15. prosince 2020

Události, komentáře: Začíná plošné testování. A čekáme na vakcínu

(ČT 24) Rozbíhá se plošné testování, už zítra bude možné nechat se na mnoha místech bezplatně vyšetřit. A další, ještě významnější akce je na obzoru. Evropská unie zřejmě za pár dní schválí vakcínu proti koronaviru. Jsme na masivní očkování připraveni? Na to v Událostech, komentářích ČT24 odpovídal předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Běhounek.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Téma konce roku. Evropská léková agentura rozhodne o registraci vakcíny proti covidu 21. prosince. Podmínečné povolení by měla obdržet látka firem Pfizer a BioNTech. V některých zemích by se tak mohlo začít očkovat ještě letos. Ministři zdravotnictví osmi zemí, třeba Německa nebo Švýcarska, uvedli, že budou začátek očkovacích akcí koordinovat.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to fakt úplně priorita dne. Prostě ve chvíli, kdy ta vakcína přijde a je k dispozici, tak se musí začít očkovat hned, a ne začít přemýšlet, co s tím budeme dělat.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí /STAN/:
Nejsou připraveny zásobovací řetězce, není připraveno skladování. Představme si prosím a berme to velmi vážně, že toto je největší logistická výzva, kterou jsme tady za posledních 30 let měli.

Roman PRYMULA, epidemiolog, poradce premiéra pro zdravotnictví:
Asi došlo skutečně k nějaké prodlevě ve srovnání s některými jinými zeměmi, které se na to připravovaly už několik měsíců.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Zítra začíná taky další rozsáhlá akce, která má přispět ke zvládnutí epidemie u nás. Dobrovolné antigenní testování pro veřejnost. A zájem je velký. Už teď 30 000 lidí. Ministerstvo zdravotnictví slibuje postupné navýšení kapacity až na 60 000 provedených rozborů denně. Resort nabízí rozcestník k objednání na svém webu. Systém ale měl během večera výpadky. Podle úřadu za tím je připojování dalších center do databáze.

redaktorka:
A já bych se třeba chtěla objednat na odběr a dejme tomu v Praze.

mluvčí:
Vyberte hlavní město Praha, dle kraje. Tady máte k dispozici vlastně všechna odběrová místa, která se vážou na Prahu. A na základě toho vlastně se můžete objednat.

Radomír MARÁČEK, předseda představenstva Nemocnic Zlínského kraje:
Vzhledem k očekávanému počtu obyvatel, které bude chtít podstoupit antigenní testy, tak jenom nemocnice to nezvládnou.

Dana LIPOVSKÁ, mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně:
Plní se to velmi rychle. Celý příští týden až do soboty už je plný. Plný už je také 31. prosinec.

Radek MIKŠÍK, ústavní hygienik Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice:
Bohužel naše kapacity už jsou zcela naplněny.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Našimi prvními hosty jsou Jiří Běhounek,
poslanec ČSSD a někdejší dlouholetý hejtman Vysočiny. Přeju vám dobrý večer.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /nestr. za ČSSD/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A taky
Martin Kuba z ODS, naopak nedávno zvolený hejtman Jihočeského kraje. Vítám vás.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Běhounku, slyšeli jsme o tom že, tedy v Praze jsou ty kapacity vesměs plné. Jak je to prosím u vás na Vysočině? Stihla se ta odběrová místa připravit na termín, který je nakonec o 2 dny kratší, než se původně plánovalo?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /nestr. za ČSSD/:
To je ten problém, který bohužel nejsme schopni změnit, protože na osmnáctého jsme byli připraveni podle mého soudu dostatečně. To zkrácení o 2 dny vyžaduje teda další personální, ale i další kapacity. Pokud já mám informace, tak zájem ze strany lidí o testování je poměrně velký. A já věřím, že na základě těch našich odběrových a testovacích míst na Vysočině se to teda podaří dát dohromady. Ovšem středa je zítra a nevím, jak to bude fungovat především i s otázkou přenosu dat, která se mají dávat do těch centrálních databází, a jakým způsobem to bude i objednáváno. Ty dva dny nám budou dělat poměrně velké problémy.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
hejtmane Kubo, jak je to na jihu Čech? Vy jste všechno stihli a zvládli?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Je třeba říct, že my jsme samozřejmě ta odběrová místa měli otevřená na antigenní testy pro pedagogy. A to pedagogické testování končí teprve osmnáctého. Takže je třeba si uvědomit, že my jsme řadu těch termínů měli zabráno už těmi pedagogy, a to spuštění o 2 dny dřív považuju jakoby za velmi nešťastné. A obávám se, že tohle je to, co se prostě vládě nedaří. Najednou si vzpomenou, že takovoue akci spustí o 2 dny dřív, namotivují lidi, aby šli vlastně na antigenní testy, což je asi jako správná strategie, akorát zapomínají, jak to v těch krajích vypadá, a zapomínají, že si netiskneme sestřičky nebo doktory nebo zdravotníky na 3D tiskárnách, že jsou to lidé, kteří už tráví v těch nemocnicích spoustu času, nemají vybrané dovolené. A najednou naslibují prostě lidem - běžte se všichni otestovat. Je třeba si uvědomit, kolik těch testovacích míst v těch krajích je, kolik týmů tam pracuje a kolik také tudy projde lidí. To nejsou stěry PCR, tyhle testy se tam rovnou musí vyhodnocovat, když se podíváte do té strategie testování, tak se jich udělá zhruba 20-30 za hodinu, a to je třeba si jednoduše napočítat a nevytvářet tady v lidech pocit, že se během čtyř dnů může otestovat celá republika. To je to, co já vládě vyčítám. A v tomhle je dlouhodobě ta komunikace nešťastná. My jsme pak vystavováni tomu, a hlavně ti naši zdravotníci rychlé, ze dne na den, přidejte další služby, stůjte tam ještě dalších 12 hodin. Ti lidé se pak zlobí, že ty termíny nejsou. Je to jako velmi nešťastný postup.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A z vašeho pohledu nemělo tedy smysl třeba udělat nějaký pilotní projekt? Prostě si takovou velkou akci vyzkoušet? Protože, pokud se nepletu, tak se o tom uvažovalo třeba v Náchodě.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Z našeho pohledu je samozřejmě důležité, aby v momentě, kdy vláda o tomhle uvažuje, si také uvědomovala, co to znamená. Aby si uvědomovala, pokud chce otestovat třeba 5 000 lidí, tak aby si to vydělila těmi 30 lidmi, kteří projdou tím testovacím místem za hodinu, a zjistila, kolik je to hodin a kolik u toho musí těch týmů tam stát. Tohle, když oznámíte prostě ze dne na den do těch regionů, a já chápu, že se to jinak dělá panu ministrovi pokynem do fakultní nemocnice. Ale představte si, že tohle najednou musíte udělat v Krumlově, musíte to udělat ve Vyškově nebo v Prachaticích. A samozřejmě tomu jsou vystaveny mnohem menší špitály, ale s úplně stejnou potřebou těch lidí se tam otestovat. Takže já mám často z těch pokynů pocit, že si ne každý uvědomuje, jak to v reále potom na konci vypadá. A nejvíc to samozřejmě odnáší ti zdravotníci.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Běhounku, k té komunikaci vlády, premiér mluvil o masivním zapojení praktiků v antigenním testování. 5 200, 9 000 ambulantních specialistů, 6 000 zubařů. Dohromady nějakých 20 000 míst. Ale podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku jich reálně bude jenom asi 1 000. Tak i není tohle příklad toho, že vláda možná slibuje víc, než je potom v reálných silách zdravotníků zajistit?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /nestr. za ČSSD/:
Já si myslím, že jste udeřila hřebíček na hlavičku. Slibuje něco, co potom musí zajistit někdo jiný. Iniciativa Lékaři pomáhají Česku je něco jiného než praktičtí lékaři a ambulantní specialisté. Ti se k tomu přihlásili. Ovšem jednoznačně ústy pana Šonky a dalších řekli, že jenom v možnostech, které mají, že se musí starat o pacienty, kteří jsou k dispozici se svými chorobami a potížemi. Ale to jsou nemocnice také. Uvědomme si, že my jsme uvolnili plánované operace, já neříkám, že se rozběhly v plné míře, ale byl tady zájem. Krom toho testování a péče o covid se starat i o ty pacienty, kteří potřebujou péči elektivní, plánovanou, a najednou ještě do toho vstoupí tyhle záležitosti. Já musím se s kolegou Kubou bohužel souhlasit v tom, že se s těmi kraji zachází tak - koukejte to nějakým způsobem udělat, protože je to na vás. A má naprostou pravdu, protože pokud já mám informace, tak jsme byli předmětem až nevybíravých útokům ze strany veřejnosti, jak naše call centrum, tak naši zdravotníci, kteří za to ale absolutně nemohou, že ta místa jsou obsazená ještě testováním učitelů, ale už obsazena objednanými pacienty, kteří se nebo kolegy nebo veřejností, kteří se chtějí nechat testovat před Vánocemi. Je to opravdu složitá situace pro nás. My se s ní nějakým způsobem vypořádáme, jako jsme se konečně vypořádali se vším, ale bohužel za ne dobré reakce veřejnosti.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, jedna věc, odborový předák Josef Středula už před časem mluvil o tom, že firmy zakazují lidem například instalovat si eRoušku. Já jsem podobnou zkušenost zaznamenala z několika zdrojů v automotive továrně v Libereckém kraji. Pokud se tam lidé necítí zcela fit, tak mírně řečeno, je jim velmi nedoporučeno, aby se obrátili na lékaře, aby se šli nechat otestovat, aby případně udali svoje kontakty a podrobili je trasování. Proč podle vás vláda víc netlačí na firemní testování? Pane Kubo.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já nevím, proč na to vláda víc... Tak pardon, tak pan
hejtman Běhounek.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Tak prosím, pane Běhounku tedy vy. Já vás nechci, pánové, vyvolávat.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /nestr. za ČSSD/:
Ne, já jsem jenom chtěl komentovat to, že prakticky vám to nikdo neřekne, ale že ve veřejném prostoru tyhle informace běhají. A že taková ta atmosféra „jedna paní povídala“ je skutečně tak, jak jste řekla, používána, že firmy jsou jaksi v názoru, že by měli zaměstnanci se pokud možno testovat co nejméně, aby tam nebyly propady a nějaké výstupy. To znamená, že vláda by měla jasně říct podle mého soudu, že jsou nějaká pravidla a eventuálně postihy. A potom jsou tady nějaké podpory, takže když se testovat nebude, no tak ty podpory nějakým způsobem zkrátíme, například.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, váš názor na tuhle věc.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já v tomhle souhlasím s panem kolegou. Já si myslím, že to testování naopak, já třeba naopak si víc myslím, že testování antigenními testy by se vyplatilo více v uzavřených kolektivech nebo v nějakých víceméně uzavřených kolektivech, kde se ti lidé opakovaně potkávají. To znamená, velmi se to třeba vyplatilo v domovech pro seniory. Tam jako to bylo velmi rozumné. Myslím, že je to docela rozumné třeba aplikovat ve školách, velmi rozumné možná je to aplikovat třeba v těch firmách. Ale úplně si nejsem jist, jestli skutečně epidemiologicky silná výtěžnost bude z toho plošného testování, zvláště když někdy vnímám laickou veřejnost, jak ty testy vnímají. Ono to totiž neznamená, že se jdete 22. prosince otestovat a potom ještě na silvestrovském večírku se budete chlubit, že jste negativní. Tady je třeba si uvědomit, co nám ten test říká. Ten test říká, že v té dané chvíli s velkou pravděpodobností, která je limitovaná vlastnostmi toho testu, v sobě ten virus nemáte. To ale neznamená, že když ještě ten den s někým budete trávit čas a on na vás čtvrt hodiny bude mluvit a vy nebudete mít roušku a on taky ne a on ten virus v sobě bude mít, že už ten samý den, kdy jste ten test absolvovala, můžete ten virus mít. Ono je dobré, a v tomhle by vláda měla jako velmi poučovat ty lidi, vysvětlovat, komunikovat, to je to, co se dlouhodobě jako nedaří, a potom to s sebou samozřejmě nese různá chování lidí, kteří prostě už jsou tím unavení, zatížení, nerozumí tomu, chvíli si smí koupit kafe, pak si ho smí koupit v kelímku, pak se otevřou obchody a nesmí se v nich nakupovat, to vlastně celou tu společnost velmi vyčerpává. Je to prostě velmi složitá krizová situace a ta komunikace je v tom podstatná a v tom si myslím, že ta vláda jako dlouhodobě selhává.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pojďme teď k té zmíněné další velké rozsáhlé akci a k tomu chystanému tedy očkování, které už do konce roku chtějí zahájit některé evropské země. My jsme na začátku Událostí, komentářů slyšeli zástupce hnutí STAN, kteří vyčetli vládě, že poněkud přípravu na očkování zaspala, že nemá, řekněme, dost ambiciózní plány, když chce do března otestovat nebo oočkovat, pardon, zhruba desetinu populace, zatímco Francie asi čtvrtinu, Rakousko do dubna 30 %. Nemá v tomto opozice, pane
poslanče Běhounku, pravdu, že tady se vlastně na to očkování, které má přijít v Česku po Novém roce, nic zatím nepřipravuje a premiér Andrej Babiš pouze mluví o tom, že ustanoví vládního zmocněnce?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /nestr. za ČSSD/:
Já bohužel musím říct, že jsem toho účasten celou dobu. Já uznávám, že opozice má kritizovat a kritika je namístě. Ovšem já jsem za celou dobu neslyšel žádný konstruktivní návrh, jak by si to představovali. Ono je to velmi jednoduché říkat, že to děláme na těch krajích a ty
hejtmani úplně blbě, ale aby nám poradili, jak to teda máme dělat lépe, nevím. Já jsem přesvědčen, že tady došlo k určitému zpoždění v tom smyslu, že se očekávalo, že ta vakcína bude schválena až po Novém roce, proto se zatím připravily jenom jednotlivé rysy nebo obrysy té strategie, ale konkrétnosti zatím nejsou úplně dopracovány. Já jsem přesvědčen ale, že se na nich velmi intenzivně pracuje, nebo v to pevně věřím, aby se teda určila jednotlivá místa, kde se bude očkovat, kdo to bude očkovat a jakým způsobem bude tento postup během konce roku připraven tak, aby po Novém roce, pokud nějaké vakcíny skutečně přijdou v prvním týdnu v lednu, aby se mohlo zahájit. Já souhlasím s tím, že by se mělo jednoznačně říct, jaká bude strategie ve smyslu horizontálního rozložení počtu těch kritických pacientů, to znamená pacientů vážně nemocných nebo 65 roků starších. Eventuálně, jaký bude poté postup zdravotníků, eventuálně krizových řízení a tak dále. To znamená, kdo bude v první skupině, v druhé skupině, ve třetí skupině a tak dále.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
hejtmane Kubo, zaznělo tady, že opozice nikdy neřekla nic konkrétního, co by udělala jinak, nikdy neporadila, tak teď máte šanci. Můžete radit.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Paní redaktorko, já už jsem to udělal a radil jsem, včera jsem měl videokonferenci s paní doktorkou Rážovou a s panem doktorem Blahutou, který je za to zodpovědný. My jsme s nimi seděli za Asociaci krajů a myslím si, že jsme tu strategii hodně opřipomínkovali. Ta strategie je zatím z mého pohledu spíše je o nějaké její logistice. Ale já především chci říct, že je třeba lidem vysvětlit, co to bude znamenat. Zase nevyvolávat nějaké plané nadšení, že tady za 3 měsíce umíme otestovat 4 000 000 lidí, je třeba k tomu doříkat řadu věcí. A nejde jenom o to, co říká pan kolega Rakušan, že je to logistická operace a nemáme převozy zmražené vakcíny, to je v podstatě trochu drobnost, ale já se ptám, kdo určí ty pacienty, kteří tam mají přijít? To přece musí udělat pojišťovny, všeobecná pojišťovna a ostatní. Musí určit, že vy jste ten pacient, který má přijít, má dojít ke svému obvodnímu lékaři. Ten vás musí vyšetřit a zjistit, jestli tu vakcínu máte dostat, nebo ne, tam taky budou nějaké kontraindikace. Přece není možné, aby se
Martin Kuba nebo pan kolega Běhounek jen tak někde objevil. Dobrý den, já tady jdu a dejte mi tu vakcínu. To je úplně zcestná představa. To není jenom o tom postavme někde velká centra. Je to o celém tom procesu. Ty lidi musí někdo indikovat. Musí k tomu vydat nějakou zprávu. Ti lidé musí někam přijít. Pak je třeba si představit, kdo je bude očkovat. Ten očkovací tým bude složen třeba ze tří lidí, protože se u toho bude muset vést administrativa. Těch lidí ten tým otestuje třeba 60 denně... Teď si vemte, že ty týmy budou třeba dva v menších okresních městech...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Všem těm argumentům, pane
hejtmane, rozumím... Všem těmto argumentům rozumím, ale...

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ale akorát oni v té strategii vůbec nejsou...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže z vašeho pohledu nepřipravené.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
… o tom ta strategie vůbec nemluví.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, poslední věc...


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Z mého pohledu právě... v tomto nepřipraveno.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prosím, dokončete.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Z mého pohledu v tomto nepřipraveno a samozřejmě je důležité, aby tohle všechno ta strategie popisovala. Ale ještě je třeba říct, že tak, jak já jsem slyšel ty dodávky, které mají přicházet v prvním čtvrtletí, tak to rozhodně není tak, že by se tu mělo objevit 4 000 000 vakcín. Také je třeba si uvědomit, že ty vakcíny se dávají 2×, takže ten počet těch lidí se musí vždycky vydělit dvěma, kolik v časovém úseku naočkujete. Zase nevyvolávejme tady emoci, že se tady naočkuje opravdu v prvním kvartále 4 000 000 lidí. Já jsem neslyšel vládu, že by řekla, že tyhle objednávky očekává.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, poslední otázka. Máte na ni zhruba každý 15 vteřin. Podle statistiků letos přibylo úmrtí o 9 % a nově vzniklá iniciativa Sníh, kde je několik desítek vědců, říká, že tisíce lidí zemřely zbytečně. Souhlasíte s tím, pane
poslanče Běhounku? A opravdu prosím krátce.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /nestr. za ČSSD/:
No to se snadno říká, ale dokud nebudeme čísla a nebudeme mít řečeno, na co zemřeli, tak bohužel s tím musím polemizovat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
hejtmane Kubo, i vás se ptám.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Rozhodně spousta pacientů podcenila tu péči nebo se bála jít k lékaři a některé věci zanedbala. To, že to ponese řadu komplikací, to omezení té zdravotní péče je logické, ale neumím ta čísla opravdu zhodnotit a relevantně vyčíslit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, oběma vám děkuji, že jste byli hosté Událostí, komentářů. Díky, na shledanou.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví /nestr. za ČSSD/:
Děkuji. Na shledanou, hezký večer.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký večer.


 

Martin Kuba

hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení