Fialy, který v prosinci volal po konci nouzového stavu a části opatření. Podle Kuby má teď jít politika stranou.

Je to úplně špatně, reaguje hejtman na politiku opozice, která je často založená na ostré kritice Andreje Babiše. S premiérem je připraven se utkat, ale jde mu prý o argumenty a věcnou diskuzi. Zároveň říká, že nestojí o křeslo ministra v příští vládě, kterou by mohla i jeho ODS skládat. Dodává ale, že člověk nemá nikdy říkat nikdy.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení