4. ledna 2021

ČRo Plus: Vpíchnutí jehly je na celé vakcinaci to nejjednodušší. Potřebujeme srozumitelný systém

(ČRo Plus) Od 15. ledna bude spuštěn rezervační systém pro zájemce o vakcinaci starší 80 let a od 1. února se budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. „V březnu až červnu už bude dostatek vakcín, ale je nutné mít připraven funkční systém, který dokáže velké množství lidí relativně rychle prohnat očkováním. Vpíchnutí jehly je na celém procesu to nejjednodušší,“ připomíná hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) s tím, že jeho kraj bude mít vlastní strategii očkování.

Celý rozhovor s Martinem Kubou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle Martina Kuby, který je také předsedou Asociace hejtmanů České republiky, je třeba se ptát, zda a jak budeme připraveni od února vakcinovat denně tisícovky lidí v očkovacích centrech. „Problém je, abychom komunikovali srozumitelně, lidé nám rozuměli a systém byl správně nastaven.“

Kuba plánuje například v kraji zřídit call centrum, kde bude možné se zájemci o očkování komunikovat. „Také vytvoříme kampaň, kde lidem rozešleme do schránek konkrétní postup, co dělat.“

„Nám by nic neudělalo, kdyby nám někdo řekl, pojďte se potkat 5. ledna, představíme vám návrh a vy nám k němu řeknete své zkušenosti, které zapracujeme a společně představíme. Místo toho premiér řekne, že má vláda vše připraveno a ministr to jen zítra ukáže novinářům. Nakonec se lidé budou zlobit na naše zdravotníky,“ vadí hejtmanovi.

„Mně nejde o to se přetahovat s vládou, ale o to připravit společně takový systém, kterému by všichni rozuměli, chápali, co se bude dít a podle něj se řídili, takže by odpadly všechny zmatky,“ shrnuje hejtman Martin Kuba (ODS).

Martin Kuba

hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení